.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 12:26

Υπουργείο Μεταφορών - Προς ίδρυση Εθνικό Μητρώο Γεφυρών

Μετά από τις τελευταίες κακοκαιρίες, την γενικευμένη ανησυχία για την κατάσταση των γεφυρών στην χώρα, αλλά και αξιοσημείωτο αριθμό καταρρεύσεων, το Υπουργείο αποφάσισε να κάνει κινήσεις προς μια κατεύθυνση βελτίωσης της ασφάλειας τους...

Το ζήτημα για την ασφάλεια των γεφυρών στην χώρα μας, απασχολεί την δημοσιογραφία και τις αρμόδιες αρχές εδώ και χρόνια, μέσα στα οποία δυστυχώς έχουν σημειωθεί και καταρρεύσεις γεφυρών (κατά περιπτώσεις και με θύματα), με αποτέλεσμα δικαιολογημένη ανησυχία και αντιδράσεις για την κατάσταση τους. Με επίσημη ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φέρνει στο προσκήνιο το Εθνικό Μητρώο Γεφυρών, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, ως βασικό εργαλείο για την καταγραφή της κατάστασης, αλλά και της βελτίωσης της ασφάλειας τους.

Διαβάστε παρακάτω, την ανάλογη επικοινωνία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

«Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται η ψηφιακή βάση δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Γεφυρών της χώρας, ύστερα από Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου. Με την Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται ο Κανονισμός Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών, ενώ συγκροτείται και η Διοικητική Αρχή Γεφυρών. Στόχος του Υπουργείου είναι να τεθούν στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών τα κατάλληλα εργαλεία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την Καταγραφή – Επιθεώρηση – Αξιολόγηση και Συντήρηση των γεφυρών της χώρας, μήκους άνω των έξι μέτρων.

Ειδικότερα, σκοπός του Κανονισμού Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών είναι η θεσμοθέτηση των διαδικασιών για την καταγραφή υφισταμένων και νέων γεφυρών στο Εθνικό Μητρώο Γεφυρών.

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετούνται επίσης οι κανόνες και οι διαδικασίες για την επιθεώρηση, αξιολόγηση και συντήρηση των γεφυρών, όπως και όλες οι ενέργειες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με κύριες διεργασίες, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η οργάνωση και διενέργεια περιοδικών και εκτάκτων επιθεωρήσεων μέσω των εθνικών εγχειριδίων επιθεώρησης και αξιολόγησης υφισταμένων γεφυρών.

Με τον τρόπο αυτό καθορίζονται οι υποχρεώσεις των φορέων λειτουργίας και συντήρησης των γεφυρών και προσδιορίζεται η ακριβής μεθοδολογία για την καταγραφή και παρακολούθηση της κατάστασης και της συντήρησης όλων των γεφυρών της χώρας.

Μέσω του ψηφιακού Εθνικού Μητρώου Γεφυρών θα γίνεται η πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της κατάστασης και των ενεργειών για τη συντήρηση και λειτουργία των γεφυρών από τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς λειτουργίας και συντήρησης.

Παράλληλα, θα πραγματοποιείται η συστηματική παρακολούθηση των ενεργειών από τη Διοικητική Αρχή Γεφυρών για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού.

Με βάση τα παραπάνω, η Διοικητική Αρχή Γεφυρών, εγγυάται:

  • Τη διαφάνεια και τον έλεγχο τήρησης του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά στη Επιθεώρηση και Συντήρηση του συνόλου των γεφυρών της χώρας,
  • Τη θεσμοθετημένη οργάνωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου της Πολιτείας
  • Τη διασφάλιση της τήρησης και της συμμόρφωσης με το σύνολο των κανόνων και διαδικασιών, που ορίζονται από τον Κανονισμό Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Εθνικό Μητρώο Γεφυρών θα αποτελέσει μέρος του Εθνικού Μητρώου Υποδομών της χώρας.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 12:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon