.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 15:04

Test - KTM 890 Adventure 2023 - Αποστολή στην Πορτογαλία

Στην KTM, τρώνε, πίνουν και αναπνέουν, ότι έχει σχέση με μοτοσυκλέτα. Με τον ίδιο σεβασμό, οι άνθρωποι της εταιρίας βελτίωσαν την 890 Adventure για το 2023 και μας περίμεναν στην παρουσίαση της στην Πορτογαλία, σε μία απόλυτα διεξοδική παρουσίαση.

Του Thierry Sarasyn

Η εταιρία που ξεχωρίζει

Είναι κάτι που συναντάμε πάντα σε μία παρουσίαση της KTM και την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες εταιρίες: Μία στρατιά από σχεδιαστές, μηχανικοί, διευθυντές, είναι πάντα εκεί διαθέσιμη από την διοργανώτρια εταιρία, προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Οι μοτοσυκλέτες δεν είναι απλά η δουλειά τους, είναι η ζωή τους, και αυτό φαίνεται κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μία παρουσίαση της πορτοκαλί εταιρίας. Το αν κατασκευάζουν τους καλύτερους κινητήρες και τις καλύτερες μοτοσυκλέτες είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, σίγουρα όμως έχουν ενθουσιασμό και μοναδικό τρόπο με τον οποίο δουλεύουν. Το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα αυτού είναι η KTM 890 Adventure του 2023, και μάλλον ένα μοντέλο για το οποίο χρειαζόμασταν απαντήσεις, μιας και για να είμαστε ειλικρινείς, ανησυχούσαμε λίγο ότι το λανσάρισμα της θα ενέπιπτε στην κατηγορία του νέου κρασιού σε παλιά μπουκάλια. Αλλά η αναβάθμιση στην 890 Adventure της KTM με προσανατολισμό στο δρόμο είναι πολύ μεγάλη για να θεωρηθεί μικρή παρέμβαση. Βελτιωμένη ανάρτηση, νέο στυλ στα πλαστικά περιφερειακά, οθόνη TFT 5 ιντσών, βελτιωμένα ηλεκτρονικά, νέα προστασία κινητήρα, διαφορετικό πλαίσιο, διαφορετική ζελατίνα με τρύπες για στροβιλισμούς, νέα σέλα και ένα κάρο Powerparts σχεδιασμένο ειδικά για το νεότερο μέλος της εταιρίας με έδρα το Mattighofen. Αυτές οι αλλαγές, δείχνουν πολλά, και επίσης, οι περισσότερες παρεμβάσεις γίνονται άμεσα αισθητές.

487048_MY23-KTM-890-ADVENTURE_-Static_02-Static-Images-web.jpgΒελγικός καιρός

Ελπίζαμε και το είχαμε υπολογίσει διαφορετικά, αλλά ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν τρομερά κακός. Κρύο, μούσκεμα και απλωμένη ομίχλη που κατά καιρούς είχε γοητεία, ειδικά αν βρισκόσουν σε ένα τζάκι και έτρωγες ζεστή σούπα.  Όμως οδηγούσαμε, και ακόμα και με εξαιρετικά αδιάβροχα ρούχα, δεν μείναμε στεγνοί. Και υγροί, σημαίνει επίσης κρύοι σε αυτές τις θερμοκρασίες, με χέρια και πόδια να παγώνουν, τις μύξες να τρέχουν, αλλά να απολαμβάνουμε οδήγηση, πάνω στην νέα 890 Adventure του 2023. Και αυτό, ήταν το μόνο ''ζεστό''!

RA_2814-web.jpg

Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν από μόνα τους. Βρισκόμασταν σε ορεινό δρόμο με καταρρακτώδη βροχή, σε λασπωμένη διαδρομή γεμάτη λακκούβες με νερό, και όλα κυλούσαν ομαλά. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, και δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά σε αποστολές, αλλά συνέβη σε μας, και φάνηκε ότι ήταν οι ιδανικές συνθήκες για την νέα KTM 890 Adventure. Κάνει ότι θέλει ο αναβάτης, πάει μόνη της στο χώμα, και η αλήθεια είναι πως σε τέτοιες συνθήκες είναι κάπως δύσκολο να νιώσεις τις βελτιώσεις μίας μοτοσυκλέτας.

Βιώσαμε όμως την λειτουργία επίδειξης των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, που περιλαμβάνει το Quickshifter+ και το Cruise Control τα οποία κάποιος μπορεί να αποκτήσει ως έξτρα, αφού απενεργοποιούνται έπειτα από τα πρώτα 1.500 χιλιόμετρα της μοτοσυκλέτας. Είναι μία καλή εμπορική πολιτική που σου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσεις, και το πιθανότερο, είναι να αγοράσεις, όταν απενεργοποιηθούν και δεις πόσο σου λείπουν. Η KTM ελπίζει φυσικά ότι μόλις ο αναβάτης βιώσει τα οφέλη από την λειτουργία, θα του αρέσουν τόσο πολύ που δεν θα θέλει να τα αποχωριστεί. Στην περίπτωσή μας, αυτό θα συνέβαινε σίγουρα και θα επιλέγαμε κατευθείαν την αγορά / ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών.

Οδήγηση στο δάσος

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα δρόμου, μιας και υπάρχει και η 890 Adventure R,  με μεγάλες ωστόσο δυνατότητες εκτός δρόμου, μεγάλο μέρος της δοκιμαστικής διαδρομής ήταν σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Διατηρώντας όμως τους ακτινωτούς τροχούς 21/18 ιντσών, πολλά από τα χαρακτηριστικά έρχονται αυτούσια και στην ''ασφάλτινη'' έκδοση, κι εμείς είχαμε για πλοηγό έναν πρώην ευρωπαϊκό πρωταθλητή enduro και νικητή στο ISDE - International Six Days Enduro.

890_adv_23_5-web.jpg

Και αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσουμε την μοτοσυκλέτα αλλά και τον κινητήρα ακόμα πιο διεξοδικά. Η αλήθεια είναι πως φοβόμασταν κάπως λόγω του συνδυασμού της έντονης βροχόπτωσης και των ελαστικών διπλής χρήσης, Pirelli Rally STR, τα οποία αποδείχθηκαν τελικά αρκετά σταθερά στο γλιστερό χωματόδρομο. Σημαντικό βοήθημα οι νέες ρυθμίσεις των αναρτήσεων της WP που εξασφαλίζουν τέλεια ισορροπία χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσεις κάτι, αλλά και λόγω του ελαφρώς διαφορετικού σχήματος της σέλας που τοποθετεί καλύτερα, πιο ψηλά, το σώμα. Και φυσικά, η ρύθμιση off road στο menu, που αποδεικνύεται εξαιρετική τελικά στο ομαλότερο άνοιγμα του γκαζιού, στην ηπιότερη εμπλοκή του Traction Control αλλά και στην μειωμένη ενεργοποίηση του ABS στα φρένα.

Η νέα μονιάδα ABS 9.3MP της Bosch χρησιμοποιεί δεδομένα από τον αισθητήρα 6 αξόνων για να παρέχει την καλύτερη ισχύ πέδησης σε διαφορετικά σενάρια, με το βελτιωμένο ABS να συνεργάζεται πιο στενά με τα προγράμματα οδήγησης. Στην εκτός δρόμου λειτουργία του (το οποίο παρέχει μέγιστο έλεγχο πέδησης απενεργοποιώντας το ABS στον πίσω τροχό και μειώνοντάς το στον μπροστινό τροχό), το ABS ενεργοποιείται αυτόματα σε λειτουργίες οδήγησης εκτός δρόμου ή ράλι, ανάλογα αν έχεις επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα.  Εν τέλει, η KTM συστήνει το 890 Adventure ως την ασφάλτινη εκδοχή του ονόματος, αλλά οι δυνατότητες εκτός δρόμου είναι τεράστιες.

Βολική για ταξίδια

Εμείς είχαμε επιλέξει το πρόγραμμα εκτός δρόμου από τα τρία διαθέσιμα Modes, Road, Off Road, δρόμου και Rain, τα οποία επεμβαίνουν αναλόγως και στο Traction Control και το ABS. Υπάρχει όμως και η Rally ρύθμιση διαθέσιμη, η οποία όμως είναι προαιρετική, και ''δοκιμάζεται'' και αυτή στο προαναφερθέν πακέτο δοκιμής, έως τα 1.500 χιλιόμετρα.

Η οθόνη TFT είναι πολύ πιο χρηστική, με πιο καθαρές ενδείξεις, με επανασχεδιασμένο σύστημα λογισμικού και εμφάνιση που κάνει πιο φιλική την πλοήγηση στο menu.

486995_MY23-KTM-890-ADVENTURE-Dashboard_DASHBOARD-web.jpgΜε οπίσθιο φωτισμό που κάνει τις ενδείξεις να φαίνονται καλύτερα, είναι πιο βολική για τον αναβάτη σε κάθε χρήση, ενώ, μπορείς πλέον να ρυθμίσεις ένα Top 10 από τελευταίες κλήσεις ή αγαπημένες εφαρμογές ώστε να τις βρίσκεις πιο εύκολα. Η πιο απότομη γωνία και η θέση της νέας οθόνης είναι εμπνευσμένη από αυτή του 450 Rally Replica και στο 1,80μ ύψους μας βρισκόταν σε καλή γωνία, αλλά μάλλον σε έναν αναβάτη 10cm ψηλότερο, μάλλον θα ήταν λίγο περίεργη. Όλα στην οθόνη ρυθμίζονται από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού, όπως στο παλαιότερο μοντέλο.

Η νέα ζελατίνα του fering που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τους στροβιλισμούς στο πίσω μέρος της είναι αποδοτική, αλλά ακόμη όχι ρυθμιζόμενη καθ' ύψος με το χέρι. Η βάση αλουμινίου κάτω από το φέρινγκ είναι επίσης σχεδιασμένη για εύκολη τοποθέτηση GPS, δείχνοντας πως ότι κι αν υπάρχει πάνω στην νέα 890 Aventure, έχει μελετηθεί καλά.

890_adv_23_1-web.jpgΣυνέχεια της επιτυχίας

Είναι εκπληκτικό ότι η KTM, ξεκινώντας από μια εξαιρετική βάση, μπορεί να κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη αυτού του μοντέλου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απροθυμία της ομάδας να επαναπαυτεί στις δάφνες της. Τολμώ να πω ότι αυτό είναι το καλύτερο ποδήλατο περιπέτειας που έχει κατασκευάσει ποτέ η KTM. Θα ήταν πολύ ωραίο, θα περιλάμβανε και χαμηλή τιμή μάλιστα. Από την άλλη, αν λάβετε υπόψη τα υλικά που χρησιμοποιούνται και το φινίρισμα, και φυσικά την λειτουργία της σε κάθε διαδρομή, η KTM 890 Adventure έχει σωστή τιμή. Και πλέον, είναι και πιο όμορφη με τα νέα πλαστικά περιφερειακά να δείχνουν δεμένο το μπροστινό τμήμα με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, θυμίζοντας έντονα την 990 Adventure.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
   
Κατασκευαστής/Μοντέλο KTM 890 Adventure
Αντιπρόσωπος K-Motors South East Europe
Τιμή (€)  14.565 (Βέλγιο)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ
Χωρητικότητα (cc) 889
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 90.7 x 68.8
Σχέση συμπίεσης Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος PASC
Τελική μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,528
Γωνία κάστερ (ο) 26,3
Ίχνος (mm) 107,5
Ύψος σέλας (mm) 840-860
Απόσταση από έδαφος (mm) 233
Ρεζερβουάρ (l) 20
Βάρος (kg) 194 (στεγνό)
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Εμπρός Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 43 mm, διαδρομή 200 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Ένα αμορτισέρ WP Apex monoshock, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 200 mm
   
ΦΡΕΝΑ  
Εμπρός Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Bosch 9.1MP Cornering ABS με Offroad Mode
Πίσω Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Bosch 9.1MP Cornering ABS με Offroad Mode
   
ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ Pirelli Rally STR
Εμπρός 90/90-21
Πίσω 150/70-18
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm) 105 / 8,000
Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm) 10.2 / 6,500
   
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 16:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon