.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 12:11

Test - Honda Wave 110i

 

 

Big Wave Riding

 




Της Τζο Λαδά

 

“Ιούνιος του 2012- (Teahupoo Χαβάη). Ο Garrett McNamara βλέπει ένα τεράστιο κύμα να πλησιάζει απειλητικά το line-up και αποφασίζει να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες που κατέκτησε το Νοέμβριο σερφάροντας πάνω στο γιγάντιο 24-μετρο κύμα στο Nazare της Πορτογαλίας. Ζητά από τον αναβάτη του jet-ski να τον περάσει στο line-up και…μια στιγμή! Αυτό δεν είναι jet ski! Είναι ένα “παπί”! Το Wave 110i της Honda!”.
…αν είχε και πλωτήρες ίσως το έκανε κι αυτό το Wave 110i! Γιατί όλα τα άλλα, τα κάνει με εξαιρετική άνεση!

Απ’ το στρογγυλοφάναρο στο πεντάμπρατσο


Η Honda ήταν πάντα ξακουστή για τα παπιά της, η αλήθεια να λέγεται - αυτή ξεκίνησε την κατηγορία άλλωστε στα τέλη της δεκαετίας του '50! Από το στρογγυλοφάναρο Super Cub, του οποίου η παραγωγή ξεκίνησε το 1958 και συνεχίστηκε αδιάλειπτα, ξεπερνώντας το 2008 τις 60,000,000 πωλήσεις (ναι, ΕΞΗΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ διάβασες), έως τα πολυαγαπημένα από το ελληνικό κοινό GLX, Astrea και Innova.
Ο Έλληνας βέβαια είναι λίγο “ρόδα τσάντα και κοπάνα και μαρσάρω τη Husqvarna”, αλλά λεφτά για Husqvarna δεν έχει σε μικρή ηλικία. Έτσι, μέχρι να πιάσει καμιά δουλειά και να βάλει 5 δεκάρες στην άκρη, στην πλειοψηφία κατέληγε σε αγορά παπιού και στη μετατροπή του σε “killer machine” (βλέπε Σπάτα με τα φημισμένα παπιά-σφεντόνες και μαλλί “φράχτες” απαραίτητα). Η πρώτη κίνηση ήταν να του βγάλει την ποδιά (κόβει χιλιόμετρα, σου λέει). Προχωρά σε τρύπημα της εξάτμισης (αν δεν υπάρχει budget για after market) και για τους μεγαλύτερους λάτρεις της παπαίϊκης ζωής στην κόψη του ξυραφιού, υπάρχει και η αλλαγή ζάντας από ακτινωτή σε πεντάμπρατση, κατά προτίμηση μαύρη. Πως είπατε;
Στο Wave 110i δεν θα χρειαστεί, φίλε μου, να αλλάξεις τίποτα. Έχει στενή ποδιά, ίσα για να σου καλύπτει τα πόδια από τον αέρα κατά την κίνηση, αξιοπρεπέστατο μαύρο πανέμορφο εξατμισάκι με κάλυμμα για να μην καίγεσαι και μαύρη πεντάμπρατση ζάντα “απ’ τη μάνα του”. Σε τρέλανα τώρα, έτσι; Κι όμως, το νέο Wave 110i είναι προικισμένο με λεπτομέρειες που το ομορφαίνουν αλλά καλύπτουν και μία άλλη πιο “φτιαγμένη” πλευρά του.

Το ασχημόπαπο έγινε κύκνος

Η τριχρωμία κόκκινου-μαύρου και ασημί έχει κατανεμηθεί σε απόλυτη αρμονία στο σύνολο του Wave 110i και η ποιότητα των πλαστικών περιφερειακών είναι άψογη (πέρασε τα πάνδεινα για μια εβδομάδα και δεν ακούστηκε ούτε ένα “σκουίκ”). Τα φλας έχουν πλέον ενσωματωθεί στα πλαστικά κι έτσι δεν περισσεύει τίποτε από τον κύριο όγκο του. Στο μπροστινό τμήμα θα τα βρεις στο κόκκινο “μούτρο” και στο πίσω είναι χωμένα μέσα στο όμορφο μαύρο ματ κομμάτι της ουράς. Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για να τα βγάλεις, μιας και ταιριάζουν άριστα στο οπτικό σύνολο.
Ο πίνακας οργάνων ακολουθεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρίας, που φέρνει λίγο στη μάσκα του Darth Vader, όντας μικρός και περιεκτικότατος. Δεσπόζει το αναλογικό ταχύμετρο, που το πλαισιώνουν οι ενδείξεις για τις σχέσεις του κιβωτίου και των φλας, ενώ από κάτω βρίσκεται ο αναλογικός δείκτης βενζίνης και ο ψηφιακός χιλιομετρητής. Εξέλιξη, γαρ.

Καλοστημένος μαχητής των δρόμων

Ο κλασσικός τετράχρονος, αερόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας με ένα εκκεντροφόρο επί κεφαλής που επέλεξε η Honda να τοποθετήσει στο καινούριο της παπί, είναι συνταγή δοκιμασμένη κι επιτυχημένη επί πολλές δεκαετίες. Με τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών και την προσθήκη του ηλεκτρονικού ψεκασμού PGM-FI μόνο, δεν χρειάστηκε πολύχρονη και, κυρίως, πολυδάπανη μελέτη πάνω στην ανακατασκευή του. Αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα στο να κρατηθεί η τιμή του σούπερ-παπιού κάτω ακόμη κι από προγενέστερους της φυλής, στα πολύ προσιτά 1,750euro, ενώ παράλληλα κρατιέται εντός προδιαγραφών Euro 3 σχετικά με τις εκπομπές ρύπων.
Η απόκριση του γκαζιού είναι εξαιρετική, καθώς το Wave θα κινηθεί ακριβώς όπως το θέλεις, σύμφωνα με το γύρισμα του δεξιού σου καρπού. Άλλωστε, μιλάμε για 9,17 ολόκληρους ίππους – νούμερο κορυφαίο για την κατηγορία! Το τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 26mm μπροστά και τα δύο αμορτισέρ για πίσω δεν θα διστάσουν πουθενά, με το πιρούνι να έχει μια ελαφρώς πιο σκληρή αίσθηση στις απότομες λακκούβες. Οι τεράστιοι 17ρηδες παποτροχοί θα σε ανεβάσουν όπου μπορείς να φανταστείς και θα νομίσεις ότι οδηγείς Bigfoot!
Οδηγώντας το σε συνθήκες πόλης, όπου σίγουρα θα χρειαστεί ν’ αποφύγεις κάνα-δυο τροχαία την εβδομάδα, θα νομίσεις πως φοράει δίσκους μπροστά και πίσω. Είναι τόσο καλή η απόδοση των φρένων, όταν όμως κοιτάξεις καλύτερα θα διαπιστώσεις πως ναι μεν μπροστά διαθέτει δίσκο διαμέτρου 220mm αλλά πίσω έχει ένα ταπεινό ταμπουράκι! Απίστευτο! Το μπροστινό του φρένο φρενάρει ακόμη και με ένα δάκτυλο, ενώ το πίσω, αρκεί να το πατήσεις ελαφριά για να σε σταματήσει εκεί που θες.

Άνεση κι οικονομία


Το ρεζερβουάρ χωρητικότητος 3,7lt υπόσχεται να σε κινήσει ευπρεπώς καταναλώνοντας 1,75lt/100m, το οποίο σημαίνει πως γεμάτο θα φτάσει τα 210 χιλιόμετρα. Με “καρυδωμένο” το γκάζι όμως μπορώ να πω πως άγγιξε το κόκκινο στα 140km. Λογικό μου ακούγεται…
Η κλασσική τεράστια σέλα, ως είθισται σε παπί που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει ένα μικρό χώρο από κάτω της, στον οποίον μπορείς να φιλοξενήσεις ένα αδιάβροχο, χαρτιά, κλειδιά, φραπέ. Πίσω από τη σέλα διακρίνεται η όχι και τόσο ευφάνταστη μπάρα για να πιάνεται ο συνεπιβάτης, η οποία όμως προσφέρει άριστα τις υπηρεσίες της.
Το μεγάλο άνοιγμα των καθρεφτών σπάνια θα σε δυσκολέψει μέσα στην κίνηση, όπου στα πολύ στενά περάσματα θα χρειαστεί να κατεβάσεις μέχρι δεύτερη σχέση αλλά ποτέ δεν θα σταματήσεις και να ελιχθείς για να περάσεις.
 Το πλαϊνό stand μπλοκάρει την εκκίνηση του κινητήρα όταν είναι ανοιχτό και αυτόματα σου δημιουργεί το συννεφάκι με το ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι: “Και τι θα κάνω τις κρύες νύχτες του χειμώνα που θα θέλω να το ζεστάνω λίγο;” Θα ανοίξεις το κεντρικό! Ωστόσο, η μανιβέλα στη δεξιά πλευρά του κινητήρα, που τοποθετήθηκε εκεί για την απίθανη περίπτωση να πάθει κάτι η μίζα σου, είναι αρκετά μαλακή ώστε να τη πιέσεις απροβλημάτιστα ακόμη και με το Wave στο πλαϊνό stand.

Γιατί Wave;

Γιατί είναι τρομερά οικονομικό στην απόκτηση αλλά και στη συντήρηση. Ο κινητήρας του είναι τρομερά απλός και δεν υπάρχει συνεργείο στην υφήλιο που δε μπορεί να σου προσφέρει αξιοπρεπές service.
Γιατί ένα παπί σαν το Wave 110i σου προσφέρει μεγάλη ενεργητική ασφάλεια τόσο με το γκάζι του στις διασταυρώσεις και στα προσπεράσματα (αρκεί ένα πάτημα στο λεβιέ χωρίς να κατεβάσεις σχέση στο κιβώτιο για να “γεμίσει” ο κινητήρας σε στροφές, πόσο μάλλον ένα κατέβασμα σχέσεως), όσο και στα ικανότατα φρένα του αλλά και στο στιβαρό του “στήσιμο”, που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε όλες τις κακοτοπιές και σε τις ποιότητες του οδοστρώματος. Να γιατί.
Και για ένα σημαντικό λόγο ακόμη: Γιατί στα 1.750euro που κοστίζει καταφέρνει να είναι πιο ποιοτικό και καλοφτιαγμένο απ’ ότι η ίδια του η τιμή υπόσχεται.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο Wave 110i
Αντιπρόσωπος Αφοι ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή (euro) 1.750euro
Εγγύηση 2 xρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, 1 εκκεντροφόρος επί κεφαλής
Κυβισμός (cc) 109
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 50 x 55.6
Συμπίεση (:1) 9
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση Μίζα/μανιβέλα
Συμπλέκτης αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση 4 σχέσεις
Πλαίσιο
Τύπος χαλύβδινη ραχοκοκκαλιά τετράγωνης διατομής
Μήκος (mm) 1870
Πλάτος (mm) 709
Ύψος (mm) 1080
Μεταξόνιο (mm) 1.227
Γωνία κάστερ (˚) 26
Ίχνος (mm) 68
Ύψος σέλας (mm) 760
Απόσταση εδάφους (mm)
Βάρος (κ) 99
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 3,7
Ανάρτηση
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 26mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
Πίσω Ταμπούρο διαμέτρου 110mm
Ελαστικά
Μπροστά 70/90-17
Πίσω 80/90-17
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, στάθμη καυσίμου, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, σχέσεις κιβωτίου, φώτα, φλας
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Kw/rpm) 6,8/7500
Ροπή εργοστασίου (Nm/rpm) 8,6/5500

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda SH 300i 2010 Test – Honda SH 150i R, Top Case 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon