.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 13:34

Test – Honda SH 150i R, Top Case 2012

 

 

Κλασικό, διαχρονικό και sport!

 




Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

 Αντικατέστησε με χάρη την αστική μετακίνηση που μέχρι πρότινος είχαν αναλάβει αποκλειστικά τα παπιά και έφερε νέο κόσμο στα scooter. Το SH 150i  μπορεί να καυχιέται ότι αποτέλεσε την μετάβαση στην πολιτισμένη μετακίνηση με δίτροχα μικρού κυβισμού στη χώρα μας και η έκδοση R απλά το επιβεβαιώνει.

Μικρομέγαλο


Το Honda SH είναι ένα μικρών – μεσαίων διαστάσεων scooter το οποίο όταν έφτασε στην αγορά, το 2001, ήταν μεγαλύτερο και ξεχώριζε από τα παπιά, αλλά και τα άλλα scooter της κατηγορίας. Τότε, η Honda έκανε την κίνηση και εισέβαλε με το SH στην αγορά, διεκδίκησε και πήρε σημαντικό μερίδιο της πίτας που αφορούσε τα μικρά αυτά δίτροχα. Έτσι, τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας, το SH δεν άργησε να εδραιωθεί, και χρησιμοποιήθηκε εκτός από καθημερινό scooter για απλή μετακίνηση, και για εργαλείο, απ’ όσους δούλευαν όλη μέρα στην πόλη. Η ποιότητα στην μετακίνηση που σε κάνει να μην το βαριέσαι ακόμη και μετά από ώρες στη σέλα του, αλλά και η κορυφαία αξιοπιστία του, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα όπλα. Με τον άθραυστο τετράχρονο μονοκύλινδρο και υγρόψυκτο κινητήρα με απόδοση 15,7 ίππων στην έκδοση των 150 κυβικών (έβγαινε και 125), τους μεγάλους τροχούς 16 ιντσών που πρόσφεραν ασφάλεια αλλά και το συνδυασμένο σύστημα φρένων, συμπλήρωναν την ήδη πολύ καλή εικόνα. Και τελικά, αρκούσε που ήταν Honda σε εμφάνιση, αντοχή και εμπορικότητα; Σίγουρα ήταν ένας πολύ θετικός παράγοντας να κάνεις 30-40.000 χιλιόμετρα σε ένα – δύο χρόνια χρησιμοποιώντας καθημερινά ένα SH μέσα στην πόλη, δουλεύοντας, και μετά να το πουλάς άνετα, δίχως ο νέος αγοραστής να φοβάται μην του διαλύσει. Με μερικά χαρακτηριστικά όπως τα παραπάνω, η Honda εδραίωσε το SH που στα 150 κυβικά και στην έκδοση R, συνεχίζει να κερδίζει φίλους, αλλά και να ενισχύει την σχέση του με τους παλιούς.

Διαφορές με το παλιό

Το SH 150i R είναι ένα κλασικής εμφάνισης scooter, το οποίο τιμά τις σχεδιαστικές καταβολές της Honda. Ως τέτοιο, δεν προκαλεί οπτικά, είναι όμως σύγχρονο και όμορφο, ενώ ακόμη και σε πέντε χρόνια θα το κοιτάς και θα το απολαμβάνεις. Όπως συμβαίνει με τα παλαιότερα SH άλλωστε. Παραμένει ίδιο σχεδιαστικά, με μικρές αλλαγές στο πάτωμα που είναι ευρύχωρο, στον χώρο για τα γόνατα, όπως και στο φανάρι και τα όργανα, περισσότερα τα οποία απέκτησε στην μεγάλη του αλλαγή, το 2005. Ο ψεκασμός ανανεώθηκε σε PGM-FI, άλλαξε και η ηλεκτρονική ανάφλεξη, και τοποθετήθηκε βάση για τοποθέτηση μπαγαζιέρας. Την τελευταία, η έκδοση R την διαθέτει ως στάνταρ με την αύξηση της τιμής μόνο κατά 100euro. Είναι ένα αξεσουάρ το οποίο έχει ανάγκη το SH λόγω μικρού αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα, ο οποίος χωράει μόνο λίγα πράγματα, γάντια, αδιάβροχα. Η ποιοτική μπαγαζιέρα της Honda ενισχύει την αποθηκευτική πλευρά, δένει οπτικά με το σύνολο και είναι βαμμένη στο ίδιο χρώμα, αλλά απαιτεί διαφορετικό κλειδί και δεν ανοίγει με το ίδιο του κεντρικού διακόπτη.
Το SH απέκτησε νέα πλαστικά στο κάτω τμήμα του τιμονιού και τα φλας μεταφέρθηκαν από το τιμόνι που ήταν εξωτερικά, εκατέρωθεν της ποδιάς, χωνευτά μέσα σε διάφανο κρύσταλλο, μαζί με τα φώτα πορείας. Εκεί το παλαιότερο μοντέλο είχε ένα πλαστικό κάλυμμα, ενώ το αρχικό, του 2001, τα φλας με πορτοκαλί κρύσταλλο. Πισωγύρισμα, πολύ όμορφο όμως. Παρέμεινε το άγκιστρο στην ποδιά, το οποίο είναι τοποθετημένο χαμηλά, και είναι πολύ χρηστικό.
Η σέλα απέκτησε κόκκινες ραφές που δένουν οπτικά και “σπάνε” όμορφα την  διχρωμία του πολύ ωραίου λευκού - μαύρου, ενώ το σήμα “SH” είναι αρκετά διακριτικό, στα πλαστικά κάτω από το μπροστινό τμήμα της σέλας. Στο παλιό, το σήμα ήταν τοποθετημένο λίγο πιο πίσω, στο ίδιο σημείο, αλλά μεγάλο σε διαστάσεις. Οι ζάντες είναι βαμμένες μαύρες για να δένουν με το σύνολο, και κάπου εδώ σταματούν οι οπτικές αλλαγές.

Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Το συνδυασμένο σύστημα φρένων που διέθετε το SH ήταν ένα από τα σημαντικότερα ατού για την κατηγορία. Το δισκόφρενο διαμέτρου 220mm και το ταμπούρο πίσω, συνδυαζόντουσαν και αποτελούσαν έτσι ένα δυνατό σύστημα πέδησης. Η Honda προχώρησε σε αναβάθμιση του συστήματος, τοποθετώντας δισκόφρενο και στον πίσω τροχό, διαμέτρου 240mm, όπως είναι και το καινούριο μπροστά. Το σύστημα πλέον συνδυάζεται μέσω μίας νέας δαγκάνας τριών εμβόλων στο μπροστινό δισκόφρενο, και είναι πανίσχυρο. Πατάς τα φρένα του και νιώθεις το SH να γονατίζει νωρίτερα απ’ ότι περιμένεις. Η δύναμη που έχει το σύστημα σε ηρεμεί μιας και μεταδίδει ασφάλεια ακόμη και με ελαφρύ πάτημα των μανετών. Ο συνδυασμός του συστήματος πέδησης δίνει δυνατό και προοδευτικό φρενάρισμα δίχως “δάγκωμα” κι έτσι ο αναβάτης δεν φοβάται μήπως γλιστρήσει κάποιος τροχός. Ο συνδυασμός με τους τροχούς μεγάλων διαστάσεων και τα φαρδιά ελαστικά, κάνουν το SH να φρενάρει ομαλά, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη. Το σύστημα δεν διαθέτει ABS, κάτι που πολύ θα θέλαμε να υπήρχε, αλλά είναι έτσι συνδυασμένα τα φρένα που ελάχιστες φορές θα μπλοκάρει κάποιος τροχός, ακόμη και σε γλιστερό οδόστρωμα. Οι τροχοί καταπίνουν τις ανωμαλίες εύκολα, και οι αναρτήσεις προσφέρουν μία ποιοτική μετακίνηση. Το μπροστινό του είναι σίγουρα πιο άνετο και προοδευτικό στην λειτουργία του ενώ τα διπλά αμορτισέρ, θα μεταφέρουν χτυπήματα όταν το scooter έχει δύο άτομα στη σέλα του.

Άνεση στην καθημερινότητα

Με δύο επιβαίνοντες το SH 150i μπορεί να κινηθεί αξιοπρεπώς, και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού που διαθέτει. Οι χώροι του είναι άνετοι, τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη ανοίγουν εύκολα και πατάει ξεχωριστά, εκτός δαπέδου, ενώ μπορεί να κρατηθεί από τις αλουμινένιες χειρολαβές. Η σέλα είναι μεγάλη, αλλά λίγο κατηφορική στο μπροστινό τμήμα, και ο αναβάτης κάποιες φορές γλιστράει. Η αίσθηση ωστόσο είναι στιβαρή, το πλαίσιό του δείχνει ένα δεμένο scooter το οποίο θα τοποθετηθεί με άνεση στις στροφές. Ελαστικότητες υπάρχουν για να δημιουργούν ένα ξεκούραστο σύνολο, ενώ ακόμη και στην τελική του, που φτάνει τα 120 σε ελαφρά κατηφόρα, θα παραμείνει ακλόνητο. Ο κινητήρας του έχει ψυχή, και αυτό το βλέπεις όχι μόνο από την τελική, που είναι αρκετά καλή. Το συναντάς κάπου στα 60 με 80 χ.α.ω. όπου ανοίγεις το γκάζι και φεύγει μπροστά, παρά την προοδευτική μετάδοση. Είναι ζωντανός και στο γύρισμα του γκριπ το αποδεικνύει, ενώ η ομαλότητα της αυτόματης μετάδοσης βοηθάει στην κίνηση σε πόλη. Η μικρή ζελατίνα του θα προσφέρει μία κάλυψη από τον αέρα, αλλά αν ο αναβάτης επιλέγει να κινείται σε ανοιχτούς δρόμους, μπορεί να τοποθετήσει την μεγαλύτερη που προσφέρει η Honda ως έξτρα.
Ανάμεσα από αυτοκίνητα, το SH είναι πανεύκολο, είναι ελαφρύ σε αίσθηση, με μεγάλο κόψιμο τιμονιού, μικρές διαστάσεις. Προσφέρει άνετο πάτημα στο έδαφος χωρίς να αποτελεί την ιδανική λύση για μέτριου ύψους αναβάτες – υπάρχει το PCX γι’ αυτό, κατεβαίνει από πεζοδρόμια χωρίς να βρει κάτω, δεν σε κουράζει όσο και αν το οδηγάς, κι έτσι έχει δίκαια κερδίσει τις καρδιές των ιδιοκτητών του.

Ποιοτική αναβάθμιση

Το SH 150i ήταν και παραμένει κορυφαίο στην κατηγορία. Η έκδοση R είναι πιο όμορφη, πιο sport, πιο επιθετική, και ολοκληρώνει ένα ήδη επιτυχημένο σύνολο. Το SH ανανεώθηκε σε σημαντικά σημεία, άφησε ανεπηρέαστα τα όργανα, ενώ θα ήθελε πλάγιο σταντ και μία πρίζα 12V για φόρτιση κινητού, το οποίο συναντάμε στον ανταγωνισμό, όπως και ένα αμορτισέρ να κρατάει ανοιχτή τη σέλα. Η απλότητα στην οδήγηση και οι μικρές οδηγικές απαιτήσεις που έχει στην κίνηση σε πόλη, το καθιστούν ιδανικό δίτροχο σύντροφο. Στα 3.600euro που κοστίζει βρίσκεται ψηλά στον ανταγωνισμό αλλά προσφέρει αυτή τη μοναδικότητα της ποιοτικής μετακίνησης, εμπορικότητας και αξιοπιστίας που κάνει τους παλιούς κατόχους SH να παραμένουν πιστοί και να ονειρεύονται την απόκτηση ενός καινούριου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο SH 150i R Top Case
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 3.600
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 153
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58x57.8mm
Συμπίεση 11:01
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 7,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V/6AH
Γεννήτρια 300W
Μετάδοση Αυτόματη
Τελική σχέση Μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2,025
Πλάτος (mm) 728
Ύψος (mm) 1,23
Μεταξόνιο (mm) 1,422
Γωνία κάστερ 27°
Ίχνος (mm) 85
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg) 136
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 33mm, διαδρομή τροχού 89mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 83mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 100/80–16 (50P)
Πίσω 120/80–16 (60P)
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα πέδησης
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και συνδυασμένο σύστημα πέδησης
Μέγιστη ιπποδύναμη 11.6 kW/8,500min-1 (95/1/EC)
Μέγιστη ροπή 14 Nm/7,000min-1 (95/1/EC)

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 13:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda Wave 110i Test - Honda SH 300i R 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon