.
Κατηγορία Triumph
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 15:29

Test - Triumph Tiger Explorer 1200 2016 - XR/XC/XRT/XCA - Αποστολή στην Πορτογαλία

 

Έξι διαφορετικές εκδόσεις!

 

 

Του Thierry Sarasyn

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Tiger Explorer από την Triumph, η αγγλική εταιρεία επιστρέφει με μια ισχυρότατη γκάμα έξι μοντέλων για την δημοφιλή adventure – tourer της. Τα βασικά μοντέλα είναι το XR (road) και το XC (all road), ενώ οι περισσότερο εξοπλισμένες εκδόσεις είναι οι XRX και XCX. Εκείνος όμως που τα θέλει όλα δικά του δεν έχει παρά να στραφεί στις κορυφαίες επιλογές των XRT και XCA.

Ευπροσάρμοστο


Η παρουσίαση της ανανεωμένης γκάμας έλαβε χώρα στην Πορτογαλία, όπου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το XR στο δρόμο και το XC σε μια μικρή εκτός δρόμου διαδρομή. Το XC όντας 1200 cc εξ’ ορισμού θα πρέπει να συγκριθεί με τις κλασικές adventure μοτοσυκλέτες, όπως το BMW R1200GS ή το KTM 1290 Super Adventure, και όχι με μια μοτοσυκλέτα νέας γενιάς όπως το νέο Honda Africa Twin, που ξεχωρίζει μακράν για τις off-road δυνατότητές του.

Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας στη νότια ακτή της Πορτογαλίας με κατεύθυνση προς το Πορτιμάο. Από τα πέντε διαφορετικά modes οδήγησης (διαθέσιμα στα top models της γκάμας), επιλέξαμε το “Road”. Η διάχυση της ροπής στον τρικύλινδρο κινητήρα είναι εξαιρετική και οι διαφορές ανάμεσα στα modes όχι και τόσο μεγάλες. Η επιλογή “Off Road” έχει άμεση επίδραση στο ABS, στο traction control και στον χαρακτήρα του κινητήρα, στα υπόλοιπα modes όμως (Rain, Road και Sports) οι διαφορές είναι λιγότερο δραστικές. Η πέμπτη επιλογή είναι η εξατομίκευση, η οποία προφανώς είναι εντελώς υποκειμενική αλλά και πολύ χρήσιμη στον απαιτητικό χρήστη.

Σε αυτό το σημείο σημειώστε ότι τα παραπάνω modes δεν επεμβαίνουν απλώς στον κινητήρα, το ηλεκτρονικό σύστημα κατεύθυνσης, στα φρένα και στο traction control, αλλά και στην ημι-ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (τουλάχιστον στα μοντέλα XRT, XRX και XCA). Ειδικά για την οδήγηση στην βροχή, τα ελατήρια μαλακώνουν την προφόρτιση τους για καλύτερη πρόσφυση, ενώ σκληραίνουν για sport ή off-road συνθήκες.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση ονομάζεται TSAs και είναι ημιενεργητική, ενώ επιτρέπει στον αναβάτη να εισέρχεται στο menu, ρυθμίζοντας τις προφορτίσεις των ελατηρών. Μετά η ηλεκτρονική μονάδα στέλνει δεδομένα σύμφωνα διάφορες παραμέτρους όπως την κλίση της μοτοσυκλέτας στο δρόμο, την επιτάχυνση, την επιβράδυνση, την ταχύτητα, αλλά και το γυροσκοπικό φαινόμενο, επηρεάζοντας ανάλογα την λειτουργία των αναρτήσεων.

Ομαλότητα εκτός δρόμου


Το ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας είναι πανταχού παρόν, επεμβαίνοντας ορθά, μόλις και μετά βίας όμως γίνεται αντιληπτό. Φανταστείτε το σαν έναν αόρατο φύλακα-άγγελο που σας προστατεύει διαρκώς.

Κατά τη διάρκεια της off-road διαδρομής μας, η βοήθεια από πλευράς των ηλεκτρονικών συστημάτων ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Ένας αναβάτης ο οποίος διαθέτει μικρή σχετικά εμπειρία οδήγησης στο χώμα, είναι σίγουρο πως θα εκτιμήσει δεόντως το τροποποιημένο traction control. Η μανέτα του συμπλέκτη και του φρένου για χρήση εκτός δρόμου όμως δεν είναι σωστά τοποθετημένες, κατά τη γνώμη μας, καθώς βρίσκονται σε όρθια θέση, δυσκολεύοντας τη χρήση τους - κάτι που ρυθμίζει εύκολα ωστόσο. Επίσης παραμένει μια μεγάλη και βαριά μοτοσυκλέτα για χρήση off-road, οπότε στο συγκεκριμένο κομμάτι μην έχετε και πολλές προσδοκίες.

Από την άλλη μεριά, τα πλεονεκτήματα του νέου Tiger στον δρόμο είναι προφανή. Ο τρικύλινδρος κινητήρας απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά συμπαγής. Η έκδοση της δοκιμής μας “ζωντανεύει” μετά τις 3.000 στροφές, αλλά για ομαλή αίσθηση οδήγησης καλύτερα είναι να λειτουργείς τον κινητήρα από τις 4.000 στροφές και πάνω . Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας έχει σπορ χαρακτήρα στις 6.000 σ.α.λ. ενώ η κόκκινη ζώνη ξεκινάει στις 10.000. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας πάντως, κινηθήκαμε κυρίως ανάμεσα στις 4.000 και τις 8.000 σ.α.λ. με ομαλή εναλλαγή ταχυτήτων στο κιβώτιο, και καταγράψαμε μέση κατανάλωση της τάξης των επτά λίτρων μόλις. Κι αν αυτό το νούμερο δεν σας ακούγεται επαρκές, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε τέτοιες συνθήκες οδήγησης το σύνηθες είναι η διάνυση λιγότερων από 300 χλμ με 20λιτρο ρεζερβουάρ. Εν ολίγοις, τα επτά λίτρα κατανάλωσης δεν είναι εντυπωσιακά, αλλά αρκετά καλά για τον κυβισμό και την χρήση της μοτοσυκλέτας.

Επιλογές


Η έκδοση ΧR ζυγίζει 244 κιλά χωρίς καύσιμα και αγγίζει τα 270 με καύσιμα και λάδια. Εξωτερικά εντυπωσιάζει με το μέγεθός της σε κάθε έκδοση, κάτι που θα εκτιμήσουν όσοι αρέσκονται στις ρωμαλέες μοτοσυκλέτες. Η έκδοση XC με σαφώς πιο χωμάτινο προσανατολισμό είναι και πιο ευκίνητη. Για χρήση εκτός δρόμου, θα πρέπει να αναφέρουμε το ιδιαίτερα χρήσιμο συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος που διαθέτει επιπρόσθετα σύστημα συγκράτησης στις ανηφόρες που ονομάζεται hill start, το οποίο “κλειδώνει” τα φρένα όταν πιέζεις ελαφρά το μπροστινό - για εύκολες εκκινήσεις σε ανηφόρα.

Οδηγώντας στους επαρχιακούς δρόμους της νοτιοδυτικής Πορτογαλίας, αντιλαμβανόμαστε το πόσο πολύ αξίζει η νέα Explorer και ειδικά για τα ηλεκτρονικά της. Το cornering ABS, το traction control και το TSA - οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις, αυξάνουν κατά πολύ τον ήδη πληθωρικό χαρακτήρα της μεγάλης Βρετανίδας. Η Triumph συνεργάστηκε με την Keihin για το traction και το cruise control, με την Continental για το IMU, ενώ έκανε χρήση δικού της λογισμικού για το TSA, μέσω του CCC (Chassis Control Unit). Επίσης έδωσαν επιπλέον προσοχή στην οπτικοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων, μέσω του πίνακα οργάνων. Η πιο “απτή” απόδειξη των κορυφαίων ηλεκτρονικών του νέου Tiger Explorer δεν είναι παρά η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα adventure (προσοχή όμως, οι εκδόσεις XRT και XCA διαθέτουν στάνταρ ψηλή ζελατίνα).

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια μοτοσυκλέτα ανώτερη του προκατόχου της. Αν και δεν θα έπρεπε να μιλάμε για μία μόνο μοτοσυκλέτα, αφού οι κατηγορίες είναι δύο και οι έξι εκδόσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Κι αν μπερδευτήκατε με όλα αυτά τα αρκτικόλεξα και τις εκδόσεις, είμαστε εδώ για να σας ξεμπερδέψουμε.

Έξι εκδόσεις


Οι βασικές εκδόσεις είναι οι XR και XC και οι οποίες διαθέτουν: σφυρήλατες αλουμινένιες ζάντες για το βασικό μοντέλο XR και ακτινωτές για το XC. Δύο modes οδήγησης, βασικό ABS και Traction Control, ηλεκτρική ζελατίνα και συμβατική ανάρτηση από την WP.

Οι εκδόσεις XRX και XCX διαθέτουν επιπλέον mode off-road οδήγησης και ένα πιο εξελιγμένο traction control, Cornering ABS, TSA και ημι-ενεργητική ανάρτηση, προστασία για τον κινητήρα και για το ψυγείο, στο XCX.

XRT και XCA: Αυτές είναι οι δύο κορυφαίες εκδόσεις, οι οποίες διαθέτουν δύο επιπλέον modes, την Sport και την εξατομικευμένη. Σε αυτές θα βρείτε επίσης την ψηλότερη ζελατίνα, θερμαινόμενη σέλα, το hill start και μετρητή της πίεσης των ελαστικών, αλλά και τις βαλίτσες. Το XCA διαθέτει επίσης φώτα ομίχλης και φαρδύτερα μαρσπιέ.
Όποια νέα Triumph Explorer και να επιλέξετε από την ευρεία γκάμα, σίγουρα θα απολαύσετε τουρισμό στην πιο απαλή και πολυτελή μορφή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Triumph Tiger Explorer 1200 XR / XC
Αντιπρόσωπος Ηλιοφίλ Α.Ε.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1215cc
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 85 x 71.4
Συμπίεση (:1) 11,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός, Ride by wire
Σύστημα εξαγωγής 3 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα 
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με άξονα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο σωληνωτό
Κάστερ (°) 23.9º
Ίχνος (mm) 105.5
Μεταξόνιο (mm) 1530
Ύψος σέλας (mm) 840/860
Μήκος (mm) 2248
Πλάτος (mm) 885
Ύψος (mm) 1410
Βάρος (kg) 259
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 20
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα  της Kayaba διαμέτρου 46mm /  διαδρομή τροχού 190mm / Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων (Ημιενεργητική TSAS )
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  της Kayaba / διαδρομή τροχού 194mm / Ρυθμίσεις: Υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς (Ημιενεργητική TSAS )
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80 R19
Πίσω 150/70 R17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305mm με  δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Nissin και ABS
Φρένα πίσω Δίσκος διαμέτρου 282mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin και ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ένδειξη κατανάλωσης, εναπομείναντα χιλιόμετρα ρεζέρβας, εξωτερική θερμοκρασία αέρα, ένδειξη πάγου, trip computer, ένδειξη πίεσης ελαστικών, trip computer, cruise control, TTC, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 137 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (kg/σαλ) 10,6 / 6.400

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 15:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο Τεστ - Triumph Tiger 800 XCx 2015 TEST – Triumph Tiger Explorer 1200 XCa 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon