.
Κατηγορία Triumph
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 21:42

Test - Triumph Tiger 1050 Sport 2016

 

Αναβαθμισμένο και με πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο

Του Κώστα Γκαζή
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Στη δεύτερη έκδοση του μετά το 2013, το Triumph Tiger Sport του 2016 πληροί τις Euro 4 προδιαγραφές, ενώ διαθέτει αρκετές μικρές αλλά καίριες βελτιώσεις. Όμως το μεγάλο νέο είναι το Ride by Wire που έστρωσε τον δρόμο για ρυθμιζόμενο Traction Control και χάρτες οδήγησης, που συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το ABS -που πλέον μπορεί να απενεργοποιηθεί- και το Cruise Control της μοτοσυκλέτας.

Ας δούμε εν τάχει τα νέα και δυνατά σημεία του Tiger Sport 2016.

  • Τρικύλινδρος κινητήρας 1050κ.εκ. επόμενης γενιάς με αυξημένη ροπή και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου
  • Ride-by-wire και Προγράμματα Οδήγησης
  • Ρυθμιζόμενο Traction Control, cruise control και ABS ως στάνταρ
  • Βελτιωμένο σύστημα εξάτμισης
  • Υποβοηθούμενος συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης που μειώνει την κόπωση του αναβάτη
  • Πληθώρα αναθεωρημένων λεπτομερειών συμπεριλαμβανομένων μαρσπιέ με καλύτερο κράτημα, ρυθμιζόμενης φιμέ ζελατίνας, και επανασχεδιασμένων καθρεφτών
  • Νέα μοντέρνα γραφικά, χρώματα μαύρο ματ ή αλουμινένιο ασημί

Νέα ηλεκτρονική εποχή

Η τοποθέτηση της νέας ECU και του νέου συστήματος ride-by-wire έδωσε νέες δυνατότητες στην Tiger Sport για προσθήκη ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Σημαντικότερο από όλα είναι το Traction Control, συστατικό απαραίτητο για μια premium μοτοσυκλέτα σήμερα, ένα σύστημα που προσφέρει κορυφαία ασφάλεια σε σαθρά / ολισθηρά οδοστρώματα. Καθώς η μοτοσυκλέτα δεν έχει IMU, ούτε κλισιόμετρα, το Traction Control δεν είναι από τα πλέον εξελιγμένα στη βιομηχανία, κάνει όμως άριστη δουλειά, ενώ δεν γονατίζει τη μοτοσυκλέτα όποτε μπαίνει σε λειτουργία.

Μαζί με την προσθήκη του Traction Control, τα πρωτοεμφανιζόμενα για το Tiger Sport προγράμματα οδήγησης επιτρέπουν στον αναβάτη να επιλέξει το επίπεδο απόκρισης γκαζιού και ελέγχου πρόσφυσης σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες ή αναλόγως τις προτιμήσεις του.

Τα διαθέσιμα προγράμματα είναι τα «Rain», «Road» και «Sport», με το κάθε ένα να ρυθμίζει ανάλογα την απόδοση και τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Το πρόγραμμα «Road» ταιριάζει στις περισσότερες συνθήκες, το «Sport» αφήνει ελεύθερο τον Τίγρη να δείξει όλη τη δύναμη του τρικύλινδρου κινητήρα στον αναβάτη του, ενώ το πρόγραμμα «Rain» μειώνει τη συνολική απόδοση δύναμης και αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειας σε βρεγμένο ή ολισθηρό οδόστρωμα.

Το cruise control συμπληρώνει την γκάμα των εργοστασιακά τοποθετημένων βοηθημάτων αναβάτη, ενώ τα ολοκαίνουργια όργανα, που περιλαμβάνουν δυο μερικούς χιλιομετρητές, απόσταση μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό, και ενδείξεις μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, δίνουν όλη την πληροφόρηση που απαιτεί ο σημερινός αναβάτης, με ευκολία πλοήγησης ανάμεσα στις ενδείξεις.

Βελτιωμένη εργονομία και άνεση

Ο τρικύλινδρος, υγρόψυκτος και ψεκαστός κινητήρας παρέμεινε στις ίδιες διαστάσεις και κυβισμό (1.050 κ.εκ.) τώρα όμως πληροί τις Euro 4 προδιαγραφές, έχοντας δεχτεί σύμφωνα με τους Βρετανούς περισσότερες από 104 αλλαγές, μαζί με νέο φιλτροκούτι, νέα χαρτογράφηση και νέο τελικό εξάτμισης. Τώρα αποδίδει επίσημη ιπποδύναμη 124,3 ίππων στις 9.475rpm και 10,8 Kgm / 7.000rpm. Ιπποδύναμη ανεπαίσθητα χαμηλότερη από το προηγούμενο μοντέλο, όμως ροπή (που ήταν από τα δυνατά σημεία του προηγούμενου μοντέλου) μεγαλύτερη από πριν, έστω και ελάχιστα. Σημαντικό και το γεγονός πως η ροπή είναι τώρα αυξημένη σε όλη την κλίμακα των στροφών -η Triumph αναφέρει 4% αύξηση στις 5.250rpm και 4-6% αύξηση μεταξύ 5.000-7.000rpm.

Όσον αφορά στην κατανάλωση, η Triumph έκανε δουλειά για να την μειώσει ακόμα περισσότερο, κάνοντας λόγο για 8% αύξηση στην οικονομία καυσίμου.

Πλαίσιο, υποπλαίσιο, ψαλίδι, αναρτήσεις και φρένα παρέμειναν ως είχαν, ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά της γεωμετρίας της μοτοσυκλέτας μεταξόνιο και κάστερ παραμένουν ίδια, με μια ελάχιστη διαφοροποίηση στο ίχνος (από 89,7mm έγινε 88,7mm). Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις.

Ο νέος, υποβοηθούμενος συμπλέκτης διευκολύνει την οδήγηση τόσο στην πόλη όσο και στις μακρινές αποστάσεις, μειώνοντας την απαιτούμενη δύναμη στο τράβηγμα και κατά συνέπεια την κούραση του αναβάτη.

Το μαλακό και ακριβές εξατάχυτο κιβώτιο παρέμεινε ως είχε, με τις ίδιες σχέσεις, ενώ ίδια είναι και η σχέση της τελικής μετάδοσης.

Το μονόμπρατσο ψαλίδι προέρχεται από το προηγούμενο μοντέλο, όμως επανασχεδιασμένα είναι τα καπάκια κινητήρα, νέοι οι καθρέφτες, νέο και το κατεργασμένο τελείωμα στον άξονα του πίσω τροχού.

Η άνεση του αναβάτη έχει ανέβει επίσης σε νέο επίπεδο με επανασχεδιασμένα μαρσπιέ με καλύτερο κράτημα, ρυθμιζόμενη φιμέ ζελατίνα και χούφτες στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ νέα είναι η σέλα, με ανάγλυφο το logo της Triumph.

Η νέα ζελατίνα προσφέρει καλύτερη προστασία από τον αέρα με έξυπνα πλαστικά πτερύγια, που εκτρέπουν τον αέρα μακριά από τον αναβάτη και τον συνεπιβάτη. Παράλληλα, η δυνατότητα να επιλέξεις μια από τις 2 θέσεις (χαμηλή ή ψηλότερη) με το ένα χέρι, χωρίς εργαλεία, καθιστά τη ρύθμιση της ζελατίνας εύκολη υπόθεση.

Στην αυξημένη εργονομία του νέου Tiger Sport συμβάλλουν και οι 2 παροχές ρεύματος για ηλεκτρονικά gadget, μία παροχή για GPS κοντά στα όργανα και μία USB κάτω από τη σέλα.

Σημαντικό γεγονός πως παρά τα νέα ηλεκτρονικά καλούδια, και παρά τις Euro 4 προδιαγραφές, το Tiger Sport είναι ελάχιστα (δύο κιλά) βαρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο.

Το νέο Tiger Sport έρχεται σε 2 χρώματα, με νέα γραφικά. Είτε σε μαύρο ματ με φλούο κίτρινες λεπτομέρειες, είτε σε ασημί αλουμινένιο με κόκκινες λεπτομέρειες.

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την πληθώρα (κοντά στα 40) επίσημων αξεσουάρ για το νέο Tiger Sport, που επιτρέπουν στον αναβάτη να το φέρει ακόμα περισσότερο στα δικά του μέτρα.

Πρώτη επαφή - πλησιάστε, δεν δαγκώνει

Η εμφάνιση του νέου Tiger Sport δεν παρεκκλίνει σημαντικά από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου, ενώ το βλέμμα του παρατηρητή στην πρώτη επαφή πέφτει στο εντυπωσιακό μονόμπρατσο ψαλίδι, ενώ κατόπιν συνεχίζει με τα ποιοτικά περιφερειακά (ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ακτινικές δαγκάνες, ρυθμιζόμενες μανέτες, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, κ.α.).

Η μικρή καρίνα κρύβει έξυπνα τον καταλύτη, ενώ η νέα σέλα δύο επιπέδων με το ανάγλυφο σήμα της Triumph και το όμορφο διπλό σιρίτι σε πείθει για την άνεση της ακόμα και οπτικά -και δεν σε απογοητεύει στη συνέχεια.

Ο κινητήρας είναι “καθαρός” από καλώδια και ντίζες, και προσφέρεται για χάζι, με το μαύρο του χρώμα και με τις βίδες του στο χρώμα του μετάλλου.

Εργονομικοί, σύγχρονοι και όμορφοι είναι οι διακόπτες, ενώ τα όργανα έχουν μείνει λίγο πίσω, καθώς οι ενδείξεις της ψηφιακής οθόνης είναι μικρές σε μέγεθος και σχετικά δυσδιάκριτες.

Το Traction Control απενεργοποιείται μεν, θέλει όμως μια μικρή διαδικασία για να το κάνεις, πιέζοντας ένα κουμπί (Information), μπαίνοντας στο μενού Setup, βρίσκοντας το υπό-μενού TTC, βγάζοντας το εκτός λειτουργίας (Off) και κατόπιν επιστρέφοντας στην αρχική οθόνη. Και όταν σβήσεις τον κινητήρα, το Traction Control επιστρέφει στη θέση On.

Περιέργως οι χάρτες επιλέγονται από ένα κουμπί στα όργανα και όχι από το γκριπ, όμως εδώ αντίθετα με το Traction Control ο χάρτης επιλογής του αναβάτη παραμένει ενεργοποιημένος ακόμα κι αν σβήσετε τη μοτοσυκλέτα, και βγάλετε το κλειδί -στα συν της μοτοσυκλέτας.

Ο συνεπιβάτης διαθέτει χειρολαβές, και θερμική ασπίδα στο ψηλά τοποθετημένο τελικό της εξάτμισης, που εκτρέπει μακριά του την θερμότητα, ενώ έτσι αποφεύγονται και οι ατυχείς στενές επαφές στο ανέβα / κατέβα.

Η χαμηλή και σκαμένη σέλα κάνει ακόμα και αναβάτη με μινιόν διαστάσεις να αισθανθεί άνετα πάνω στην αρκετά βαριά μοτοσυκλέτα η οποία ζυγίζει κάτι περισσότερο από 240 κιλά γεμάτη υγρά. Μικρή ένσταση για τη θέση των μαρσπιέ όσον αφορά στο σταμάτημα, καθώς όταν κατεβάσεις πόδι, εκείνο βρίσκει στο μαρσπιέ (γάμπα), και πρέπει να συνηθίσεις να το μετακινείς ελαφρώς προς τα πίσω όταν το κατεβάζεις σε φανάρι ή στάση.

Το... “στραβό” μονό σταντ με το σπάσιμο στη μέση είναι σωστά σχεδιασμένο, στηρίζοντας με ορθή κλίση τη μοτοσυκλέτα, ενώ στη στάνταρ έκδοση απουσιάζει το διπλό σταντ.

Και τίγρης, και γατούλα!

Ο τρικύλινδρος ήχος του νέου Tiger Sport συνεχίζει να είναι μοναδικός και απολαυστικός. Το κιβώτιο άριστο, θετικό και ακριβές -ελάχιστα πιο θορυβώδες από το ιδανικό-, ενώ το τιμόνι προσφέρει καλές λαβές και κόβει αρκετά, ώστε να κάνει εύκολη τη συμβίωση με τον τίγρη ακόμα και στο μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας!

Ο συμπλέκτης πιάνει στην αρχή της διαδρομής του και θέλει ελαφρά συνήθεια, ενώ το γκάζι έχει ένα ελάχιστο αλλά όχι ενοχλητικό τίναγμα στο άνοιγμα από τέρμα κλειστό. Αν είστε... ευαίσθητοι σε κάτι τέτοια, απλώς βάλτε... 2-3 ταχύτητες πάνω και γλυκάνετε το εντελώς -η ροπή το σηκώνει άνετα!

Όπως καταλάβατε, την παράσταση κλέβει με το καλημέρα ο κινητήρας. Απίστευτα ελαστικός, χορταστικά ροπάτος! Αλλάζεις ταχύτητες χαλαρά, και πηγαίνεις. Βάζεις 5η, βάζεις 6η, πέφτεις σε κίνηση... δεν αλλάζεις σχέση! Δεν έχει σημασία άλλωστε, καθώς το μοτέρ τραβάει από το μηδέν σαν τρένο, ανεξαρτήτως στροφών. Οι χαμηλές και μεσαίες στροφές είναι πραγματικά το υπέρ-ατού του Tiger, ενώ αποδίδει ηλεκτρικά δίχως ξεσπάσματα, και ψηλά τελειώνει λίγο πιο νωρίς από ότι περιμένεις, χτυπώντας κόφτη μέχρι να το συνηθίσεις. Για να μην παρεξηγηθούμε, μιλάμε για 124 άλογα και 11 κιλά ροπής, υστέρημα δύναμης και ροπής ΔΕΝ νοείται, οπότε το Tiger Sport θα καλύψει όλες τις ανάγκες και επιθυμίες, είτε μιλάμε για χαλαρές βόλτες, είτε για γρήγορο ταξίδι, είτε για μανιακή οδήγηση στο όριο σε ανοιχτές διαδρομές και αυτοκινητόδρομους.

Με τον κινητήρα να ελαχιστοποιεί την ανάγκη για αλλαγές ταχυτήτων, ο αναβάτης μπορεί να τεμπελιάζει ελεύθερα με το αριστερό του πόδι, πιστεύοντας πολλές φορές πως οδηγεί... αυτόματη μοτοσυκλέτα.

Στην καθημερινή συμβίωση, το Tiger Sport είναι απόλαυση! Εύκολο, ευκίνητο, ροπάτο, ελαστικό, καρφωμένο στην άσφαλτο, με άριστη συνεργασία πλαισίου, αναρτήσεων και φρένων.

Οι σωστά στημένες αναρτήσεις διαθέτουν sport χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα δεν ταλαιπωρούν τον αναβάτη στις ανωμαλίες του οδοστρώματος, και ενθουσιάζουν με τη συμπεριφορά τους τόσο στη βόλτα -απλά στρίβεις και η μοτοσυκλέτα βρίσκει πρόσφυση παντού- όσο και στη σβέλτη οδήγηση. Σταθερότητα, απουσία ταλαντώσεων και άριστη λειτουργία παντού.

Τα φρένα είναι δυνατά και γραμμικά, ενώ το ABS αποδείχθηκε καλό, αν και όχι κορυφαίο, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις -σε συνεχόμενα σαμαράκια- ελευθέρωνε την πίεση λίγο περισσότερο από το ιδανικό.

Κι όταν αποφασίσεις να κινηθείς γρήγορα, εκεί επιβεβαιώνεται το Sport συνθετικό του τίτλου της μοτοσυκλέτας, καθώς όλα δουλεύουν ρολόι, με τον μπροστινό τροχό να δαγκώνει την άσφαλτο, με τη μοτοσυκλέτα να αλλάζει εύκολα και γρήγορα κατεύθυνση, και να παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως βιαιότητας στη χρήση φρένων και γκαζιού, και ανεξαρτήτως ταχύτητας και οδοστρώματος! Τα ελαστικά της Pirelli, άριστα.

Η ζελατίνα στη χαμηλή της θέση είναι ιδανική για πόλη, ενώ στην ψηλότερη προστατεύει καλά στο ταξίδι, δίχως να είναι εξαιρετικά ψηλή. Στις ψηλές ταχύτητες ο άνεμος παράγει κάποιο θόρυβο, όμως ο αναβάτης παραμένει σταθερός, δίχως να ταλαιπωρείται από το ρεύμα αέρα.

Η κατανάλωση κατά τη δοκιμή μας κυμάνθηκε από 7,5-8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, αναλόγως και της χρήσης.

Εκσυγχρονισμός

Το Tiger Sport 1050 του 2016 φρεσκαρίστηκε εκεί που χρειαζόταν (ηλεκτρονικά και εργονομία) κρατώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία που έκαναν και το προηγούμενο μοντέλο ένα από τα κορυφαία ασφάλτινα Adventure bikes της μεγάλης κατηγορίας. Δυνατά του όπλα ο εκπληκτικός τρικύλινδρος κινητήρας, και το sport αλλά ταυτόχρονα άνετο στήσιμο, όπλα που το κάνουν απολαυστικό σε όλες τις συνθήκες -πλην του σκληροπυρηνικού χώματος. Αστική χρήση, τσεκ. Ταξίδι, τσεκ. Sport χρήση, τσεκ. Η τιμή του τώρα είναι αρκετά υψηλή, στα 14.290 ευρώ, αρκετά υψηλότερη από το προηγούμενο μοντέλο. Όσοι το επιλέξουν πάντως, θα βρουν σε αυτό ένα μοναδικά αποτελεσματικό σύντροφο, που κάλλιστα θα μπορούσε να τους συντροφεύσει για ολόκληρη την υπόλοιπη καριέρα τους στους 2 τροχούς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Tiger 1050 Sport 
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης 14.290euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, τρικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 1050
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 79 x 71,4
Συμπίεση (:1)  12.25
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
 
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο 2 δοκών
Κάστερ (°)  22,8
Ίχνος (mm)  88,7
Μεταξόνιο (mm)  1.540
Ύψος σέλας (mm)  830
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 850
Βάρος (kg)   218 στεγνό
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  20lt
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα  Showa 43mm /  διαδρομή  140mm. Ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς,  προφόρτηση ελατηρίου
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Αμορτισέρ  Showa με μοχλισμό / διαδρομή 155mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτηση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς 
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων της Nissin και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα 2 εμβόλων της Nissin και ABS 
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, υπολογιστής ταξιδιού, ρολόι, δείκτης βενζίνης, αυτονομία, προειδοποιητική λυχνία για αλάρμ, αναλογικό στροφόμετρο, κουμπί για πλοήγηση στο τιμόνι
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  124,3/9.475
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm)  10,8 /7.000

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 15:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Triumph Tiger Explorer 1200 XCa 2016 TEST – Triumph Tiger XCx 800 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon