.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 13:39

Test – Honda SH 300i - 2011

 

Βελτιώσεις ουσίας

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Όντας το πιο φιλικό scooter στην ενδιάμεση κατηγορία των μικρών – μεγάλων 300 κυβικών, το SH 300i παραμένει ηγέτης όσον αφορά τις πωλήσεις. Φιλικό, βολικό και αξιόπιστο, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που ωθούν τους καταναλωτές στην… κατανάλωσή του. Τα παραπάνω ωστόσο δεν ήταν αρκετά ώστε να απωθήσουν την Honda από μία βελτίωση, ώστε το SH 300i να βρεθεί στο 2011 ανανεωμένο, κόντρα στον όλο αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Αισθητικές πινελιές και ουσία


Αφήνοντας ανέγγιχτα τα παραπάνω, η Honda βελτίωσε το SH σε θέματα ομορφιάς και ασφάλειας, προκειμένου να μεταδώσει μία φρεσκάδα αντάξια ενός βελτιωμένου scooter σε ουσιαστικούς τομείς. Έτσι, πολλαπλασιάστηκαν οι αισθήσεις που οδηγικά μεταδίδει το SH 300i ώστε να συνεχίσει ανέγγιχτο την σταθερά ανοδική του πορεία.
Όντας το μοναδικό με συνδυασμένο σύστημα φρένων Dual CBS, αλλά και χρήση ABS, το SH καταφέρνει να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές από θέμα ασφάλειας. Δεν υπήρχε λόγος να αντικατασταθούν τα φρένα τα οποία είναι από τα πιο εξελιγμένα συστήματα πέδησης.
Από αισθητική, αν και είναι τελείως υποκειμενική, το SH συνεχίζει να είναι όμορφο, με την Honda να το ακουμπάει με το μαγικό ραβδί, με στόχο να παραμείνει περισσότερα χρόνια στην επικαιρότητα.

Για το 2011 συναντάμε τον ίδιο επιτυχημένο σχεδιασμό με τελείως νέας προσέγγισης περιφερειακά. Η φρεσκάδα του 21ου αιώνα έρχεται αυτούσια στο SH 300i του 2011 το οποίο διαθέτει νέα πλαστικά περιφερειακά. Όλα του τα πλαστικά είναι νέα, θυμίζουν όμως έντονα το παλιό, αφού η Honda μας έχει συνηθίσει σε μικρές αλλαγές που διατηρούν αναλλοίωτα διαχρονικά σημάδια στις μοτοσυκλέτες της. Νέο είναι το μπροστινό τμήμα του fering και πιο λειτουργικό το πάνελ των οργάνων, το οποίο περιλαμβάνει το αναλογικό ταχύμετρο, δείκτη καυσίμου και θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού, καθώς και το χρήσιμο ρολόι.
Στο πίσω μέρος άλλαξε η ουρά του SH με μία πιο αιχμηρή όπως άλλωστε έγινε και μπροστά. Στα πλαίσια της ανανέωσης, τοποθετήθηκαν νέας σχεδίασης τροχοί ώστε να συνδυάζονται με τα νέα περιφερειακά, προσφέροντας ένα ελκυστικό σύνολο.

Στιβαρότερο, ασφαλέστερο



Στον τομέα της ασφάλειας, νέο είναι το πλαίσιο το οποίο ενισχύθηκε για αυξημένη ακαμψία και στιβαρότητα στις γρήγορες ταχύτητες αλλά και στις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Προκειμένου το SH 300i να παραμείνει άνετο στην καθημερινή οδήγηση, οι αναρτήσεις δέχτηκαν νέες ρυθμίσεις για να λειτουργούν προοδευτικά αποσβένοντας τις ανωμαλίες. Επίσης, μεγάλωσε η διάμετρος του άξονα στον μπροστινό τροχό, από 15 σε 20mm για στιβαρότητα.

Για το 2011, το νέο SH 300i συνεχίζει να εφοδιάζεται με τον ίδιο υγρόψυκτο κινητήρα χωρητικότητας 279 κυβικών, ο οποίος τροφοδοτείται μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού. Έχοντας λειτουργήσει ικανοποιητικά στο SH όλα αυτά τα χρόνια, η επιλογή του στο νέο μοντέλο κρίνεται λογική μιας και ότι λειτουργεί σωστά, οικονομικά, αξιόπιστα, δεν το αλλάζεις.

Μέσα και έξω από την πόλη


Είναι από τα πιο βολικά scooter και η Honda έχει “πατήσει” δυνατά με αυτό στην αγορά. Η δυνατότητα να κινείται γρήγορα ανάμεσα από σταματημένα οχήματα, είναι ένα από τα υπέρ του SH 300i μιας και όλο το σύνολο συμπεριφέρεται ομοιόμορφα σε κάθε είδους χρήση. Διαθέτει ποιοτικές αναρτήσεις που φροντίζουν για την απόσβεση των ανωμαλιών αλλά τώρα, το νέο πλαίσιο έχει μειώσει αισθητά τις ταλαντώσεις που ένιωθες σε γρήγορη οδήγηση, ακόμη και περνώντας από ανωμαλίες με φόρα. Η σταθερότητα είναι ενισχυμένη και η στιβαρότητα σε γεμίζει εμπιστοσύνη, δίχως μείωση της άνεσης. Το SH εμφανίζεται πιο ασφαλές σε κάθε χρήση και κυρίως, όταν κινείσαι με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 χ.α.ω. Η νέα έκδοση του SH 300i φαίνεται καλύτερη όσο αλλάζει η σχέση μετάδοσης και τριπλασιάζονται τα νούμερα στο αναλογικό κοντέρ. Είναι πιο ασφαλές, πιο ποιοτικό και με αυξημένη ποιότητα κύλισης.

Είναι ένα από τα θετικά του, το ότι μπορεί να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις, με γρήγορες ταχύτητες. Αν και δεν είναι το πιο μεγάλο σε διαστάσεις της κατηγορίας, έχοντας να αντιμετωπίσει σε αυτό τον τομέα και το Kymco People 300, έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες μακριά. Διαθέτει την απαραίτητη δύναμη, από τον τετράχρονο κινητήρα με τα 27 άλογα, ενώ αυτό που έλειπε στο προηγούμενο μοντέλο ήταν η εμπιστοσύνη σε γρήγορες διαδρομές. Τώρα το σύνολο ανταποκρίνεται καλύτερα σε ανοιχτούς δρόμους με υψηλές ταχύτητες, είναι πιο στιβαρό και διατηρεί την πορεία ευκολότερα, ανεξάρτητα με το φορτίο το οποίο διαθέτει. Το ενισχυμένο πλαίσιο έχει μειώσει τις ελαστικότητες που εμφανίζονταν σε τέτοια χρήση, αλλά παράλληλα διατηρεί ακέραια την ευχρηστία στην πόλη. Η χαμηλή σέλα, το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, το στενό πάτωμα, η ροπή του τετράχρονου κινητήρα και η αμεσότητα στην απόδοση, δημιουργούν ένα ιδανικό σύνολο για καθημερινή μετακίνηση, εντός αλλά και εκτός των τειχών. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μοναδικό συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος με το ABS, θα γλιτώσει τον αναβάτη από αδέξια φρεναρίσματα, και πιθανότατα ένα ατύχημα.

Ανανέωση και συνέχεια για την κορυφή!


Σαν νέα έκδοση, το SH300i βελτίωσε σημαντικά την ήδη καλή εικόνα που είχε το προηγούμενο μοντέλο. Με ανανεωμένα τα ήδη άριστα χαρακτηριστικά του προηγούμενου μοντέλου, το νέο SH δείχνει ικανότερο να καλύψει μεγάλες αποστάσεις με σταθερές ταχύτητες. Η ικανότητα του να κινείται με νούμερα που ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 χ.α.ω., η ευχρηστία μέσα στην κίνηση της καθημερινότητας, ανάγουν το νέο SH 300i σε έναν διεκδικητή του δικού του θρόνου! Αποτελεί μία σοβαρή πρόταση για τον αναβάτη που θέλει να μετακινείται καθημερινά στην πόλη αλλά και σε αποστάσεις ακόμη και πενήντα χιλιομέτρων, κάτι στο οποίο το παλαιότερο μοντέλο, υστερούσε. Με τους χώρους αποθήκευσης να ενισχύονται χάριν στο top box, η έκδοση της δοκιμής στα 5.050 euro παραμένει στο υψηλότερο σημείο της αγοράς, προσφέροντας επιπρόσθετα στο μοντέλο 2011 περισσότερη ποιότητα και ασφάλεια.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο SH 300i
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 5.050
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 279.1
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72 x 68.5mm
Συμπίεση 10.5 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.7
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Γεννήτρια 340W
Μετάδοση 12V/11AH
Τελική σχέση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2,098
Πλάτος (mm) 728
Ύψος  (mm) 1,195
Μεταξόνιο (mm) 1,422
Γωνία κάστερ 27° 30’
Ίχνος  (mm) 98
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) 136
Βάρος (kg) 170
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 35mm, διαδρομή τροχού 102mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 95mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 110/70 16 (52S)
Πίσω 130/70R 16 (61S)
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα ABS
Πίσω Δίσκος 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
Μέγιστη ιπποδύναμη 20kW (27hp) / 8,500min
Μέγιστη ροπή 26.5Nm/6,000min

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 12:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - Νέο Honda Vision 50 Test Honda PCX 125 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon