.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 11:27

Ρεπορτάζ - Παρουσίαση νέων ελαστικών Michelin στα Μέγαρα

 Hypersport και Racing

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Σάββας Κουρίδης

Την νέα γκάμα ελαστικών Hypersport και Racing για το 2015 παρουσίασε η Michelin στα Μέγαρα, όπου βρεθήκαμε, τα είδαμε, μάθαμε σχετικά και τα οδηγήσαμε τελικά στην πίστα!
Η Michelin, επέλεξε την πίστα των Μεγάρων για να παρουσιάσει την νέα γκάμα ελαστικών για το 2015. Στόχος της εταιρίας να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στους αναβάτες μοτοσυκλετών δρόμου, είτε αυτοί είναι αγωνιζόμενοι, είτε απλά αναβάτες που οδηγούν στην πίστα, σε track days. Έξι νέα ελαστικά έρχονται να καλύψουν τις απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού αναβάτη, τα οποία η εταιρία προτείνει για τέσσερις διαφορετικές χρήσεις. Πρόκειται για τα Power Supermoto, Power Supersport, Power Cup Evo, Power Slick Evo και Power Cup Ultimate και Power Slick Ultimate.
Τα νέα ελαστικά είναι ουσιαστικά αυτά που η Michelin εξέλιξε στους αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο το 2014, και κάθε αναβάτης μπορεί τώρα να τα αποκτήσει. Έχουν νέους σκελετούς, νέα μείγματα γόμας, αλλά και νέες διαστάσεις.

Τα νέα ελαστικά


Powersport Evo
Πρόκειται για ένα ελαστικό που προτείνεται για χρήση σε πίστα 50% και δρόμο 50%, με ποσοστό σκαλίσματος 7,5%, για να διώχνει νερά. Είναι ένα ελαστικό που προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία χειρισμών, ευκολότερη διατήρηση τροχιάς στις στροφές, ακόμη καλύτερη από το απλό Power SuperSport. Η σταθερότητα είναι καλύτερη στις στροφές υπό πλήρη επιτάχυνση, καθώς επίσης και στην ευθεία με πολλά χιλιόμετρα.
Με αντίπαλο το χρονόμετρο, το Power Supersport Evo, έχει αποδειχθεί πιο γρήγορο κατά 2'' από τον προκάτοχο. Σημαντικό επίσης είναι πως το συγκεκριμένο ελαστικό, μπορεί να αντέξει το λιγότερο δύο ημέρες γεμάτης οδήγησης σε πίστα, σε χρήση track day. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι 2CT για το μπροστά και 2CT+ για το πίσω που διαθέτει και τεχνολογία ACT. Όλα τα ελαστικά Power Supersport Evo έχουν δείκτη ταχύτητας W στα 270χ.α.ω. και μέγιστη ταχύτητα τα 310χ.α.ω.

Διαθέτουν νέα μείγματα γόμας 100% πυριτίου στο κέντρο, και carbon στους ώμους - πλαϊνά. Η προσαρμοζόμενη πίεση για την πίστα είναι 2,1bar για μπροστά και 1,5 bar πίσω - για τον δρόμο, πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πιέσεις που δίνει ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας.
Στο συγκεκριμένο ελαστικό έχουμε μία νέα διάσταση, 180/60 ZR17, κατάλληλη για το νέο Ducati 899 Panigale και το Streetfighter 848.

Michelin Power Cup Evo - Power Slick Evo
Το Power Cup Evo προτείνεται για χρήση 95% σε πίστα και 5% στον δρόμο, με ποοσοστό σκαλίσματος 4,5%. Το Power Slick Evo είναι κατασκευασμένο για χρήση 100% στην πίστα Πρόκειται για ελαστικά ZR με όριο μέγιστης ταχύτητας 300km/h με μόνο μία επιλογή μιγμάτων γόμας ανά διάσταση και τεχνολογία 2CT τόσο για εμπρός όσο και για πίσω.

Power Cup Ultimate και Power Slick Ultimate
Είναι ελαστικά με μία επιλογή μίγματος γόμας εμπρός και 3 για πίσω και η Michelin τα δίνει ως "plug & play" ελαστικό, που δίνουν άμεσα εμπιστοσύνη στον αναβάτη. Τα μείγματα γόμας είναι 100% carbon black για τέλεια πρόσφυση στο στεγνό. Το εμπρός ελαστικό έχει νέα αρχιτεκτονική σκελετού, νέα μείγματα γόμας ενώ το πίσω ελαστικό έχει μία γόμα στην επιφάνεια με διαφορετικής σκληρότητας υποστρώματα. Ο σκελετός έχει νέα αρχιτεκτονική και είναι πιο εύκαμπτος. Απαιτεί διαφορετικές ρυθμίσεις ανάρτησης.
Τα συγκεκριμένα ελαστικά θα είναι διαθέσιμα μόνο από εγκεκριμένους εμπόρους της Michelin.

Michelin Power Supermoto
Την επιτυχία της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Supermoto καρπώνεται η Michelin που μετά τα 16,5 ιντσών μπροστινά ελαστικά, παρουσιάζει τώρα ένα 16 ιντσών. Το νέο ελαστικό, προκειμένου να διατηρεί την ίδια περίμετρο με το 16,5 έχει ψηλότερο προφίλ, με αποτέλεσμα να προσφέρει περισσότερο πάτημα στο πλάι και καλύτερη πρόσφυση υπό κλίση. Διαθέτει νέες γόμες και δύο εκδόσεις, slick και rain, για στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα.

Τεχνολογία ACT και εντυπώσεις


Η τεχνολογία ACT, επέτρεψε στην Michelin να δημιουργήσει ελεγχόμενη παραμόρφωση στον σκελετό του ελαστικού, στα σημεία που θέλει, και να τονώσει περισσότερο τα πλαϊνά που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πιο μαλακά. Μία στρώση πλέγματος στο κέντρο η οποία γίνεται σάντουιτς με τα πλαϊνά τα οποία ενισχύει, φροντίζει για καλύτερη πληροφόρηση κατά την οδήγηση και λιγότερη παραμόρφωση. Έτσι ενισχύεται η ευστάθεια και περιορίζεται η παραμόρφωση κατά την πίεση που δέχεται το ελαστικό υπό κλίση.

Διαθέσιμες για δοκιμή ήταν μοτοσυκλέτες αντιπροσωπευτικές για την κατηγορία των ελαστικών, που είχαν ήδη ''φορεμένα τα νέα Michelin Power Supersport EVO, Power Cup και Power Slick EVO, τα Power Cup Ultimate και Power Slick Ultimate.
Χαρακτηριστικό των Supersport EVO που χρησιμοποιούσε το Suzuki GSR 750 και S 1000R, ήταν η επίτευξη της κατάλληλης θερμοκρασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, η σταθερότητα στο φρενάρισμα τόσο στο μπροστινό, όσο και στο πίσω ελαστικό. Τα Power Cup Evo είναι ένα ελαστικό που λειτουργεί πιο προοδευτικά στο φρενάρισμα αλλά και κατά την διάρκεια της στροφής, ενώ ακόμη και σε γρήγορη έξοδο, βρίσκει πιο εύκολα πρόσφυση - αναμφίβολα, το ελαστικό του αναβάτη που κάνει track day.
To Power Slick EVO είναι το ελαστικό που θα δώσει περισσότερο κράτημα στον αναβάτη αφού είναι περισσότερο αγωνιστικής σχεδίασης με κορώνα που σου δίνει εμπιστοσύνη όταν το πιέσεις. Τα πρωτεία βέβαια παίρνει το Power Cup Ultimate, το οποίο πρόσφερε το καλύτερο κράτημα και την περισσότερη εμπιστοσύνη. Είναι το ελαστικό πάνω στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας ώστε να λειτουργήσει όλο το σύνολο αρμονικά.
Οι BMW, Suzuki, KTM, Kawasaki, διέθεσαν τις μοτοσυκλέτες της δοκιμής και η Michelin τις ευχαριστεί θερμά.

Φωτογραφίες παρουσίασης

Φωτογραφίες οδήγησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 11:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon