.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 16:20

Test – KTM 890 Adventure 2021

Αναδρομή στις ρίζες

Με το βασικό μοντέλο της σειράς 890 Adventure η ΚΤΜ ολοκληρώνει το τρίπτυχο του μεσαίου κυβισμού της.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Είναι πια παράδοση για τους περισσότερους κατασκευαστές να ανοίγουν τις παρουσιάσεις των νέων σειρών μοτοσυκλετών τους με τα πλουσιότερα και ακριβότερα μοντέλα, αφήνοντας για το τέλος τις πιο βασικές εκδόσεις.

Η περιπετειώδης φαμίλια με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα που μεγάλωσε από 790 σε 890 κυβικά εκατοστά μας αποκαλύφθηκε πρώτα με τις κορυφαίες εκδόσεις 890 Adventure R και R Rally, για να ακολουθήσει λίγο καιρό αργότερα η βασική εκδοχή.

A15A6010 web 

Οικογενειακή δομή

Η βασικότερη διαφορά του απλού 890 Adventure από τα δύο R έγκειται στις αναρτήσεις, οι οποίες διαθέτουν εδώ διαδρομές 200 mm μπροστά και πίσω, σαφώς μικρότερες από τα 270 του Rally, ενώ προσφέρουν και πολύ βασικές δυνατότητες ρύθμισης.

Έχοντας ήδη μια αρκετά (R) και μια πολύ (Rally) χωματερή έκδοση, το βασικό μοντέλο δείχνει τον πιο ασφάλτινο προσανατολισμό του με το χαμηλό μπροστινό φτερό, ενώ η εικόνα αντανακλάται και ηλεκτρονικά του συστήματα που δεν έχουν ως στάνταρ τη Rally Mode – διατίθεται ωστόσο ως έξτρα αν την επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, όπως και το cruise control.

Το στάνταρ πακέτο του 890 Adventure πάντως φτωχό δεν το λες, με Ride Modes, cornering ABS με Offroad ρύθμιση, traction control, μονόδρομο συμπλέκτη PASC, καθώς και αναρτήσεις WP APEX. Παραδοσιακότατα πράγματα για τη γκάμα της ΚΤΜ σε ένα πακέτο που χαρακτηρίζεται, όπως και το 790, από το ρεζερβουάρ που συγκεντρώνει το καύσιμο χαμηλά εκατέρωθεν του κινητήρα.

Το πλαίσιό του είναι ίδιο με αυτό των R και Rally και αρκετά κομμάτια του εξοπλισμού του μεταφέρονται αυτούσια από το 790 Adventure, όπως η οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth.

A15A5990 web 

Τελικά οι Euro 5 έχουν και καλά

Ο δικύλινδρος του 890 Adventure φέρνει μια γενναία αύξηση ισχύος συγκριτικά με αυτόν του 790, η οποία στο δυναμόμετρο της Power House Engineering καταγράφηκε στα 10 άλογα: 97 έναντι 87 hp. Αυτή δε η απόσταση δεν αφορά μόνο στο μέγιστο, μα χαρακτηρίζει τις δύο καμπύλες των 890 και 790 σε όλην τους τη διαδρομή, ενώ στις μεσαίες ανοίγει ως και τα 15 άλογα.

Δείτε παρακάτω στη γκαλερί φωτογραφιών τη δυναμομέτρηση του 890 Adventure και τη σύγκριση με το 790 Adventure του 2019.

Οι προηγούμενες οδηγικές μου εμπειρίες με οποιοδήποτε 790 (Duke, Adventure) εντύπωσαν στη μνήμη μου έναν κινητήρα με πολύ δυνατές μεσαίες, άφθονη ελαστικότητα παντού και διάρκεια ακόμη και ψηλά, οπότε το να προσθέσεις από 10 ως 15 αλογάκια σε όλο το φάσμα λειτουργίας ... μόνο κακό δεν το λες.

Προσθέστε τώρα και μια ανάλογη άνοδο της ροπής από τα 9 στα 10.2 kgm και αρχίζει να σχηματίζεται καλύτερα η εικόνα.

Στην πράξη ο μεγαλωμένος δικύλινδρος έχει πολλή δύναμη, αρκετή για να κρατιέσαι να μην φύγεις όταν χουφτώσεις πεινασμένα το γκάζι οπουδήποτε πάνω από τις 4,000 rpm.

Φορτώνει χιλιόμετρα στο κοντέρ με καταιγιστικό ρυθμό και φτάνει άνετα και σχετικά γρήγορα ως τις παρυφές των 200 km/h, ενώ η τελική του δεν ξεμακραίνει και πολύ από κει.

Η κατανάλωσή του συνιστά μιαν ακόμη απόδειξη του πώς οι προδιαγραφές Euro έφεραν και καλές ειδήσεις στη ζωή μας – εκτός από λιανικές αυξήσεις. Στη διάρκεια της δοκιμής το 890 Adventure έπινε βενζίνη με μέσο ρυθμό γύρω στα 6-6.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που θα ζήλευαν οι μεσαίες δικύλινδρες των 60 ίππων την περασμένη δεκαετία.

IMG 6450 web 

Ασφαλτάδα πάσης φύσεως

Οδηγικά το απλό 890 είναι ό,τι ακριβώς περιμένεις, ειδικά αν έχεις προηγουμένως γευτεί τις πιο αγριεμένες εκδόσεις R.

Πιο χαμηλό και φιλικό, με μια τεράστια ζελατίνα να κρύβει άριστα τον αναβάτη, στην πόλη είναι ένα ελαστικό γατάκι που σε πάει από το Α στο Β με χάρη, άνεση και ασφάλεια. Για παν ενδεχόμενο, το γατάκι κρύβει μισό μέτρο νύχια και ζητά μόνο μερικές μοίρες παραπάνω άνοιγμα του γκαζιού για να τα εξαπολύσει, μπορείς όμως εξίσου εύκολα να οδηγείς χαλαρά και νόμιμα μαζί του.

Είναι ένα από τα ατού κάθε ροπάτου και ελαστικού κινητήρα, καθώς η ευρεία απόδοση της δύναμης σου επιτρέπει να κρατάς σχέσεις παραπάνω ή να αλλάζεις πρόωρα, να ανοίγεις το γκάζι χωρίς να πολυσκέφτεσαι αν έχεις τη “σωστή” σχέση στο κιβώτιο.

Παράλληλα όλα δουλεύουν για σένα, οι αναρτήσεις απλά ισιώνουν τα πάντα, τα φρένα είναι πάντα εκεί με όλη τη δύναμη που απαιτείται κάθε φορά, το ηλεκτρονικό τους μαξιλαράκι με τη τζίφρα της Bosch αποτελεί πια με το σπαθί του μια δημοφιλέστατη και αποδεδειγμένα αποτελεσματική προσθήκη.

Αυτό που είναι εξαρχής σαφές στο 890 Adventure είναι η πιο ασφάλτινη στόχευση. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που πραγματικά αριστεύει σε adventure touring καθήκοντα και θα το καταλάβεις την πρώτη φορά που θα βγεις από την πόλη μαζί του.

Δεν έχει σημασία ο προορισμός, αυτό θα σε πάει άρχοντα ως εκεί, με πολλά περιθώρια για να απολαύσεις τα καλά κομμάτια της διαδρομής παίζοντας.

Σημαντικό ατού του είναι το μπροστινό, το οποίο ατυχώς δεν διαθέτει ρυθμίσεις, ως έχει όμως βγάζει τα καλύτερά του σε διαδρομές διάσπαρτες με στροφές. Οι αποσβέσεις του εξυπηρετούν συνεπέστατα, το μπροστινό μένει βιδωμένο στην άσφαλτο σε όλη τη διαδικασία της στροφής και εδώ δίχως άλλο πρέπει να επαινέσω και το λάστιχο Avon Trailrider που συνεργάζεται αρμονικότατα.

Στο στροφιλίκι η πορτοκαλιά μοτοσυκλέτα σε υποστηρίζει με συμπεριφορά και ικανότητες που περιμένεις από μια ΚΤΜ, στέκεται απολύτως στο ύψος της. Δεν θα ήταν άσχημα να είχαμε ρύθμιση στο μπροστινό, αν και η έλλειψη δεν φαίνεται τόσο στην άσφαλτο όσο στο χώμα.

Το δε αμορτισέρ – χωρίς μοχλικό – ρυθμίζει ως προς την προφόρτιση και την απόσβεση επαναφοράς, στοιχείο πολύ χρήσιμο στην προσαρμογή της μοτοσυκλέτας για συνθήκες όπως το δικάβαλο φορτωμένο ταξίδι.

IMG 6490 web 

Περιπέτεια με την καλή έννοια

Βγαίνοντας από την άσφαλτο το 890 Adventure διατηρεί τον φιλικό του χαρακτήρα. Η θέση οδήγησης μου ήρθε φυσικά και δεν δυσκολεύτηκα να κουμπώσω οδηγώντας όρθιος για αρκετή ώρα χωρίς αξιοσημείωτη κούραση.

Εδώ αναδεικνύεται καλύτερα το ζύγισμα της μοτοσυκλέτας και ο τρόπος που πρωταγωνιστεί σε αυτό το χαμηλά τοποθετημένο ρεζερβουάρ καυσίμου. Είκοσι λίτρα χωράει μέσα του, δηλαδή περίπου 15 κιλά, και τα κατεβάζει στο ύψος του στροφάλου, στα πλαϊνά των κάρτερ του κινητήρα, παρασύροντας μαζί τους και το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας αισθητά χαμηλότερα.

Ομολογουμένως η διαφορά είναι πιο αισθητή εκτός δρόμου, όπου το 890 Adventure είναι πιο σταθερό και εύκολο στο να αλλάξει κατεύθυνση.

Σε χαλαρό, περιηγητικό ρυθμό όλα μοιάζουν άψογα και εδώ καταλαβαίνω γιατί ακριβώς έχει φτιαχτεί αυτή η μοτοσυκλέτα, τι εστί adventure touring.

Το να πιέσεις το βασικό 890 σε πιο απαιτητικές διαδρομές και με ταχύτερο ρυθμό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, καθώς τα 40 mm που λείπουν από τις διαδρομές αναρτήσεων ως προς το R και τα 70 από το R Rally κάνουν διαφορά.

Η άλλη σημαντική παράμετρος που βάζει όρια στις χωμάτινες απαιτήσεις είναι η έλλειψη ρυθμίσεων στο πιρούνι. Ως έχει είναι άψογο για στρωμένους δρόμους, μα στο χώμα οι αποσβέσεις του αρχίζουν να δείχνουν πολύ σφικτές για γρήγορο ρυθμό, καθώς οι αναπηδήσεις των τροχών σταδιακά σε αναγκάζουν να μαζευτείς.

Είναι σημαντικό πως η ΚΤΜ προσφέρει στο στάνταρ πακέτο την Offroad Mode που ρυθμίζει την απόδοση και απόκριση του κινητήρα σε μια πιο προοδευτική λογική, και το ίδιο συμβαίνει και με το ABS που απανεργοποιείται πίσω και χαλαρώνει πολύ μπροστά, ενώ προσωρινά βγαίνει εκτός η cornering λειτουργία του για το ανώμαλο έδαφος.

Κοινώς, αν θες χωμάτινες εκδρομές και περιηγήσεις με το απλό 890 Adventure, όλα καλά: παρά τα αρκετά κιλά του (196 στεγνά), μπορείς να το απολαύσεις και να εξερευνήσεις περιοχές πολύ μακριά από την άσφαλτο, σε βαθμό δυσκολίας που εξαρτάται πλέον αρκετά και από τα λάστιχα που θα επιλεχθούν για την περίσταση.

Έχει το άριστο ζύγισμα, τις καλές αναρτήσεις και τον ροπάτο κινητήρα, αν τώρα θες πιο απαιτητικά πράγματα μάλλον θα πρέπει να πληρώσεις παραπάνω για μια από τις καταλληλότερα εξοπλισμένες εκδόσεις.

IMG 6549 web 

Απολαυστική αποτελεσματικότητα

Με τιμή που φλερτάρει απο κάτω μεν, επικίνδυνα δε με τα 15 χιλιάρικα, η KTM σαφέστατα τοποθετεί το 890 Adventure στην κορυφή των τιμοκαταλόγων της κατηγορίας του, ψηλότερα και από άλλες επώνυμες προτάσεις όπως τα BMW F 850 GS και Triumph Tiger 900.

Με αυτό το αντίτιμο αποκτάς μια adventure όνομα και πράγμα, από την εταιρεία που έκανε μόδα τη λέξη, με όλες τις χάρες που περίμενες να έχει. Δύναμη, εξαιρετικά περιφερειακά, πλήρης εξοπλισμός ασφαλείας και ικανότητες που δεν διαψεύδουν το παρουσιαστικό της.

Είναι μια καθαρόαιμη adventure tourer, δηλαδή μια μοτοσυκλέτα που φτιάχτηκε για να ταξιδεύει σε οποιονδήποτε προορισμό, ακόμη κι αν αυτός ή η ενδιάμεση διαδρομή δεν διαθέτουν άσφαλτο. Στην πράξη το κάνει με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας πρακτικές υπηρεσίες ακόμη και μέσα στην πόλη.

Μετά απο έξι μέρες παρέα, το 890 μου θύμισε ξανά την πρώτη μου επαφή με το 950 Adventure, την ίδια αίσθηση απολαυστικής αποτελεσματικότητας από ένα πακέτο εξοπλισμένο με τα βασικά και προσγειωμένη απόδοση γύρω στους 100 ίππους - μείον την έκπληξη του τότε νέου συντάκτη που σε έναν κόσμο R1100GS, TDM και Varadero δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος για μια δικύλινδρη 100 ίππων που στον δρόμο θα έμοιαζε με ... μονοκύλινδρη 100 ίππων.

Σήμερα καμιά έκπληξη δεν συνοδεύει το 890 Adventure, καθώς εκείνος ο πρωτοποριακός χαρακτήρας έχει μεγαλώσει και ωριμάσει πλέον σε παράδοση για την ΚΤΜ. Ειλικρινά δεν θα περίμενα τίποτα λιγότερο από τη νέα της adventure.

IMG 6468 web 

Η δοκιμή έγινε με εξοπλισμό Moto Market:

Κράνος - Airoh Commander

Τζάκετ - Macna Jura

Γάντια - Nordcode GT-Carbon

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

KTM 890 Adventure

Εισαγωγέας

K-Motors South East Europe

 

Τιμή (€)

14,790

Εγγύηση

2 χρόνια

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

Χωρητικότητα (cc)

889

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

90.7 x 68.8

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος PASC

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm)

103.3 / 8,000

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm)

10.2 / 6,500

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,509

Γωνία κάστερ (ο)

25.9

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

850

Απόσταση από έδαφος (mm)

233

Ρεζερβουάρ (l)

20

Βάρος (kg)

196 (στεγνό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 43 mm, διαδρομή 200 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP Apex monoshock, ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς, διαδρομή 200 mm

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Bosch 9.1MP Cornering ABS με Offroad Mode

Πίσω

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Bosch 9.1MP Cornering ABS με Offroad Mode

 

 

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Avon AV53 Trailrider

Εμπρός

90/90-21

Πίσω

150/70-18

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon