Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 14:18

Ρεπορτάζ – Sinioris Racing

 

Μαθήματα οδήγησης για γρήγορους!

 Ο έξι φορές πρωταθλητής Ελλάδος στην ταχύτητα, Σάκης Συνιώρης, συνεχίζει την σχολή οδήγησης Sinioris Racing, την οποία είχε ξεκινήσει παρέα με τον αδελφό του, Άλκη. Βρεθήκαμε στα Μέγαρα και λάβαμε μέρος στο σχολείο του Σάκη, προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνεις τις αγωνιστικές γραμμές από τους ειδικούς και να διορθώνεις τα λάθη σου εύκολα και γρήγορα.

Καθημερινή στα Μέγαρα


Το μάθημα της σχολής S1 γίνεται καθημερινές, στα Μέγαρα. Μία ημέρα στην οποία οι έξι αναβάτες που δέχεται το σχολείο, να μπορούν να συγκεντρωθούν στην διδασκαλία, χωρίς την παρουσία “εξωσχολικών”. Οι περισσότερες μοτοσυκλέτες που συμμετείχαν ήταν ντυμένες με πολυεστερικά, μιας και το επίπεδο των αναβατών είναι σαφώς προχωρημένο.
Ο Σάκης Συνιώρης με τους μηχανικούς, Αντώνη Μερεμέτη και τον ειδικό στα ηλεκτρονικά, Δημήτρη Παπανικολάου, βρίσκονταν εκεί προκειμένου να βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους.

Μιας και ο κάθε ένας εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο τομέα, το μάθημα ξεκίνησε με τον Σάκη να εξηγεί τις βασικές αρχές για την γρήγορη οδήγηση, το σωστό στήσιμο της μοτοσυκλέτας σε συνεργασία με τον Αντώνη Μερεμέτη, ο οποίος ανέλαβε να ρυθμίσε και τις αναρτήσεις των μοτοσυκλετών στην πορεία. Έπειτα, ο Σάκης έδειξε τις ιδανικές γραμμές και την σωστή θέση οδήγησης, ενώ κάθε ένα από τα παραπάνω γινόταν πρώτα σε θεωρητικό επίπεδο και έπειτα, ακολουθούσε πρακτική εξάσκηση στην πίστα.

Με τον Σάκη μπροστά, και τους αναβάτες να εναλλάσσονται από πίσω του, ο εκπαιδευτής έδινε με την γλώσσα του σώματος να καταλάβουμε πότε ακριβώς πρέπει να μεταφέρουμε το σώμα μας στη σωστή θέση, τις κινήσεις με τις οποίες από την επιτάχυνση κινούμαστε πίσω και βγάζουμε σώμα για να αρχίσουμε να φρενάρουμε, και που πρέπει να κοιτάμε. Επίσης σημαντικό ήταν το μάθημα σχετικά με τις σωστές αγωνιστικές γραμμές που πρέπει να ακολουθεί ο αναβάτης, κάτι που είχαμε δει και σε σχετικό διάγραμμα στο θεωρητικό μάθημα.
Οι ιδανικές γραμμές σε συνδυασμό με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, την κατάλληλη στιγμή που ανοίγει το γκάζι και την κατάλληλη πίεση στα μαρσπιέ, συντελούν σε ταχύτερους γύρους στην πίστα, με ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Το είδαμε αυτό στην πράξη όπου, το στρίψιμο με αγωνιστικές γραμμές συντέλεσε σε οδήγηση με ροή, καλύτερη ταχύτητα εισόδου και διατήρηση περισσότερης ταχύτητας στην έξοδο της στροφής.

Ηλεκτρονική βοήθεια και επεξήγηση


Ένας τομέας στον οποίο αξίζει να σταθούμε είναι η χρήση, για πρώτη φορά σε αντίστοιχο σχολείο, τηλεμετρίας, με την βοήθεια της οποίας, οι αναβάτες μπορούν να δουν ακριβώς την ταχύτητα εισόδου και εξόδου, τις ιδανικές γραμμές και τον χρόνο που κάνουν. Έτσι, είναι εύκολο να διορθώσουν τα λάθη τους και να διαπιστώσουν ότι, όσο και αν ανοίγουν το γκάζι, αν έχουν λάθος το σώμα ή τις γραμμές τους, θα κάνουν χειρότερους χρόνους και με περισσότερη κούραση.

Θεωρητικά, αναβάτες που γυρίζουν στο 1.10 όπως ήταν αυτοί του σχολείου βάση δήλωσης τους από τη σχετική φόρμα συμμετοχής, θα διαπιστώσουν τυχών λάθη σε γραμμές αλλά και με βάση τα χιλιόμετρα που πηγαίνουν, θα δουν που πρέπει να βελτιωθούν και πού δεν πρέπει να πιέσουν παραπάνω γιατί είναι οριακοί. Υπάρχουν περιπτώσεις αναβατών που στο ίδιο σημείο μιας πίστας, κι ενώ ο ένας “γυρίζει” στο λεπτό και ο άλλος στο 1.10”, ο τελευταίος να έχει περισσότερα χιλιόμετρα από τον πιο γρήγορο αναβάτη λόγω διαφορετικών γραμμών και άσκοπου ανοίγματος γκαζιού.
Αυτό οδηγεί σε πίεση της μοτοσυκλέτας και του αναβάτη, καταπόνηση ελαστικών και φρένων, κούραση του αναβάτη, κι έτσι μπορεί ευκολότερα να προξενηθεί κάποιο ατύχημα.

Είσαι σαφές λοιπόν πως ο συνδυασμός διαίρεσης της πίστας σε τέσσερα κομμάτια αλλά και η ακριβής καταγραφή της θέσης της μοτοσυκλέτας σε σχέση με την ιδανική ταχύτητα και γραμμές (του Σάκη) αλλά και της επιτάχυνσης / επιβράδυνσης, ο αναβάτης μπορεί να αντιληφθεί που χάνει και πού πρέπει να πιέσει παραπάνω.

Παγκόσμια πρωτιά


Αντικειμενικός σκοπός της ενσωμάτωσης αυτού του συστήματος στο σχολείο του Σάκη (είναι παγκόσμια πρωτοπορία - σε σχολείο αγωνιστικής οδήγησης πέραν απο αρχεία κάμερας να υπάρχουν και ηλεκτρονικά αρχεία - ουσιαστικά τηλεμετρικά για τους μαθητές) είναι να κατανοήσουν καλύτερα τα λάθη τους βάζοντας σε απευθείας σύγκριση τις δικές τους γραμμές με αυτές του Σάκη, να διαπιστώσουν που πρέπει να βελτιωθούν, πού πατάνε λάθος, που βρίσκονται με παραπάνω χιλιόμετρα ή κρατάνε παραπάνω τα φρένα τους και πού δεν πρέπει να πιέσουν παραπάνω! Υπάρχει παράδειγμα αναβάτη της ομάδας που γύριζε στο 1.28'' όπου σε συγκεκριμένο σημείο της πίστας ήταν το ίδιο γρήγορος με τον Κώστα Κοντομάρο στο 1.21''. Εκεί είναι σαφές πως αν ο πιο αργός αναβάτης ''πίεζε'' το πιο πιθανό θα ήταν μια πτώση η οποία αποφεύχθη σε κουβέντα / επεξεργασία των δεδομένων της μοτοσυκλέτας κατά τη προπόνηση.

Η προσθήκη αυτή, της καταγραφής δηλαδή ηλεκτρονικών δεδομένων στο σχολείο του Σάκη, φέρνει τους μαθητές πιο κοντά στη σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι λειτουργούν όλες οι αγωνιστικές και μη ομάδες του μηχανοκίνητου αθλητισμού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, παρουσιάζοντας μια πολυδιάστατη εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι πως η εξέλιξη του αναβάτη μπορεί να αποτελέσει μια πιο εγκεφαλική διαδικασία με λιγότερα ρίσκα κατά την οδήγηση / εξέλιξη του απ' ότι στο παρελθόν, χωρίς όμως ίχνος μείωσης της ευχαρίστησης που προσφέρει η οδήγηση στη πίστα!

Οι αναβάτες, εκτός από τα αρχεία που παραλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες, παίρνουν και σχετικό video το οποίο μαγνητοσκοπεί με ειδικές κάμερες πάνω στην μοτοσυκλέτα του, ο Σάκης Συνιώρης. Ο συνδυασμός του σχετικού προγράμματος, με το video αλλά και την θεωρία και πράξη του μαθήματος όλη την ημέρα, οδηγεί τον μαθητή σε σημαντική βελτίωση, μόλις λίγες ώρες μετά.

Το αποτέλεσμα μίας ημέρας μαθήματος αγωνιστικής οδήγησης με τον Σάκη Συνιώρη ήταν πως η επιθετική οδήγηση μπήκε σε τάξη, χρησιμοποιήθηκαν με καλύτερο τρόπο οι γραμμές και το πλάτος της πίστας, τοποθετήθηκε καλύτερα το σώμα κι έτσι δημιουργήθηκε ροή στην οδήγηση. Αναμφίβολα, κάθε οδηγικό επίπεδο έχει να πάρει πολλά από αυτό το μάθημα μιας και σε μία μόνο ημέρα βλέπεις σημαντική βελτίωση!

Φωτογραφίες


ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube