.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 11:30

Ρεπορτάζ - Επίσκεψη στο εργοστάσιο της SWM

 

Όλα νέα!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Βρεθήκαμε στο εργοστάσιο της SWM στην Ιταλία, στο Varese, προκειμένου να πάρουμε μία γεύση από το μέρος όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα της εταιρίας. Νέοι ορεξάτοι άνθρωποι, "φρέσκες" γραμμές παραγωγής αλλά και σχέδια για  το μέλλον, ήταν τα σημαντικότερα που αντιληφθήκαμε.

Ιταλική και κινεζική

Για πολλούς η SWM είναι μία νέα εταιρία με κινεζική ιδιοκτησία. Και σωστό, και λάθος. Η Speedy Working Motors που ξεκίνησε τις εργασίες της στο Bergamo της Ιταλίας στις αρχές του '70 για να σταματήσει την παραγωγή, στις αρχές του '80, ναι, είναι ιταλική.Το όνομα SWM εξαγόρασε η κινεζικών συμφερόντων Shineray Group η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Κίνα. Εξαγόρασε παράλληλα και την γραμμή παραγωγής της Husqvarna, όταν αυτή πουλήθηκε στην KTM και μάλιστα, στην εταιρία του μεγαλομετόχου, Stefan Pierrer.Τα μοντέλα της SWM δηλαδή, είναι τα Husqvarna που παράγονταν στο εργοστάσιο της Ιταλίας, στο Varese, όπου κατασκευάζονται ακόμη. Τα γνωστά enduro και supermotard TE και SM μαζί με τα on/off μοντέλα, TE 630.

Αλλαγές στα ονόματα και μικρές στα περιφερειακά, μαζί με άλλο λογότυπο, τα τοποθέτησαν στην γκάμα της SWM. Και μαζί με αυτά, η εταιρία παρήγαγε μία πλήρη σειρά classic, τα Silver Vase, Gran Milano, Gran Turismo, και μαζί με το νέο Super Dual 650, ολοκλήρωσε μία γκάμα που διαθέτει απ' όλα. Από 125 supermoto και enduro, μέχρι on/off, καθαρόαιμα enduro, supermotard αλλά και on/off - adventure.Αυτά σχετικά με τις μοτοσυκλέτες, την προέλευση και το ποιόν τους, αλλά υπάρχει μία ''τρύπα'' στην ιστορία.

Γνωστά καλούπια

Πριν η Husqvarna πουληθεί στην KTM και τα καλούπια της μαζί με το εργοστάσιο στην νεοσύστατη SWM, προηγήθηκε η πώληση της εταιρίας στην BMW. Η γερμανική εταιρία, έχοντας στην κατοχή της για δύο χρόνια την Husqvarna, πριν την πουλήσει στην ΚΤΜ, επένδυσε αρκετά εκατομμύρια στην αναβάθμιση του εργοστασίου. Ναι, του εργοστασίου που ανήκει στην SWM, στο Varese. Έτσι, αυτή τη στιγμή, το εργοστάσιο αυτό, που επισκεφθήκαμε, είναι από τα πλέον σύγχρονα που μπορεί να συναντήσει κανείς, αν σκεφτεί κανείς ότι στήθηκε με την τεχνογνωσία, χρήματα και standards της BMW.Με την συνεργασία των Ampelio Macchi, έναν εκ των δημιουργών της ιστορίας της Cagica, Husqvarna και Aprilia, ο οποίος έχει κερδίσει 51 παγκόσμιους τίτλους ως τεχνικός διευθυντής (46 με Husqvarna,5 με Aprilia) αλλά και του Daxing Gong, του επιτυχημένου επιχειρηματία και χρηματοδότη από την Shineray Group, η επιτυχία μάλλον θεωρείται δεδομένη.Το εργοστάσιο χωρίζεται σε δύο κτίρια. Το ένα είναι το κτίριο των γραφείων στο οποίο στεγάζονται όλα τα λογιστικά αλλά και το τμήμα R&D το οποίο και επισκεφτήκαμε.

Βέβαια, πριν γίνει αυτό, η ομάδα είχε ειδοποιηθεί ώστε να σκεπάσει τα πρωτότυπα πάνω στα οποία δουλεύει αυτό τον καιρό.Μόνο διαθέσιμο προς φωτογράφιση ήταν το πρωτότυπο RZ 4.21 το οποίο έχουμε δει ήδη στις περσινές εκθέσεις μοτοσυκλέτας. Οι σχεδιαστές δούλευαν πάνω σε ξυλότυπα τα οποία έφτιαχναν με το χέρι ώστε να δώσουν την μορφή που θέλουν, δημιουργώντας έτσι το τελικό σχέδιο.

Η παραγωγή

Στο κυρίως κτήριο όπου γίνεται η συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών, η σειρά είναι η κλασική. Κάρτερ και κινούμενα μέρη κινητήρα έρχονται ξεχωριστά και γίνονται ένα περνώντας από τους κατάλληλους μηχανικούς, ενώ σε άλλο μέρος τα πλαίσια τοποθετούνται στην γραμμή παραγωγής, για να βγουν στο τέλος, ολόκληρη μοτοσυκλέτα.Τίποτε εξεζητημένο, μία κλασική γραμμή παραγωγής, όλα πεντακάθαρα, όλα φρέσκα και σε άριστη κατάσταση. Σε άλλα σημεία, διάφορα μέρη της μοτοσυκλέτας περνούν από ποιοτικό έλεγχο όπως το ABS, τα ηλεκτρικά, το πλαίσιο, κ.α.

Μόλις η μοτοσυκλέτα φτάσει στην τελική της μορφή, παίρνει μπροστά και μπαίνει στο δυναμόμετρο όπου θα λειτουργήσει και θα ελεγχθούν εκτός από τον κινητήρα, όλα τα υπόλοιπα μέρη. Οι μοτοσυκλέτες που είναι Made in Italy σύμφωνα και με την εταιρία, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και είναι διαθέσιμες μέσω ενός δικτύου που διευρύνεται συνεχώς.

Πρώτη φυσικά είναι η αγορά της Ευρώπης και ακολουθεί αυτή της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, με την Ασία και την Βόρεια Αμερική να ετοιμάζονται παράλληλα με τις ανάλογες homologation.Η SWM Motorcycles επέστρεψε στην αγορά με μία πλήρη γκάμα που αποτελεί την αρχή από ένα πλάνο που δείχνει μόλις να ξεκινάει. Τα νέα project προχωρούν, τα πρωτότυπα κάνουν την εμφάνιση τους και σύντομα θα έχουμε ανανέωση της γκάμας. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο δύσκολο να εισχωρήσεις στην αγορά όταν η βάση σου είναι ήδη καταξιωμένη και γνωστή, και αλλάζεις μόνο το όνομα και τις λεπτομέρειες!

Φωτογραφίες

{gallery}reportaz/2017/ioulios/swm_factory/{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 11:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon