.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 14:32

Πρώτη επαφή – KTM 790 Adventure 2023

Περιπέτεια στη σωστή τιμή

Είχαμε την ευκαιρία για μια γρήγορη βόλτα με τη νέα ΚΤΜ 790 Adventure, αναζητώντας μια πρώτη γεύση του τι κερδίζεις και τι χάνεις στα σημαντικά λιγότερα χρήματα που ζητά ως προς την 890 Adventure.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Με την 790 Adventure η ΚΤΜ πριν μερικά χρόνια ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα της Travel οικογένειάς της (ως η ίδια περιγράφει τον οίκο των Adventure) στον νέο τότε δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα LC8c που είχε παρουσιάσει με το ανάλογο Duke.

Λίγο αργότερα η γκάμα ανανεώθηκε με μια μεγαλύτερη εκδοχή του ίδιου κινητήρα, μεγαλωμένη από τα 799 στα 889 cc με περισσότερη δύναμη και εξοπλισμό, αλλά και την αναπόφευκτη άνοδο στη λιανική τιμή.

Στο μεταξύ, η συνεργασία των KTM και CFMOTO μάζευε ολοένα και περισσότερη φόρα, καθώς μια νέα μονάδα παραγωγής στήθηκε δίπλα σχεδόν στην έδρα της δεύτερης στην Κίνα. Τα στρατηγικά πλάνα αυτής της συνεργασία, ως έχουν παρουσιαστεί από τον ίδιο τον Stefan Pierer, προβλέπουν την παραγωγή των δικύλινδρων 790 σε αυτό το εργοστάσιο από τη CFMOTO.

Πρόκειται για μια διαδικασία που εξελίσσεται σταδιακά, καθώς η CFMOTO άρχισε να λανσάρει και δικές της μοτοσυκλέτες με τον κινητήρα των 799 cc (800ΜΤ, 800ΝΚ), αλλά τα οφέλη δε θα είναι μονόπλευρα.

A15A8277

Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, η ΚΤΜ έχει τώρα τη δυνατότητα να επαναφέρει στην αγορά την 790 Adventure με τον κινητήρα στη μορφή που παράγει η CFMOTO στην Κίνα, προσφέροντάς τη σε μια τιμή που αποστασιοποιείται αρκετά από τα δεδομένα των 890.

Μιλάμε για μια απόσταση σχεδόν €4,000, καθώς η 790 Adventure προσφέρεται στην Ελλάδα προς €11,750 ενώ η 890 Adventure ξεκινά από τα €15,780, με σαφή στόχο να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς κοιτώντας στα μάτια τιμολογιακώς μοτοσυκλέτες όπως οι Honda XL750 Transalp και Suzuki V-Strom 800DE, αλλά και τις CFMOTO 800ΜΤ.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο Adventure, 790 και 890, είναι μικρότερη απ’ όσο υπονοεί η τιμή τους. Προφανώς το πρώτο σημείο αφορά στον κινητήρα, όπου σημειώνουμε διαφορά στην απόδοση με 10 ίππους να χωρίζουν τους δύο δικύλινδρους: 95 hp για το 790, 105 για το 890.

Η δεύτερη σημαντική διαφορά αφορά στις αναρτήσεις, όπου οι WP Apex που φορούν οι δύο μοτοσυκλέτες μοιράζονται την ίδια διαδρομή 200 mm, μα στην υλοποίηση του 790 δε διαθέτουν ρυθμίσεις (όπως στο 890) πλην προφόρτισης του αμορτισέρ πίσω.

Κατά τα λοιπά η πιο οικονομική 790 Adventure διατηρεί τα κορυφαία cornering ηλεκτρονικά με την αδρανειακή κεντρική μονάδα 6 αξόνων, ενώ μοιράζεται και το νέο σχέδιο της ΚΤΜ με τη Demo mode, όπου όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που προσφέρονται ως έξτρα είναι διαθέσιμα για 1,500 χιλιόμετρα για να τα δοκιμάσει ο αναβάτης πριν αποφασίσει ποια από αυτά θα προσθέσει (βλέπε ενεργοποιήσει) ως έξτρα.

A15A8209

Οδηγικώς αυτή η πρώτη επαφή δεν προσφέρεται για εμβριθείς αναλύσεις, καθώς ο χρόνος που είχαμε τη μοτοσυκλέτα στη διάθεσή μας ήταν ίσα-ίσα αρκετός για μια χορταστική βόλτα, μεσημέρι καθημερινής στην αθηναϊκή ριβιέρα.

Εκεί η πρώτη γεύση που αφήνει η μοτοσυκλέτα είναι πάνω-κάτω ίδια με αυτή της 890 Adventure. Εξαιρετική συμπεριφορά στην άσφαλτο, πανεύκολη και γραμμική, έτοιμη πάντα για όλα με λίγη παραπάνω περιστροφή της γκαζιέρας.

Η απώλεια μερικών κυβικών και ίππων, καθώς και οι μη ρυθμιζόμενες αναρτήσεις δεν παραλλάσσουν σε τόσο αντιληπτό βαθμό τις βασικές ικανότητες της μοτοσυκλέτας, με το βασικότερο χαρακτηριστικό να παραμένει αναλλοίωτο: το χαμηλά τοποθετημένο ρεζερβουάρ λειτουργεί βοηθώντας την 790 Adventure να στρίβει με την αίσθηση που χαρακτηρίζει μοτοσυκλέτες δρόμου, χαμηλώνοντας αισθητά το κέντρο βάρους.

Οι περίπου 10 ίπποι λιγότεροι από την 890 Adventure δεν κρύβονται, μα το καλό είναι πως και με τους 95 ονομαστικούς του μικρότερου κινητήρα η απόδοση είναι αυτή που πρέπει, με ελαστικές και ροπάτες χαμηλομεσαίες και καλή διάρκεια στην παροχή ισχύος ως και τα ψηλά του στροφομέτρου. Θα ήταν αμαρτία να πει κανείς πως τα 95 άλογα δεν είναι αρκετά, κάνοντας το κάτι παραπάνω του 890 Adventure να δείχνει περισσότερο ως καλοδεχούμενο δωράκι, παρά ως διόρθωση μιας αδυναμίας.

Στις συνεχόμενες στροφές της παραλιακής από τη στιγμή που αφήνεις πίσω σου τη Βουλιαγμένη είναι μια παιδική χαρά για την 790 Adventure, χορεύοντας με ελαφριά αίσθηση από στροφή σε στροφή, με τη γνωστή ακρίβεια χειρισμών που χαρίζουν οι εξαιρετικές WP και τα άριστα φρένα της J.Juan - θυγατρικής της Brembo.

Χώμα δεν οδηγήσαμε παρά ελάχιστα, αυτήν την πολυτέλεια την αφήνουμε για την πλήρη δοκιμή της KTM 790 Adventure που σύντομα θα ξανάρθει στα χέρια μας για μια σωστή, πολυήμερη δοκιμή. Πάντως, ως αφετηρία, ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι εκεί, με Off-Road ABS, τις ίδιες αναρτήσεις και διαδρομές με την 890 Adventure και μόνο την απουσία ρυθμίσεων ουσιαστικά να θέτει ένα εγγύτερο όριο στην εκτός δρόμου κίνηση.

20230623 124441

Με την επαναφορά των 790 η ΚΤΜ επιχειρεί να δημιουργήσει μια γέφυρα ανάμεσα στα “μικρομεσαία” 390 και τα “μεγαλομεσαία” 890. Δεν είναι τόσο ο κυβισμός, όσο η τιμολογιακή λογική που δίνει ιδιαίτερη αξία στην 790 Adventure, καθώς τη φέρνει σε ένα επίπεδο τιμής ίδιο (και καλύτερο ενίοτε) με του άμεσου ανταγωνισμού της, προσφέροντας την ευκαιρία για διεύρυνση του πελατολογίου που ενδεχομένως να έβρισκε απρόσιτη την τιμή της 890 Adventure.

Είναι μια από τις παράπλευρες ωφέλειες της συνέργειας με τη CFMOTO που το επιτρέπει, καθώς οι κινητήρες που παράγονται εκεί στις προδιαγραφές της ΚΤΜ ήδη κινούν δημοφιλείς μοτοσυκλέτες της αγοράς (800ΜΤ) και σύντομα θα επεκτείνουν το πεδίο δράσης τους – λ.χ. μόλις επιστρέψαμε από την πανευρωπαϊκή παρουσίαση της CFMOTO 800NK, της επόμενης εφαρμογής του ίδιου δικύλινδρου κινητήρα.

Αυτό που παίρνεις αγοράζοντας την KTM 790 Adventure είναι μια μοτοσυκλέτα με όλες τις χάρες, τεχνολογικές και οδηγικές, που παραδοσιακά διακρίνουν τις ΚΤΜ, χωρίς σοβαρές εκπτώσεις στην αποτελεσματικότητα.

Ο γνώριμος κινητήρας με την καλά απλωμένη δύναμη και τον ακριβέστατο ψεκασμό είναι εδώ, η γεωμετρία με το χαμηλό κέντρο βάρους και τις άριστες αναρτήσεις επίσης παρούσα σε ένα πακέτο με πολύ καλή αεροδυναμική προστασία στη στάνταρ μορφή του, ικανότατο για χρήση σε κάθε πεδίο, από την καθημερινότητα της πόλης ως το βόλτα και το ταξίδι.

A15A8274

Ευχαριστούμε θερμά τη Fan Motorcycles για την παραχώρηση της KTM 790 Adventure

Η δοκιμή έγινε με εξοπλισμό Moto Market:

Κράνος - O'Neal Sierra R V.23

Τζάκετ - Nordcode Jackal Air

Γάντια - Nordcode Trophy

Μποτάκια - Forma Cooper Camo

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

KTM 790 Adventure

Εισαγωγέας

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Τιμή (€)

11,750

Εγγύηση

2 χρόνια

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

Χωρητικότητα (cc)

799

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

65.7 x 88

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος PASC

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm)

95 / 8,000

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm)

9 / 6,600

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,509

Γωνία κάστερ (ο)

25.9

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

840-860

Απόσταση από έδαφος (mm)

233

Ρεζερβουάρ (l)

20

Βάρος (kg)

199 (στεγνό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 43 mm, διαδρομή 200 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP Apex monoshock, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 200 mm

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Bosch 9.3 MP Cornering ABS με Offroad Mode

Πίσω

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Bosch 9.3 MP Cornering ABS με Offroad Mode

 

 

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Pirelli Sorpion Rally STR (tubeless)

Εμπρός

90/90-21

Πίσω

150/70-18

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 14:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon