.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 25 Μαϊος 2011 11:44

Test Honda PCX 125 2011

 


Πνεύμα οικονομίας

 

 


Του Τάκη Μανιάτης
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η τεχνολογία που διαθέτει η Honda εφαρμόζεται έξυπνα σε ένα συμπαγές και μικρών διαστάσεων scooter με στόχο την οικονομική και ποιοτική μετακίνηση. Ποιότητα στα περιφερειακά, συνδυασμένα φρένα αλλά και ένα πρωτοπόρο για την αγορά της μοτοσυκλέτας σύστημα, το idle stop, δίνουν στο PCX το βραβείο για το πνεύμα οικονομίας που το διακρίνει.

Απλές λύσεις, σύγχρονες εφαρμογές


Scooters υπάρχουν πολλά για κάθε γούστο, με διαφορετικά στυλ και επιδόσεις, από 50 μέχρι και 800 κυβικά. Στην περίπτωση της Honda, η αναζήτηση ενός τρόπου για εύκολη και οικονομική μετακίνηση οδήγησε μηχανικούς και σχεδιαστές σε μία διαφορετική προσέγγιση, για να βάλουν στην παραγωγή ένα διαφορετικό scooter 125 κυβικών.
Παρά την έλευση διαφόρων προ-παραγωγής ηλεκτροκίνητων, υβριδικών ή και αυτών με κυψέλες υδρογόνου scooters, η Honda επέλεξε να συνδυάσει απλές λύσεις με σύγχρονες εφαρμογές, ώστε να δώσει στην αγορά αυτό που αναζητά.
Οικονομία: Είναι το πρώτο και βασικότερο με το οποίο ασχολούνται όλοι όσοι επιζητούν ένα δίτροχο για καθημερινή χρήση, σκεπτόμενοι τα λιγοστά λίτρα καυσίμου που αναλογούν για μετακίνηση, σε αντιστοιχία με μοτοσυκλέτες ή αυτοκίνητα. Ακόμη και συγκριτικά με άλλα scooters.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Honda προσφέρει το ιδιαίτερο και έξυπνο σύστημα Idle Stop για το οποίο έχει βραβευθεί πολλάκις λόγω της εφαρμογής του στα αυτοκίνητα. Το σύστημα, σβήνει τον κινητήρα όταν το scooter ακινητοποιηθεί για τρία δευτερόλεπτα, επαναφέροντάς τον σε λειτουργία, με το γύρισμα του γκριπ και μειώνοντας έτσι την κατανάλωση συνολικά κατά 5%.
Ευχρηστία: Οι μικρές διαστάσεις για καθημερινή οδήγηση, το αυξημένο μήκος για άνεση στην περίπτωση δύο επιβαινόντων.
Άνεση: Μαλακές αναρτήσεις και στιβαρό πλαίσιο, με στόχο την άνετη παραμονή στην σέλα του.
Ποιότητα: Εφαρμογή πλαστικών, μοναδικό χρώμα, ικανοποιητικός αποθηκευτικός χώρος.
Ασφάλεια: Συνδυασμένο σύστημα πέδησης για καλύτερο φρενάρισμα και ακινητοποίηση με λιγότερη σκέψη.
Όλα αυτά τα παραπάνω, η Honda κατάφερε να τα χωρέσει σε ένα scooter προσφέροντας επιπρόσθετα και επιδόσεις, κόντρα στην κατανάλωση, το οποίο βάφτισε PCX.

Τι θυμίζει, τι θυμίζει


Το σχήμα του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αλλοπρόσαλλο, μιας και δείχνει μεγάλο, αλλά είναι ουσιαστικά μικρό σε διαστάσεις. Δανείζεται στοιχεία τόσο από το VFR 1200 F στο οποίο μοιάζει στο ογκώδες μπροστινό του τμήμα, αλλά πιο πολύ φέρνει στο αυτόματο DN 01. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή είναι η βάση του, μαζεμένη σε διαστάσεις και σε ένα συμπαγές σύνολο φτιαγμένο περισσότερο για κίνηση στην πόλη. Με το τεράστιο για τα μέτρα του φωτιστικό σώμα μπροστά να αποτελεί ουσιαστικά και το φαρδύτερο σημείο του, το PCX είναι επίσης και μακρύ. Τόσο ώστε να σχηματίζει άνετους χώρους για δύο επιβαίνοντες, με το μερίδιο του πίσω να είναι ελαφρώς περιορισμένο.

Ωστόσο, το υλικό της σέλας, είναι μαλακό και θα διευκολύνει τους επιβαίνοντες που θα βιώσουν πρωτόγνωρη άνεση. Διαθέτοντας ελεύθερο το μπροστινό τμήμα για τα πόδια του επιβάτη, ο χώρος στο στενό πάτωμα περιορίζεται από τον όγκο που διαμορφώνει εκεί, το χαμηλά τοποθετημένο ρεζερβουάρ με οφέλη τόσο στο ζύγιμα, όσο και στην προσφορά του όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο. Η απουσία του από το τμήμα κάτω από τη σέλα, δημιουργεί έναν τεράστιο χώρο για την κατηγορία, όπου φιλοξενείται άνετα ένα full face κράνος, παρέα με κάποια ακόμη μικρού μεγέθους πράγματα.

Κερδίζει πόντους μέχρι στιγμής το PCX του οποίου το λευκό πέρλα χρώμα, σε συνδυασμό με την άριστη ποιότητα βαφής αλλά και εφαρμογής των πλαστικών μερών, εκπλήσσει.
Σε αντίθεση με τα κλασικά scooter, τα χειριστήρια του PCX ξεφεύγουν από την πεπατημένη και ακολουθούν το δικό τους δρόμο, εκτός πλαστικού καλύμματος. Η θέση οδήγησης, είναι χαμηλή, επιτρέποντας σε όλους τους αναβάτες να κάθονται και να πατούν άνετα τα πόδια τους στο έδαφος. Μόνο οι πολύ ψηλοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα γόνατα, μιας και μεγάλο εύρος στροφής του τιμονιού, θα τα συναντήσει.

Απλή προσέγγιση


Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα μαζεμένο scooter η Honda, αλλά και με άνεση και τεχνολογία, βασίστηκε σε ένα στιβαρό και άκαμπτο πλαίσιο αλλά και ένα αλουμινένιο ψαλίδι άξιο αναφοράς. Αυτά, σε συνδυασμό με τις ποιοτικές αναρτήσεις που αφορούν ένα μπροστινό σύστημα διαμέτρου 31mm και δύο αμορτισέρ, δημιουργούν ένα λειτουργικό σύνολο.

Οι μικρής διαμέτρου τροχοί, 14 ιντσών, βρίσκονται επιτρέπουν στο scooter να διαχειριστεί τους εναπομείναντες χώρους, ειδικά κάτω από τη σέλα, με ταυτόχρονη άνεση και ασφάλεια.
Ωστόσο, στον τομέα των φρένων, το PCX, αν και στο πίσω τμήμα διαθέτει ταμπούρο, το συνδυασμένο σύστημα δίνει πέδηση και στον μπροστά τροχό, με το πάτημα μόνο της αριστερής μανέτας. Μπροστά χρησιμοποιείται δαγκάνα τριών εμβόλων σε δίσκο διαμέτρου 220mm.
Οι απλές λύσεις εφαρμόζονται και στον κινητήρα ο οποίος δεν έχει να επιδείξει ξάτι ξεχωριστό σαν κατασκευή. Είναι τετράχρονος, αυτόματος, υγρόψυκτος. Όμως, το ψυγείο με όλα του τα παρελκόμενα βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στον κύλινδρο, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το συνολικό βάρος του συστήματος. Επίσης, διαθέτει ψεκασμό, για οικονομία αλλά και μείωση των ρύπων. Στο τελευταίο, συμβάλλει τα μέγιστα το σύστημα Idle stop το οποίο απενεργοποιεί τον κινητήρα όταν το scooter βρίσκεται εν στάση. Για τις ανάγκες αυτού, έχει δημιουργηθεί μία ειδική μίζα η οποία δίνει απευθείας κίνηση στον στρόφαλο, και όταν αδρανεί, έχει ελάχιστες φθορές αλλά φροντίζει και για την φόρτιση της μπαταρίας, και την παραγωγή του ρεύματος για τον σπινθήρα. Τρία σε ένα δηλαδή. Το σύστημα ACG όπως ονομάζεται, μειώνει το συνολικό βάρος μιας και δεν διαθέτει τα γρανάζια και κόμπλερ μίας κανονικής μίζας και έχει άμεση εμπλοκή όποτε χρειαστεί.
Ο σκοπός του ήταν εκτός από την οικονομία σε συνθήκες κίνησης σε πόλη, η μείωση των ρύπων που επακόλουθα προκαλείται από την συνεχή λειτουργία.

Εκπλήρωση στόχων


Το PCX καταφέρνει να εκπλήσσει με την ίδια απλότητα που εμφανίζεται μπροστά στα φανάρια, σβήνει και παίρνει μπροστά αμέσως ξανά. Στην περίπτωση που ο αναβάτης δεν επιθυμεί την λειτουργία του συστήματος Idle stop, μπορεί να το απενεργοποιήσει με το πάτημα ενός κουμπιού στο δεξί άκρο του τιμονιού. Όμως, η λειτουργία του συστήματος είναι τόσο καλή που σε κάνει να απορείς γιατί δεν έχει υιοθετηθεί χρόνια τώρα απ’ όλες τις εταιρίες. Σταματάς στο φανάρι και μετά από τρία δευτερόλεπτα, ο κινητήρας σβήνει. Πριν προλάβεις να γυρίσεις το γκριπ του γκαζιού, το μοτέρ έχει πάρει μπροστά και επιταχύνει σαν μην είχε σβήσει ποτέ! Η αμεσότητα στην εκκίνηση είναι άμεση και η ηρεμία που σου δίνει όταν βρίσκεσαι σταματημένος με τον κινητήρα σβηστό, μοναδική. Αν σε αυτό προσθέσουμε την οικονομία στην οποία το PCX καταφέρνει να διατηρεί χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης, ζητώντας μόλις 2,6 έως 3 λίτρα μέγιστο για τα 100 χλμ., τότε σίγουρα η Honda έχει πετύχει ένα πολύ σημαντικό στόχο.

Εκτός από την τεχνολογική υπεροχή που χαρακτηρίζει αυτό το διαφορετικό “πράσινο” scooter, το PCX είναι και πολύ καλό για την κατηγορία του. Επιταχύνει γραμμικά, διατηρεί άνετα ταχύτητες πάνω από 80 χ.α.ω. και φτάνει αισίως τα 110 χ.α.ω. τελικής, με τον ηλεκτρονικό κόφτη να το περιορίζει. Ο κινητήρας των 125cc αποδίδει ομαλά, διαθέτει 11 ίππους και ροπή ικανή για να μεταφέρει δύο άτομα χωρίς να κουραστεί.
Μέσα στην κίνηση νιώθει πραγματικά στο στοιχείο του μιας και οι δοκιμασίες ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα και υπερβολική κίνηση, γέρνουν υπέρ του. Το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, το ζύγισμα και η άνεση με την οποία τα πόδια πατούν στο έδαφος, δημιουργούν ένα βολικό σύνολο. Το οποίο ανταπεξέρχεται με άνεση και  στις μεγαλύτερες διαδρομές, στις οποίες βέβαια αναζητά τρόπο για να δείξει το σύστημα Idle stop όποτε αυτό χρειαστεί.

Ποιότητα στην μετακίνηση


Ο ψεκασμός, το σύστημα Idle stop, τα συνδυασμένα φρένα, η ποιότητα κύλισης και κατασκευής, είναι σοβαρά κριτήρια για την επιλογή ενός scooter σαν το PCX. Αν τα βγάλεις όλα αυτά από τα κριτήρια επιλογής, το PCX συνεχίζει να είναι ένα πολύ καλό scooter για καθημερινή μετακίνηση, με τίμια τιμή στα 2.710euro. Αν προσθέσεις την τεχνολογία που οδηγεί στην μοναδική ποιότητα που προσθέτει στην καθημερινή μετακίνηση, τότε το PCX εκτός από αναγκαίο, είναι και φτηνό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο PCX 125
Αντιπρόσωπος Αφοί ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε
Τιμή 2710euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, SOHC, υγρόψυκτος, διβάλβιδος
Κυβισμός (cc) 124,9
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 52.4 × 57.9
Συμπίεση 11:01
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός PGM FI
Μετάδοση Αυτόματη συνεχώς μεταβαλόμενη V Matic
Ισχύς (ίπποι/σ.αλ.) 11,16/8.000
Ροπή (kgm/σ.α.λ.) 1,17/6.000
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό, με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 1.915
Πλάτος (mm) 740
Ύψος (mm) 1.090
Ύψος σέλας (mm) 760
Μεταξόνιο (mm) 1.305
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l) 6
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (kg) 126
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 31mm, διαδρομή 100mm
Πίσω Διπλά αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 75mm
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και CBS
Πίσω Ταμπούρο με CBS
Ελαστικά
Εμπρός 90/90-14
Πίσω 100/90-14

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Honda SH 300i - 2011 Test - Honda SH 300i 2010 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon