Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 03:24

Test - Honda SH 300i 2010

 

Σταθερά στην κορυφή

 

 


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Διόλου τυχαία, το SH 300i είναι το πρώτο μοντέλο της Honda σε πωλήσεις στη γειτονική Ιταλία αλλά και στη χώρα μας. Το γεγονός ότι είναι μαζεμένο σε διαστάσεις για κίνηση στην πόλη, διαθέτει μεγάλους τροχούς 16 ιντσών που προσφέρουν ασφάλεια και “ροπάτο” κινητήρα για πιο “μακρινές” βόλτες, ενισχύει την προσωπικότητά του.


Επιτυχημένη συνταγή


Η επιτυχία ενός μοντέλου είναι αυτή που συνήθως το αφήνει στην “άκρη” προκειμένου η εταιρία να ασχοληθεί με τις κατηγορίες που χρειάζονται πραγματικά αναβάθμιση. Το SH 300i βάσισε την επιτυχία του στην κομψή αισθητική, στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής, την δυναμική συμπεριφορά σε καθημερινές συνθήκες.
Η εκλεπτυσμένη σχεδίαση του συνόλου έδωσε ποιότητα στην μετακίνηση μιας και το μεγάλο της σειράς SH, είναι πραγματικά “μικρό” στην πόλη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο χαρτί που διαθέτει, με έναν κινητήρα “ζωντανό” και “ροπάτο”, κόντρα στις καθημερινές οδηγικές απαιτήσεις. Το αποτελεσματικότατο σύστημα πέδησης που ενίσχυσε την ασφάλεια με το συνδυασμό των φρένων και το ABS (dual), έφεραν τον μέσο αναβάτη ένα βήμα πιο κοντά στους δύο τροχούς. Και πλέον, το SH 300i μπαίνει ξανά στο προσκήνιο και ανανεώνεται ώστε να βρεθεί έτοιμο σε μία συνεχώς αυξανόμενη αγορά, η οποία ανθεί κυρίως στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Η κομψότητα βρήκε ιδανικό έδαφος στο scooter της Honda το οποίο συνεχίζει  να τραβάει τα μάτια αναβατών και ανταγωνισμού. Ο συνδυασμός των μικρών διαστάσεων που θυμίζουν τα μικρότερα αδέλφια του, 125 και 150, το καθιστούν ευέλικτο και χρηστικό στην πόλη. Ταυτόχρονα, το SH 300i είναι επίσης βολικό στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων μιας και με αυτό μπορείς να μετακινηθείς σε αυτοκινητόδρομους χωρίς πρόβλημα. Ο παραπάνω συνδυασμός αποτέλεσε την ιδανική τομή στην επιτυχία του scooter της Honda το οποίο είναι γρήγορο εντός και εκτός των τειχών μίας πόλης.

Διαθέτει τροχούς διαστάσεων 16" για σταθερότητα, καλύτερη απόσβεση ανωμαλιών αλλά και ασφάλεια. Στο βωμό της ασφάλειας, ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα είναι λιγότερος από scooter της κατηγορίας με μικρότερους πίσω. Τα μειονεκτήματά του όμως δεν έχουν σχέση με τα παραπάνω μιας και το SH 300i διαθέτει ικανοποιητικό χώρο κάτω από τη σέλα ενώ μία αδιάβροχη θήκη στο μπροστινό τμήμα, χρησιμεύει για αποθήκευση γαντιών.

Φρεσκάδα 21ου αιώνα


Συναντάμε ακόμη τον ίδιο επιτυχημένο σχεδιασμό που διατηρεί ακόμη μία φρεσκάδα.  Η σχεδίαση του είναι τυπική Honda μαφού η ιαπωνική εταιρία έχει συνηθίσει σε μικρές αλλαγές που διατηρούν αναλλοίωτα διαχρονικά σημάδια στις μοτοσυκλέτες της. Το SH συνδυάζει την κλασική πρακτικότητα με την μοντέρνα εμφάνιση, όπως π.χ., ο πίνακας οργάνων που παρά την κλασική του διάταξη, προσφέρεις όλες τις απαραίτητες ενδείξεις.  Το λειτουργικό πάνελ των οργάνων, το οποίο περιλαμβάνει το αναλογικό ταχύμετρο, δείκτη καυσίμου και θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού, καθώς και το χρήσιμο ρολόι. Στον πίνακα οργάνων ο αναβάτης θα βρει ότι χρειάζεται για την καθημερινή του μετακίνηση, από τα απαραίτητα όργανα, μέχρι τις λυχνίες για τα φρένα και την αλλαγή λαδιού.
Κορυφαία είναι τα φρένα τους μιας και το σύστημα που χρησιμοποιεί το SH είναι από τα πιο εξελιγμένα ABS. Όντας συνδυασμένο, δίνει εκπληκτικό φρενάρισμα με ασφάλεια, ακόμη και στον πιο άπειρο αναβάτη.

Ο κινητήρας του που είναι 300 κυβικά μόνο στο όνομα, (279cc) φημίζεται για την δύναμη και ελαστικότητα από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, με μοναδικές επιδόσεις. Είναι υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, διαθέτει τέσσερις βαλβίδες και είναι οικονομικός, μιας και η τροφοδοσία του γίνεται μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού.

Στην πράξη


Η θέση οδήγησης είναι ψηλή, και σε τοποθετεί ψηλά, ουσιαστικά “πάνω” από το scooter. Δίνει έτσι τη δυνατότητα να έχεις πλήρη έλεγχο των κινήσεων και μαζί με το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, να κινείσαι αβίαστα ανάμεσα από σταματημένα οχήματα χωρίς ιδιαίτερη κούραση ή μανούβρες. Αυτή του η ευκολία είναι και από τα μεγαλύτερα ατού που έχει να επιδείξει, σε καθημερινή χρήση.
Το μικρό μεταξόνιο στα 1422mm αλλά και το μικρός του πλάτος, δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο για την κατηγορία, το οποίο ελίσσεται με χάρη. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα scooters της κατηγορίας, το SH 300i αποτελεί μία από τις ιδανικότερες προτάσεις, για συνδυασμό χρήσεων. Η σέλα, είναι φαρδιά και με νέο υλικό, άνετη, χαμηλή στα 784mm και θα βολέψει μέτριου ύψους αναβάτες.
Ταυτόχρονα, όντας φωλιασμένος πίσω από τα περιφερειακά του μπροστινού τμήματος, γλυτώνεις σημαντικά ποσοστά βροχής ή νερού από τα προπορευόμενα οχήματα. Λίγο περίεργα θα αισθανθεί ο αναβάτης πατώντας στο στενό πάτωμα το οποίο λόγω πλάτους, περιορίζει την κίνηση των ποδιών
Αν και στενό, το πάτωμα του SH 300i θεωρείται βέβαια ως ένα από τα πιο βολικά για την κατηγορία. Συνεισφέρει στην ευχρηστία μέσα στην πόλη με την άνεση την οποία μπορείς να επιβιβάζεσαι ή να πατάς τα πόδια σου κάτω, όποτε χρειαστεί. Η “step through” σχεδίαση, λειτουργεί θετικά για καθημερινή χρήση μιας και στο SH 300i, απουσιάζει το σκαλοπάτι στο κέντρο του πατώματος, που δημιουργεί εκεί το πλαίσιο άλλων scooters (π.χ. Yamaha XMAX 250, Gilera Nexus). Ωστόσο, ο χώρος που υπάρχει εκεί, είναι πέραν του δέοντος αρκετός, ακόμη και σε περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετηθούν αποσκευές.

Βελούδινη λειτουργία

Η ποιότητα της Honda εμφανίζεται σε κάθε μετακίνηση που κάνεις με το  SH 300i. Οι ποιοτικές του αναρτήσεις αποσβένουν ομαλά τις ανωμαλίες του εδάφους,  μεταφέροντας άνεση.
Το συμπαγές σύνολο που επιτρέπει γρήγορες κινήσεις στην πόλη, αποδεικνύεται ιδανικό για γρήγορη μετακίνηση. Παρά τα 27 άλογα που ανακοινώνει η Honda ως μέγιστη ιπποδύναμη, μπορεί να αποτελέσει ένα γρήγορο παιχνίδι μέσα στην πόλη. Η άμεση απόκριση στο γκάζι και η προοδευτική μετάδοση που δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις στην μεταφορά της δύναμης, δίνει εκπληκτικές για την κατηγορία επιταχύνσεις.

Η ικανότητα του SH να κινείται με νούμερα που ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 χ.α.ω., δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιείται από αναβάτηες που θέλουν να μετακινούνται καθημερινά σε αποστάσεις ακόμη και πενήντα χιλιομέτρων. Η ασφάλεια που παρέχει στο φρενάρισμα, είναι και αυτή ένα σημείο στο οποίο το scooter της Honda κυριαρχεί. Οι αισθητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι στους τροχούς, αντιλαμβάνονται πότε ένας τροχός γλιστράει και έτσι ενεργοποιούν το συνδυασμένο σύστημα φρένων με ABS. Αυτό αναλαμβάνει να κάνει τη “σκληρή δουλειά”, αφήνοντας τον αναβάτη ατσαλάκωτο και με την καρδιά του στη θέση της. Αξιοσημείωτο είναι πως το σύστημα δεν ενεργοποιείται για “ψήλου πήδημα”, αλλά μόνο όταν τα φρένα πιεστούν δυνατά, λίγο πριν μπλοκάρει ο τροχός.

Συμπεριφορά και ασφάλεια


Το SH300i διακρίνεται για την άνεση στην μετακίνηση, τους χώρους που προσφέρει,  την ροπή και ελαστικότητα του κινητήρα, που συνδυάζονται με την μέγιστη ασφάλεια που προσφέρει το κορυφαίο σύστημα φρένων του. Με την standard βαλίτσα (top case) που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη έκδοση στο πίσω μέρος, αποτελεί μία ελκυστική πρόταση.  Εν ολίγοις,  υπάρχει μόνο ένα μελανό σημείο: Η τιμή του, η οποία στα 5.050 euro, θα αποθαρρύνει σημαντικό μερίδιο από το κοινό των scooter.

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο SH 300i
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 5.050
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 279.1
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72 x 68.5mm
Συμπίεση 10.5 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.7
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Γεννήτρια 340W
Μετάδοση 12V/11AH
Τελική σχέση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2,098
Πλάτος (mm) 728
Ύψος  (mm) 1,195
Μεταξόνιο (mm) 1,422
Γωνία κάστερ 27° 30’
Ίχνος  (mm) 98
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) 136
Βάρος (kg) 170
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 35mm, διαδρομή τροχού 102mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 95mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 110/70 16 (52S)
Πίσω 130/70R 16 (61S)
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα ABS
Πίσω Δίσκος 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
Μέγιστη ιπποδύναμη 20kW (27hp) / 8,500min
Μέγιστη ροπή 26.5Nm/6,000min

 

BikeIt.gr Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda Wave 110i Test Honda PCX 125 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube