.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 11:41

TEST - Triumph Tiger 900 Gt Pro και Rally Pro 2020 - Πρώτες εντυπώσεις από την οδήγηση στο Μαρόκο

Του Τάκη Μανιάτη

Ξεκινήσαμε την πρώτη μέρα των δοκιμών μας με τις ασφάλτινες Triumph Tiger 900, με τις εκδόσεις GT Pro, που είναι η χαμηλή έκδοση, και Rally Pro που είναι η ψηλή έκδοση. Και οι δύο τους όμως, εφοδιασμένες με ασφάλτινα ελαστικά.

triumph tiger900 launch bikeitgr 11

Οι δυο μοτοσυκλέτες αυτές ουσιαστικά διαφέρουν στους τροχούς που είναι 19-17 ιντσών για τη GT Pro, και 21-17 για την Rally Pro. Στην δική μας περίπτωση ο λόγος που και οι δύο μοτοσυκλέτες είχαν ασφάλτινα ελαστικά ήταν γιατί η σημερινή διαδρομή ήταν αποκλειστικά στην άσφαλτο.

triumph tiger900 launch bikeitgr 22

Οι δυο μοτοσυκλέτες που δοκιμάσαμε έχουν βέβαια διαφορά και στις αναρτήσεις, γιατί η GT Pro έχει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη πίσω ανάρτηση, και η Rally Pro έχει ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με το χέρι, ψηλότερες με συνολικό ύψος 850 έως 870 χιλιοστά η σέλα -την οποία μπορείς να ρυθμίσεις εύκολα στο ύψος που σε βολεύει-, ενώ στη GT Pro η σέλα βρίσκεται στα 810 έως 830 χιλιοστά ύψος.

triumph tiger900 launch bikeitgr 8

Tubeless ελαστικά και στη χωμάτινη έκδοση, στη Rally Pro, που χρησιμοποιεί πλέον στεφάνια ίδια με της μεγάλης Scrambler XC, με τις ακτίνες να βγαίνουν στα άκρα του στεφανιού. Άρα έχουμε περισσότερες επιλογές ελαστικών και εδώ, στη συγκεκριμένη έκδοση.

triumph tiger900 launch bikeitgr 4

Ξεκίνησα με την κόκκινη GT Pro, γιατί ήθελα να δω πώς είναι μια τέτοια μοτοσυκλέτα στο ταξίδι, μιας και είχαμε να κάνουμε σήμερα 350 χιλιόμετρα, και ουσιαστικά αυτή είναι η μοτοσυκλέτα που θα πρέπει να επιλέξει το μεγαλύτερο κοινό των αναβατών, αλλά και οι αναβάτες που δεν είναι τόσο ψηλοί.

triumph tiger900 launch bikeitgr 1

Οπότε ξεκίνησα με την GT στην οποία κουμπώνω πολύ πιο εύκολα, πατάω πολύ άνετα, το τιμόνι μου έρχεται κοντά, είναι ψηλότερο ούτως ή άλλως κατά ένα εκατοστό, κι έρχεται πιο κοντά σε μένα, οπότε δένομαι πιο εύκολα με τη μοτοσυκλέτα. Πατάω κάτω εύκολα, και την ελέγχω με πολύ μεγάλη άνεση.

triumph tiger900 launch bikeitgr 33

Από εκεί και πέρα, ακόμα και από την εκκίνηση ακούς τον κινητήρα που είναι πολύ πιο άγριος, και αυτό που θέλησαν να δώσουν οι μηχανικοί ήταν την αίσθηση ενός δικύλινδρου στις χαμηλές στροφές, και το ξέσπασμα ενός τρικύλινδρου στις ψηλές στροφές. Αυτό το πέτυχαν αλλάζοντας στρόφαλο και τα διαστήματα ανάφλεξης αλλά και την χαρτογράφηση, και τη σειρά με την οποία σκάνε τα έμβολα, με την οποία αναφλέγεται το μείγμα. Ουσιαστικά αντί για 1-2-3 που ήταν πριν, τώρα είναι 1-3-2, με διαφορετικά διαστήματα, με μια παύση στον τρίτο κύλινδρο.

triumph tiger900 launch bikeitgr 26

Το γκάζι είναι πολύ πιο θετικό από τις χαμηλές στροφές, νιώθεις τη μοτοσυκλέτα να τραβάει ανεξάρτητα με τη σχέση που έχεις στο κιβώτιο, για αυτό και στο πρώτο κομμάτι το οποίο ουσιαστικά ήταν αδιάφορο, τα πρώτα 100 χιλιόμετρα ήταν αδιάφορα, μέσα από χωριά και με «βομβαρδισμένους» δρόμους, με έργα και λάσπες, μπορούσα να κινηθώ με πολλή άνεση και μπορεί το κομμάτι να ήταν αδιάφορο, αλλά μπόρεσα να διαπιστώσω πως η μοτοσυκλέτα δεν σε κουράζει, και κινείται με άνεση και ευκολία.

triumph tiger900 launch bikeitgr 16

Στις πολύ χαμηλές στροφές, 1.500-2.000, ανοίγεις το γκάζι και η ροπή ξεχειλίζει. Ακόμα και με 6η από 60 χιλιόμετρα, ανοίγεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα «απογειώνεται».

triumph tiger900 launch bikeitgr 13

Πολύ καλές οι αναρτήσεις αλλά σφιχτές. Πολύ σφιχτές στις λακκούβες όπου «χτυπάγανε», και φάνηκε ότι οι Βρετανοί έφτιαξαν τη μοτοσυκλέτα για τη… Βρετανία, ή για την Εθνική Οδό. Βέβαια στο διάλειμμα, ψάχτηκα λίγο με τις αναρτήσεις, μαλάκωσα την απόσβεση συμπίεσης εύκολα, μιας και αυτό γίνεται ηλεκτρονικά, από τέρμα hard που ήταν την έκανα soft, κι έτσι το αμορτισέρ ξεκίνησε να δουλεύει όπως ήθελα για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Παράλληλα, άλλαξα και το φορτίο του επιβάτη. Δηλαδή την μαλάκωσα από συμπίεση, αλλά «έβαλα» συνεπιβάτη, επιλέγοντας δεύτερο κράνος στην οθόνη, ώστε να είναι προφορτισμένο καλύτερα το ελατήριο και να μη συμπιέζεται τόσο πολύ στις λακκούβες.

triumph tiger900 launch bikeitgr 9

Τώρα η μοτοσυκλέτα δούλευε πολύ πιο άνετα, ανέβασα ρυθμό, αρχίσαμε να κυνηγιόμαστε κάποια στιγμή, στο δεύτερο κομμάτι που είχε ενδιαφέρον, και διαπίστωσα ότι η μοτοσυκλέτα βρίσκει εύκολα κάτω. Είμαι και βαρύς βέβαια, αλλά κατάφερα να ξύσω τις βίδες (hero blobs) που έχουν τα μαρσπιέ σχεδόν μέχρι το τέλος τους. Γεγονός που μου δημιουργούσε ένα πρόβλημα, γιατί τη στιγμή που πλάγιαζα και έβρισκε η βίδα, φοβόμουν μην μαγκώσει το μαρσπιέ σε καμιά λακκούβα και… «απογειωθώ», κι έτσι άνοιγα λίγο την γραμμή μου. Αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση με το GT Pro.

triumph tiger900 launch bikeitgr 17

Η συνέχεια δόθηκε με το ψηλότερο Rally Pro, στο οποίο έκατσα αρχοντικά. Χωρίς ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, αλλά με το χέρι. Έσφιξα λίγο το πιρούνι προκειμένου να είμαι πιο άνετος και νομίζω πως λόγω και του τροχού των 21 ιντσών με το λεπτότερο ελαστικό, μπόρεσα να κινηθώ πολύ πιο άνετα.

triumph tiger900 launch bikeitgr 14

Με τη Rally Pro δεν έκανα πολλά χιλιόμετρα, γύρω στα 100, αλλά την ευχαριστήθηκα πιο πολύ, μιας και είναι και πιο πολύ στο μέγεθος μου. Δεν είχα πρόβλημα με το ύψος, έκατσα πολύ πιο άνετα, με τον κινητήρα να αποδεικνύεται το ίδιο αξιόλογος και λειτουργικός.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 09:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon