.
Κατηγορία Triumph
Τρίτη, 17 Μαϊος 2016 17:23

TEST – Triumph Tiger Explorer 1200 XCa 2016

 

Η κορυφή της βρετανικής Adventure φαμίλιας

 

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας


Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Με την παρουσίαση του Tiger Explorer το 2012 η Triumph πλαισίωσε τη γκάμα της με το απαραίτητο μεγάλο on-off, τη μοτοσυκλέτα που θα καλύψει εκείνο το άκρο της αγοράς που ζητά μια μεγάλη, ισχυρή και πολυτελή μοτοσυκλέτα που δε θα διστάσει να καλύψει χιλιάδες τουριστικά χιλιόμετρα σε κάθε είδος εδάφους.

Ο Εξερευνητής (Explorer) προκάλεσε αίσθηση με τον νέο τρικίλυνδρο κινητήρα που έφτιαξε η Triumph ειδικά για το μοντέλο αυτό – πριν στη συνέχεια τον χρησιμοποιήσει και στο υπερ-τουριστικό Trophy SE.

Για το 2016 οι Άγγλοι προχώρησαν σε μια σειρά σημαντικών αλλαγών στη μοτοσυκλέτα τους, δίχως να πειράξουν τα βασικά της εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Το Explorer 1200 παραμένει βασισμένο στην αισθητική που μας συστήθηκε μέσω της σειράς των Tiger 800, υιοθετώντας δηλαδή μια οικογενειακή εικαστική σφραγίδα, ενώ φέτος ακολουθεί και στον δρόμο των βελτιώσεων που η Triumph χάρισε πέρυσι στα 800άρια on-off της.

Όπως έχουμε ήδη δει και περιγράψει αναλυτικά, το νέο Explorer φόρεσε επίσης τις αναρτήσεις της WP όπως και τα Tiger 800, απέκτησε ένα άκρως ενισχυμένο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο και έκανε τον ήδη πολύ πλούσιο εξοπλισμό του ακόμη πλουσιότερο.

Η έκδοση XCa που δοκιμάζουμε σήμερα ανήκει στην πιο χωμάτινη σειρά του μοντέλου με κεντρικό κωδικό XC, ενώ το “a” υποδηλώνει πως βρισκόμαστε στο κορυφαίο άκρο, αυτό που έχει όλον τον εξοπλισμό και φυσικά την ανάλογη τιμή που ξεκινά από τα €19,990.

Τα έχει όλα


Το Explorer XCa ανήκει σε εκείνο το ολιγομελές γκρουπ μοτοσυκλετών που απευθύνονται σε όσους τα θέλουν όλα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο – που κάθε άλλο παρά χαμηλό είναι.

explorer detail 1

Η έκδοση XCa βασίζεται στην XCx , προσθέτοντας μερικά καλούδια που υπόσχονται να κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον του “x” λοιπόν το “a” διαθέτει ergal μαρσπιέ χωματερής αισθητικής και λογικής, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, πρόσθετα φώτα ομίχλης LED, βάσεις για τις αλουμινένιες βαλίτσες της Triumph, σύστημα παρακολούθησης της πίεσης ελαστικών (Tire Pressure Monitoring System ή TPMS), δύο επιπλέον προγράμματα στη χαρτογράφησή του – το Sport και το Rider που επιτρέπει στον αναβάτη να το παραμετροποιήσει τα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας κατά τα γούστα του.

explorer detail 14

Τέλος, προσθέτουμε το Hill Climb Assist, μια ηλεκτρονική υποστήριξη ευρέως διαδεδομένη στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τις εκκινήσεις σε μεγάλες ανηφόρες, καθώς δεν επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να τσουλήσει προς τα πίσω τη στιγμή πριν την απεμπλοκή του συμπλέκτη.

Κινητήρια δύναμη

Η Triumph προχώρησε σε μια αναβάθμιση του κινητήρα του Explorer, καθώς είχε να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα. Πρώτον την έλευση των νέων Ευρωπαϊκών προδιαγραφών Euro 4, σύμφωνα με τις οποίες οι περιορισμοί εκπομπών είναι τόσο μεγαλύτεροι που δύσκολα θα μπορούσε να προσαρμοστεί ένα μοτέρ χωρίς να χάσει σημαντική δύναμη. Εδώ οι μηχανικοί στο Hinckley φρόντισαν, όχι απλώς να υπερκαλυφθούν οι απώλειες στην προσαρμογή με τις νέες νόρμες της Ε.Ε., αλλά να βρουν και λίγη παραπάνω δύναμη από τον τρικύλινδρο των 1,215 cc.

explorer detail 3

Διά του λόγου το αληθές, η δυναμομέτρηση του Explorer κατέγραψε 118.5 άλογα στον τροχό με τα τρία προγράμματα (Sport, Road, Off Road) – και μια ανάσα από 85 στην περίπτωση του χάρτη Rain. Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση της τάξης των 2 ίππων συγκριτικά με το ίδιο μοτέρ στην προηγούμενή του έκδοση (2012-2015), γεγονός που μπορεί να μη μοιάζει και τόσο σπουδαίο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κανονικά η προσαρμογή στις Euro 4 θα σήμαινε μείωση της ισχύος, άρα εξαιρετικά τα νέα.

explorer action 1

Η ουσία είναι πως στον δρόμο ο αναβάτης δε νοιώθει κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην απόδοση του κινητήρα, καθώς η καμπύλη του νέου μοντέλου ακολουθεί πιστά αυτήν του απερχόμενου, με μόνη διαφορά πως σε όλη τη διάρκειά της βρίσκεται περίπου 2 άλογα πιο πάνω. Ο χαρακτήρας δεν άλλαξε στο παραμικρό.

explorer detail 7

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο εντυπωσιακός τρικύλινδρος με την άφθονη ροπή παραμένει στα γνωστά του επίπεδα απόδοσης. Από πλευράς κατανάλωσης, όλα εξαρτώνται από το δεξί χέρι του αναβάτη. Σε φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή όσο ο κινητήρας διατηρείται στην οικονομική του περιοχή που είναι γύρω στις 6,000 σ.α.λ. (περιοχή μέγιστης ροπής), μπορεί να διατηρεί ένα αξιοπρεπέστατο ρυθμό κατανάλωσης από 7 ως 7.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

explorer action 21

Αν θες περισσότερα, θα τα πληρώσεις και σε καύσιμο, καθώς με το κάτι παραπάνω η έμδειξη σκαρφαλώνει πάνω από τα 8.5 λίτρα/100 χλμ και σε παρατεταμένες διακοσάρες θα δείξει πάνω από 10 εύκολα. Μιλάμε για έναν μεγάλο κινητήρα, λογικά το να πλησιάζει κανείς τα όριά του θα έχει αναπόφευκτα και το ανάλογο κόστος σε καύσιμο.

Στην ασφαλτάδα

Δίχως αμφιβολία το αγαπημένο πεδίο της μοτοσυκλέτας, και ειδικά αν πρόκειται για ανοικτό δρόμο και ταξίδι.

Το Explorer δεν είναι και ακριβώς το πιο ελαφρύ μοντέλο στην κατηγορία του, με 258 κιλά στεγνό στην κορυφαία και φορτωμένη αυτή έκδοση. Μιλάμε δηλαδή για μια μοτοσυκλέτα που γεμάτη θα ζυγίζει εύκολα γύρω στα 275 κιλά, αν σκεφτούμε πως το ρεζερβουάρ χωρά 20 λίτρα καυσίμου, δηλαδή μια μάζα της τάξης των 15 κιλών.

explorer action 8

Η Triumph έκανε άριστη δουλειά στο ζύγισμα του πλαισίου και το Explorer δείχνει πούπουλο όσο κινείται, φιλικό και πανεύκολο. Αυτό το χαρακτηριστικό του θα το βοηθήσει αν πρέπει να κινηθεί μέσα στην πόλη και θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο εκεί που σπάνια θα χρειαστεί να πατήσει πόδι κάτω, δηλαδή σε επαρχιακό στροφιλίκι. Εξαιρετικό από πλαίσιο και αναρτήσεις, το μεγάλο Tiger καλπάζει από στροφή σε στροφή, αλλάζει κατεύθυνση πολύ πιο εύκολα απ’ όσο προδιαθέτουν τα κιλά του και είναι εξαιρετικά σταθερό, εμπνέοντας εμπιστοσύνη.

explorer detail 13

Οι αναρτήσεις της WP με το ηλεκτρονικό ημι-ενεργό σύστημα διαρκούς ρύθμισής τους (TSAS) λειτουργούν άψογα, διατηρώντας τις αποσβέσεις τους διαρκώς εκεί που πρέπει για να διασκέδαση και άνεση στους επιβαίνοντες. Οι προκαθορισμένες τους ρυθμίσεις (presets) είναι επαρκέστατες ως προς το εύρος που προσφέρουν, ενώ η προσθήκη της προγραμματιζόμενης επιλογής Rider στις riding modes επιτρέπει να φτιάξει κανείς ένα προφίλ αναρτήσεων, φρένων, traction control και χαρτογράφησης που είναι είναι απολύτως στα γούστα του.

explorer detail 21

Άριστα στα καθήκοντά τους τα Monobloc φρένα της Brembo, συνεπικουρούμενα από ένα εξίσου άριστο ABS που εμπνέει ασφάλεια, παρά τη μεγάλη μάζα και τις ευγενείς διαθέσεις της να μαζέψει άφθονη φόρα, με τελική ταχύτητα που φτάνει ως τα 230 χ.α.ώ. – όπου και περιορίζεται ηλεκτρονικώς για λόγους συμμόρφωσης με τα on-off λάστιχα που λογικά θα φορά.

explorer detail 11

Για ταξίδια δεν το συζητάμε καν. Κάθεσαι σε έναν θρόνο, έχεις κάμποσο γκάζι και ακόμη περισσότερη ροπή στα χέρια, άριστο πακέτο πλαισίου-αναρτήσεων-φρένων, σπουδαία αεροδυναμική προστασία με την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, καλή κατανάλωση και ωραία γκατζετάκια, όπως το Cruise Control και τα θερμαινόμενα χειρτήρια και σέλα (χωριστά για αναβάτη/συνεπιβάτη). Το ερώτημα βέβαια πλέον δεν είναι πού θα σταματήσεις, αλλά γιατί να σταματήσεις...

Όπου ο δρόμος είναι άστρωτος


Καβαλάμε την έκδοση XCa, δηλαδή αυτήν με τις ακτινωτές ζάντες που βασιλεύει στο πιο περιπετειώδες άκρο της οικογένειας. Σε αντίθεση με τα Explorer XR, το XC προσθέτει περισσότερο χώμα στο μενού του ή τουλάχιστον αυτό φιλοδοξεί.

explorer action 5

Ας είμαι ειλικρινής: Δεν είμαι ο άνθρωπος που μπορεί να πάρει μια τόσο μεγάλη, βαριά και ισχυρή μοτοσυκλέτα και να την κάνει να πετάει στο χώμα. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζω πως κοστίζει σχεδόν 20 χιλιάρικα και δεν είναι δική μου. Έχοντας ωστόσο οδηγήσει σχεδόν όλες τις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας στο χώμα, το πρώτο συμπέρασμα που μπορώ πανεύκολα να εξάγω είναι πως το Explorer XCa δε θα πρέπει να νιώθει μειονεκτικά.

explorer detail 29

Για τις δικές μου ικανότητες το Triumph με πήγε σε άφθονες χωμάτινες διαδρομές κάθε είδους χωρίς να με κουράσει ή να με τρομάξει ποτέ, ακόμη και όταν του ζητήθηκε να μπει σε φρεσκοβρεγμένο γρασίδι με υπόστρωμα από γυαλιστερή λάσπη. Ακόμη και σε αυτό το άκρως γλιστερό έδαφος, ο μεγάλος Τίγρης με οδήγησε με ασφάλεια και το πέρασμα που στα χαρτιά φαινόταν επικίνδυνο έγινε όμοιο με ο,τιδήποτε άλλο έκανα πάνω στη σέλα του: μια ωραιότατη, υγιέστατη βόλτα.

explorer action 6

Δεν θα αποπειραθώ να σας πως ότι κάνει και όμορφα άλματα ή full-lock παντιλίκια, διότι ούτε αυτή είναι η δουλειά του, ούτε και πιστεύουμε πως οι επίδοξοι πελάτες του έχουν τέτοια σχέδια στο μυαλό. Στα δύσκολα στο χώμα ο απαράβατος κανόνας των κιλών παίζει καθοριστικό ρόλο, έτσι το να θες να το παίξεις πρωταθλητής του Dakar με μια μοτοσυκλέτα 270+ κιλών έχει μέσα του μια βαρβάτη δόση Δονκιχωτισμού.

explorer action 7

Το Triumph Tiger Explorer XCa δε θα διστάσει να μπει οπουδήποτε, θα ακολουθήσει κάθε βίτσιο και, αναλόγως της ικανότητας του χειριστή του, θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο όσο το μυαλό παραμένει λειτουργικά μέσα στο κρανίο. Με τις off-road ρυθμίσεις σε χαρτογράφηση, αναρτήσεις και φρένα η μοτοσυκλέτα είναι τόσο πρόθυμη και ικανή, όσο και ο χειριστής της για να χρησιμοποιηθεί ως μια πραγματική Adventure παντός εδάφους.

Συνοψίζοντας

Τα σχεδόν 20 χιλιάρικα δεν είναι και ό,τι πιο εύπεπτο τη σήμερον ημέρα. Για την περίπτωση του Tiger Explorer XCa, η τιμή αυτή αντικατοπτρίζει το κορυφαίο μοντέλο της σειράς αυτής, με άφθονο εξοπλισμό που μάλλον θέτει το παράδειγμα στην κατηγορία.

explorer action 16

Από πλευράς ικανοτήτων μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να ανταποκριθεί σε ο,τιδήποτε, από την καθημερινή κίνηση, την βόλτα στα εξοχάς και το μεγάλο ταξίδι ως και την απόλυτη περιπέτεια.

explorer action 13

Θα την αγοράσει κανείς για να ξεχωρίζει στον δρόμο και να απολαβάνει κάθε χιλιόμετρο που διανύει με το απίθανο τρικίλυνδρο εργοστάσιο της Triumph, για να αισθάνεται την ασφάλεια του άφθονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και να συνδυάζει τον εντυπωσιασμό του μεγάλου μεγέθους – αλά SUV – που αποπνέει το Explorer με την αποτελεσματικότητά του σε κάθε είδους συνθήκες.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο Tiger Explorer XCa
Αντιπρόσωπος Ηλιοφίλ Α.Ε.
Τιμή € 19.990,00
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (cc) 1215
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 85 x 71,4
Συμπίεση (:1) 11
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα Εξαγωγής 3 σε 1
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Μετάδοση κιβώτιο 6 σχέσεων, άξονας
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (ο) 23.1
Ίχνος (mm) 99.2
Μεταξόνιο (mm) 2
Ύψος σέλας (mm) 1520
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 830 (930 με χούφτες)
Ύψος (mm) 1470 (1540 με τη ζελατίνα στην ψηλότερη θέση)
Βάρος (kg) 258
Ρεζερβουάρ (lt) 20
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP 48 mm, διαδρομή 190 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο
Πίσω Αμορτισέρ WP monoshock, διαδρομή 193 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-19
Πίσω 170/60-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι 305 mm, ακτινικές τετραπίστονες Brembo Monobloc, ABS
Πίσω Δίσκος 282 mm, διπίστονη δαγκάνα Nissin, ABS
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις: ταχύτητας, στάθμη καυσίμου, σχέση κιβωτίου, service, ρολόι, θερμοκρασία περιβάλλοντος, θερμοκρασία ψυκτικού, cruise control. Επιπλέον οθόνη LCD με ενδείξεις: Riding Modes, θέση ζελατίνας, TSAS, Trip computer, ολικός και μερικοί χιλιομετρητές, χιλιόμετρα με ρεζέρβα, κατανάλωση καυσίμου, πιέσεις ελαστικών (TPMS), θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, settings μενού. Προβολείς LED, ποδιά κινητήρα, βάσεις βαλιτσών, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες.
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 139/9300
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 12.5/6200

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαϊος 2016 14:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon