.
Κατηγορία Malaguti
Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 10:10

Test - Malaguti Mission 200 - 2022

Mission... possible!

Το εργοστάσιο της Bologna αρχίζει να γράφει καινούργιες σελίδες στην ιστορία του. Έστω και εάν το Malaguti Mision 200 έχει τη σφραγίδα της αυστριακής KSR Group GmbH.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Από τα Phantom στα Mission

Μια ακόμα ιταλική εταιρία αναβιώνει χάρη σε νέα επενδυτικά κεφάλαια, με τα οποία ξεκινά από χαμηλά δημιουργώντας πιο σταθερές βάσεις για το μέλλον. Η Malaguti που ξεκίνησε σαν κατάστημα ποδηλάτων το 1930 από τον  Antonino Malaguti έφτασε αρκετά ψηλά με τα μοντέλα F10  και F12 Phantom,  αλλά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις εξελίξεις στα επόμενα χρόνια. Πλέον με τη χρηματοδότηση και τη δυναμική καθοδήγηση της KSR Group GmbH παρουσιάζει μοντέλα σαν το Mission 200 που βάζουν ξανά στον χάρτη την ιταλική εταιρία και μάλιστα με αξιώσεις. Το Mission είναι το ένα από τα δύο scooter της Malaguti (το άλλο είναι το Madison 125) και κυκλοφορεί και σε έκδοση 125 κυβικών εκατοστών. Το 200 διαθέτει έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 181 κυβικών εκατοστών με απόδοση 17,3 ίππους στις 8.000 σ.α.λ και ροπή 1,59kg στις 7.750 σ.α.λ. και φυσικά διαθέτει αυτόματη μεταβαλλόμενη σχέση μετάδοσης (CVT) με ιμάντα και φυγοκεντρικό συμπλέκτη.  

DSC_0977-web.jpgΑν και στις αναρτήσεις συναντάμε μπροστά ένα κλασικό τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, αυτό που μας άρεσε και κάνει εντύπωση στο Mission 200 είναι η πίσω ανάρτηση, καθώς απουσιάζουν τα δύο κλασικά σχεδόν κάθετα αμορτισέρ και στη θέση τους συναντάμε μόνο ένα τοποθετημένο με κλίση προς τα εμπρός. Μια λύση που δεν είναι μόνο για εφέ αλλά δείχνει να λειτουργεί και στη πράξη. Γι αυτό και το Mission δείχνει τόσο ξεχωριστό από το πλάι, αλλά και πιο "ακριβό" αφού αυτή η διάταξη ακολουθείται από τα μεγάλα maxi-scooter.

Sport στήσιμο

Το σύστημα των φρένων αποτελείται από μια διπίστονη floating δαγκάνα και ένα δίσκο 267 χιλιοστών στον εμπρός τροχό, ενώ πίσω υπάρχει δαγκάνα δύο αντικριστών εμβόλων και δίσκος 220 χιλιοστών, αμφότερα με ABS. Αρκετά καλά δηλαδή τα δεδομένα για την κατηγορία στην οποία απευθύνεται. Η Μalaguti επέλεξε να τοποθετήσει τροχούς δεκατριών ιντσών, στοχεύοντας κυρίως στην ευελιξία, άρα και στην κίνηση και μέσα στην πόλη, με ελαστικά που προέρχονται από την Timsum. Για τον sport και καθημερινό χαρακτήρα του Mission 200 η Malaguti επέλεξε και τοποθέτησε απλώς ένα μίνι μασκάκι στο τιμόνι, που ακολουθεί τις επιταγές της μόδας, με το τιμόνι να μην είναι καλυμμένο από πλαστικά όπως είθισται στα scooters, αλλά βρίσκεται σε κοινή θέα, θυμίζοντας περισσότερο μοτοσυκλέτα.

DSC_0102-web.jpgΕκεί συναντάμε ένα μικρό ψηφιακό όργανο, που έχει όμως τις πιο σημαντικές ενδείξεις ( ταχύτητα, ώρα, στάθμη καυσίμου και χιλιόμετρα) αρκετά μεγάλες ώστε ανά πάσα στιγμή ο οδηγός με μια ματιά να έχει πρόσβαση σε αυτές, ενώ είναι ορατές ακόμη και με τον ήλιο κάθετα. Φυσικά υπάρχουν δύο μερικοί χιλιομετρητές και οδόμετρο, και το αχρείαστο για scooter στροφόμετρο. Πάνω δεξιά, στο πίσω μέρος της ποδιάς υπάρχει ο κεντρικός διακόπτης- και με δυνατότητα απόκρυψης του σημείου που μπαίνει το κλειδί για πρόσθετη ασφάλεια κατά κλοπής- από τον οποίο ο οδηγός μπορεί επίσης να ξεκλειδώσει τη σέλα Η τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου βρίσκεται στο αριστερό άνω τμήμα της ποδιάς, κι έτσι η πλήρωση γίνεται πολύ εύκολα. Δίπλα από το διακόπτη βρίσκεται ένα μπουτόν για τα alarm, ενώ πιο κάτω υπάρχει ο κλασικός γάντζος για τις τσάντες και δίπλα του, μια θύρα usb για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών.

DSC_0973-web.jpgΑνέσεις scooter

Στο σημείο συναντάμε και μια θέση για διάφορα μικροαντικείμενα αλλά καθώς είναι ιδιαίτερα ρηχή χάνει την πρακτικότητά της. Και φυσικά κάτω από τη σέλα βρίσκεται ο αποθηκευτικός χώρος, που κάνει τα scooter τόσο πρακτικά, που και στις μικρές διαστάσεις του Mission, αφήνει αρκετό χώρο για να φιλοξενηθεί ένα open/jet κράνος αλλά και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα. Για ευκολία συντήρησης στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα βρίσκεται και η μπαταρία. Για το συνεπιβάτη υπάρχουν δύο όμορφες και πρακτικές χειρολαβές, εκατέρωθεν του πίσω τμήματος της σέλας, ενώ τα μαρσπιέ είναι αναδιπλούμενα για να μην ενοχλούν όταν δεν χρησιμοποιούνται, τα οποία είναι κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου.

DSC_0090-web.jpgΗ θέση οδήγησης είναι η κλασική που συναντάμε στα scooter, με το τιμόνι τοποθετημένο χαμηλά και κοντά στον οδηγό, αλλά το ψηλό πάτωμα του Mision φέρνει τα γόνατα πολύ κοντά στο τιμόνι, χωρίς πρόβλημα στις επιτόπου στροφές ακόμα και με ψηλόσωμους αναβάτες, όμως χρειάζεται κάποια συνήθεια. Και γενικά παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του συγκεκριμένου scooter θα βολευτούν αρκετά άνετα δύο επιβαίνοντες στη μεγάλη και άνετη σέλα. Η sport αίσθηση που δημιουργήθηκε στην αρχή της επαφής, τόσο από το τιμόνι ''μοτοσυκλέτας'' και την μικρή ζελατίνα, όσο και το πλάγιο αμορτισέρ, μας έδειξε στην πράξη ότι το Mision 200 δεν είναι μόνο "του φαίνεσθε" καθώς και το "στήσιμό" του είναι ανάλογο.

DSC_1005-web.jpgSport αίσθηση

Και πρωτίστως οι αναρτήσεις που έχουν μια σφιχτή αίσθηση, και στην αρχή μπορεί να ενοχλήσουν ή να παραξενέψουν, μιας και στα περισσότερα scooter είναι μαλακές ή χαλαρές, ή απότομες. Όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν και ο αναβάτης ανακαλύπτει τις δυνατότητες του μικρού 200αριού, θα δει ότι τελικά δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα στις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων όσο πίστευε ενώ θα απολαύσει την σφικτή αίσθηση του Mission σε μια πιο sport οδήγηση. Τα ελαστικά της Timsun με διαστάσεις 120/70 και 130/70 έχουν αρκετή επιφάνεια τριβής με την άσφαλτο και ταιριάζουν στον χαρακτήρα μιας και η κορώνα τους είναι sport. Ιδιαίτερα σε στεγνή άσφαλτο κρατάνε καλά, ενώ στον ίδιο γνώμονα κινούνται και τα φρένα που προσφέρουν την παραπάνω δύναμη που χρειάζεσαι όταν κινείσαι γρήγορα, ακινητοποιώντας το scooter χωρίς υπερβολική δύναμη στη μανέτα. Ο λόγος βρίσκεται στον μπροστινό τροχό, καθώς ο δίσκος του φρένου σχεδόν φτάνει τη διάμετρο της ζάντας. Και όλα αυτά χωρίς το φόβο κάποιου μπλοκαρίσματος τροχού καθώς το ABS κάνει άριστα τη δουλειά του.

DSC_0083-web.jpgSport θα χαρακτηρίζαμε και τη λειτουργία του κινητήρα, καθώς παρά τα εκατόν ογδόντα ένα κυβικά του, χάρη στην γεμάτη καμπύλη απόδοσής του από "χαμηλά", δείχνει πιο δυνατός από ότι είναι, χαρίζοντας ικανοποιητικές επιταχύνσεις μέσα στην πόλη. Σε ταχύτητες μέχρι τα 80 χλμ/ώρα επιταχύνει γραμμικά χωρίς κομπιάσματα, και αυτό βοηθά και τον αναβάτη να εκμεταλλευτεί το sport στήσιμο του Mision 200. Το scooter της Malaguti κινείται χωρίς τις γνωστές ελαστικότητες των scooter, σε πλαίσιο και αναρτήσεις, είναι πρόθυμο να στρίψει πλαγιασμένο, νιώθει καλά σε κλίσεις και σου δίνει ασφάλεια. Πάνω από τα 80χ.α.ω. το Mission επιταχύνει πιο αργά για να δείξει στο ψηφιακό καντράν ακόμα και την ένδειξη 140 εάν πιεστεί σε κάποια κατηφόρα στον αυτοκινητόδρομο. Είναι όμως ένας τομέας για τον οποίο δεν έχει κατασκευαστεί το Mission 200, παρ όλα αυτά το μικρό ζελατινάκι διώχνει αρκετό αέρα από το σώμα του αναβάτη (ουσιαστικά από το στήθος και κάτω). Δεν γνωρίζουμε εάν η Malaguti θα διέθετε στην αγορά ως extra μία μεγαλύτερη ζελατίνα για βελτίωση της χρήσης στον αυτοκινητόδρομο, σίγουρα όμως κάτι τέτοιο θα είχε αντίκτυπο στην κατανάλωση, που στην standard μορφή του, φτάνει στα 3l / 100km.

DSC_1042-web.jpgΒολικό και ασφαλές

Με κόστος στα 3.795 ευρώ, το Mission 200 είναι ένα sport scooter που συνδυάζει με άνεση την ευελιξία των 125/150cc στην πόλη, με περισσότερη δύναμη από αυτά. Κάτι αναμενόμενό άλλωστε. Όμως το Malaguti Mission 200 μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για την καθημερινή μετακίνηση μέσα στην πόλη, ικανοποιώντας τους απαιτητικούς sport αναβάτες. Και για τους υπόλοιπους, νέους και κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου, υπάρχει πάντα η μικρή του έκδοση στα 125cc, με ίδια χαρακτηριστικά και αίσθηση.

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Pegasus

Κράνος: Yohe 851 G09

Τζάκετ: Seventy Degrees SD-JR52

Παντελόνι: Nordcode Jeans Kevlar ΜπλεΜποτάκια: Forma Ground Dry από Moto Market

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής / Μοντέλο Malaguti Mission 200
Αντιπρόσωπος KSR Hellas
Τιμή (€) 3,795
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ
Κυβισμός (cc) 181
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ.Α.
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Διαρκώς μεταβαλόμενης σχέσης (CVT)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 810
Μήκος (mm) 2,000
Πλάτος (mm) 745
Ύψος (mm) 1,150
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   154 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Ένα αμορτισέρ
   
Ελαστικά Timsun
Μπροστά 120/70-13
Πίσω  130/70-13
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 267 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
Πίσω Δίσκος 220 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  17.3 / 8,000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1.6 / 7,750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 21:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Malaguti Spectre GP 125 2022 Video Test Ride - Malaguti Spectre GP 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon