.
Κατηγορία Malaguti
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 15:55

Test - Malaguti Spectre GP 125 2022

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Malaguti Spectre GP 125 είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα δύο Euro 5 παπιά με χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα του 2022. Με συμπλέκτη στο χέρι, μονό πίσω αμορτισέρ, ελαστικά μεγάλων διαστάσεων, δισκόφρενο-κτήνος μπροστά και αιχμηρό design στοχεύει στο να κλέψει τις καρδιές των φαν της γρήγορης αλλά και συνάμα χρηστικής αστικής οδήγησης.  

Το SYM VF180 ήταν το πρώτο "παπί" με χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας (συμπλέκτης στο χέρι, πίσω μονό αμορτισέρ και φαρδιά ελαστικά) που ήρθε στην Ελλάδα, ενώ σύντομα το ακολούθησε το Honda GTR150. Μόνο το παπί της SYM συμμορφώθηκε με τις Euro 5 προδιαγραφές, κι έτσι το GTR σταμάτησε να πωλείται επίσημα στη χώρα μας.

Τώρα, η KSR Hellas, επίσημη αντιπροσωπεία της Malaguti, φέρνει στη χώρα μας ένα ακόμα "μοτοσυκλετόπαπο" που ακούει στο όνομα Spectre GP. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στις οποίες κυκλοφορεί το συγκεκριμένο παπί!

Spectre σημαίνει φάντασμα, ενώ μας θυμίζει και την εγκληματική οργάνωση Spectre (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge, and Extortion) του "κακού" Ernst Stavro Blofeld (με ελλληνικές ρίζες αφού η μητέρα του, Maria Stavro Michelopoulos, ήταν "δικιά μας") στις ταινίες του James Bond. Είδατε τι μαθαίνετε, διαβάζοντας δοκιμές παπιών;

To συνθετικό “GP” φέρνει στο μυαλό αγώνες, ενώ αφορά στη σπορ σχεδίαση και τις αντίστοιχα σπορ δυνατότητες του Spectre.

Στα χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας, ο υγρός, πολύδισκος συμπλέκτης δεν είναι ημιαυτόματος, με τον αναβάτη να τον χειρίζεται με την κλασική μανέτα στο χέρι, όπως σε κάθε μοτοσυκλέτα, ενώ πίσω έχουμε μονό-κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ και τα tubeless ελαστικά έχουν μεγάλες διαστάσεις 90/80-17 και 120/70-17.

Η ανακοινώσιμη δύναμη του Spectre GP φτάνει τους 9,65 hp.

Φυσικά, λόγω κυβισμού και λόγω αερόψυξης, το Spectre GP δεν μπορεί να πλησιάσει τις επιδόσεις των 15,1 hp του GTR ή των 18 hp του VF185, όμως το παπί της Malaguti δεν έχει έρθει να “κοπιάρει” / ανταγωνιστεί τα μεγαλύτερα “μοτοσυκλετόπαπα”, αλλά να χαράξει τη δική του πορεία που περιλαμβάνει μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή, κάνοντας το το πιο value for money παπί με συμπλέκτη στην Ελλάδα.

Η πρώτη ματιά

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00015

Το κοστούμι του Spectre GP είναι αιχμηρό και επιθετικό, με πανέμορφα φωτιστικά σώματα που θυμίζουν μάτια αρπακτικού και Supersport μοτοσυκλέτα, ενώ τα LED φλας που βρίσκονται στην ποδιά και σε πρώτη ματιά τα μπερδεύεις με φώτα έχουν και DRL LED φωτιστικά σώματα από κάτω. Στη δεύτερη ματιά βλέπεις πως ο προβολέας βρίσκεται στο τιμόνι (η πάνω λάμπα είναι η χαμηλή σκάλα, ενώ στον προβολέα ανάβει ΚΑΙ η κάτω λάμπα, συνδυάζοντας τις δυο δέσμες για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα), ενώ κάτω από τον προβολέα βρίσκεται ανάγλυφο το σήμα της Malaguti, σήμα που θα βρείτε και στα πλάγια του κινητήρα.

Η ουρά είναι κοντή και ανασηκωμένη, ενώ το Spectre έχει και μικρές και αεροδυναμικές χειρολαβές για τον συνεπιβάτη.

Η ποδιά του παπιού κατεβαίνει χαμηλά για να δημιουργήσει μια σπορ καρίνα που φέρνει στο μυαλό σπορ μοτοσυκλέτα.

Σπορ είναι και η σχεδίαση των μπράτσων στις ζάντες, ενώ το προστατευτικό της αλυσίδας στην τελική μετάδοση έχει μοτίβο που θυμίζει carbon και μια πανέξυπνη σχεδιαστική πινελιά που το κάνει να μοιάζει με ενισχυτική γέφυρα!

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00003

Το τεράστιο σε διαστάσεις δισκόφρενο μπροστά μοιάζει με aftermarket βελτιωτικό στοιχείο, αν και ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό. Μιλάμε για έναν κτηνώδη δίσκο-μαργαρίτα 320 mm, που αποτελεί ρεκόρ για την κατηγορία! Αντίθετα, πίσω, ο δίσκος 190 mm είναι στα πρότυπα της κατηγορίας.

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00002

Το Spectre GP διαθέτει τόσο μίζα όσο και μανιβέλα, με τη δεύτερη να δίνει μια αίσθηση ασφαλείας, στην σχετικά απίθανη περίπτωση που μείνετε από μπαταρία.

Ευπρόσδεκτη η κίνηση της Malaguti να εξοπλίσει τους τροχούς του Spectre GP με βαλβίδες σχήματος “L” ώστε η πλήρωση με αέρα να γίνεται πανεύκολα. Αν δεν κάνουμε λάθος, αυτό είναι το πρώτο παπί (έστω, παπιοσυκλέτα) που χρησιμοποιεί ανάλογες βαλβίδες, τις οποίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μοτοσυκλέτες.

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00007

Οι διακόπτες του Spectre GP είναι όμορφοι και εργονομικοί ενώ τα όργανα αποτελούνται από ένα στροφόμετρο με αναλογικές ενδείξεις και κόκκινο στις 10.000 rpm, και μια μικρή LCD ψηφιακή οθόνη με ενδείξεις ταχύμετρου, ολικού και ενός μερικού χιλιομετρητή, δείκτη ταχύτητας κιβωτίου και δείκτη στάθμης καυσίμου. Τι λείπει; Ένα ρολόι.

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00006

Στην ποδιά, απέναντι από τον κεντρικό διακόπτη το παπί της Malaguti έχει μια USB θύρα φόρτισης, ενώ από κάτω υπάρχουν δυο εσοχές, σαν ανοιχτά και πολύ ρηχά ντουλαπάκια, που όμως λόγω σχήματος δεν μπορούν να δεχτούν Smartphone καθώς υπάρχει φόβος να σας πέσει στον δρόμο.

Το φινίρισμα και η συναρμογή πλαστικών και μεταλλικών μερών είναι άριστα, και σε πείθουν για την αντοχή του Spectre GP στον χρόνο.

Φάντομ Ντακ επί το έργον

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00018

Από τη μία φάντασμα, από την άλλη πάπια, δεν μπορέσαμε να μη θυμηθούμε και τον υπέροχο παπιό-ήρωα Φάντομ Ντακ.

Ανεβαίνω που λέτε πάνω στον Φάντομ Ντακ, με τα 780 mm της χαμηλής σέλας να μου θυμίζουν άμεσα γιατί τα παπιά είναι από τα πιο φιλικά δίκυκλα για όλα τα ύψη αναβατών.

Το βάρος των 123 κιλών μπορεί να είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας, όμως ακόμα κι έτσι είναι αστείο, και το Malaguti είναι εξαιρετικά “μανιτζέβελο”.

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00014

Η σέλα του αναβάτη είναι ελαφρώς κατηφορική, τοποθετώντας σε στο μπροστινό της μέρος. Στις σύντομες βόλτες είναι μια χαρά, όμως στις μεγαλύτερες ίσως κουράσει -ας είναι καλά οι εγχώριοι “σελάδες” που κάνουν απίστευτες μετατροπές σε αστείες τιμές.

Η μίζα φέρνει άμεσα το παπί σε λειτουργία, ο ήχος είναι όμορφα μπάσος, και το κιβώτιο των 5 σχέσεων βοηθά τον αναβάτη να εκμεταλλευτεί με βέλτιστο τρόπο τους 9,65 ονομαστικούς ίππους, σίγουρα καλύτερα από τα συνήθη κιβώτια 4 σχέσεων της κατηγορίας.

Ο κινητήρας τώρα δείχνει να έχει δύναμη, είναι όμως λόγω Euro 5 προδιαγραφών αρκετά “μπουκωμένος” σε αίσθηση, και σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσα άλογα θα κερδίσει αν προχωρήσεις σε βελτιωτικές κινήσεις. Ξυπνά ο κάγκουρας μέσα μας!

Οι 9,65 ίπποι είναι αρκετοί για να επιταχύνουν σβέλτα το Spectre GP 125 από στάση, ενώ σε ιδανικές συνθήκες με κατωφέρεια, είδαμε μέχρι και 117 χλμ/ώρα στο κοντέρ, εκεί όπου επεμβαίνει ο κόφτης. 

Σημειώστε πως τα 115 χλμ/ώρα στο κοντέρ έρχονται στις 10.000 rpm, εκεί δηλαδή που ξεκινά η κόκκινη περιοχή του κινητήρα.

Η μανέτα του συμπλέκτη έχει πολύ μαλακό τράβηγμα, ενώ αν ονειρεύεστε… σούζες με τη βοήθεια του, να ξέρετε πως μάλλον θα τον ζορίσετε αρκετά για να τα καταφέρετε, με το Spectre GP να μην προσφέρεται για το… άθλημα, τουλάχιστον με την εργοστασιακή ρύθμιση στον κινητήρα.

Όπως και στις υπόλοιπες παπιοσυκλέτες, έτσι κι εδώ ο αναβάτης πρέπει να χρησιμοποιεί και το αριστερό του χέρι στην οδήγηση (συμπλέκτης), με το Spectre GP να μην παρέχει την ίδια ευκολία με τα συμβατικά παπιά με κιβώτιο με ημιαυτόματο συμπλέκτη. Όμως, όπως σε όλες τις καταστάσεις, έτσι κι εδώ κάτι χάνεις (ευκολία), κάτι κερδίζεις (επιδόσεις και δυνατότητα για πατινάρισμα ή απότομη παροχή δύναμης).

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00016

Οι αναρτήσεις είναι σφιχτά ρυθμισμένες, και προσφέρονται για σπορ οδήγηση, δίχως να κοπανάνε σε λακκούβες. Σωστή λεπτομέρεια, τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ αναβάτη, που στην απίθανη περίπτωση που θα βρουν κάτω δεν θα “καρφώσουν”, απλά θα διπλώσουν προειδοποιώντας τον αναβάτη.

Το Spectre GP θα στρίψει εξαιρετικά, με ενιαία συμπεριφορά σαν μικρή καλά στημένη σπορ μοτοσυκλέτα, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στον αναβάτη του.

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00001

Παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα κακά ακόμα και στη γυαλισμένη ελαστική άσφαλτο, προσωπικά θα αντικαθιστούσα τα κινέζικα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Sichuan Yuanxing, με ένα ζευγάρι πιο μαλακά ευρωπαϊκά ή γιαπωνέζικα ελαστικά, ώστε το Spectre GP να μπορέσει να αναδείξει όπως του αξίζει τις σπορ αρετές του και στις κακές ελληνικές συνθήκες.

Το μπροστινό δισκόφρενο θέλει σεβασμό και κάποια συνήθεια στη χρήση του, καθώς έχει περίσσεια δύναμη, και αν το παρακάνετε θα γονατίσει το σφιχτό πιρούνι, ενώ ανάμεσα στους ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα συνήθως χρησιμοποιούσα το πίσω ώστε να μην χαλάει η ροή μου. Θυμηθείτε επίσης πως εδώ δεν έχουμε ABS, παρά μόνο σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS, και τα 320 mm έχουν τη δύναμη για να μπλοκάρουν τον μπροστινό τροχό.

Εκεί που το μπροστινό δισκόφρενο δίνει τα ρέστα του, και σε γεμίζει θαυμασμό είναι στο φρενάρισμα από υψηλή ταχύτητα, όπου η επιβράδυνση είναι πρωτόγνωρη για παπί, και φέρνει απίστευτα μικρούς χρόνους μέχρι την ακινητοποίηση, χάρη και στην πολύ καλή αίσθηση που σου δίνει στο χέρι! Μπορείς έτσι να είσαι σίγουρος πως θα φρενάρεις ακριβώς εκεί που θέλεις, ακόμα και από την τελική ταχύτητα του παπιού. Κοίτα να δεις που φτάσαμε στα παπιά… από το ταμπούρο και το σύστημα “νύχι” του ιστορικού C50, σε δισκόφρενο-ταψί που συνήθως βλέπουμε σε αγωνιστικά Supermoto.

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00035

Το ρεζερβουάρ του Spectre GP χωρά 5 λίτρα καυσίμου, με το παπί της Malaguti να βγάζει μέση κατανάλωση 2,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, κάτι που το κάνει ικανό να διανύσει έως και 200 χιλιόμετρα με ένα ρεζερβουάρ.

Η κόρνα είναι ασθενική σε ήχο, ενώ οι καθρέπτες έχουν καλό οπτικό πεδίο. Σημειώστε πως κάτω από τη σέλα δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος, ενώ για να κλείσετε τη σέλα θέλει να ασκήσετε πάνω της αποφασιστική πίεση -δεν την… ρίχνετε από ψηλά, περιμένοντας να κλείσει.

Το Malaguti Spectre GP 125 είναι διαθέσιμο σε τρεις χρωματικούς συνδυασμούς: Corsa Black/Red, Toro Black και Neve White.

VFM Α1 μοτοσυκλέτα, με εμφάνιση παπιού

malaguti spectre gp test bikeitgr 2022 00011

Περισσότερο μοτοσυκλέτα, λιγότερο παπί, το Malaguti Spectre GP 125 αποτελεί μια πολύ αξιόλογη πρόταση, που στα 2.295 ευρώ κοστίζει λιγότερο από πολλά παπιά του ανταγωνισμού, ενώ είναι το μόνο στα 125 κυβικά με αρχιτεκτονική μοτοσυκλέτας.

Αποτελεί μια εξαιρετική βάση για βελτιώσεις, ενώ ακόμα και αν δεν το πάρετε για να… ζωγραφίσετε πάνω του, αποτελεί ένα από τα δυνατότερα 125 της αγοράς, με αληθινά σπορ χαρακτήρα, κορυφαία φρένα και αντίστοιχα κορυφαίο κράτημα. Όλα αυτά τα συνδυάζει με τις ευκολίες παπιού (χαμηλό βάρος, μεγάλο κόψιμο τιμονιού, χαμηλό ύψος σέλας), και με μια πολύ χαμηλή κατανάλωση.

Κι αν κρίνουμε από τις ταξινομήσεις του (98 τους πρώτους 4 μήνες του 2022, πέμπτη θέση στα παπιά ανεξαρτήτως κυβικών το 4μηνο και τρίτη θέση τον Απρίλιο), το ελληνικό κοινό έχει ήδη εκτιμήσει τις δυνατότητες του Spectre GP, ενώ πιστεύουμε πως θα το δούμε να πηγαίνει από δύναμη σε δύναμη.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Μοντέλο Malaguti Spectre GP 125 2022
Αντιπρόσωπος KSR Hellas
Τιμή (ευρώ) 2.295
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, αερόψυκτος, μονοκύλινδρος,  2βάλβιδος
Κυβισμός (c.c.) 125
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α. 
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα/Μανιβέλα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Κιβώτιο 5 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, ραχοκοκαλιάς, σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 1.965
Πλάτος (mm) 685
Ύψος  (mm) 1.105
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α. 
Βάρος, πλήρες (kg)  123
Ρεζερβουάρ (lt) 5
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό αμορτισέρ
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320 mm, CBS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 190 mm, CBS
Τροχοί  
Μπροστά 90/80-17''
Πίσω 120/70-17''
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 9,65/8.500 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  1/6.500 σ.α.λ.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Malaguti Mission 200 - 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon