.
Κατηγορία Piaggio
Τρίτη, 21 Μαϊος 2013 10:26

Test – Piaggio Fly 125

 

Η κομψή “μυγούλα” της πόλης

 



Της Τζο Λαδά

H Piaggio αφουγκράστηκε το πνεύμα της εποχής, που προστάζει να κινούμαστε με στυλ αλλά και οικονομία κι έπιασε το μικρό της “Fly” και... του άλλαξε τα φώτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Με νέο κινητήρα και πλαίσιο αλλά κι εντελώς νέα εμφάνιση, το Piaggio Fly 125 έρχεται για να κατακτήσει τους δρόμους της πόλης αλλά και τις πωλήσεις στην κατηγορία του!

Κλασσικά... μοντέρνο!


Θέλοντας να προσδώσει περισσότερο στυλ στη μικρή της “μυγούλα”, η Piaggio επανασχεδίασε εμφανισιακά το Fly, κάνοντάς το να φέρνει λίγο στην κλασσική και πολυαγαπημένη της Vespa. Θες η διχρωμία στη μάσκα (λευκό με μαύρη “γραβάτα” για τη μοτοσυκλέτα της δοκιμής), θες οι χρωμιωμένες λεπτομέρειες, οι απαλές αλλά ταυτόχρονα μοντέρνες και στενές γραμμές του Fly το καθιστούν ένα μοντέρνο scooter με μια αμιδρά νοσταλγία του παρελθόντος.

Ο τριγωνικός προβολέας φιλοξενείται μπροστά από το τιμόνι και πλαισιώνεται από μια κομψή και διακριτική λεπτομέρεια χρωμίου. Αυτό συνεχίζεται στη διχρωμία στο κέντρο της μάσκας, όπου αμφιπλευρικά βρίσκονται τα προβολάκια με ενσωματωμένα τα φλας. Στη στενή ουρά του θα βρούμε τα πίσω φλας, επίσης ενσωματωμένα στο φωτιστικό σώμα του stop, με τη σχάρα αποσκευών να ακολουθεί την αιχμηρή σχεδίαση της ουράς και να φιλοξενεί ταυτόχρονα τις απαραίτητες λαβές για το συνεπιβάτη.

Ο πίνακας οργάνων, λιτός κι απέριττος με το απαραίτητο πλαισιάκι χρωμίου του κι αυτός. Στο κέντρο θα βρούμε το αναλογικό ταχύμετρο και τον κλασσικό οδομετρητή, την ένδειξη καυσίμων στ’ αριστερά και ψηφιακό ρολόι δεξιά. Οι ενδείξεις για φώτα, φλας και τα σχετικά τοποθετήθηκαν απο κάτω σε δύο ελλειπτικά πλαίσια.
Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι αναδιπλούμενα και αρκετά μεγάλα για να μην “κόβουν” το πόδι σε διαδρομές μεγαλύτερες του ενός τετάρτου της ώρας και η κατά τα άλλα αδιάφορη σχεδιαστικά εξάτμιση είναι βαμμένη σε μαύρο χρώμα για να μην τραβάει τα βλέμματα η ίδια, αλλά το μικρό και κομψό χρωμιωμένο προστατευτικό της κάλυμμα.

Φιλικό στο χρήστη

Η χαμηλά τοποθετημένη σέλα (στα 760 χιλιοστά ύψους από το έδαφος) αλλά με ταυτόχρονα αρκετά μεγάλο χώρο καθιστά αρκετά “user friendly” το μικρό scooter, ακόμα και για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με scooter. Κάτω από τη σέλα μπορούν ν’ αποθηκευθούν έως και δύο jet κράνη, αφού το ρεζερβουάρ ήρθε και “κρύφτηκε” κάτω από το δάπεδο, ακριβώς για να μεγαλώσει τους χρηστικούς χώρους του Fly.

Όσο γι’ αυτούς, φαίνεται πως η Piaggio έδωσε ιδιαίτερη σημασία κι εκτός από το μεγάλο χώρο κάτω από τη σέλα τοποθέτησε κι ένα ντουλαπάκι μέσα από την ποδιά, όπου μπορεί κανείς να βάλει κινητό, κλειδιά, χαρτιά χωρίς το φόβο να τα χάσει, αφού το ντουλαπάκι ανοίγει σπρώχνοντας προς τα μέσα στην κλειδαριά, με το κλειδί στη θέση του φυσικά. Στο μπροστινό μέρος της σέλας θα βρούμε και το γνωστό χρηστικό γάντζο για τα ψώνια ενώ το επίπεδο δάπεδο επιτρέπει τη μεταφορά μεγαλύτερων αντικειμένων. Εάν, δε, του βάλεις και βαλίτσα, σε βλέπω να πηγαίνεις διακοπές με full extra!

Το πλαϊνό stand θα σου χρησιμεύσει αρκετά στις σύντομες στάσεις και δεν θα σου επιτρέψει να βάλεις μπροστά τον κινητήρα αν δεν το κλείσεις. Είπαμε, απευθυνόμαστε σε νέους οδηγούς και κάποια από τα ευκόλως εννοούμενα δεν πρέπει να παραλείπονται. Για μεγαλύτερη σιγουριά το μικρό Fly σαφώς διαθέτει και κεντρικό stand, το οποίο μπορεί ν’ ανοίξει ακόμη κι ένα μικρό παιδί κι έτσι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Φρέκο-φρέσκο από την Pontedera

Εξελιγμένος στο πιο προηγμένο κέντρο έρευνας παγκοσμίως, ο νέος τετράχρονος κινητήρας με έναν εκκεντροφόρο επί κεφαλής του Fly υπόσχεται αυξημένη απόδοση με ταυτόχρονα μειωμένη κατανάλωση κι εκπομπές ρύπων. Είναι μονοκύλινδρος με τρεις βαλβίδες, δύο εισαγωγής και μία εξαγωγής, ενώ η τροφοδοσία γίνεται με ηλεκρονικό ψεκασμό. Μεγάλη βάση δόθηκε στη μείωση των εσωτερικών τριβών του κινητήρα κι έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα μια κατανάλωση της τάξεως του ενός λίτρου ανά 50km, δεδομένου ότι διατηρούμε σταθερή ταχύτητα 50km/h αλλά και μεγάλη μείωση στο κόστος συντήρησης αφού η εξέλιξη αυτή του κινητήρα του δίνει διάρκεια 10.000km από σέρβις σε σέρβις.

Στην εκκίνηση θα φανεί αρκετά νευρικό γι’ αυτό που στ’ αλήθεια είναι το Fly. Mε το άνοιγμα του γκαζιού η ταχύτητα θ’ αυξάνεται γραμμικά και προβλέψιμα, με πολύ καλή απόδοση στο φάσμα των 60-80km/h, που θα χρειαστεί στις ανοιχτές ευθείες των λεωφόρων της πόλης. Η δύναμη του είναι αρκετή για να ανέβεις ανηφόρες ξεκούραστα με έναν ή δύο επιβαίνοντες και η ευκολία στο άνοιγμα του γκαζιού θα σε συντροφέψει στις καθημερινές μετακινήσεις. Ο κυβισμός των 125cc είναι ιδανικός για να μετακινηθείς ακόμη και σε μεγαλύτερες αποστάσεις αφού ταχύτητες κοντά στα 100χ.α.ω. και λίγο παραπάνω έρχονται με σχετική άνεση και μπορούν να διατηρηθούν χωρίς κόπο. Έτσι, βγαίνοντας από τις συνθήκες της πόλης και τις μικρές ταχύτητες, άνετα θα πεταχτείς λίγο πιο μακριά για να αναδειχθεί το μικρό Fly, εκτός από ικανό “εντός”, ικανότατο και “εκτός”.

Αξιόπιστος σύντροφος στην πόλη

Το νέο, επανασχεδιασμένο πλαίσιο από ενισχυμένους χαλύβδινους σωλήνες δίνει μια αρκετά μεστή αίσθηση κατά την οδήγηση του Fly. Το υδραυλικό τηλεσκοπικό πηρούνι με καλάμια διαμέτρου 32 χιλιοστών σε συνδυασμό με το μονό πίσω αμορτισέρ αποσβαίνουν ομαλά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και οι επιβαίνοντες μένουν ξεκούραστοι. Η ελαφριά αίσθηση που αποκομίζεις από την οδήγηση έρχεται να συμπληρωθεί από την ευκολία αλλαγής κλίσης μιας και το κέντρο βάρους, κινητήρας και ρεζερβουάρ, βρίσκονται χαμηλά και αρκετά κοντά. Έτσι, το άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού δεν φέρνει αρκετές μετακινήσεις στο Fly ενώ την ευκολία έρχονται να συμπληρώσουν οι 12ρηδες τροχοί με τις πεντάμπρατσες ασημί ζάντες.

Είναι μία διάμετρος που χρησιμοποιείται περισσότερο στα scooter πόλης και το Fly είναι αυτό ακριβώς. Είναι σχεδιασμένο να κινείται αξιοπρεπώς και με χαρακτήρα μέσα στην κίνηση και πλαίσιο, κέντρο βάρους, κινητήρας και τροχοί, συνηγορούν σε αυτό.
Το σύστημα των φρένων, με δίσκους διαμέτρου 220mm μπροστά και πίσω, αποδεικνύεται ιδανικό για το συγκεκριμένο scooter και λειτουργεί προοδευτικά, έχοντας όση δύναμη απαιτείται, χωρίς να τρομάξει τον αναβάτη.

Τίμια επιλογή

Το νέο Piaggio Fly 125 αποτελεί μια επιλογή για την οποία ο αγοραστής δεν θα μετανιώσει. Στα 1900 ευρώ που κοστίζει θα ικανοποιήσει πλήρως τον νέο αναβάτη, δίνοντάς του αυτό που ζητά: Οικονομική μα πάνω απ’ όλα ασφαλή κίνηση στην πόλη αλλά και λίγο έξω από αυτή και άνεση στις μετακινήσεις με ιταλικό αέρα κομψότητας!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο Fly 125
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 1.900 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4Τ, 3βάλβιδος, αερόψυκτος
Χωρητικότητα (cc) 124
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 52.0 x 58.6
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Fuel injection 
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση CVT φυγοκεντρική αυτόματη
Σχέσεις Αυτόματο
Πλαίσιο
Τύπος Μονό σωληνωτό με ενισχύσεις
Μήκος (mm) 1850
Πλάτος (mm) 695
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,325
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 760
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 7 (με ρεζέρβα 1.5)
Βάρος (kg)
Αναρτήσεις
Μπροστά Υδραυλικό τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα με καλάμια διαμέτρου 32mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 73mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70-12"
Πίσω 120/70-12"
Φρένα
Μπροστά Δίσκος  διαμέτρου 220 mm  δαγκάνα 2 εμβόλων .
Πίσω Δίσκος  διαμέτρου 220 mm  δαγκάνα μονού εμβόλου
Μέγιστη ιπποδύναμη 11.9hp/8,250rpm
Μέγιστη ροπή Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2013 10:43

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Piaggio X10 350 ABS Executive Παρουσίαση – Piaggio X10 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon