.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 16:41

TEST - Triumph Tiger Rally Pro 2020: Πρώτη επαφή στο χώμα με χωμάτινα ελαστικά

Του Τάκη Μανιάτη

Η δεύτερη μέρα δοκιμών στην αποστολή της Triumph για τα νέα Tiger 900 του 2020 στο Μαρόκο, είχε αποκλειστικά οδήγηση στο χώμα, με το πιο "πολεμικό" μοντέλο της σειράς Tiger, Rally Pro.

Η έκδοση Triumph Tiger 900 Rally Pro βγαίνει σε ένα πολύ όμορφο πράσινο-λευκό χρώμα και με λευκό πλαίσιο. Για τη δοκιμή μας στο χώμα οι Rally Pro είχαν φορέσει τα off-road ελαστικά Scorpion Rally της Pirelli, και είχαν ετοιμαστεί για χώμα. Αυτό σημαίνει πως είχαν αφαιρεθεί τα μαρσπιέ συνεπιβάτη, αλλά και το διπλό σταντ.

Να σημειώσουμε πως στο νέο Tiger 900, σε όλες τις εκδόσεις, το πλαίσιο είναι αλουμινένιο και αφαιρείται με βίδες, όπως αφαιρούνται και τα μαρσπιέ. Στο παλαιότερο ήταν ατσάλινα, κολλημένα στο κυρίως σώμα του πλαισίου.

triumph tiger 900 morocco bikeitgr offroad 4

Άσφαλτο δεν κάναμε με το Rally Pro με τα χωμάτινα ελαστικά, παρά ξεκινήσαμε κατευθείαν στο χώμα. Ευτυχώς για εμάς είχε φωτογράφηση - οδήγηση στην παραλία, πρωινή οδήγηση τι καλύτερο για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με οδήγηση σε άμμο και βότσαλα, και να φωτογραφηθείς στην άμμο, με drift και ανάποδα.

Τι συνειδητοποίησα από την πρώτη στιγμή. Το πρόβλημα που είχα με το προηγούμενο μοντέλο, το Tiger 800, που είχε μακριά πρώτη και δευτέρα, ουσιαστικά αδυνατούσε να ξεκινήσει εύκολα στις χαμηλές στροφές και σε αργές ταχύτητες, ΔΕΝ υπάρχει στο Tiger 900. Ο λόγος είναι πως το 900 έχει απίστευτη ροπή χαμηλά. Του σκας «συμπλεκτιά» με χαμηλές στροφές και δευτέρα, και η μοτοσυκλέτα φεύγει μπροστά απίστευτα δυνατά, σκάβοντας την άμμο!

triumph tiger 900 morocco bikeitgr offroad 7

Η ροπή λοιπόν στις χαμηλές και μεσαίες στροφές δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, με το 900 να λειτουργεί εξαιρετικά χαμηλά.

Και εκεί που νόμιζα πως με δευτέρα στο χώμα κινούμαι καλά, έβαζα και μια τρίτη, και με λίγο άνοιγμα του γκαζιού η μοτοσυκλέτα πήγαινε ξεκούραστα.

Είχα επιλέξει το πρόγραμμα Off-road Pro, το οποίο έχει άλλη χαρτογράφηση και με αυτό απενεργοποιείται και το ABS και στους 2 τροχούς, αλλά και το Traction Control. Έτσι, είχα πλήρη έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

triumph tiger 900 morocco bikeitgr offroad 12

Τα φρένα του είναι πάρα πολύ δυνατά (οι εκπληκτικές δαγκάνες Brembo Stylema μπροστά χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην κατηγορία), ουσιαστικά με ένα άγγιγμα στη μανέτα η μοτοσυκλέτα ακινητοποιείται. Αν είχα χρόνο, ίσως ρύθμιζα το πεντάλ του πίσω φρένου στα μέτρα μου, γιατί ήταν πολύ ψηλά και μου μπλόκαρε.

Ατελείωτα drift, πλήρως ελεγχόμενα, το τιμόνι που είναι πιο ψηλό κατά ένα εκατοστό έρχεται πιο κοντά στο σώμα μου και δεν με αναγκάζει σε σκύψιμο τόσο όσο στο προηγούμενο μοντέλο. Παρόλα αυτά προσωπικά και πάλι θα άλλαζα τιμόνι αντικαθιστώντας το με ένα ψηλότερο, ή με άλλους αποστάτες.

triumph tiger 900 morocco bikeitgr offroad 14

Ωστόσο η μοτοσυκλέτα είναι πάρα πολύ σταθερή. Οι νέες πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, της Showa μπροστά και της Marzocchi πίσω, λειτουργούν εκπληκτικά, και στο χώμα δεν χρειάστηκε να πειράξω τις ρυθμίσεις. Αντίθετα με την άσφαλτο, όταν οδήγησα το Rally Pro με ασφάλτινα ελαστικά την προηγούμενη μέρα, όπου άλλαξα τις ρυθμίσεις για να φέρω τη μοτοσυκλέτα στα μέτρα μου και στα μέτρα των δρόμων του Μαρόκου.

Οι τεχνικοί της Triumph μας πληροφόρησαν βέβαια πως είχαν σετάρει τις αναρτήσεις για το τερέν που θα συναντούσαμε εκτός δρόμου, και πραγματικά αυτές λειτουργούσαν υποδειγματικά.

Η δύναμη όπως προείπα στις χαμηλομεσαίες στροφές είναι απολαυστική, ενώ κι ο συμπλέκτης είναι προοδευτικός και ακούραστος παρά το ότι έχει ντίζα. Θα ήθελα όμως προστατευτικά στο πλαίσιο, στο σημείο που ακουμπάνε τα πόδια, γιατί το πλαίσιο είναι λευκό και θα είναι κρίμα να γδαρθεί από το παντελόνι.

triumph tiger 900 morocco bikeitgr offroad 13

Επίσης διαπίστωσα, με τη βοήθεια μιας μικρής πτώσης που είχα, πως η χούφτα σπάει πανεύκολα. Είναι διαιρούμενη, σε δύο κομμάτια (η βάση της με την υπόλοιπη χούφτα) και έσπασε στο σημείο που βιδώνει το ένα κομμάτι με το άλλο. Το έφτιαξα με tire up και συνέχισα.

Οι άνθρωποι της Triumph ήταν πολύ θετικοί στις υποδείξεις και στις παρατηρήσεις μου σχετικά με το κιβώτιο, τις χαρτογραφήσεις, τις χούφτες, κλπ.. Άκουγαν και σημείωναν και πολύ πιθανόν να δούμε ακόμα περισσότερες βελτιώσεις σχετικά, στις επόμενες εκδόσεις της μοτοσυκλέτας.

Η διαδρομή μας δεν ήταν ότι καλύτερο, καθώς μετά την άμμο και την παραλία συνεχίσαμε στους γύρω λόφους για να κάνουμε ένα κύκλο ο οποίος ήταν σαν να κάναμε τον γύρο της Αττικής με πέτρες και σφιχτή διαδρομή με φυτευτή πέτρα και πολλή σκόνη, και δεν το απόλαυσα.

triumph tiger 900 morocco bikeitgr offroad 15

Η μοτοσυκλέτα όμως παραμένει απολαυστική και πραγματικά ενώ στο προηγούμενο μοντέλο, το 800, θα έκανα πολλές αλλαγές, το 900 είναι έτοιμο για Adventure χρήση με το καλημέρα. Κάθεσαι στη σέλα και φεύγεις για περιπέτεια, δίχως να σε ενοχλεί τίποτα, δίχως να σκέφτεσαι εξαρτήματα και ρυθμίσεις που θα ήθελες να αλλάξεις.

Κάτι που παρατήρησα στα όργανα είναι πως ανάμεσα στα mode της μεγάλης οθόνης TFT με την οποία είναι εφοδιασμένο το Rally Pro, οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα είναι δυσδιάκριτες, γιατί απεικονίζονται με μια αμυδρή γκρι σκίαση που αλλάζει όταν ανεβαίνουν οι στροφές και δεν μπορείς να δεις με ακρίβεια τον αριθμό των στροφών.

Βρήκα ένα από τα διαφορετικά στιλ της οθόνης στο οποίο οι στροφές όντως φαίνονται καλύτερα, αν και ενώ κοιτάζοντας την οθόνη πίστευα πως δούλευα σε ψηλές στροφές, τελικά δούλευα χαμηλά. Είναι αυτός ο θόρυβος ο καινούργιος που κάνει ο κινητήρας, που μπορεί να σε ξεγελάσει. Έχω την αίσθηση όμως πως στις ψηλές στροφές το 900 βγάζει περισσότερους κραδασμούς από ότι το προηγούμενο μοντέλο.

triumph tiger 900 morocco bikeitgr offroad 5

Το θετικό είναι πως σε όλη αυτή τη βόλτα, αν δεν μου είχε πει κανείς πως ο κινητήρας είναι τρικύλινδρος, πιθανότατα να πίστευα πως είναι δικύλινδρος. Λειτουργεί εξαιρετικά στο χώμα, με χαρακτήρα δικύλινδρου εν σειρά. Έτσι αρπάζει στο άνοιγμα του γκαζιού, έτσι λειτουργεί μέχρι τις μεσαίες στροφές. Και ψηλά «έρχεται» ένας ακόμα κύλινδρος να σου δώσει διάρκεια και να ανεβάσει την καμπύλη της απόδοσης σημαντικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο αναλυτικό άρθρο της δοκιμής, που θα ακολουθήσει σύντομα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 09:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon