.
Κατηγορία KTM
Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 16:29

Test -KTM 690 Enduro R 2021

Ανεξάντλητη!

Όπου νομίζεις ότι τελειώνουν τα όρια σου, αυτή συνεχίζει. Όπου πιστεύεις ότι τελείωσαν τα όρια της, αυτή σε κερδίζει. Η KTM 690 Enduro R είναι η adventure που επεκτείνει τα όρια ανθρώπων και μηχανών, στο άγνωστο!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Χωμάτινη επιλογή20210425_132441-web.jpg

Ο κόσμος του travel enduro είναι πολύ χαρούμενος με την KTM 690 Enduro R. Από τότε που η KTM έβαλε στην παραγωγή την 690 Enduro R, ουσιαστικά έδωσε αυτό το κάτι παραπάνω στους αναβάτες που ήθελαν μία άγρια και ανεξάντλητη μοτοσυκλέτα για να ταξιδεύουν off road. Τι ήθελαν; Να ταξιδεύουν από το ένα σημείο στο άλλο, ικανοποιητικά, με 120-130χ.α.ω. με αξιώσεις, να φτάσουν στον χωμάτινο προορισμό τους και να λυσσάξουν σαν να οδηγούν μία enduro. Να απολαύσουν οδήγηση στο χώμα, με μία ελαφριά για την κατηγορία μοτοσυκλέτα, χωρίς φόβο αν θα πέσει και γραντζουνιστεί, ή πάθει ζημιά, και με επιδόσεις, που κοντράρουν τις καθαρόαιμες enduro. Αν μάλιστα ζητούσαν σε κάποιον κάτοχο να περιγράψει με λίγα λόγια τι ακριβώς κάνει αυτή η μοτοσυκλέτα, είναι αυτό ακριβώς.

Παλαιότερα, όταν τα μονοκύλινδρα κυριαρχούσαν, η KTM πάλι είχε δώσει την δική της οπτική στο θέμα travel enduro, με την 640 Adventure. Μία μοτοσυκλέτα η οποία, ''χτισμένη'' πάνω σε μία μοτοσυκλέτα που σαν πλαίσιο και κινητήρας, είχε πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro κερδίζοντας δάφνες και τίτλους. Τα χρόνια πέρασαν, οι μεγάλες δικύλινδρες επικράτησαν, οι αναβάτες αναβαθμίστηκαν σε αυτές, αλλά ουσιαστικά, ποτέ δεν έλειψε η άνεση μίας μονοκύλινδρης στο χώμα. Θα λέγαμε μάλιστα, ότι στην εξερεύνηση, και στις επιδόσεις στο χώμα, οι μονοκύλινδρες, είναι άπιαστες. Και οι μεγάλες δικύλινδρες της ''αναβάθμισης'', μόνο αναβάθμιση δεν ήταν όσο το τερέν αγρίευε. Για πολλούς λόγους, όχι μόνο για οδηγικούς, μιας και μία φορτωμένη μοτοσυκλέτα των 220+ κιλών, στο χώμα, είναι πραγματικά δύσκολη. Και από service, φθορές, κλπ, γίνεται ασύμφορη, για μία τόσο συγκεκριμένη χρήση. Όμως, η άνεση να διανύεις ασφάλτινες διαδρομές για να φτάσεις στο αγαπημένο σου βουνό, με το δικύλινδρο, είναι ασύγκριτη.

Υποσχέσεις και πραγματικότηταA15A8443-web.jpg

Κάπου εδώ, έρχεται η KTM 690 Enduro R, η δυνατότερη μονοκύλινδρη παραγωγής, η οποία με τα 74 ανακοινώσιμα άλογα, υπόσχεται άνεση στο ταξίδι και γρήγορη μετάβαση στις διαδρομές που επιθυμείς. Τι ακριβώς εννοούμε όμως όταν λέμε άνεση, για μία τέτοια μοτοσυκλέτα; Να μπορείς να φτάσεις εκεί που θες, χωρίς να κουραστείς, χωρίς να σου λείπει η ταχύτητα, η σταθερότητα, η ασφάλεια, να μην ζοριστείς φορτωμένος και να κινηθείς γρήγορα στην εθνική ή επαρχιακή οδό. Πάνω στην KTM 690 Enduro R δεν θα βρεις μία άνετη σέλα, αφού η σέλα του είναι enduro, στενή και σκληρή, με αντιολισθητικό κάλυμμα για να μην μετακινείται το σώμα άσκοπα μπροστά και πίσω. Σίγουρα, θα πρέπει να βάλεις νερό στο κρασί σου σε αυτό τον τομέα, γιατί μετά από λίγα λεπτά, λιγότερο από ώρα, τα μαλακά σου μόρια θα αρχίσουν να παραπονούνται. Για να ανταμειφθείς αργότερα όμως, όταν θα κινείσαι στο χώμα όρθιος συνέχεια, ή με μικρά διαστήματα ως καθιστός. Η KTM προσφέρει και μία σέλα jel στα Power Parts της, ώστε να την τοποθετήσεις και να απολαύσεις τις ασφάλτινες διαδρομές με περισσότερη άνεση. Λύση υπάρχει!

Από το 2017 που άλλαξε και ουσιαστικά ανανεώθηκε ο κινητήρας, η μοτοσυκλέτα απέκτησε περισσότερα άλογα, σκαρφαλώνοντας στα 74 ανακοινώσιμα, και από τα 52 άλογα στον τροχό του προηγούμενου μοντέλου, έφτασε πλέον στα 62 άλογα στο δυναμόμετρο, παρά το ότι καλύπτει τις προδιαγραφές Euro5. Οι μετρήσεις έγιναν με τα ελαστικά διπλής χρήσης τα οποία και αυτά έχουν τριβές και μειώνουν κάπως την απόδοση στο δυναμόμετρο. Μιας και η μοτοσυκλέτα δεν είναι νέα, αλλά ακολουθεί τις προδιαγραφές Euro5 και εναρμονίζεται με αυτές, έχουμε και κάποιες αλλαγές συνολικά στην λειτουργία. Στην απόδοση, αυτό μεταφράζεται ως μία καθυστέρηση στην απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, ελέω ρύπων, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο (2019 - με ίδιο κινητήρα / απόδοση), αποδίδουν ακριβώς το ίδιο. Εξαιρετική επίδοση, αν κρίνουμε την φίμωση των Euro5 κινητήρων.

Μικρές αλλαγές στο χρόνοA15A8677-web.jpg

Σημαντικότερη αλλαγή όλων είναι η επιλογή χάρτη ηλεκτρονικής ανάφλεξης ανάμεσα σε 1 και 2, από το αριστερό άκρο του τιμονιού. Στα παλαιότερα μοντέλα, έπρεπε να τοποθετήσεις μία φίσα κάτω από την σέλα για να έχεις αυτή την επιλογή. Ο χάρτης 1 είναι ο πιο ήρεμος με τον οποίο θα έχεις λιγότερη απόκριση στο γκάζι, αλλά όλη την δύναμη του κινητήρα. Ουσιαστικά, μειώνεται η απόκριση και η μοτοσυκλέτα είναι πιο εύκολη για καθημερινή χρήση.

Παράλληλα, έχεις cornering ABS, υπάρχει μία νέα μονάδα ABS της Bosch 9.1 MP, και με την επιλογή off road, απενεργοποιείται η λειτουργία του στο πίσω φρένο προκειμένου να μπορείς να ντριφτάρεις τον πίσω τροχό και να έχεις τον έλεγχο στις στροφές. Με την off road, το μπροστινό φρένο διατηρεί το ABS, αλλά αυτό παρεμβαίνει λιγότερο σε σχέση με την άσφαλτο, κι έτσι, οι περισσότεροι ερασιτέχνες αναβάτες θα προτιμήσουν αυτή την ρύθμιση, για να νιώθουν ασφαλείς σε κάθε φρενάρισμα.

Αν θέλεις βέβαια, μπορείς να πατήσεις το ''γνωστό'' από τα 950 Adventure τρίγωνο κουμπί που απενεργοποιεί τελείως το ABS και στους δύο τροχούς και να αποκτήσεις πλήρη έλεγχο.

Η KTM έχει προικίσει το 690 Enduro R με τις κορυφαίες αναρτήσεις της WP, XPLOR, τόσο για τον πίσω, όσο και για τον μπροστινό τροχό.  Μπροστά συναντάμε ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 48mm το οποίο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο - και ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων, ενώ πίσω, το αμορτισέρ με μοχλισμό, είναι και αυτό πλήρως ρυθμιζόμενο - και με αργή και γρήγορη συμπίεση!

Μιλάμε για ένα κορυφαίο πακέτο, με διαδρομές στα 250 χιλιοστά για μπροστά και πίσω, αναρτήσεις που συναντάμε στα αγωνιστικά μοντέλα της φίρμας και έρχονται με αξιώσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στο travel enduro.

Κορυφαίος εξοπλισμός

Οι μεγάλες διαδρομές τους επιτρέπουν ανεξάντλητες βόλτες εκτός δρόμου, πέρασμα από εμπόδια και άλματα, με την πλαστική ποδιά να αγκαλιάζει καλά τον κινητήρα, προσφέροντας προστασία σε κάθε διαδρομή. Για προστασία των χεριών του αναβάτη υπάρχουν χούφτες στον standard εξοπλισμό, οπότε ουσιαστικά ο αναβάτης, δεν χρειάζεται να προσθέσει κάτι για να χαρεί την 690 Enduro R εκτός δρόμου.

Τα φρένα είναι κορυφαία με δίσκους 300 / 250 για μπροστά και πίσω, από την Brembo, τα στεφάνια, έρχονται από την DID - Dirtstar, και τα ελαστικά, της Mitas, τα διπλής χρήσης, E07. Τα τελευταία ταιριάζουν αρκετά καλά στην χρήση της μοτοσυκλέτας, ως χάραξη, αλλά ως γόμα, κατατάσσονται περισσότερο στα χωμάτινα, μιας και είναι κάπως σκληρά, και γλιστράνε στην ελληνική άσφαλτο. Ένα καλό δώρο, θα ήταν για ασφάλτινη χρήση τα Continental ContiDuo που ''φοράει'' το αδελφό 701 Enduro, και για χώμα, κάποια σαν τα Metzeler Anakee / Wild. Είναι το πρώτο που θα αλλάξει ο ιδιοκτήτης, και το τελευταίο μάλλον, αφού περιορίζουν τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας και στα δύο πεδία χρήσης.

Το γρανάζωμα είναι αρκετά μακρύ για τα δεδομένα της μοτοσυκλέτας και με τόσα άλογα που διαθέτει, μπορεί να διαμορφώσει σταθερές ταχύτητες ταξιδίου στα 130-150χ.α.ω., νούμερο που το κάνει ιδιαίτερα καλό στο ταξίδι σε επαρχιακές ή εθνικές οδούς. Για χώμα, θα προτείναμε μείωση της τελικής σχέσης, ώστε ο κινητήρας να ''ξυπνάει'' πιο εύκολα με λίγο γκάζι, γιατί τώρα το άνοιγμα του γκαζιού μεταφράζεται σε ντριφτ λίγο μετά από εκεί που το υπολόγιζες, σούζα με αρκετή χρήση συμπλέκτη, και ''μάζεμα'' χιλιομέτρων που στο χώμα απαιτεί και ιδιαίτερες οδηγικές ικανότητες. Κοντύτερο γρανάζωμα θα ''ξύπναγε'' νωρίτερα τον κινητήρα, δίνοντας ευκολία στην χρήση σε αργές συνθήκες, που στο βουνό, είναι συνήθεις.

Ηρεμία και προσαρμογήA15A8687-web.jpg

Το τελικό εξαγωγής δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου στις αργές ταχύτητες, κάτι στο οποίο συμβάλει και η μακριά σχέση μετάδοσης, που κάνει τον κινητήρα να δουλεύει πιο ήπια. Αυτό στο ταξίδι είναι καλό, αλλά όταν πας να ανέβεις, ακόμη και στην άσφαλτο, με αργή ταχύτητα και 2η σχέση στο κιβώτιο μία ανηφόρα, ο κινητήρας μπορεί να σκορτσάρει και η μοτοσυκλέτα να δουλεύει στα όρια πριν σβήσει. Το γκάζι Ride by Wire που διαθέτει έχει μία μικρή καθυστέρηση στην αρχή, προφανώς λειτουργεί έτσι λόγω προδιαγραφών, και ο συνδυασμός με τα ''μακριά'' γρανάζια, την κάνει να δυσανασχετεί σε αργές ταχύτητες, τόσο στο βουνό, όσο και μέσα στην πόλη. Αν διατηρείς την φόρα σου, και εκμεταλλεύεσαι την ροπή, τέτοια προβλήματα δεν θα συναντήσεις.

Στην καθημερινότητα, δεν είναι εύκολη. Είναι ψηλή, έχει μακρύ γρανάζωμα που την δυσκολεύει στις αργές ταχύτητες και χρειάζεται χρήση συμπλέκτη στις αργές ταχύτητες, και η φιμωμένη λειτουργία στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, σε κάνει να έχεις το νου σου και το δάκτυλο στον συμπλέκτη για έλεγχο.

Μην ξεχνάμε όμως, ποια είναι η βασική της χρήση.

Το σχήμα της KTM 690 Enduro R είναι ίδιο αυτό που έχουμε συναντήσει και τα παλαιότερα χρόνια - θυμίζει μεγάλη enduro, και τα παλαιότερα χρόνια, εύκολα θα μπορούσε κάποιος να την χρησιμοποιεί σε μονοπάτια.

Δεν θα πει όχι σε τέτοια χρήση, αλλά δεν είναι αυτή η βασική της επιλογή, αφού το βάρος των 139,5 κιλών θα φανεί στις αργές ταχύτητες, όπως και η στροφορμή του μεγάλου σε κυβισμό κινητήρα των 690 cc.

Οπτικά, ''φέρνει'' πολύ σε αγωνιστικό enduro, αφού αυτό είναι και το σχήμα που μοιράζεται με τα μικρότερα ''καθαρόαιμα'' αδέλφια του. Σε σχέση με το μοντέλο 2019 που βρίσκεται πιο κοντά σε αλλαγές, έχουν αλλάξει οι χρωματισμοί, και ουσιαστικά, το λευκό έχει αντικατασταθεί με πορτοκαλί, και το μαύρο, με γκρι. Στο νέο μοντέλο, υπάρχει ανάγλυφο και το σήμα της KTM στα πλαϊνά καπάκια ψυγείου.

Ανεξάντλητη σε κάθε χρήσηA15A8578-web.jpg

Το πλαίσιο, είναι άκαμπτο, χωροδικτύωμα από σωλήνες στρογγυλής διατομής, με ιστορία από το Dakar στην σχεδίαση του, και 18 συνεχόμενους τίτλους στο ενεργητικό της KTM.

Όλο αυτό το σύνολο, έχει αφήσει ανοιχτό το ''γραφείο'' εργασίας του αναβάτη, ο οποίος έχει στην διάθεση του μία ίσια σέλα που φτάνει μέχρι τον λαιμό. Μπορείς να οδηγήσεις καθιστός, όρθιος, να μεταφέρεις το σώμα σου μπροστά και πίσω άνετα, να ελέγξεις την μοτοσυκλέτα με άνεση και να κάνεις ότι μαγικό θέλεις, σε ότι διαδρομή θέλεις.

Μπορείς να "επιτεθείς" στο βουνό και να απολαύσεις οδήγηση, να ανοίξεις το γκάζι όσο αντέχεις, και να περάσεις όλα τα εμπόδια με ασφάλεια.

Η μοτοσυκλέτα είναι "μακριά" σε μεταξόνιο στα 1504mm, δεν χρειάζεται stabilizater για να παραμείνει σταθερή και μπορείς να την εμπιστευθείς για κάθε είδους ''ταρζανιές''. Έχει όμως ένα μεγάλο θετικό, που στο travel enduro, γίνεται αρνητικό. Η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμου στο κέντρο, κάτω από την σέλα, τοποθετεί το βάρος του υγρού κοντά στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας, κάνοντας την να φαίνεται πανάλαφρη στις αλλαγές κλίσης. Και είναι, με εξαιρετικό έλεγχο, σωστές λαβές στο τιμόνι, ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ τα οποία δεν θα βρουν ποτέ στο έδαφος. Απόλυτο εργαλείο για χώμα.

 Ταυτόχρονα όμως, η τάπα του ρεζερβουάρ που βρίσκεται στο πίσω φτερό, στο τελείωμα της σέλας, περιορίζει το φόρτωμα ή την τοποθέτηση σχάρας, μιας και μένει λίγος χώρος τελικά. Και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρείς ότι έχεις δέσει ή μέρος αυτού, προκειμένου να γεμίσεις ξανά με καύσιμο. Αλλά με τα 13,5 λίτρα καυσίμου που διαθέτει, όταν έρθει η ώρα για ανεφοδιασμό μετά από μία γεμάτη μέρα οδήγησης στο βουνό, προφανώς θα χρειάζεται και ο αναβάτης ένα καφέ.

Προικισμένη για κάθε χρήσηA15A8612-web.jpg

Είναι μία μοτοσυκλέτα που διαθέτει ποιοτικό εξοπλισμό, τιμόνι μεταβλητής διατομής, φώτα φλάς και καθρέπτες καθώς και μαρσπιέ συνεπιβάτη για να κουβαλάς άνετα το έτερο ήμιση, για όσο χρειαστεί ή αντέχει.

Οι διακόπτες είναι απλοί, όπως και το ηλεκτρονικό πολυόργανο, στα πλαίσια των enduro μοτοσυκλετών, και διαθέτει τα απαραίτητα που-δεν-χαλάνε, για την χρήση που προορίζεται - μέχρι και το στροφόμετρο εμφανίζεται με παύλες που αντιστοιχούν σε στροφές.

Είναι μία προικισμένη μοτοσυκλέτα, με απίστευτες δυνατότητες και κορυφαίο εξοπλισμό, σχεδίαση και τεχνολογία αλλά και τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα. Ως τέτοια, δεν θα μπορούσε να είναι φτηνή, και αυτό είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα της. Στα 12.000euro, αν είσαι ο αναβάτης που ψάχνει σε κάτι με ψηλό φτερό που να περνάει από χώμα, σίγουρα θα έχεις πολλές επιλογές φτηνές, φτηνότερες, ακόμη και παλαιότερες ή μεταχειρισμένες με το 1/5 των χρημάτων.

Όμως, ο αναβάτης που κοιτάει την KTM 690 Enduro R, είναι ξεχωριστός. Είναι αυτός που ξέρει τι θέλει να αγοράσει, και για ποιο λόγο θέλει να την αποκτήσει. Είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα, αλλά με την απόκτηση της 690 Enduro R, δεν θα έχει να ασχοληθεί και με πτώσεις, μιας και τα πλαστικά σπάνε δύσκολα ή γδέρνονται και δεν φαίνονται.

Αν κρίνουμε από το κοινό που ταξιδεύει off road και χρησιμοποιεί διπλάσιας αξίας δικύλινδρες μοτοσυκλέτες adventure, τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι εκτός από τα χρήματα κτήσης, το κόστος χρήσης μίας τέτοιας μονοκύλινδρης για την ίδια off road χρήση, είναι μηδαμινό.

Η πλέον χωμάτινη adventure

Η KTM παλιά κατέτασσε την 690 Enduro R στις enduro αγωνιστικές της μοτοσυκλέτες ως μοντέλο, ενώ πλέον, την συναντάμε στην κατηγορία Travel Enduro, παρέα με τις υπόλοιπες adventure, 250, 390, 890, 1290. Όλη η οικογένεια έχει παρέα και το 690 Enduro R, το οποίο όμως βρίσκεται στο τελείως χωμάτινο άκρο.

Είναι μία μοτοσυκλέτα την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά, να βάλεις συνεπιβάτη, να πας στη δουλειά σου, να ανέβεις πεζοδρόμια, να πας για καφέ. Όμως, αυτή δεν είναι η βασική της χρήση, αφού είναι προσανατολισμένη σε off road ταξίδια, σε αναβάτες με όρεξη για περιήγηση στα βουνά. Είναι η ιδανική μοτοσυκλέτα για να αλωνίζεις στα βουνά για μέρες.

Το καλύτερο δώρο βέβαια για μία 690 Enduro R είναι να ντυθείς με όλο σου τον εξοπλισμό, να βάλεις χρονόμετρο και να πας τέρμα γκάζι από χώμα, από την Αθήνα στις Πρέσπες. Ενδιάμεσα, θα μπορούσες να χωθείς μέσα σε δύσβατα μονοπάτια, να ντριφτάρεις ατελείωτα σε ανοιχτές παρατεταμένες, να κάνεις μεγάλα άλματα και στροφές σε μπερμ σε μια πίστα motocross. Θα τα κάνει όλα με ιδιαίτερη άνεση, αφού φαίνεται ότι ο χαρακτήρας της και τα χαρακτηριστικά της, είναι αυτό ακριβώς.

Αν θέλεις να κάνεις off road σε ανοιχτούς χωματόδρομους με αξιώσεις, travel enduro σε κάθε τερέν με αξιώσεις, δεν σε νοιάζει η προστασία από τον αέρα ή είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις για την τοποθέτηση μίας after market ζελατίνας ή fering, τότε η KTM 690 Enduro R είναι η μοτοσυκλέτα σου.

A15A8645-web.jpg

Η δοκιμή έγινε με εξοπλισμό Moto Market:

Κράνος - Airoh Commander

Τζάκετ - Dane Reykholt 02 

Παντελόνι -  Nyborg Air 00

Μπότες Forma Adventure

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM 
Μοντέλο 690 Enduro R
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 11.790 €
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 692,7
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 105 x 80
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Keihin με σώμα 50mm - Ride By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός PASC - Power Assist Clutch
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6 με Quickshifter
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 15:45
   
Πλαίσιο  
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής, αφαιρούμενο υποπλαίσιο από πολυαμίδιο
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1506
Γωνία κάστερ 28
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 929
Απόσταση εδάφους  (mm) 269
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13,5
Βάρος (kg) 148
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP XPLOR 48mm,  διαδρομή τροχού, 250mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Αμορτισέρ WP XPLOR, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (αργή και γρήγορη) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 250mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 90/90-21 Mitas E07
Πίσω 140/80-18 Mitas E07
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS της Bosch 9.1 MP
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS της Bosch 9.1 MP
   
Ηλεκτρονικά Cornering ABS με Off Road Mode, και δυνατότητα απενεργοποίησης, δύο χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. MTC - Motorcycle Traction Control, MSR - Motor Slip Regulation. Quiskshifter +
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 74/8.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 7,1/6.750
Ιπποδύναμη πραγματική (ίπποι/σ.αλ.) 62,66 / 62,06 (Map 1 / Map 2)
Ροπή πραγματική (kgm/σ.α.λ.) Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – KTM 890 Adventure 2021 Test Ride - KTM 250 Adventure - Video »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon