.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 12:18

Τιμές βενζίνης - Όργιο κερδοσκοπίας από τα πρατήρια στην Αγγλία

Και, αν γίνονται τέτοια πράγματα σε μία χώρα σαν την Αγγλία, σκεφτείτε απλά τι γίνεται εδώ…

Οι τιμές των καυσίμων είναι ένα μείζον θέμα παγκοσμίως, καθώς από την παρέλευση της πανδημίας και μετά και, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες εξελίξεις, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν καταντήσει… αηδία, ενώ τα φαινόμενα κερδοσκοπίας από τους εμπόρους συνεχίζονται. Στο παρόν ρεπορτάζ θα αναφερθούμε στην Αγγλία, όπου και επισήμως οι οδηγοί και αναβάτες πληρώνουν υπερτιμημένη βενζίνη, με τα δεδομένα να προκαλούν οργή.

Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ των συναδέλφων μας στο Bikesocial, αναφέρει ότι από το 2019 μέχρι και σήμερα, το περιθώριο κέρδους των 4 μεγάλων υπεραγορών καυσίμων στην Βρετανία (μιλάμε για τις Asda, Morrisons, Sainsbury’s και Tesco) έχουν αυξήσει το περιθώριο κέρδους τους ανά λίτρο καυσίμου κατά 134% (!), από τις 4,6 πένες ανά λίτρο στις 10,8 πένες ανά λίτρο.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι, με αυτό τον τρόπο, τα πρατήρια έχουν απορροφήσει πλήρως την επιδότηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας στον ΦΠΑ καυσίμων, η οποία ανέρχεται στις 5 πένες ανά λίτρο καυσίμου, μετατρέποντας την εξολοκλήρου σε κέρδος!

Πρόβλημα αποτελεί επίσης, η μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ των πρατηρίων η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους, αλλά και η πασίγνωστη τακτική των ακαριαίων αυξήσεων τιμών με την πρώτη άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά και η πολύ καθυστερημένη μείωση τους, όταν οι διεθνείς τιμές πέφτουν. Κλασικά και (καθόλου) αγαπημένα, που τα βλέπουμε κατά κανόνα και στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα επιπλέον κέρδη που αποκόμισαν οι υπεραγορές καυσίμων στην Βρετανία, ανέρχονται στο απίστευτο ποσό των 900 εκατομμυρίων λιρών, ενώ οι αρμόδιες αρχές αναζητούν τρόπους για την αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα, ελπίζοντας έτσι να μειωθούν οι τιμές και να «ανασάνουν» οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 12:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon