.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 18:40

Test - ΚΤΜ 1290 Super Adventure 2016

 

Στον υπερθετικό!

 

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκαν: Θανάσης Μαρινόπουλος, Δημήτρης Κατσούλας

Ταξιδεύεις με σταθερά 220 χ.α.ω. στο κοντέρ ξεκούραστα, με το Cruise Control σε λειτουργία, στρίβεις στα όρια σε κλειστές επαρχιακές οδούς και ''πατάς'' τα λάστιχα στο τέρμα σαν σε superbike. Ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα και σηκώνεται σούζα υπό κλίση, με τα ηλεκτρονικά συστήματα να ελέγχουν την πρόσφυση, δίνοντας σου ασφάλεια. ''Χώνεσαι'' στο χώμα και βολτάρεις ανενόχλητος σε γρήγορους ρυθμούς, και στην πόλη, τριγυρνάς όλη μέρα σαν να οδηγάς ''παπί''. Super Adventure όνομα και πράμα λέμε!

Βάση με ιστορία


H KTM Super Adventure είναι μία μοτοσυκλέτα που καλύπτει όχι μόνο τον αναβάτη που ταξιδεύει και κάνει sport, αλλά και τον αναβάτη που θέλει να ξεπεράσει κάθε όριο που θέτει ο εαυτός του. Όπως, να ταξιδέψει σε άγνωστες περιοχές, με μεγαλύτερη αυτονομία από το 1190 Adventure λόγω αυξημένης χωρητικότητας ρεζερβουάρ, με καλύτερη προστασία από τον αέρα λόγω ζελατίνας και όγκου, περισσότερη άνεση και για τους δύο επιβαίνοντες λόγω θερμαινόμενων σελών από υλικό gel, περισσότερα ηλεκτρονικά βοηθήματα για προστασία και ασφάλεια.

Η νέα αυτή μοτοσυκλέτα στήθηκε πάνω στο ήδη υπάρχον 1190 Adventure με βελτιώσεις στα περιφερειακά, αλλά κυρίως, μία αρκετά σημαντική διαφορά: Τον κινητήρα του 1290 Super Duke R, με χωρητικότητα στα 1301 κυβικά εκατοστά και απόδοση στα 180 άλογα! Αυτός δέχτηκε αλλαγές ώστε να ταιριάξει στην νέα ''τουριστική'' χρήση και κατέβηκε στα 160 άλογα, φτάνοντας αισίως τα 144 πραγματικά στο δυναμόμετρο - ο δυνατότερος σε αίσθηση της κατηγορίας των 160 ίππων που χαρακτηρίζεται από τα BMW S 1000XR (154 πραγματικά) και Ducati Multistrada 1200 DVT (144 πραγματικά)- και φυσικά των Adventure, όπως το BMW R 1200 GS Adventure (116 πραγματικά), στο οποίο και στοχεύει άλλωστε.

Βασιζόμενο βέβαια στο 1190 Adventure, έφερε μαζί του και τις περιέργειες του μοντέλου, τις οποίες και αναφέρουμε απευθείας για να φύγουν τα αρνητικά τώρα, και να συνεχίσουμε με τον ενθουσιασμό που προσφέρει το 1290 Super Adventure. Συναντήσαμε το ίδιο σημείο τοποθέτησης του κεντρικού διακόπτη που δυσκολεύει το κλείδωμα - ειδικά αν έχεις τα κλειδιά σε μπρελόκ, μπλέκonται στην άνω πλάκα του μπροστινού συστήματος. Δεν μπορείς να βάλεις το χέρι σου να στρίψεις το τιμόνι και να κλειδώσεις - είναι το ίδιο πρόβλημα που συναντήσαμε στα 1190 και 1050 Adventure. Και πάμε κατευθείαν στα θετικά.

Ταξίδι και απόλαυση


Τα όργανα του είναι πολύ ποιοτικά με μεγάλο ταχύμετρο και στροφόμετρο, ενώ το σημαντικότερο ίσως, είναι η σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων με τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού. Από εκεί μπορείς να επιλέξεις την απόδοση της μοτοσυκλέτας, από τους 160 ανακοινώσιμους ίππους (Street / Sport) που αντιστοιχούν σε 144 πραγματικά άλογα, στους 100 (Urban / Off Road) - 97 πραγματικοί ίπποι, με αντίστοιχη μείωση της απόκρισης στο άνοιγμα του γκαζιού, ανάλογα την χρήση.

Από εκεί μπορείς να ρυθμίσεις και το Traction Control ανάλογα τις απαιτήσεις σου, αλλά και να το απενεργοποιήσεις τελείως αν το επιθυμείς, όπως και το Wheelie Control. Πλήρης έλεγχος από τον αναβάτη, ευκολία στην ρύθμιση ανάλογα με τις ανάγκες. Από το ίδιο σημείο ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει και τις ρυθμίσεις των ημιενεργητικών αναρτήσεων, ανάμεσα στις τέσσερις επιλογές που διαθέτει η μοτοσυκλέτα (Street, Sport, Comfort, Off Road). Έτσι, μπορεί να την σετάρει εύκολα και να βρει την ρύθμιση που θα του δώσει την απαραίτητη άνεση και ασφάλεια, σε ότι ταχύτητες ή στυλ οδήγησης επιθυμεί.

Η μοτοσυκλέτα ούτως ή άλλως ταξιδεύει υπεράνετα με ταχύτητες ανάμεσα στα 140 και 180χ.α.ω. σε όποια ρύθμιση και αν την έχεις, στα οποία χιλιόμετρα μπορείς να απολαμβάνεις την διαδρομή ενεργοποιώντας το Cruise Control που βρίσκεται στο δεξί άκρο του τιμονιού. Πατώντας το set που το ενεργοποιεί, επιλέγεις με το συν και πλην τα χιλιόμετρα που θέλεις να διατηρεί η μοτοσυκλέτα - το νούμερο εμφανίζεται μέσα στο κοντέρ και βλέπεις το ταχύμετρο να σκαρφαλώνει εκεί χωρίς να χρειαστεί να ανοίξεις εσύ το γκάζι.

Το σύστημα ευτυχώς δεν είναι ευαίσθητο ώστε να απενεργοποιείται με απλό ακούμπημα του γκαζιού, και για να το απομονώσεις αρκεί να κουνήσεις το γκάζι προς τα εμπρός ή να πατήσεις ένα από τα δύο φρένα. Είναι μία τεράστια ευκολία για κάλυψη γρήγορων διαδρομών αφού μπορείς να ρυθμίζεις την ταχύτητα που επιθυμείς από εκεί, και να διατηρείς σταθερά χιλιόμετρα ταξιδίου και ξεκούραστο το χέρι σου, κάνοντας παράλληλα και οικονομία καυσίμου.

Διεκπεραίωση διαδρομών


Με τις ταχύτητες και την άνεση που κινείται το Super Adventure 1290, νιώθεις ότι κάθε διαδρομή γίνεται τελείως διεκπεραιωτικά, ειδικά αν θέλεις απλά να καλύψεις τα χιλιόμετρα γρήγορα. Είσαι πλήρως καλυμμένος πίσω από το 30λιτρο ρεζερβουάρ, τα πόδια σου δεν τα ακουμπάει καθόλου ο αέρας - ακόμη και αν οδηγείς με υφασμάτινο παντελόνι, δεν νιώθεις αέρα στα μπούτια. Η σχεδίαση του ρεζερβουάρ δεν ενοχλεί καθόλου παρά τον όγκο που δείχνει πριν βρεθείς στην σέλα του, αφού φαίνεται να έχει καλουπωθεί πάνω σου, σαν να έβαλες πλαστελίνη και να πίεσες τα πόδια σου μέχρι εκεί που σε βολεύει. Είναι εναρμονισμένο με τον όγκο της μοτοσυκλέτας και δίνει όσο όγκο χρειάζεται χωρίς να ενοχλεί.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα του fering, ακόμη και περίπου στην μέση της διαδρομής της, σε καλύπτει ακόμη και μέχρι την τελική του Super Adventure 1290, κοντά στα 260χ.α.ω. Είναι αρκετά αεροδυναμική και σωστά μελετημένη, με αεραγωγούς που διώχνουν τον αέρα για να μην δημιουργεί υποπίεση ή στροβιλισμούς πίσω της. Ούτε σε ρουφάει η μοτοσυκλέτα κοντά της, ούτε νιώθεις πίεση του αέρα στο κράνος - και στην περίπτωση μας, κάναμε αρκετά γρήγορο ταξίδι με κράνος adventure με γείσο.

Από τα 160χ.α.ω. και πάνω όμως νιώθεις ένα τράνταγμα στο τιμόνι που θεωρώ ότι οφείλεται στην πίεση που ασκεί ο αέρας στην μεγάλη ζελατίνα και μεταφέρεται στην μοτοσυκλέτα. Δεν είναι κάτι ενοχλητικό, ούτε σε επηρεάζει σε σταθερότητα ή ασφάλεια, απλά συμβαίνει και συνηθίζεται. Μέχρι τα 250χ.α.ω. η μοτοσυκλέτα παραμένει ακλόνητη ούτως ή άλλως ενώ λίγα χιλιόμετρα μετά, μέχρι τα 258-259χ.α.ω. που είδαμε στο κοντέρ, παρουσιάζεται ένα μικρό κούνημα/ψαλίδισμα. Τίποτα ενοχλητικό, απλά το κάνει και ξέρεις ότι θα το συναντήσεις σε αυτές τις ταχύτητες - ψηλή adventure μοτοσυκλέτα είναι!

Ημιενεργητικές αναρτήσεις


Οι πρώτες ημιενεργητικές αναρτήσεις που κατασκεύασε η WP χρησιμοποιούνται στο Super Adventure 1290. Πρόκειται για αναρτήσεις που αξιοποιούν δεδομένα από αισθητήρες, επιταχυνσιόμετρα και κλισιόμετρα, και ρυθμίζουν αυτόματα μόνες τους τις αποσβέσεις.

Μάλιστα, ο αναβάτης έχει την επιλογή να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις ρυθμίσεις, Street, Sport, Comfort και Off Road, ανάλογα την χρήση. Επίσης, μπορεί να ρυθμίσει τις προφορτίσεις των ελατηρίων ανάλογα το βάρος - με έναν επιβάτη, έναν και βαλίτσες, δύο επιβαίνοντες, δύο και βαλίτσες. Όλα αυτά, από το αριστερό άκρο του τιμονιού, μπαίνοντας στο menu από τον διακόπτη. Οι αναρτήσεις του συγκεκριμένου Super Adventure 1290 ήταν ρυθμισμένες στην πιο σκληρή ρύθμιση, στην Street, και σε μεγάλο βαθμό, η σκληρότητα αυτή επηρέαζε αρνητικά την μοτοσυκλέτα. Η πίεση του αέρα που ασκείται στο fering δεν αποσβένεται από τις αναρτήσεις και μετατρέπεται σε κούνημα κατά τον διαμήκη άξονα, κάτι που δεν συνέβη όταν επιλέξαμε την ρύθμιση Off Road ή την Comfort από τις τέσσερις διαθέσιμες, και η μοτοσυκλέτα μεταμορφώθηκε! Στις ανοιχτές γρήγορες διαδρομές προτιμήσαμε την Comfort για να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση για το που πατάνε οι τροχοί, με αντίστοιχη επιλογή για έναν επιβάτη και βαλίτσες.

Στις πιο κλειστές, επιλέξαμε την ρύθμιση Off Road , κι έτσι πετύχαμε να έχουμε επιθυμητή συμπίεση των τροχών και επιθυμητό βύθισμα του μπροστινού τροχού στο φρενάρισμα. Το αποτέλεσμα ήταν να πατάει καλύτερα η μοτοσυκλέτα στο έδαφος σε κάθε είδους οδόστρωμα, ενώ πριν, με την ρύθμιση Street ή Sport, απαιτούσε μόνο καινούρια άσφαλτο χωρίς ανωμαλίες. Πιθανότατα σε ''ευρωπαϊκές" συνθήκες να είναι η ιδανική ρύθμιση, αλλά για την ''ιδιαίτερη'' Ελλάδα, θέλουμε δικό μας set up!
Καταλήξαμε λοιπόν ότι ούτε η ρύθμιση Street, αλλά ούτε η Sport ταιριάζουν στους δρόμους που οδηγήσαμε - στις Άλπεις που δεν υπάρχουν λακκούβες και το οδόστρωμα είναι καλό, πιθανότατα να λειτουργούν σωστά.

Sport αίσθηση

Βγαίνοντας από την εθνική οδό που έχεις διανύσει με απαράμιλλη άνεση, φτάνεις σε ορεινά στροφιλίκια όπου ανακαλύπτεις μία διαφορετική πτυχή του μεγάλου τουριστάδικου KTM. Το Super Adventure τοποθετείται με χαρακτηριστική άνεση στις στροφές και διατηρεί την γραμμή που έχεις επιλέξει με τεράστια εμπιστοσύνη και πρόσφυση, και η λειτουργία των αναρτήσεων μετατρέπει το γλίστρημα των ελαστικών σε κράτημα. Ακόμη μέσα στην στροφή, μπορείς να αλλάξεις γραμμή, ψάχνοντας τα όρια σου, χωρίς φόβο.

Στις πιο κλειστές στροφές μπορείς να παίξεις με το 1290 Super Adventure με άνεση, και να μείνεις έκπληκτος από τον τρόπο με τον οποίο μία τόσο ογκώδης μοτοσυκλέτα, μπορεί να ξεφτιλίσει οτιδήποτε κινείται με δύο τροχούς. Στις ανοιχτές στροφές δεν υπάρχει θέμα συζήτησης αφού θυμίζει μοτοσυκλέτα superbike και όσο την πιέζεις, με την ρύθμιση της ανάρτησης στο σφιχτό σετάρισμα "Street", θα δουλέψει καλά και θα "μαντρώσει" τα άλογα του. 

Σε ορεινά στροφιλίκια όμως έρχεται η μέγιστη απόλαυση: Φτάνεις στο σημείο να πλαγιάζεις οριακά, να βγάζεις το σώμα σου όπως οι κορυφαίοι αναβάτες MotoGP, να ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα, και έτσι όπως βρίσκεσαι πλαγιασμένος, να σηκώνεται σούζα ο μπροστινός τροχός, και να νιώθεις ότι είσαι ο Rossi! Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να είσαι ικανός αναβάτης με αγωνιστικές περγαμηνές, και η μοτοσυκλέτα ούτε σε φοβίζει, ούτε σε τρομάζει. Απλά επιταχύνει με ασφάλεια χωρίς να κάνεις καμία προσπάθεια εσύ ως αναβάτης, βασιζόμενος απλά στο γκάζι, και φυσικά, στα άριστα ηλεκτρονικά συστήματα. Ουσιαστικά, σε κάνει μάγκα! Πως γίνεται αυτό;

Την στιγμή που ''χουφτώνεις'' το γκάζι, επεμβαίνει το Traction Control και αποτρέπει το σπινάρισμα, ενεργοποιείται το Wheelie Control και περιορίζει την σούζα, και η επιτάχυνση γίνεται ομαλά, με μία μικρή σούζα υπό κλίση, ελεγχόμενη από αισθητήρες, επιταχυνσιόμετρα και κλισιόμετρα! Τα δύο κλισιόμετρα, αριστερά και δεξιά, συνδυάζονται με τα επιταχυνσιόμετρα των ημιενεργητικών αναρτήσεων της WP μπροστά και πίσω, φροντίζοντας ανάλογα το άνοιγμα του γκαζιού και την κλίση της μοτοσυκλέτας να προφορτίζονται τα ελατήρια ανάλογα, και να ρυθμίζονται επίσης και οι αποσβέσεις, ανάλογα το άνοιγμα του γκαζιού!

Συμβολή ηλεκτρονικών


Έτσι, ο αναβάτης έχει να ασχοληθεί μόνο με το άνοιγμα του γκαζιού, και από κει και πέρα, επεμβαίνουν τα παραπάνω ηλεκτρονικά και αναλαμβάνουν να κάνουν πράξη τα καλύτερα σου όνειρα, μεταφέροντας την δύναμη στον δρόμο με ασφάλεια.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει τώρα όταν πας να τοποθετήσεις την μοτοσυκλέτα στην στροφή, και ψάχνεις την ιδανική "γραμμή" για να πιέσεις τα φρένα: Νιώθεις το σύστημα αντιβύθισης του μπροστινού συστήματος να περιορίζει την βύθιση, τα συνδυασμένα φρένα να μεταφέρουν δύναμη σε όποιο τροχό απαιτείται ώστε να παραμείνει στο έδαφος και τον πίσω τροχό να κρατάει την μοτοσυκλέτα στο έδαφος, έτσι ώστε να μην σου ανοίγει η γραμμή. Κάποιες στιγμές, στην ρύθμιση Street και Sport, η ανάρτηση σκληραίνει τόσο πολύ πιο νιώθεις ότι έχεις μία ασυμπίεστη βέργα μπροστά, που κόβει όποια αίσθηση από το σημείο που πατάει ο τροχός. Επιλέγοντας μαλακότερη ρύθμιση, η μοτοσυκλέτα μεταμορφώνεται ξανά, συμπιέζεται, αλλάζει η γεωμετρία της και τοποθετείται πιο άνετα στις στροφές.

Το Cornering ABS που διαθέτει συνδυάζεται με τους αισθητήρες των αναρτήσεων και κλίσης, με αποτέλεσμα να μεταφέρει δύναμη πέδησης ανάμεσα στον μπροστινό και πίσω τροχό, φροντίζοντας να απλοποιεί την είσοδο σου στην στροφή. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο μπορείς να φρενάρεις υπό κλίση χωρίς να φοβηθείς, όσο λάθος και να μπεις στη στροφή. Αυτό θα φροντίσει να σε "βάλει" εκεί που έχεις επιλέξει με ασφάλεια. Πραγματικά, η διαδικασία της στροφής με φρενάρισμα υπό κλίση γίνεται με τεράστια επιτυχία και δείχνει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία προς όφελος της ασφάλειας.

Ακόμη και στα πολύ δύσκολα, σε κατηφορικές κλειστές στροφές, η μοτοσυκλέτα παραμένει στην τροχιά της, όσο απότομα και αν πατήσεις τα φρένα. Και εκεί που σε αντίθετη περίπτωση απλά... θα έπεφτες, με το 1290 Super Adventure, νιώθεις ένα μικρό κούνημα στο πίσω μέρος, που απλά δείχνει την προσπάθεια που καταβάλει το σύστημα για να σε βγάλει αλώβητο από τα λάθη σου. Και συνεχίζεις όρθιος και ασφαλείς την πορεία σου.

Μιλάμε φυσικά για περιπτώσεις όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από πλευράς ταχύτητας, ο αναβάτης έχει κλειδώσει το γκάζι στο τέρμα και κυνηγάει τα όρια του, και το Super Adventure χασμουριέται κάνοντας τα πράγματα να συμβαίνουν τέλεια.

Βολική σχεδίαση


Αναγνωρίζοντας τις sport επιδόσεις του που σε μεταμορφώνουν ως αναβάτη σε κάθε είδους διαδρομή, να σημειώσουμε πως όποια προσπάθεια για γρήγορη οδήγηση, σε μέτριας πρόσφυσης δρόμο με λακκούβες, με σκληρές ρυθμίσεις στην ανάρτηση, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα χέρια. Τα χέρια κουράζονται αφού όλες οι ανωμαλίες μεταφέρονται εκεί, φτάνοντας στο σημείο να κάνεις.... χαρτογράφηση κάθε λακκούβας που υπάρχει στο οδόστρωμα. Στις ρυθμίσεις Sport και Street μάλιστα, θα ακούσεις κάποιες στιγμές και τον ήχο που κάνει στα ενδότερα του το μπροστινό σύστημα στην προσπάθεια να λειτουργήσει σωστά, ήχος που έχει επισημανθεί από την KTM και βελτιώνεται με ανάκληση στα νέα μοντέλα και δεν αποτελεί πρόβλημα, απλά ακούγεται.

Αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του κινητήρα, από το menu, θα κάνεις πιο ήπια την απόδοση, αν σε τρομάζει η αμεσότητα του V2 κινητήρα, ή αν θέλεις να ανοίγεις το γκάζι με περισσότερη άνεση. Ούτως ή άλλως από πλευράς πλαισίου, το σύνολο είναι πολύ σταθερό, άκαμπτο και αντέχει όση δύναμη μπορείς να του δώσεις, και όσο και αν ανοίξεις το γκάζι, δεν θα νιώσεις κανένα κούνημα - ειδικά αν επιλέξεις μαλακές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, θα γίνει περισσότερο φιλικό και χρηστικό σύνολο.

Η φιλικότητα που προσφέρει το 1290 Super Adventure έρχεται με large διαθέσεις. Είναι μία μοτοσυκλέτα που δείχνει και είναι μεγάλη σε μέγεθος, αλλά η σέλα σου αφήνει χώρο να ελιχθείς, ενώ το τιμόνι βρίσκεται αρκετά μπροστά και χαμηλά, αναγκάζοντας τον αναβάτη να σκύψει ελαφρώς. Ενώ κάθεσαι ψηλά σαν θέση οδήγησης, περιμένεις να βρεις το τιμόνι πιο ψηλά τοποθετημένο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η σχεδίαση του τιμονιού είναι αρκετά χαμηλή με ανοιχτές λαβές προς τα κάτω και είναι προορισμένο για sport χρήση, και όχι τόσο για χώμα. Αν για παράδειγμα στρίψεις και πιέσεις το τιμόνι όπως σε μία street μοτοσυκλέτα, θα αποκομίσεις την αίσθηση μίας superbike. Οι αντιδράσεις είναι άμεσες και η μοτοσυκλέτα ''ακούει'' με χαρακτηριστική άνεση - άρα δεν ήταν διόλου τυχαία η επιλογή του τιμονιού, ώστε να ταιριάζει με τα sport χαρακτηριστικά του Super Adventure. Σε βοηθάει πάρα πολύ στις γρήγορες στροφές και φτάνεις να οδηγείς στα όρια κυνηγώντας - και ξεπερνώντας τις περισσότερες φορές, superbike μοτοσυκλέτες, σε κάθε είδους διαδρομές.

Super χωμάτινη


Ως Adventure, και ως Super, περιμένεις να δικαιωθείς στην επιλογή των 1290 κυβικών εκατοστών. Πρώτη εντύπωση: Σε χωμάτινη οδήγηση, δεν θα έλεγα όχι σε ένα ψηλότερο τιμόνι, όπως έχει η BMW στο R 1200GS Adventure και η Ducati στο Multistrada 1200 Enduro.

Βέβαια, πιθανότατα η KTM δεν θα ήθελε να δημιουργήσει ελαστικότητα σε εκείνο το σημείο, λόγω και της δύναμης της μοτοσυκλέτας - διαθέτει 30 και 20 περισσότερους ίππους στον τροχό αντίστοιχα από τις προαναφερθείσες. Αν ήταν δικό μου όμως, θα προχωρούσα σίγουρα σε αντικατάσταση τιμονιού ή προσθήκη καβαλέτων- για τα δικά μου γούστα.

Τα χειριστήρια του είναι πολύ μαλακά σε αίσθηση και ο αναβάτης δεν θα κουραστεί σε διαδρομές με πολλές εναλλαγές, που απαιτούν συνεχόμενα φρένα, ανοίγματα του γκαζιού ή χρήση συμπλέκτη. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στις χωμάτινες διαδρομές, που περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στο menu του Super Adventure. Το κιβώτιο ταχυτήτων μάλιστα είναι πολύ σωστά κλιμακωμένο και μπορείς σε αργές χωμάτινες ορεινές διαδρομές να κινείσαι με 3η σχέση και να χρησιμοποιείς λίγο συμπλέκτη, χωρίς να σκορτσάρει η μοτοσυκλέτα.

Η ροπή του V2 90 μοιρών κινητήρα εμφανίζεται από τις πολύ χαμηλές στροφές, και βοηθάει στην ευκολία της οδήγησης. Εκπλήσσει μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει από τις 2.000σ.α.λ. έως τις 6.000σ.α.λ., νούμερα που ο αναβάτης θα συναντήσει συχνά στον τουρισμό με δύο επιβαίνοντες και βαλίτσες, σε όποια διαδρομή και αν κινηθεί. Επιλέγοντας την ρύθμιση Off Road για το ABS, απενεργοποιείς τελείως τον πίσω τροχό για έλεγχο στο χώμα, ενώ το μπροστινό φρένο λειτουργεί λιγότερο παρεμβατικά για περιορισμό του φαινομένου ανάδρασης στην μανέτα - και επιμήκυνσης του φρεναρίσματος.

Το 1290 Super Adventure λοιπόν δεν θα αντισταθεί σε τέτοια πρόκληση, και θα δώσει στον αναβάτη την απαραίτητη ευκολία για να κινηθεί με άνεση και χωρίς σκορτσαρίσματα, ή ψάξιμο με τον λεβιέ των ταχυτήτων για την ιδανική περιοχή λειτουργίας στο στροφόμετρο. Αυτή, βρίσκεται παντού, τόσο ψηλά, τόσο χαμηλά. Και το γεγονός ότι μετά τις 6.000σ.α.λ. ο κινητήρας ''λυσσάει'' αποδίδοντας σαν Superbike, είναι ένα μοναδικό προνόμιο που δεν υπάρχει σε άλλη μοτοσυκλέτα του είδους.

Πολλαπλή προσωπικότητα


Η ίδια μοτοσυκλέτα που στον δρόμο σε τρελαίνει, σε προκαλεί να την οδηγήσεις όπως θες στο χώμα, ακόμη και με τα ασφάλτινα ελαστικά. Ο σκοπός μίας Super Adventure άλλωστε είναι να μπορεί εκτός των επιδόσεων, του ταξιδιού, της καθημερινότητας, να μπορεί να καλύψει τις χωμάτινες απαιτήσεις. Και αυτό που διαπιστώσαμε, είναι πως μπορούσε να κινηθεί άνετα ακόμη και σε σαθρά χώματα, χωρίς να κουνάει ή να γλιστράει, και αυτό, με τα ασφάλτινα ελαστικά που φοράει από το εργοστάσιο. Με ένα ζευγάρι χωμάτινα στους ακτινωτούς τροχούς 19/17 ιντσών θα απογειωθεί, τιμώντας την καταγωγή του, όπως άλλωστε έχουμε διαπιστώσει και με το παρόμοιων χαρακτηριστικών 1190 Adventure. Αυτό που διαπιστώνεις βέβαια στους δασικούς χωματόδρομους είναι πως οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις του είναι τόσο άνετες που μπορείς να κινείσαι γρήγορα ακόμη και καθιστός, χωρίς να κινδυνεύεις ή να μεταφέρονται στο σώμα σου χτυπήματα.

Οι αποσβέσεις των αναρτήσεων σε Comfort και Off Road άλλωστε είναι εξαιρετικές και δεν χρειάζεται να ασχοληθείς περαιτέρω από τις επιλογές του menu.
Το 1290 Super Adventure έρχεται ''κομπλέ'', με ρυθμιζόμενη ζελατίνα του fering από δύο μεγάλες πλαστικές βίδες, κάτι το οποίο όμως δεν μπορείς να κάνεις εν κινήσει - πρέπει να είσαι σταματημένος. Μία καλή αναβάθμιση θα ήταν η τοποθέτηση ηλεκτρικής ζελατίνας, κάτι που πιθανότατα θα δούμε σε επόμενο μοντέλο - είναι και το μοναδικό που απουσιάζει άλλωστε από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η σέλα είναι φαρδιά αλλά σκληρή - το υλικό της είναι gel για άνεση ενώ είναι και θερμαινόμενη - του αναβάτη ρυθμίζει κάτω από τη σέλα, του συνεπιβάτη από διακόπτη στο πίσω δεξί τμήμα. Το θετικό είναι πως υπάρχει αρκετός χώρος από το ρεζερβουάρ και πίσω ώστε να χωρέσουν άνετα δύο επιβαίνοντες, χωρίς να στριμώχνεται κάποιος, γεγονός που στο ταξίδι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Και για τις αποδράσεις, διαθέτει μεγάλη σχάρα για φόρτωμα και δέσιμο, με σωστές χειρολαβές για συγκράτηση - αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα της κατηγορίας, αλλά και ειδικά σχεδιασμένες βαλίτσες της KTM, που κουμπώνουν χωρίς πρόσθετες βάσεις, κατευθείαν πάνω στο υποπλαίσιο. Έτσι, όταν αφαιρεθούν το πίσω τμήμα δείχνει πολύ λεπτό για το συνολικό μέγεθος και δεν ενοχλεί στις βόλτες στον προορισμό.

Μελετημένη πρόταση


Η KTM μελέτησε σωστά την μεγαλύτερη των Adventure για να της προσδώσει τον χαρακτηρισμό "Super".
Μπορεί να λανσάρεται ως ασφάλτινη, μιας και δεν έχουμε δει ποτέ επίσημες χωμάτινες φωτογραφίες, αλλά στο χώμα είναι αποκάλυψη. Μπορεί να λανσάρεται ως τουριστική αλλά στην sport οδήγηση είναι αποκάλυψη. Και στην τουριστική χρήση, αλλά και στην καθημερινότητα, είναι επίσης μοναδική η άνεση με την οποία κινείται. Μπορούμε να δικαιολογήσουμε το ''βράσιμο'' του πίσω φρένου σε οριακές συνθήκες οδήγησης στην άσφαλτο, αλλά έχουμε πολλά θετικά να του προσάψουμε.

Όπως, το stabilizer (αμορτισέρ) τιμονιού που φροντίζει για την ευστάθεια, τα προστατευτικά κάγκελα και την αλουμινένια ποδιά, το διπλό stand και τις προστατευτικές χούφτες, τους ακτινωτούς τροχούς με tubeless ελαστικά, την ρυθμιζόμενη πανεύκολα σέλα ως προς το ύψος, το HHC - Hill Hold Control για συγκράτηση της μοτοσυκλέτας ηλεκτρονικά με το πίσω φρένο στις ανηφόρες.
Τα μαρσπιέ αφαιρούνται και αποκαλύπτουν οδοντωτό τμήμα, αλλά δεν είναι φαρδιά όπως του BMW R 1200GS Adventure ή του Ducati Multistrada Enduro, ούτε διαθέτει διπλό πετάλι φρένου για όρθια οδήγηση. Χωρίς να μας έλειψαν στην πράξη, εκτιμούμε ότι θα πρόσθεταν πόντους - τουλάχιστον στην καφετέρια - αν υπήρχαν. Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη αφαιρούνται μαζί με το τρίγωνο άρα μπορούν να αντικατασταθούν σε περίπτωση πτώσης. Προσεγμένα πράγματα.

Διαθέτει επίσης Cornering Lights - φώτα που ακολουθούν την πορεία ανάλογα με το στρίψιμο, αποτελούμενα από τρεις διαφορετικές λάμπες μέσα στο υποτιθέμενο προβολάκι του fering, οι οποίες ανάβουν ανάλογα την κλίση, καλύπτοντας το κενό που δημιουργείται εσωτερικά της στροφής, όταν η μοτοσυκλέτα είναι πλαγιασμένη. Τέλειο συμπλήρωμα για τα είδη εξαιρετικά φώτα, που διαθέτουν και LED φώτα ημέρας.

Στα πληρέστατα όργανα υπάρχει ένδειξη που ενημερώνει για τα εναπομείναντα χιλιόμετρα οδήγησης με το διαθέσιμο καύσιμο βάση κατανάλωσης.
Και όλα αυτά, όχι μόνο για την εξοχή, την εθνική οδό ή τα βουνά: Παράλληλα, κινείσαι άνετα ακόμη και μέσα στην πόλη, αφού το κόψιμο τιμονιού είναι μεγάλο.

Δεν παίζει ρόλο το μέγεθος του, αλλά η ελαφριά αίσθηση, το καλό ζύγισμα, το θετικό κιβώτιο ταχυτήτων, η ροπάτη λειτουργία του κινητήρα, ο σωστός ψεκασμός, η χαμηλή θέση οδήγησης που σε αφήνει να πατάς κάτω χωρίς να κρέμεσαι σαν τον χιμπατζή. Σωστά μελετημένο και αρκετά προικισμένο θα λέγαμε!

Super Adventure!


Στα 18.690euro που κοστίζει, έρχεται πολύ πλούσια σε εξοπλισμό - βγαίνει μόνο σε μία έκδοση που τα έχει όλα, συν θερμαινόμενες σέλες και θερμαινόμενα γκριπ, και είναι η πιο πλούσια μοτοσυκλέτα adventure που μπορείς να αποκτήσεις κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 19.000euro.
Το θετικό στην χρήση της είναι πως μπορείς να πας πολύ γρήγορα στο χώμα καλύπτοντας κάθε διαδρομή, να οδηγήσεις τουριστικά σε επαρχιακούς δρόμους ή να στρίψεις οριακά ψάχνοντας τα όρια σου, και στο καπάκι, να κυνηγηθείς σαν superbike σε ανοιχτές διαδρομές ή εθνικές οδούς. Αυτό πραγματικά, είναι από μόνο του Super Adventure!

Μπορείς παράλληλα να το φορτώσεις και να γυρίσεις όλη την Ευρώπη, να κινηθείς με κατανάλωση από 5,5 λίτρα έως και 8,5, στα 100 χιλιόμετρα, ανάλογα το πόσο σε τρώει το δεξί σου χέρι, σίγουρα όμως, να ταξιδέψεις με 160 και κατανάλωση κάτω από τα 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

Και από ποιότητα, ξεχειλίζει δίχως ατέλειες, αν και πιστεύουμε πως αδικείται από το λευκό χρωματισμό. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: Είναι μία Adventure που μπορεί να κάνει τα πάντα με απίστευτο χαρακτήρα, ταχύτητα, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, υψηλό δείκτη διασκέδασης και μοναδικές δυνατότητες. Μία Super Adventure δηλαδή!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Adventure 
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 18.690
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(κ.εκ.) 1301
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 108 x 71
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός με σύστημα Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.9 (76/40)
Τελική μετάδοση 2.470 (42/17)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.560
Γωνία κάστερ (°) 26
ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 860 / 875
Απόσταση εδάφους (mm) 220
Βάρος (kg)  229
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 30
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 48mm, διαδρομή 200mm, ημιενεργητική, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη - EDS
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, διαδρομή 200mm, ημιενεργητική, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη - EDS
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70/19
Πίσω 170/60/17
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 160
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/onoff/ktm/2015/1290_super_adventure/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/onoff/ktm/2015/1290_super_adventure/statika/{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 11:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon