.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 13:45

Ρεπορτάζ - Παρουσίαση KTM - Husqvarna - GasGas 2022 στην Ζήρεια

Για μία ακόμη χρονιά, η K-Motors δίνει τον παλμό της off road σκηνής παρουσιάζοντας τα μοντέλα 2022 των εταιριών που αντιπροσωπεύει, στο αθλητικό κέντρο Ζήρειας. Αυτή τη φορά, με τρεις εταιρίες, τις KTM, Husqvarna αλλά και το νέο ''τέκνο'', την Gas Gas.

Του Τάκη Μανιάτη

 

Έχει γίνει πλέον θεσμός να παρουσιάζει η K-Motors South East Europe τις χωμάτινες μοτοσυκλέτες της επόμενης χρονιάς στους δημοσιογράφους, και παράλληλα, να ξεκινάει και τα off road days για τους ιδιώτες, στην Ζήρεια, στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας.

Ένα event που για φέτος ήταν μεγαλύτερο - και ακριβότερο - από ποτέ, με τρεις εταιρίες, τις KTM, Husqvarna και Gas Gas, να στήνονται κάτω από διαφορετικές τέντες, αλλά ουσιαστικά, σε μία μεγάλη ομπρέλα - αυτή της K-Motors South East Europe.

Να πούμε ότι είναι η μοναδική εταιρία που τιμά δημοσιογράφους και ιδιώτες δίνοντας την δυνατότητα οδήγησης στα νέα μοντέλα της χρονιάς που έρχεται, ενισχύοντας έτσι την θέση της στην αγορά και στο αγοραστικό κοινό.

Κάτι που κάνει χωρίς διακοπή τα τελευταία χρόνια, και ουσιαστικά την έχει οδηγήσει και σε ρεκόρ πωλήσεων για το 2021, παρά το ότι δεν έχει ''βγει'' ακόμη η χρονιά.

Να σημειώσουμε ότι η εμπορικότερη περίοδος για τα χωμάτινα μόλις ξεκινά, τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, για να κορυφωθεί προς το τέλος της χρονιάς. Και απ΄ότι δείχνουν τα νούμερα, το KTM Group (KTM, Husqvarna, GASGAS), κατέχει στην Ελλάδα το 61% των πωλήσεων, σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς που έγινε στην παρουσίαση και μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό άρθρο. Περιληπτικά, η συνολική αύξηση των πωλήσεων αύξησε τα ποσοστά στις Husqvarna και GASGAS, διατηρώντας και στην KTM αυξημένο το ποσοστό για το 2021 (μέχρι στιγμής), θέτοντας μάλιστα μεγαλύτερο στόχο για φέτος, στις 276 μοτοσυκλέτες συνολικά!

ΚΤΜ

Πρώτη στην παρουσίαση ήταν παραδοσιακά η ΚΤΜ, με τον marketing manager κο Αργύρη Παναγιαννακόπουλο να μας περιγράφει τα μοντέλα της εταιρίας και τις αλλαγές που προκύπτουν για το 2022.

Στα SX, τα μοντέλα του 2022 θα είναι πιο κοντά στις racing εκδόσεις των αγωνιστικών ομάδων περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, και μάλιστα, το πορτοκαλί πλαίσιο που διαθέτουν, υποδηλώνει μεγάλες αλλαγές για τα μοντέλα του 2023 που θα ξεκινήσουν να φτάνουν στην χώρα μας στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Από την γκάμα SX, σταματάει την KTM 150SX,ενώ τα υπόλοιπα μοντέλα συνεχίζουν με νέα χρώματα και γραφικά, με το μπλε να καταλαμβάνει μεγαλύτερη επιφάνεια. Αλλαγές έχουμε και στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων με σότοχο την ομαλότερη λειτουργία και καλύτερη αίσθηση για τον αναβάτη. Εντύπωση προκαλεί το νέο KTM 50SX Factory Edition με ειδικά γραφικά, εξάτμιση FMF Racing, μπλε κάλυμμα σέλας, μικρότερο πίσω γρανάζι, καπάκια CNC για συμπλέκτη και βολάν, διαφορετική ρύθμιση στο καρμπυρατέρ, ρυθμιζόμενο και ενισχυμένο συμπλέκτη, γκρι γκριπ και πορτοκαλί οδηγό αλυσίδας.20211014_180148-web.jpg

Η KTM επενδύει και στην ηλεκτροκίνηση με το SX-E 5 για τους αναβάτες από 4 έως 10 ετών, με 6 διαφορετικά riding modes, και 6 διαφορετικά ύψη σέλας, από 560mm έως 665mm.

Στα enduro της KTM, παραμένουν όλες οι εκδόσεις που φτάνουν τις 16 μαζί με τις ειδικές, με ραφιναρισμένα περιφερειακά και ρυθμίσεις για καλύτερη συμπεριφορά και απόδοση σε όλες τις συνθήκες. Οι αναβαθμισμένες special εκδόσεις είναι πιο εμπορικές από άλλη φορά. Περιλαμβάνουν τις Six DYS σε όλους τους κυβισμούς, την 300EXC TPI Erzbergrodeo και 350 EXC-F Factory (μέχρι πέρσι WESS).

Husqvarna

Ακολούθησε η παρουσίαση των νέων μοντέλων της Husqvarna, όπου διαπιστώσαμε ότι το γκρι χρώμα έχει αρχίσει και εμφανίζεται έντονα στις off road μοτοσυκλέτες της εταιρίας, και είναι κάτι που συναντάμε πλέον και στα Svartpilen / Vitpilen, αλλά και στο αναμενόμενο Norden 901.

Στα motocross FC και TC έχουμε νέα γραφικά και επιστροφή στα παραδοσιακά μπλε και κίτρινα σχέδια, ενώ όλα τους απέκτησαν συμπλέκτη Brembo (εκτός από το TC85). Τα τετράχρονα διατηρούν τα ηλεκτρονικά συστήματα Traction και Launch Control και 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων για το 450 (σε αντίθεση με το αντίστοιχο KTM που έχει 4άρι) και αναμένονται οι Rockstar Editions στις 6 Δεκεμβρίου. Ότι ισχύει για το ηλεκτρικό mini της KTM, ισχύει και για το αντίστοιχο της Husqvarna, μόνο που εδώ ονομάζεται Husqvarna EE 5.

Στα enduro της Husqvarna, το πλαίσιο αποκτά γκρι χρώμα, οι αναρτήσεις έχουν αναβαθμισμένες ρυθμίσεις για καλύτερη πληροφόρηση και επιπλέον γραμμική λειτουργία, το σύστημα του συμπλέκτη και οι δαγκάνες, πλέον προέρχονται από την Braktec και οι δίσκοι από την GSK. Να σημειωθεί πως η ισπανική Braktec έχει εξαγοραστεί από την Brembo.20211014_180244-web.jpg

Στο TE 250, άλλαξε η τελική μετάδοση με γρανάζια 13/52, για καλύτερη απόκριση στις χαμηλές στροφές. Παρουσιάστηκαν επίσης και οι εκδόσεις Rockstar Edition TE 300i και FE 350i, με Replica γραφικά Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing, Ergal τιμονόπλακες, Εργοστασιακή σέλα με αυξημένη πρόσφυση, Galfer δισκόπλακες εμπρός και πίσω, Προστατευτικό εμπρός δισκόπλακα, Michelin enduro ελαστικά, Μπλε supersprox πίσω γρανάζι, Brembo φρένα και συμπλέκτης, ODI γκριπ και μπλε οδηγός αλυσίδας

GASGAS

Σειρά είχε η νέα προσθήκη στο group, η GASGAS, η οποία από το 2019 στην έκθεση της EICMA ανακοίνωσε την εξαγορά από την αυστριακή εταιρία. Από την πρώτη χρονιά στους αγώνες, η GASGAS έστησε ομάδες σε enduro και motocross κερδίζοντας μάλιστα την 1η νίκη στα MXGP τον Αύγουστο του 2020, ενώ φέτος, κατέκτησε και τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro.

Πλέον η GASGAS διαθέτει 420 dealers σε όλο τον κόσμο, πούλησε 12.500 μονάδες το 2020, με 19 νέες off road μοτοσυκλέτες, και διαθέτει πλήρη γκάμα apparel και τεχνικών αξεσουάρ.

Στα αγωνιστικά νέα, η GASGAS θα έχει επίσημη συμμετοχή με την TroyLeeDesigns στο AMA SUPERCROSS, αλλά και συμμετοχή στο MotoGP και την κατηγορία Moto3! Στις δραστηριότητες της προστέθηκε και μία πλήρης γκάμα ηλεκτρικών ποδηλάτων, και κάπως έτσι, μία εταιρία ''στήνεται'' σωστά προσφέροντας τα πάντα προς ευχαρίστηση του αναβάτη. Αυτό που ήθελε να ''περάσει'' η GASGAS στο κοινό είναι πως πρόκειται για μία εταιρία που απευθύνεται στον ιδιώτη που έχει ως στόχο να περνάει καλά με την μοτοσυκλέτα του, να απολαμβάνει βόλτες και προπονήσεις με παρέα, διαθέτοντας από ηλεκτρικό ποδήλατο, enduro, motocross και trial για κάθε χρήση που επιθυμεί.

Προφανώς είναι κάτι περισσότερο από γνωστό, το ότι οι GASGAS βασίζονται στις αντίστοιχες Husvqvarna με διαφορετικά πλαστικά περιφερειακά σε κόκκινο χρώμα και αλουμινένιο υποπλαίσιο, και επιμέρους αλλαγές, με δύο νέα μοντέλα motocross για το 2022 (MC 250 / MC 350F), όλες με ίδιο επίπεδο εξοπλισμού, αλλά χωρίς ωρόμετρο.

Στις enduro, πάλι τα πλαστικά κάνουν την διαφορά, με ίδια φρένα της Braktec και δισκόπλακες της GSK όπως στις Husqvarna. Αξίζει να σημειωθεί πως στην γκάμα enduro της GASGAS δεν περιλαμβάνονται δίχρονα 125 / 150 και τετράχρονα 450/500.

Μικρές διαφορές ανάμεσα στις μοτοσυκλέτες, σε εξοπλισμό, τροχούς, φρένα, συμπλέκτη, τιμόνι, πλάκες τιμονιού, υποπλαίσιο, αλλά και standard ή optional επιλογέα χαρτών ηλεκτρονικής ανάφλεξης και Traction Control, έρχονται να δημιουργήσουν το πιο ισχυρό group, προσφέροντας επιλογές για κάθε αναβάτη.20211014_180249-web.jpg

Η εισαγωγέας K-Motors South East Group, αφού μας ενημέρωσε σχετικά με τις αλλαγές των μοντέλων, μας είχε ετοιμάσει και μία εξαιρετική πίστα για την δοκιμή 10 διαθέσιμων μοτοσυκλετών, που μας περίμεναν κάτω από τις αντίστοιχες χρωματικά τέντες τους. Την ίδια τύχη, θα είχαν και ιδιώτες αναβάτες που είχαν δηλώσει συμμετοχή, για την έναρξη των Orange Days που ξεκίνησαν το ίδιο σαββατοκύριακο από το οροπέδιο της Ζήρειας, ''κόβωντας'' την κορδέλα στο μεγαλύτερο off road γεγονός της χρονιάς που δίνει την δυνατότητα σε όλους να δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες τις μοτοσυκλέτες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon