.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 12:07

Test - Honda SH 300i R 2012

Το καλό, δυναμικότερο

 
Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε η Πολυτίμη Κυριακοπούλου

Ανανεωμένο, πιο σπορτίβ, πιο όμορφο, πιο προκλητικό. Το νέο SH 300 στην έκδοση R έρχεται για να δώσει χαρακτήρα σε ένα ήδη καταξιωμένο μοντέλο και να προσφέρει αυξημένους αποθηκευτικούς χώρους αλλά και ποιότητα στη μετακίνηση.

Αύξηση αποθηκευτικών χώρων


Ότι και να πεις για το Honda SH 300 θα είναι λίγο αφού η ιστορία του έχει ταυτιστεί με αυτή της μεσαίας κατηγορίας των scooter. Η μεγάλη αλλαγή για το SH 300i έγινε το 2011 όταν το μικρομεσαίο scooter της Honda με τις μαζεμένες διαστάσεις και την κορυφαία οδική συμπεριφορά, άλλαξε συνολικά. Νέο πλαίσιο, βελτιωμένες αναρτήσεις, αλλαγές στα περιφερειακά, μικρές αλλαγές στον κινητήρα. Το SH συνέχιζε έτσι την καριέρα του όντας πιο φιλικό, πιο άκαμπτο, πιο προβλέψιμο και σταθερό, κόντρα στον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό. Η έκδοση R έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα σειρά των SH και να ξεχωρίσει για συγκεκριμένους λόγους. Καταρχάς, η βαλίτσα, που τοποθετείται ως standard μόνο στην ελληνική αγορά, αυξάνει τους αποθηκευτικούς χώρους. Μπορεί ο χώρος κάτω από τη σέλα να παραμένει μικρός λόγω του περιορισμού που θέτει ο μεγάλος τροχός, και να χωράει μόλις αδιάβροχα ή γάντια και μικροπράγματα. Μπορεί και το ντουλαπάκι στην ποδιά να δέχεται και αυτό κάποια πράγματα μικρού όγκου, και να συνδυάζει την μεταφορά πραγμάτων με τον πρακτικό γάντζο που βρίσκεται χαμηλά κοντά στο πάτωμα. Ωστόσο, είναι η βαλίτσα που θα σε κάνει να ξεγνοιάσεις από αυτό το άγχος αφού ένα κράνος full face θα χωρέσει άνετα εκεί, ή άλλα πράγματα που θέλει ο αναβάτης. Περιορίζει το χώρο των επιβαινόντων; Όχι, ίσα - ίσα που προσφέρει και της υπηρεσίες της ως πλάτη για ανάπαυση, αν και κατά την άνοδο θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια, όπως συμβαίνει σε όλα τα scooter με βαλίτσες Top Case. Η βαλίτσα του είναι βαμμένη στον ίδιο χρωματισμό και ταιριάζει οπτικά με το σύνολο, ενώ είναι μαζεμένη σε μέγεθος και ωραία σχεδιαστικά.

Οι διαφορές

Σε ένα επιτυχημένο μοντέλο όπως το SH, η Honda προχώρησε σε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που στόχο δεν είχαν να μεταμορφώσουν το scooter, αλλά να του δώσουν νέο χαρακτήρα. Η έκδοση R είναι πιο δυναμική, με τον συνδυασμό χρωμάτων σε λευκό και μαύρο να τονίζει την άγρια πλευρά του. Μαύροι είναι και οι τροχοί σε αντίθεση με τους ασημί που χρησιμοποιεί η απλή έκδοση, όπως και οι μπότες του μπροστινού συστήματος. Στην καρίνα, μαύρο χρώμα έγιναν τα πλαστικά της, όπως και αυτά στο τιμόνι και στο μούτρο, στο μπροστινό τμήμα αλλά και η πολύ ποιοτικής κατασκευής σχάρα. Για να σπάσει η μονοτονία, η Honda έβαλε κόκκινες πινελιές σε συγκεκριμένα σημεία. Οι ραφές στη σέλα είναι κόκκινες, όπως και το λογότυπο που συναντάμε στα πλαϊνά, κι έτσι το SH δέχεται το λογότυπο R στο όνομα το οποίο δεν υπάρχει πουθενά βέβαια αναρτημένο πάνω στο scooter. Και αν το R συνήθως αφορά μοντέλα τα οποία δέχονται βελτιώσεις στον κινητήρα ή / και στις αναρτήσεις και τα φρένα, στο SH300R δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Τα συστήματα των αναρτήσεων έχουν παραμείνει ίδια, και αφορούν το συμβατικό μπροστινό που έχουν όλες οι εκδόσεις. Το ίδιο και τα διπλά αμορτισέρ, το ίδιο και ο 300άρης κινητήρας που έχει παραμείνει δίχως αλλαγές, δίχως “σκάλισμα” που να δικαιολογεί το R.
Το ερώτημα είναι το εξής: Χρειάζεται φτιάξιμο ένα τέτοιο scooter για να είναι πιο γρήγορο, πιο καλό στις στροφές, πιο επιθετικό;

Κυρίαρχος στην πόλη

Το SH 300i έχει κερδίσει φανατικό κοινό από την ικανότητά του να ελίσσεται με άνεση μέσα στην πόλη, και να πετάγεται γρήγορα σε κοντινές αποστάσεις με χαρακτηριστική ταχύτητα και άνεση. Συνεπώς, δεν το επιλέγεις για να κάνεις κόντρες, ούτε το στυλ του είναι τέτοιο που θα σου ξυπνήσει τη διάθεση για τέτοια πράγματα, όπως ένα TMax 530 ας πούμε. Το SH300R πέραν του νέου αποθηκευτικού εξοπλισμού και των χρωματικών αλλαγών είναι ίδιο με το παλιό. Είναι σπιρτόζικο μέσα στην πόλη, το τιμόνι του κόβει πολύ για να στρίβει με ευκολία ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα, το ύψος της σέλας δεν σε ενοχλεί μιας και πατάς με ασφάλεια κάτω. Η ποιότητα που προσφέρουν οι αναρτήσεις είναι καλή, αν και τα διπλά πίσω αμορτισέρ συνεχίζουν να τερματίζουν όταν ζοριστούν, ειδικά σε περιπτώσεις με συνεπιβάτη. Θα θέλαμε η νέα έκδοση να είχε και αντίστοιχα βελτιωμένα αμορτισέρ μιας και είναι το μόνο μελανό σημείο ενός κατά τα άλλα εκπληκτικού scooter. Το χαμηλό πάτωμα σε βοηθάει να πατάς καλά μιας και είναι όσο φαρδύ χρειάζεται, τα πόδια δεν θα βρουν στην ποδιά. Η ποιότητα αναβλύζει απ’ όλη την κατασκευή και η αντίστοιχη στην κύλιση εμφανίζει τα σημάδια της σε κάθε μέτρο που διανύεις. Είναι πολύ βολική η μετακίνηση πάνω σε ένα SH300R μιας και η ομαλότητα απόδοσης του τετράχρονου κινητήρα, και του αυτόματου κιβωτίου, συμβάλλουν σε αυτό. Κι όμως, αν θελήσεις να κινηθείς γρήγορα, η δύναμή του και η ροπή μετατρέπουν το γύρισμα του γκαζιού σε επιτάχυνση κι έτσι το SH θα πεταχτεί πρώτο στα φανάρια και θα παραμείνει εκεί στις μικρές αποστάσεις. Έχοντας λυμένα τα χέρια όσον αφορά την μετακίνηση στην πόλη, το SH καταφέρνει να είναι όσο λιλιπούτειο χρειάζεται ένας αναβάτης για να νιώθει ασφάλεια, αλλά και ότι οδηγάει κάτι περισσότερο από ένα scooter 150 κυβικών και παραπλήσιων διαστάσεων.

Εκτός πόλης

Οκυβισμός του SH είναι ο ανασταλτικός παράγοντας να επιλέξεις αυτό, αντί για το μικρό αδελφάκι. Αν και βρίσκονται πολύ κοντά σε διαστάσεις, το 300 έχει αυτό το παραπάνω που θα θελήσεις για τις μεγαλύτερες διαδρομές. Ανοίγεις το γκάζι και βλέπεις γρήγορα τη βελόνα του ταχυμέτρου να περνάει τα 120 χ.α.ω. Κρατάς το γκάζι σταθερά και βρίσκεσαι στα 140 χ.α.ω. με χαρακτηριστική άνεση ενώ ο κινητήρας αντέχει ακόμη παραπάνω, μιας και φτάνει σε μικρή κατηφόρα τα 160 χ.α.ω. Με αυτά τα νούμερα διαπιστώνεις ότι μπορείς εύκολα να κινηθείς σε μακρινές αποστάσεις, έχοντας σαν μόνο προβληματισμό την απουσία προστασίας από τον αέρα. Η έξτρα ζελατίνα που προσφέρει η Honda θα διορθώσει την κατάσταση και θα αυξήσει τις τουριστικές δυνατότητες του SH. Το πλαίσιό του είναι πολύ στιβαρό, ακόμη και στην τελική δεν νιώθεις ταλαντώσεις, ενώ το SH παραμένει σταθερό και προσφέρει εμπιστοσύνη στον αναβάτη. Πάλι από τα πίσω αμορτισέρ θα νιώσεις ότι χτύπημα υπάρχει μιας και όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα αυξάνεται και η δύναμη του χτυπήματος από τις λακκούβες, κι έτσι αν θες να κάνεις μία αλλαγή για να βάλεις την δική σου πινελιά, την βρήκες. Ωστόσο, τα φρένα του είναι εκπληκτικά και πάνω τους μπορείς να βασιστείς και να χαλαρώσεις. Αφορούν ένα σύστημα συνδυασμένης πέδησης το οποίο ενεργοποιείται με το πάτημα κάθε μανέτας και φρενάρει έτσι και τους δύο τροχούς, άρα ο αναβάτης δεν έχει να σκεφτεί πολλά, εκτός από το αρχικό κενό που έχουν οι μανέτες και τελικά συνηθίζεται αμέσως. Το κορυφαίο ABS υπάρχει για να αποφεύγεται το μπλοκάρισμα των τροχών και ο συνδυασμός με το παραπάνω σύστημα δίνει πολύ μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος δίχως φόβο μπλοκαρίσματος που θα επέφερε μία πτώση.

Το καλό, καλύτερο

Με την μεγάλη αλλαγή να έχει γίνει μόλις πέρσι, το νέο SH300R δεν χρειαζόταν ιδιαίτερα πράγματα για να βρίσκεται μέσα στον ανταγωνισμό. Είναι η κορυφή της κατηγορίας και δίκαια έχει το υψηλό κόστος που έχει μιας και προσφέρει πολύ καλή ποιότητα στην οδήγηση, στην κατασκευή, αλλά και αντοχή στο χρόνο, και δίκαια τιμή μεταπώλησης. Όντας όμως ακριβό στα 5.590euro που κοστίζει, είναι η ακριβότερη έκδοση SH που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Αυτός ο κάποιος, αν μπορεί να διαθέσει το έξτρα ποσό των 160euro που κοστίζει συγκριτικά με το απλό SH300i Top Box, θα αποκτήσει μία έκδοση που μέσα σε όλες τις πολύ ποιοτικές “υπηρεσίες” που προσφέρει, θα διαθέτει και τον διαφορετικό χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο SH 300R 2012 Top Box
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 5.590
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 279.1
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72 x 68.5mm
Συμπίεση 10.5 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.7
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Γεννήτρια 340W
Μετάδοση 12V/11AH
Τελική σχέση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2,098
Πλάτος (mm) 728
Ύψος  (mm) 1,195
Μεταξόνιο (mm) 1,422
Γωνία κάστερ 27° 30’
Ίχνος  (mm) 98
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) 136
Βάρος (kg) 170
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 35mm, διαδρομή τροχού 102mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 95mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 110/70 16 (52S)
Πίσω 130/70R 16 (61S)
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα ABS
Πίσω Δίσκος 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
Μέγιστη ιπποδύναμη 20kW (27hp) / 8,500min
Μέγιστη ροπή 26.5Nm/6,000min

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 12:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Honda SH 150i R, Top Case 2012 Αποστολή στη Ρώμη – Honda SH 150i 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon