.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 16:57

Test - KTM 1290 Super Adventure S 2017 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Αστείρευτος συνδυασμός δυνατοτήτων

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Sebas Romero / KTM

Τέσσερα χρόνια μετά, το 1190 Adventure δίνει την σκυτάλη στο 1290 Super Adventure S, το οποίο με αλλαγές στο πλαίσιο, νέες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, Keyless μαγνητικό κλειδί, νέο fering με LED φανάρι και LED Cornering Lights, αλλά και μία πληρέστατη οθόνη TFT, οδεύει καρφί για την κορυφή.

Κορυφαίος συνδυασμός


Στα χρόνια που ζούμε, είναι εύκολο να βρεις μοτοσυκλέτες που έχουν αρκετή δύναμη. Με μεγάλη τελική ή ικανότητες για ατελείωτα ταξίδια, ή για sport οδήγηση στα όρια. Είναι εύκολο να βρεις μοτοσυκλέτες για να κινείσαι καθημερινά με άνεση μέσα στην πόλη ή έξω από αυτήν.

Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις μία που να τα κάνει όλα. Και να ''χωράει'' 1300 κυβικά εκατοστά, να αποδίδει 160 άλογα και να υποστηρίζεται από το κορυφαίο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Ο συνδυασμός και η λειτουργικότητα των παραπάνω στο νέο 1290 Super Adventure S του 2017, είναι η μεγάλη επιτυχία της ΚΤΜ. Και αυτό βαλθήκαμε να το διαπιστώσουμε με το που ξεφορτώσαμε τα πράγματα μας δίπλα στις νέες μοτοσυκλέτες, στην αντιπροσωπεία της KTM, στην Ισπανία.
''Θα οδηγήσετε νύχτα, για να διαπιστώσετε μόνοι σας πόσο καλός είναι ο νέος προβολέας με τις LED λάμπες, και τα LED Cornering Lights!".

Με 0 βαθμούς κελσίου, έχοντας μόλις προσγειωθεί στην Ισπανία, δεν ήταν και το καλύτερο σενάριο αφού στο μυαλό μας μάλλον υπερτερούσε ένα καυτό μπανάκι και ξεκούραση, έπειτα από το 12ωρο ταξίδι - με τις αλλαγές πτήσεων φυσικά. Με συνοπτικές διαδικασίες φορέσαμε τον εξοπλισμό μας, τοποθετήσαμε το μαγνητικό κλειδί στην ειδική θέση - δίπλα από την κεντρική οθόνη, και μία - μία οι 1290 Super Adventure S έπαιρναν τον δρόμο για τα ορεινά της Βαρκελώνης. Σε μία διαδρομή γύρω από χωριά, με πολλές στροφές και σβέλτες ταχύτητες, είχαμε την δυνατότητα να δούμε την λειτουργία του αμφιλεγόμενου σχεδιαστικά μπροστινού τμήματος που δημιούργησε ο σχεδιαστής Gerald Kiska - το γραφείο του βασικά.

Το νέο φανάρι - μην μου πείτε ότι δεν θυμίζει ελαφρώς τον Darth Vader από τον πόλεμο των Άστρων - ή κάτι από ταινίες επιστημονικής φαντασίας γενικά - sci-fi, είναι τεχνολογίας LED. Με δύο κάθετες αλουμινένιες βάσεις στην μέση του φαναριού που χρησιμεύουν ως βάσεις για τις λάμπες και παράλληλα φροντίζουν για την ψύξη τους. Δύο επίπεδα φιλοξενούν τις λάμπες μικρής και μεγάλης σκάλας, και τρία μικρότερα χαμηλά, φιλοξενούν τις λάμπες LED για τα Cornering Lights - αυτές ενεργοποιούνται ξεχωριστά σε κάθε πλευρά, ανάλογα το πλάγιασμα, χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες κλίσης για την λειτουργία τους.

Η νύχτα - μέρα


Από την πρώτη στιγμή που κύλισαν οι τροχοί του 1290 Super Adventure S στο σκοτάδι, η νύχτα έγινε μέρα. Κάτασπρο, πεντακάθαρο, με πλατιά και μακριά δέσμη, φως, έπεσε στον δρόμο. Καθώς απομακρυνόμασταν από τα γραφεία της ΚΤΜ Spain και από την πόλη, κάθε σπιθαμή του δρόμου φαινόταν πεντακάθαρα και όποιου διερχόμενου αυτοκίνητου τα φώτα έπεφταν στον κλοιό του μεγάλου KTM, απλά χάνονταν.

Κι όμως, τα φώτα δεν ενοχλούσαν τους απέναντι - ούτε εμάς από τους καθρέπτες από τα KTM που ακολουθούσαν - όπως δηλαδή κάνουν τα Xenon. Η κανονική σκάλα φώτων καλύπτει μεγάλο εύρος στο πλάι και μακριά, και δύσκολα θα χρειαστείς την μεγάλη σκάλα. Η μεγάλη σκάλα φτιάχνει λαγό στιφάδο στα 100 μέτρα. Τόσο δυνατή που δείχνει λες και έχεις δέκα κανονικούς προβολείς να ανάβουν. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα δούμε κάποιον μελλοντικό ιδιοκτήτη να τοποθετεί έξτρα προβολάκια στο 1290...

Τα Cornering Lights έρχονται να καλύψουν τα κρυφά σημεία των στροφών, αφού με το που αρχίσει να πλαγιάζει η μοτοσυκλέτα, σταδιακά ανάβει μία από τις πλαϊνές λάμπες που βρίσκονται στο φανάρι, φωτίζοντας εσωτερικά της στροφής. Είναι και αυτές οι λάμπες τόσο δυνατές που βλέπεις την ενεργοποίηση τους καθώς φωτίζουν ξαφνικά την στροφή, με αποτέλεσμα πάντα να έχεις πλήρη ορατότητα για το τι βρίσκεται εκεί. Ακόμη και την στιγμή που οδηγούσαμε όλοι μαζί, και υπήρχαν φώτα παντού από τις προπορευόμενες αλλά και τις επερχόμενες μοτοσυκλέτες / αυτοκίνητα, η διαφορά φαινόταν. Εξίσου σημαντικό:

Το νέο Super Adventure S πλέον ξεχωρίζει από το φως και το σχήμα του φαναριού του, και δεν θα το μπερδέψεις με άλλο. Και μάλιστα, δείχνει πιο άγριο στο μαύρο-πορτοκαλί KTM, και πιο όμορφο στο λευκό - πορτοκαλί.
Αυτό με τους χρωματισμούς και το ταίριασμα το είδαμε περισσότερο το πρωί, όπου ξεκινούσαμε την βόλτα μας στις 08:00 με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς κελσίου.

Μαζεμένη και φιλική


Κινούμενοι αρχικά μέσα στην πόλη, διαπίστωσα σύντομα ότι το νέο 1290 Super Adventure S δεν συμπεριφέρεται ανάλογα για τον κυβισμό του. Εύκολο, βολικό, με ελαφριά αίσθηση και γρήγορη συμπεριφορά, ''άκουγε'' εύκολα στις εντολές του αναβάτη. Με το τιμόνι του να είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο, η οδήγηση γίνεται παιχνίδι σε καθημερινές συνθήκες. Τα νέα μεγαλύτερα σε διάμετρο και μπίλιες ρουλεμάν τιμονιού που τοποθετήθηκαν στο επίσης νέας σχεδίασης λαιμό του πλαισίου, έδωσαν μαλακότερη αίσθηση στο τιμόνι.

Τα 215 άδεια κιλά του νέου 1290 Super Adventure S δεν φαίνονται καθόλου κατά την οδήγηση, και η αίσθηση που σου δίνει είναι πολύ μικρότερης μοτοσυκλέτας. Σε αυτό παίζουν ρόλο και οι νέοι χυτοί αλουμινένιοι τροχοί που πήραν την θέση των ακτινωτών, φροντίζοντας για την στιβαρότερη και πιο άκαμπτη συμπεριφορά του αναρτώμενου βάρους. Μικρή διαφορά, αλλά οι ελαστικότητες των ακτινωτών τροχών, σίγουρα συμβάλλουν στην εκτός δρόμου οδήγηση, αλλά είναι περιττές στην εντός. Προσφέρει περίσσια ασφάλτινη αίσθηση στην οδήγηση και στιβαρότητα στις αλλαγές κλίσης αλλά και στο φρενάρισμα, αφού προσδίδουν αυξημένο μη αναρτώμενο βάρος.

Με τον κινητήρα να γουργουρίζει στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, την αστείρευτη ροπή να κινεί την μοτοσυκλέτα με ένα απλό χάϊδεμα του γκαζιού, το απαλό και θετικό κιβώτιο ταχυτήτων και τον μαλακό συμπλέκτη, η μετακίνηση μέσα στην πόλη, είναι πραγματικά απόλαυση.
Το μέγεθος της μοτοσυκλέτας είναι μαζεμένο για τον κυβισμό, όσο μεγάλο χρειάζεται για να εντυπωσιάζει, όσο μικρό χρειάζεται για να είναι ευέλικτη. Ωστόσο, δεν μπορείς να πεις ότι φαίνεται για 1290 κυβικά εκατοστά αφού πρέπει να προσέξεις τα νέα γραφικά για να καταλάβεις τον κυβισμό.

Το ρεζερβουάρ του μαζεύτηκε σε όγκο - χρησιμοποιεί του 1190 με 23 λίτρα, ενώ στο πίσω τμήμα δεν υπάρχει αλλαγή. Οι αλλαγές έχουν επικεντρωθεί κυρίως στα πλαστικά του ψυγείου τα οποία διαθέτουν ένα εξόγκωμα στο πίσω τμήμα τους που στέλνει τον αέρα μακριά από τα πόδια. Αυτό προσθέτει όγκο και ομορφαίνει την μοτοσυκλέτα. Η τρύπα που υπάρχει στο πίσω τμήμα των πλαϊνών έχει αυξήσει την διάμετρο της σε σχέση με το 1190 και το 1090 ώστε να απομακρύνεται ευκολότερα ο θερμός αέρας από τα ψυγεία και να μην πέφτει στα πόδια του αναβάτη.

Ο νέος αεραγωγός έχει νέα σχεδίαση και εσωτερικά μία μεταλλική σίτα που λειτουργεί ως pre-filter- ότι περάσει από εκεί, βρώμα ή νερό, συγκρατείται από την σίτα, ενώ διαθέτει και δύο σημεία απορροής για όποιες σταγόνες περάσουν. Οι πιο χωμάτινοι μπορούν να τοποθετήσουν το έξτρα φίλτρο που τοποθετείται ως καπάκι στην είσοδο των αεραγωγών.

Εύκολη και χρηστική


Το νέο σύνολο, δεν αλλάζει την θέση οδήγησης του αναβάτη - η σέλα του είναι άνετη και εύκολα ρυθμιζόμενη. Σίγουρα είναι λεπτότερο και συμβάλλει στην ευκολία οδήγησης, αφού υπάρχουν λιγότερα λίτρα καυσίμου αλλά και λιγότερο βάρος τοποθετημένο πιο χαμηλά.

Έτσι το νέο 1290 Super Adventure S, καταφέρνει να θυμίζει έντονα το 1190 Adventure, σε μια πιο εύκολη και χρηστική μοτοσυκλέτα. Οι μοτοσυκλέτες παραγωγής χρησιμοποιούν τα εξαιρετικά Pirelli Scorpion Trail II, και μας κάνει εντύπωση γιατί δεν τοποθέτησαν τα Trail III που φοράει ήδη το Ducati Multistrada 1200, σε τροχούς 19/17 ιντσών, και διάστασης 120/170. Προφανώς θα υπήρχαν λόγοι, και όπως διαπιστώσαμε, ταιριάζουν άριστα στην χρήση που καλείται να κάνει μία τέτοια μοτοσυκλέτα. Σε επαρχιακό δίκτυο ακόμη και με αλάτι - λόγω πάγου - κρατάγανε άριστα, όπως και στο χώμα που οδηγήσαμε για λίγο - βέβαια οι δρόμοι της Ισπανίας δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με τους δικούς μας.

Στους κλειστούς επαρχιακούς δρόμους το 1290 Super Adventure S συμπεριφερόταν σαν μία μικρότερου κυβισμού Super Motard μοτοσυκλέτα, με το σύστημα υποβοήθησης να βοηθάει στο κλείσιμο του γκαζιού διατηρώντας ελαφρώς τις στροφές, το Cornering ABS να φρενάρει ανάλογα τους τροχούς ώστε να διατηρείται η ισορροπία και η πρόσφυση, και το Traction Control να επεμβαίνει - σπανίως για την περίσταση - και να διατηρεί τους τροχούς στο έδαφος.

Το παιχνίδι πραγματικά ήταν αστείρευτο στην ειδικά επιλεγμένη διαδρομή που όχι τυχαία, δεν περιελάμβανε εθνικές οδούς στο πρώτο μισό της ημέρας. Χαρακτηριστικά, φροντίσαμε να πατήσουμε τα ελαστικά μέχρι την άκρη κατά την "διεκδίκηση" της θέσης πίσω από τον σβέλτο Ισπανό πλοηγό. Με τις αλλαγές ταχυτήτων να γίνονται γρήγορα λόγω της ύπαρξης του Quick Shifter, που επέτρεπε ανεβάσματα αλλά και κατεβάσματα χωρίς συμπλέκτη, η αίσθηση της επιτάχυνσης ερχόταν αμείωτη. Όσο οι στροφές ξεπερνούσαν τις μεσαίες, οι κινήσεις του ποδιού γίνονταν μαλακά, ενώ όταν κινούμασταν αργά, το κιβώτιο σκλήραινε - καλύτερα να δουλεύεις συμπλέκτη στις χαμηλές στροφές.

Τουρίστας στα... όρια


Ακόμη και σε παιχνίδι στα όρια, το 1290 Super Adventure S δεν έδειξε ούτε τις διαστάσεις του, ούτε τον κυβισμό του, ούτε το βάρος του. Αδιάκοπη παροχή δύναμης, στιβαρότητα χάριν και στις νέες πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος, σταθερότητα σε όλα τα χιλιόμετρα. Και αυτό το τελευταίο, το είδαμε όταν ξεπεράσαμε κατά πολύ τα 220χ.α.ω., με τις βαλίτσες να μην επηρεάζουν την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας στο ελάχιστο. Οι νέες βάσεις που τις συνδέουν μεταξύ τους και αφήνουν τις πιέσεις του αέρα να τις κουνάνε χωρίς να μεταφέρονται δυνάμεις στο σώμα του πλαισίου, έκαναν την διαφορά. Η νέα οβάλ σχεδίαση σίγουρα συνέβαλλε και αυτή, και το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το νέο σετάρισμα των αναρτήσεων, έγινε κορυφαίο, και χωρίς κανένα ψεγάδι.

Αλλά μιας και μιλάμε για μία ''τουριστική'' μοτοσυκλέτα, βρισκόμασταν ήδη στην ισπανική εθνική οδό, με τις ταχύτητες να βρίσκονται σταθερά στα 150χ.α.ω. Αυτή την ταχύτητα είχαμε επιλέξει από τον αριστερό διακόπτη στον οποίο έχει μετακομίσει το Cruise Control, με έναν νέο μικρό διακόπτη τον οποίο μετακινείς προς τα αριστερά και σου ανάβει η ένδειξη στο καντράν. Από κει και πέρα, οι κινήσεις του αντίχειρα προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αυξάνουν ή μειώνουν την ταχύτητα ανάλογα. Η ταχύτητα που έχεις επιλέξει εμφανίζεται στο καντράν και η μοτοσυκλέτα επιταχύνει μέχρι το νούμερο που έχεις επιλέξει. Η απενεργοποίηση του συστήματος μπορεί να γίνει με το πάτημα του φρένου, ενώ αν ακουμπήσεις κατά λάθος το γκάζι, δεν κλείνει - δεν είναι ευαίσθητο δηλαδή.

Η νέα ζελατίνα του fering είναι πιο χαμηλή με διαφορετική σχεδίαση από του 1290 Super Adventure T (του προηγούμενου λευκού ) και διαθέτει νέο σύστημα ρύθμισης με κοχλία. Μπορείς να την ρυθμίσεις ακόμη και εν κινήσει με το ένα χέρι. Η προστασία της είναι άριστη ακόμη και στο χαμηλότερο σημείο, και βλέπεις άνετα μέσα της χωρίς διάθλαση. Στο ψηλότερο σημείο δεν καταλαβαίνεις τίποτα από αέρα, ακόμη και μετά τα 220χ.α.ω. Έχοντας ζεστά τα χέρια με τα θερμαινόμενα γκριπ στην χαμηλή ρύθμιση, και τις χούφτες να διώχνουν τον αέρα πολύ καλά, μπορούσα να ταξιδεύω με την θερμοκρασία κοντά στους 2 βαθμούς, άνετα. Τα γκριπ του τιμονιού, παρά το ότι διαθέτουν τον μηχανισμό που τα καθιστά θερμαινόμενα, είναι λεπτά και προσφέρουν καλή συγκράτηση χωρίς να ενοχλούν.

Πληρέστατη οθόνη


Κοιτώντας το 1290 Super Adventure S σταματημένο, έπειτα από τα πρώτα χιλιόμετρα βόλτας, είχαμε την ευκαιρία να πλοηγηθούμε στην οθόνη TFT μεγέθους 6,5 ιντσών η οποία μας έδινε τις πληροφορίες τόση ώρα.
Με το κατάλληλο μέγεθος στις 6,5 ίντσες, με ευκρινέστατες ψηφιακές ενδείξεις στην TFT οθόνη, η λειτουργικότητα της είναι το πρώτο που συμπεράναμε. Η αντικατάσταση των κλασικών οργάνων που πρωτοείδαμε στο 1190 Adventure του 2013 έγιναν σε μορφή tablet, και εκτός από λειτουργικότητα, σίγουρα σκίζει και από ομορφιά. Και μπορείς να την ρυθμίσεις ως προς την γωνία θέασης, ώστε να την βλέπεις ανάλογα με την θέση του ήλιου αλλά και όταν οδηγείς όρθιος!
Η οθόνη είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, με το στροφόμετρο να εμφανίζεται ''αναλογικά'' στην δεξιά πλευρά, και να αλλάζει χρώματα ανάλογα την περιοχή λειτουργίας του κινητήρα: Μπλε για τις χαμηλές έως 5.000σ.α.λ., μοβ έως τις 6.500σ.α.λ., κόκκινο έως την κορύφωση που μπαίνει ο κόφτης.

Ψηφιακές ενδείξεις για στάθμη καυσίμου και θερμοκρασία κινητήρα, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενδεικτικές λυχνίες αλλά και παραμετροποιήσεις στην αριστερή πλευρά, σε γεμίζουν πληροφορίες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Στο φως της ημέρας η οθόνη είναι λευκή και τα νούμερα είναι ευανάγνωστα, και μόλις μπεις σε τούνελ, αυτόματα αλλάζει σε μαύρο με λευκά νούμερα, με την εναλλαγή να γίνεται τάχιστα.

Η οθόνη δεν μας κούρασε ποτέ, ενώ οι επιλογές ρυθμίσεων από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού, αλλά και η παραμετροποίηση της ανάλογα με το τι θες να εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο - /και με το πάτημα των κουμπιών προς τα πάνω ή κάτω, σίγουρα θα βολέψουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Το 1290 Super Adventure S συνδέεται μέσω της οθόνης με το κινητό μας τηλέφωνο μέσω Blue Tooth, και στην οθόνη εμφανίζονται όλες οι λειτουργίες του - μπορείς να το χειριστείς από τον αριστερό διακόπτη, να απαντήσεις, με το συνδεδεμένο σύστημα επικοινωνίας του κράνους σου!

Το σύστημα KTM My Ride όπως ονομάζεται μπορεί μέχρι και να συνδεθεί μέσω blue tooth με μικρά ηχειάκια ώστε να ακούς μουσική κατά την οδήγηση... Ένα κάθετο ντουλαπάκι που ασφαλίζει καλά βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της οθόνης ώστε να τοποθετήσεις το κινητό σου κατά το ταξίδι - διαθέτει και θύρα USB ώστε να φορτίζει. Δυστυχώς η οθόνη δεν συνδέεται με κάποιο application, αλλά η KTM δουλεύει ήδη πάνω σε αυτό.

Ανανεωμένες λειτουργίες


Από τον νέο αριστερό διακόπτη, έχεις επιλογές στο menu, στα εξής: KTM my ride,info, Motorcycle settings, preferences. Στο Motorcycle είναι όλα όσα αφορούν στην μοτοσυκλέτα, δηλαδή τα settings των αναρτήσεων - αναβάτης μόνος/με βαλίτσες/δύο επιβαίνοντες/με βαλίτσες, τα θερμαινόμενα γκριπ τα οποία έχουν τρείς θέσεις θέρμανσης, τις αποσβέσεις της ανάρτησης ανάμεσα σε Street / Sport / Comfort, τα modes σε Street / Sport / Rain/ Off Road, το ABS ανάμεσα σε On/ Off και Off Road, το Hill Control ανάμεσα σε On και Off.

Όλα τους εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη, δεξιά.
Εκεί ρυθμίζεται και το σύστημα Hill Control που δουλεύει ως εξής: Όταν πατήσεις φρένο σε ανηφόρα, και κρατάς τον συμπλέκτη, το σύστημα διατηρεί το φρένο πατημένο χωρίς να το πατάς, μέχρι να ξεκινήσεις χωρίς πρόβλημα.
Στα Preferences ρυθμίζεις το σημείο στο οποία θα ανάβει το Shift Light για τις αλλαγές των ταχυτήτων, την ώρα, την γλώσσα - δεν υπάρχουν ελληνικά.

Αμφότεροι οι διακόπτες είναι νέοι και φωτιζόμενοι, ενώ το μόνο πρόβλημα που διαπιστώσαμε ήταν η αμάθεια στο νέο σύστημα Keyless, το οποίο ενεργοποιείται ως εξής: Έχοντας το μαγνητικό κλειδί στην τσέπη σου ή σε απόσταση 1,5 μέτρου κοντά στην μοτοσυκλέτα, ενεργοποιείς την μοτοσυκλέτα πατώντας το γκρι τετράγωνο κουμπί που βρίσκεται στην συνήθη θέση της μίζας - από εκεί ενεργοποιείται το κύκλωμα. Όταν το πατούσα για να πάρει μπροστά η μοτοσυκλέτα, έσβηνε το κύκλωμα, και ξανά από την αρχή. Δεν ήταν ο χρόνος το θέμα μου, αλλά το ότι έχανε τις ρυθμίσεις σε ABS και Traction Control που είχα επιλέξει και έπρεπε να τις επιλέξω ξανά - μερικά δευτερόλεπτα δουλειά.

Αν τώρα έχεις μείνει από μπαταρία στο κλειδί, το ακουμπάς στο αριστερό εσωτερικό τμήμα του fering και μέσω blue tooth γίνεται επικοινωνία με την μοτοσυκλέτα και αυτή ξεκλειδώνει ώστε να πάρει μπροστά. Η τάπα του ρεζερβουάρ είναι μαγνητική και όταν η μοτοσυκλέτα είναι κλειστή από το γκρι κουμπί, δεν ανοίγει. Αν έχεις πατήσει το γκρι κουμπί, η τάπα ανοίγει κρατώντας την γλώσσα της προς τα πάνω.

Επιστροφή με παιχνίδι


Θέλοντας να μας δώσει να μυρίσουμε λίγο τον αέρα του Dakar, η KTM μας έβαλε να συμμετάσχουμε σε ένα παιχνίδι, έπειτα από την επίσκεψη στο εργοστάσιο του Jordi Viladoms - εργοστασιακός αναβάτης στο Dakar, όπου βρίσκονταν οι εργοστασιακές KTM 450RR Rally που μόλις κέρδισαν το Dakar. Το RoadBook που τοποθετήθηκε στις μοτοσυκλέτες μας ήταν ο καλύτερος λόγος να οδηγήσουμε στα όρια μόνοι μας, χωρίς πλοηγούς, έχοντας για βοηθό την δύναμη, τα ηλεκτρονικά, την σταθερότητα, την ευελιξία, της νέας 1290 Super Adventure. Φανταστείτε λοιπόν μία 1190 Adventure, με περισσότερη δύναμη στους 160 ίππους, με καλύτερα σεταρισμένες αναρτήσεις, ευκολότερο τιμόνι, καλύτερο ζύγισμα, σε γρήγορο στροφιλίκι, με ισπανική άσφαλτο! Ρύθμισα τις αναρτήσεις στην θέση Comfort και με επιλογή για έναν αναβάτη και βαλίτσες, ώστε να έχω περισσότερη πληροφόρηση από το σημείο που πατάνε οι τροχοί.

Και την είχα, και οδηγούσα πιο άνετα σε όλες τις ταχύτητες. Τις βαλίτσες..., τις είδα στις φωτογραφίες, ούτε που με ενόχλησαν σε κάθε ρυθμό οδήγησης. Οι ημιενεργητικές αναρτήσεις άλλαζαν τις ρυθμίσεις γρήγορα στο πλάγιασμα, στην επιτάχυνση, στην πίεση στα φρένα, χωρίς να το καταλαβαίνω, χωρίς να νιώθω χτυπήματα, διατηρώντας πάντα την άνεση και την πρόσφυση σε κορυφαία επίπεδα. Μόνο στις Sport και Street ρυθμίσεις ήταν σφιχτές, όχι όμως κουραστικές. Τα γυροσκόπια σε συνδυασμό με τα επιταχυνσιόμετρα, έδιναν την κατάλληλη πληροφόρηση ώστε να προσαρμόζεται η μοτοσυκλέτα άμεσα στις εντολές που έδινε ο αναβάτης μέσω του γκαζιού. Και το παιχνίδι, ξέφευγε εύκολα από τα όρια του λογικού, αγγίζοντας αυτά του παραλόγου.... συνεχώς!

Άξιος αντικαταστάτης


Το νέο 1290 Super Adventure S αντικαθιστά το 1190 Adventure και μοιράζεται την ίδια βάση κινητήρα με το νέο 1090. Μία μοτοσυκλέτα αστείρευτες δυνατότητες και τεράστιο εύρος χρήσης με sport χαρακτήρα KTM, η οποία θα καλύψει και τον πλέον απαιτητικό αναβάτη.
Με τόσες δυνατότητες σε καθημερινές συνθήκες, ταξίδι, sport οδήγηση, επιδόσεις, χώμα, και την τιμή του να βρίσκεται στα 17.580euro (Quick Shifter, βαλίτσες, ανήκουν στα έξτρα, όπως και το Travel Pack που περιλαμβάνει τα Motor Slip Regulation, Hill Hold Control και KTM My Ride), αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ένα λευκό - πορτοκαλί παρακαλώ!

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/onoff/ktm/2017/1290_super_adventure_s_spain/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/onoff/ktm/2017/1290_super_adventure_s_spain/statika/{/gallery}

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Adventure S
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 17.580
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 1301
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 108 x 71
Συμπίεση (:1) 13,1
Τροφοδοσία Ψεκασμός της Keihin EFI με σώματα διαμέτρου 52mm kai σύστημα Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.9 (76/40)
Τελική μετάδοση 2.470 (42/17)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.293
Πλάτος (mm) 899
Ύψος  (mm) 1.427
Μεταξόνιο (mm) 1.560
Γωνία κάστερ (°) 26
ίχνος (mm) 120
Ύψος σέλας (mm) 860 / 875
Απόσταση εδάφους (mm) 220
Βάρος (kg)  215
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 23 / 3,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 48mm, διαδρομή 200mm, ημιενεργητική, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη - EDS
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, διαδρομή 200mm, ημιενεργητική, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη - EDS
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και Cornering ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και και Cornering ABS
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70/19
Πίσω 170/60/17
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 160
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14 / 6.750

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 16:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon