.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 15:47

Test – Yamaha Ténéré 700 (2023)

Βελτιστοποίηση

Η Yamaha δεν άλλαξε την ουσία της μεσαίας της adventure, στρέφοντας την προσοχή της σε επιλεγμένες αλλαγές που αναβαθμίζουν το συνολικό πακέτο ενόψει σκληρότερου ανταγωνισμού στην κατηγορία.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Μετρά μόλις τέσσερα χρόνια στην πιάτσα, μα έχει αφήσει ήδη ανεξίτηλα τα ίχνη του σε πολλά επίπεδα. Αρχικά είναι η εμπορική επιτυχία, τα περισσότερα από 40,000 Ténéré που έχουν πουληθεί σε αυτό το διάστημα μόνο στην Ευρώπη δε χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.

Μετά είναι η επίδραση στον ανταγωνισμό. Οι φετινές νέες προτάσεις των Honda και Suzuki στην κατηγορία αυτή οπωσδήποτε έχουν παραδειγματιστεί σε κάποιον βαθμό από την κατεύθυνση που χάραξε η Yamaha με το Ténéré και η οποία αποδεδειγμένα έκανε γκελ στο αγοραστικό κοινό. Αν μη τι άλλο, η τιμολόγηση των Transalp και V-Strom τροφοδοτεί εξίσου την απευθείας αντιπαράθεση όσο και οι κινητήρες και η εν γένει σχεδιαστική τους φιλοσοφία.

Τέλος είναι οι αγώνες. Η απόσυρση της Yamaha από το ράλι Dakar, θέλοντας δεδηλωμένα να προωθήσει το Ténéré έναντι των καθαρόαιμων 450, όχι μόνο δε δείχνει να της έχει γυρίσει μπούμερανγκ, μα έχει γεμίσει τους απανταχού αγώνες cross-country – πλην FIM RallyGP – με πελάτες της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός πως η Yamaha διαθέτει αισίως αυτή τη στιγμή τέσσερεις εκδόσεις Ténéré 700 στην αγορά: βασική, Rally Edition, World Raid και World Rally.

A15A8552 web

Για το 2023 η βασική έκδοση που δοκιμάζουμε ανανεώθηκε σε λίγα σημεία μαζί με τη Rally Edition. Η λίστα είναι σύντομη και δε δείχνει εντυπωσιακή σε πρώτη ματιά, αλλά κάποιες από τις αλλαγές που ενσωματώθηκαν έχουν ουσία και πρακτικό, απτό αποτέλεσμα.

Το πρώτο που ξεχωρίζει είναι η νέα οθόνη, έγχρωμη TFT με διαγώνιο 5 ιντσών, εξοπλισμένη με συνδεσιμότητα Bluetooth για να εκμεταλλευτεί τις επιπλέον δυνατότητες της δωρεάν εφαρμογής για τηλέφωνα, MyRide. Αυτή, εκτός από την προβολή βασικών ειδοποιήσεων του τηλεφώνου στην οθόνη της μοτοσυκλέτας, ενσωματώνει και δυνατότητα καταγραφής στοιχείων τηλεμετρίας, διαμοιρασμό (sharing) τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ειδοποίηση για τυχόν τεχνικό πρόβλημα.

Το επόμενο σημαντικό νέο προσόν του Ténéré είναι η αναβάθμιση του συστήματος ABS, στο οποίο πλέον η απενεργοποίηση μπορεί να είναι είτε πλήρης, και στους δύο τροχούς όπως ίσχυε ως τώρα, ή να εφαρμοστεί μόνο πίσω.

Οι υπόλοιπες αλλαγές προσθέτουν περαιτέρω σε ευχρηστία, με παροχή ρεύματος USB στο φέρινγκ δίπλα στην οθόνη, ενισχυμένη μανέτα μπροστινού φρένου και LED φλας. Επιπλέον, η Yamaha ενσωμάτωσε πλέον την εσωτερική καλωδίωση του quick shifter, ώστε η μετέπειτα προσθήκη του να είναι ευκολότερη και φτηνότερη.

Ως είθισται, η νέα χρονιά ντύνει τις βελτιώσεις με νέα χρώματα, το Icon Blue (μπλε) και το Tech Camo που είναι και αυτό της μοτοσυκλέτας δοκιμής.

A15A8589 web

Δεν υπάρχουν πολλά νέα πράγματα να πει κανείς για το Ténéré 700. Από το 2019 που παρουσιάστηκε το έχουμε οδηγήσει επανειλημμένα, σε όλες του τις εκδόσεις και σε κάθε έδαφος, ενώ η σοδειά του 2023 δεν έχει καμιά άλλη διαφορά πλην όσων ανέφερα παραπάνω. Η βάση είναι πρακτικά αυτούσια αυτή του 2022, ένα πακέτο που είναι πολύ γνωστό όχι μόνο σε μας, αλλά ακόμη περισσότερο στους πολλούς ιδιοκτήτες του στην Ελλάδα.

Αυτό που ξεχωρίζω πρωτίστως στο Ténéré είναι η σχεδιαστική του φιλοσοφία. Η Yamaha ξεκάθαρα το εξέλιξε με πρώτο γνώμονα την off-road πτυχή του, αδιαφορώντας για την επικρατούσα τάση στην adventure αγορά που ρέπει στην πολυτέλεια.

Αγνοούμε επιδεικτικά τα διαστημικά ηλεκτρονικά και τις τουριστικές πολυτέλειες, σμιλεύουμε ένα κορμί κομψό, λεπτό και απέριττο, γαρνίρουμε με γονίδια παλιών μεγάλων μονοκύλινδρων και ένα μούτρο που μοιάζει να στάζει ακόμη άμμο απ’ τη Σαχάρα.

Στη συνέχεια δίνουμε έμφαση στη δυναμική, εξοπλίζοντας με τα εργαλεία που απαιτούνται για να διακριθεί σε όσα λέει πως μπορεί να κάνει. Αυτή είναι η συνταγή επιτυχίας που τέσσερα χρόνια τώρα απολαμβάνει η Yamaha και διατηρείται ατόφια και στην τάξη του 2023.

A15A8541 web

Εκτός δρόμου μου φαντάζει ως η πιο ευκολοδήγητη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία, με τόσο γκάζι όσο χρειάζεται, υπέροχα ισορροπημένο πλαίσιο, καλές αναρτήσεις με ικανές διαδρομές (210-200 mm μπρος-πίσω) και ρυθμίσεις για να προσαρμοστούν στα θέλω του αναβάτη και τα πρέπει της διαδρομής.

Η γραμμικότητα και η γεμάτη καμπύλη ροπής του δικύλινδρου CP2 διευκολύνουν την εύρεση πρόσφυσης και ο έλεγχος του Ténéré κάνει τα 205 υγρά κιλά του να δείχνουν πολύ λιγότερα όσο το γκάζι παραμένει έστω και λίγο ανοικτό.

Είναι εξαιρετικό σε εξερευνητικό ρυθμό και με τα κατάλληλα λάστιχα σε ψήνει πως μπορεί να πάει πολύ μακριά. Αν θες να οδηγήσεις πιο γρήγορα, το Ténéré ακολουθεί πειθήνια, είναι ιδανικό για να αναλάβει την adventure εκπαίδευσή σου και σταδιακά να σε κάνει καλύτερο οδηγό στο χώμα.

Ο εμπλουτισμός του ABS με τη δυνατότητα απενεργοποίησης μόνο στον πίσω τροχό μοιάζει με θείο δώρο, κάτι που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε να είχε εξαρχής.

Η πλήρης απενεργοποίηση είναι χρήσιμη αν θες να οδηγήσεις σε γρήγορο ρυθμό στο χώμα και απαιτεί συγκέντρωση και ακρίβεια στα φρένα, μα η επιλογή να μείνει ενεργό μόνο μπροστά εξυπηρετεί καλύτερα αν θες απλά να βολτάρεις μακριά από την άσφαλτο. Επιτρέπει ένα μικρό περιθώριο χαλάρωσης για να οδηγήσεις μια ιδέα πιο ξέγνοιαστα και να απολαύσεις την ομορφιά της διαδρομής,

Είναι επίσης ένα δίχτυ ασφαλείας που θα εκτιμήσουν αναβάτες λιγότερο έμπειροι στο χώμα, εξυπηρετώντας αποδοτικότερα τον ρόλο του Ténéré ως “δάσκαλος” εκτός δρόμου.

A15A8443 web

Όσον αφορά στην άσφαλτο, τα βασικά χαρακτηριστικά που περιγράφω πιο πάνω λειτουργούν ανάλογα καλά και εδώ. Η ουδέτερη αίσθηση που προκύπτει απλό το ζύγισμα του πλαισίου συμβάλλει στην πνευματική ηρεμία σε όλη τη διαδικασία της στροφής, οι αναρτήσεις με λίγο διαφορετικό κούρδισμα από το χωμάτινο στήσιμο προσαρμόζονται καλά και προσφέρουν ακρίβεια και πληροφόρηση στο χέρι, τα φρένα έχουν τη δύναμη που απαιτείται και την προοδευτικότητα στη μανέτα για τον ακριβή έλεγχό τους.

Όπως κάθε ψηλή μοτοσυκλέτα με μεγάλους τροχούς, δεν είναι το εργαλείο που θα τα βάλει με πιο στρητάδικες γεωμετρίες – όπως λ.χ. τα Tracer – αλλά αυτό δεν είναι καν το ζητούμενο εδώ. Αυτό που πρέπει να κάνει το Ténéré 700 στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους το κάνει και με το παραπάνω δίχως να αφήνει περιθώρια για παράπονα.

Ομοίως θετικά κινείται και στην καθημερινότητα η μοτοσυκλέτα της Yamaha έχοντας ως προσόν το λογικό βάρος και τον υπέροχα γραμμικό και ελαστικό κινητήρα, με τις αναρτήσεις να καταπίνουν εύκολα και χωρίς δράματα ό,τι και να τους ρίξει το αστικό περιβάλλον στις ρόδες του.

Το πλήρες εύρος χρήσης του Ténéré ολοκληρώνεται με το ταξίδι, μια διαδικασία που επίσης κουμπώνει αρμονικά με τα τεχνικά και οδηγικά δεδομένα του. Η αεροδυναμική προστασία είναι αρκετά καλή, με τον ανεμοθώρακα να καλύπτει επαρκώς κορμό και κεφάλι, ενώ οι ώμοι περισσεύουν από την απάνεμη ζώνη.

Για πολύωρη οδήγηση θα άξιζε η επένδυση σε πλουσιότερο αφρώδες για τη σέλα, η οποία δεν είναι μεν όσο “ξύλινη” ενδεχομένως δείχνει με το λεπτό προφίλ της, αλλά ούτε και υπόδειγμα άνεσης τη λες.

Το δε καλύτερο έρχεται με την κατανάλωση, η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες οδήγησης – ανεξαρτήτως πεδίου – κυμαίνεται γύρω στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, είναι δε ευκολότερο να δεις χαμηλότερες τιμές παρά υψηλότερες.

A15A8568 web

Με τις βελτιώσεις που εισήγαγε η Yamaha στο Ténéré 700 για το 2023 δεν άλλαξε στην ουσία το εύρος των ικανοτήτων του. Αυτό που έγινε είναι απλώς εμπλουτισμός με μερικά στοιχεία που θα το φέρουν πιο κοντά στον νέο ανταγωνισμό, βελτιώνοντας στοχευμένα με πρώτο και σημαντικότερο το ABS που πλέον διαθέτει τρεις ρυθμίσεις για να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες διαφορετικών αναβατών και διαφορετικών πεδίων χρήσης.

Η προσθήκη της έγχρωμης οθόνης με τη συνδεσιμότητα είναι επίσης μια ευχάριστη νότα, τόσο στο οπτικό κομμάτι όσο και στο πρακτικό, καθώς πλέον όλη η αγορά κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και μοιραία η Yamaha ακολουθεί εκσυγχρονίζοντας το εμπορικότατο μοντέλο της.

Η δε τιμή του διατηρείται ακόμη κάτω από τα 12 χιλιάρικα, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός σφίγγει αρκετά με την έλευση πιο άμεσων απειλών, όπως οι Honda Transalp 750, KTM 790 Adventure και Suzuki V-Strom 800.

A15A8606 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: ONeal Sierra R V.23

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air

Παντελόνι: Nordcode Aero

Γάντια: Five Stunt Evo

Μπότες: Forma Cooper Camo

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Yamaha Tenere 700 (2023)

Εισαγωγέας

Μοτοδυναμική

Τιμή (€)

11,600

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

Χωρητικότητα (cc)

689

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

80 x 68.6

Σχέση συμπίεσης

11.5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

72.4 / 9,000

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

6.9 / 6,500

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο διπλό ανοικτό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,370 x 905 x 1,455

Μεταξόνιο (mm)

1,595

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

875

Απόσταση από έδαφος (mm)

240

Ρεζερβουάρ (l)

16

Βάρος (kg)

205 (υγρό)

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι KYB 43 mm, διαδρομή 210 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ KYB με μοχλικό, διαδρομή 200 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο με απομακρυσμένη ρύθμιση προφόρτισης

   

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 282 mm, δαγκάνες Brembo 2 εμβόλων, δικάναλο ABS

Πίσω

Δίσκος 245 mm, δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου, δικάναλο ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Pirelli Scorpion Rally STR (σαμπρέλα)

Εμπρός

90/90-21 54V

Πίσω

150/70-18 70V

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Yamaha Tenere 700 World Raid
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon