.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 06:21

TEST - KTM 790 Adventure 2019

Το 790 Adventure αποτελεί την “βάση” για τα δικύλινδρα adventure της αυστριακής εταιρίας. Μια “βάση” όμως που είναι τόσο γλυκιά, πλήρης και ολοκληρωμένη, μια μοτοσυκλέτα τόσο ικανή σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, εντός και εκτός δρόμου, που σε βάζει πραγματικά σε σκέψεις για το αν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να κυνηγήσεις την περιπέτεια εντός και εκτός δρόμου.

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

 

Πλήρης γκάμα

Με την παρουσίαση των 790 Adventure και 790 Adventure R η KTM διαθέτει αυτή τη στιγμή την πληρέστερη γκάμα adventure (ή on-off αν προτιμάτε) μοτοσυκλετών από κάθε άλλο κατασκευαστή με κινητήρες μεσαίου και μεγάλου κυβισμού. Την αρχή κάνει το μονοκύλινδρο 690, στη μέση έχουμε τις δύο νέες μοτοσυκλέτες με τον εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα και στην κορυφή δεσπόζουν τα μεγάλα Adventure με τον V2 κινητήρα των 1.301 κ.εκ. με την KTM να δίνει επιλογές για κάθε γούστο και προτίμηση.

Τα νέα 790 Adventure διεκδικούν με το “καλημέρα” μια θέση στην κορυφή της κατηγορίας τους και βάζουν δύσκολα ακόμη και σε μεγαλύτερο κυβισμού adventure με την “στάνταρ” έκδοση να αποτελεί μια μοτοσυκλέτα έτοιμη για όλα, έτσι όπως έρχεται από το εργοστάσιο!

“Περιπέτειες” τέλος, μόνο …περιπέτεια!

Τo 790 Adventure είναι μοτοσυκλέτα περιπέτειας όνομα και πράγμα. Σε αφήνει να σκεφτείς πού θέλεις να πας και τι θέλεις να κάνεις και μετά σου δίνει όλα τα εφόδια για να ικανοποιήσεις τις ορέξεις σου. Έχει προικιστεί με όλα τα εργονομικά στοιχεία που περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο KTM με τους Αυστριακούς να μας έχουν καλομάθει είναι η αλήθεια αφού δεν περιμένουμε πλέον τίποτα λιγότερο σε αυτό το κομμάτι. Τα υψηλά στάνταρ εργονομίας έχουν μπει ήδη εδώ και πολύ καιρό από μοτοσυκλέτες που προηγήθηκαν της 790 Adventure και η KTM συνεχίζει να κινείται πάνω στο ίδιο επιτυχημένο μονοπάτι και με αυτή.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 10

Σε περίεργες ”περιπέτειες” τύπου “το τιμόνι είναι σε λάθος θέση, τι κάνω τώρα;” δεν πρόκειται να μπλέξετε ποτέ και θα το καταλάβετε αυτό με το που περάσετε το πόδι σας πάνω από την μοτοσυκλέτα και κάτσετε στην σέλα της. Το τιμόνι που δίνει εύρος ρύθμισης 30 χλστ. και ρυθμίζεται σε έξι θέσεις βρίσκεται εκεί που το θέλεις όταν είσαι καθιστός.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 33

Τα χέρια “κουμπώνουν” ιδανικά πάνω του, τουλάχιστον για αναβάτες με ύψος περίπου 1,85 μ. και οι σωστές γωνίες που δημιουργούνται, σε συνδυασμό με το σωστό πλάτος, δίνουν τρομερό μοχλό και έλεγχο στον αναβάτη χωρίς να προκαλούν κόπωση οποιασδήποτε μορφής. Σε όρθια στάση πάλι δεν δημιουργεί πρόβλημα το τιμόνι και φέρνει τον αναβάτη εκεί που πρέπει, ωστόσο και λίγο ψηλότερα να βρισκόταν θα ήταν ίσως ακόμη καλύτερα.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 31

Οι διακόπτες του τιμονιού βρίσκονται με την πρώτη από τον αντίχειρα και η σφιχτή λειτουργία τους δίνει μια ποιοτική αίσθηση κατά τη χρήση τους. Ο αναβάτης έχει μπροστά του μια σύγχρονη οθόνη TFT με διαγώνιο στις πέντε ίντσες με τον έλεγχο της να πραγματοποιείται από το αριστερό γκριπ. Στα μάτια του αναβάτη φτάνουν ευδιάκριτα όλες οι ενδείξεις που θα χρειαστεί στην καθημερινότητα αλλά και το ταξίδι του: από τις τυπικές που περιμένει κανείς από μια premium μοτοσυκλέτα αυτή της κατηγορίας μέχρι και ενδείξεις για τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας αλλά και των επιλεγμένων προγραμμάτων οδήγησης που επηρεάζουν και την λειτουργία του κινητήρα αλλά και των ηλεκτρονικών. Η οθόνη προσαρμόζεται αυτόματα στις συνθήκες φωτεινότητας του περιβάλλοντος με μαύρο φόντο να δίνει τη θέση του στον λευκό, όταν το φως λιγοστεύει.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 34

Η σέλα είναι επίπεδη και το αφρώδες της πηγαίνει προς το σκληρό, κάτι που εμένα προσωπικά μου αρέσει, ενώ  το ικανοποιητικό πλάτος στο πίσω μέρος της εξασφαλίζει πολύ καλή άνεση στο ταξίδι: μοιράζει ομοιόμορφα την πίεση στα μαλακά μόρια του αναβάτη και αυτό δεν το περιμένει όταν πρωτοκάθεται στο "παγκάκι". Μπροστά στενεύει και εκμεταλλεύεται πλήρως την σχεδίαση της μοτοσυκλέτας σε αυτό το σημείο που παρουσιάζεται στενή, σχεδόν σαν μονοκύλινδρη. Τα πόδια δεν δυσκολεύονται να φτάσουν καθόλου στο έδαφος αφού δεν ανοίγουν και πολύ και μόνο όταν είναι πάνω στα μαρσπιέ οι ψηλότεροι ίσως θα τα ήθελαν λίγο πιο χαμηλά για να σχηματίζουν μικρότερες γωνίες τα γόνατά τους.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 38

Συνολικά η θέση οδήγησης του 790 Adventure είναι με μια λέξη εξαιρετική, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε η ΚΤΜ, που την έχει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τις μοτοσυκλέτες της κι αυτό αναδεικνύει και άλλα πολύ δυνατά στοιχεία της μοτοσυκλέτας, όπως είναι η κατανομή των μαζών. Το ρεζερβουάρ, που έρχεται πολύ χαμηλά και μπορεί να παραξενεύει μερικούς με την όψη του, δίνει την αίσθηση ότι η μοτοσυκλέτα είναι άλλα 20 κιλά ελαφρύτερη. Αν την πιάσετε από το τιμόνι και την “περπατήσετε” θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ με την επιλογή της KTM να λειτουργεί φυσικά ευεργετικά και κατά την οδήγηση αλλά και στους επιτόπιους ελιγμούς. Η αίσθηση είναι σχεδόν αέρινη για την χωρητικότητα του μοτέρ αλλά και τα πραγματικά κιλά της.

Καμουφλαρισμένη προστασία

Η προστασία από τον αέρα είναι σημαντικά καλύτερη στην πράξη από αυτό που νομίζεις όταν αντικρίζεις την "γύμνια" του Adventure. H ΚΤΜ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τη ζελατίνα και τα λιγοστά διάφανα πλαστικά γύρω της. Η ζελατίνα προστατεύει πολύ καλά τον κορμό του αναβάτη και την ίδια στιγμή στέλνει με ομοιόμορφο τρόπο τον αέρα στο πάνω μέρος του κράνους και λίγο στους ώμους. Μπόνους για την προστασία αποτελεί και η σχεδίαση του ρεζερβουάρ.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 23

Μπορεί να μην του φαίνεται, έτσι μαύρο που είναι, αλλά διώχνει μπόλικο αέρα μακριά από τα καλάμια και τις μπότες και αποτελεί φυσική συνέχεια των πλαϊνών πλαστικών που κάνουν και αυτά με τη σειρά τους καλή δουλειά στο πάνω μέρος των ποδιών.

Διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων - Εν αρχή ην η ανάρτηση

Στον τομέα των αναρτήσεων εντοπίζεται και η σημαντικότερη από τις διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων. Και τα δύο μοντέλα χρησιμοποιούν αναρτήσεις της WP έχουν ωστόσο πάρει διαφορετικούς δρόμους που διαμορφώνουν εν πολλοίς και τον χαρακτήρα τους. Η στάνταρ έκδοση φέρει την σειρά APEX με πιρούνι που διαχωρίζει τον έλεγχο της επαναφοράς και της συμπίεσης στο δεξί και το αριστερό καλάμι αντίστοιχα και δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση από την πλευρά του αναβάτη. Πέρα από την προφόρτιση του ελατηρίου ρυθμίσεις δεν διαθέτει ούτε το αμορτισέρ. Όλα αυτά τη στιγμή που η έκδοση R φέρει τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις XPLOR. Διαφορές έχουμε και στις διαδρομές με του R να φτάνουν στα 240 χλστ., ενώ στο στάνταρ “περιορίζονται” στα 200 χλστ.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 24

Οι διαφορές στις αναρτήσεις ενισχύονται και από την ελαφρώς διαφορετική γεωμετρία που παρουσιάζουν οι δύο μοτοσυκλέτες παρά το γεγονός ότι η KTM αναφέρει ότι το πλαίσιο και το ψαλίδι είναι και στις δύο περιπτώσεις πανομοιότυπα. Το πιρούνι του R με την μεγαλύτερη διάμετρο, οι ελαφρώς διαφορετικές πλάκες του τιμονιού, οι μεγαλύτερες διαδρομές  των αναρτήσεων αλλά και κάποιες μικρές διαφορές στις μπότες των δύο πιρουνιών μάλλον φέρουν εδώ και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτές τις διαφορές που εξειδικεύουν το R ακόμη περισσότερο στο χώμα. Έτσι στο “απλό” 790 το μεταξόνιο ανέρχεται στα 1.509 χλστ. ενώ στο R στα 1.528 χλστ. Παράλληλα η γωνία του λαιμού στο απλό βρίσκεται στις 64,1 μοίρες (63,7 στο R) και το ίχνος στα 107,8 χλστ. έναντι 110,4 χλστ. Λίγο πιο γρήγορη λοιπόν η γεωμετρία στην βασική έκδοση με στόχο την μεγαλύτερη ευελιξία, κάτι που γίνεται πιο έντονα αντιληπτό στην άσφαλτο και ακόμη περισσότερο στις μανούβρες με χαμηλές ταχύτητες. Συνοδεύεται παράλληλα και από μειωμένη απόσταση από το έδαφος στα 233 χλστ. έναντι των 263 χλστ. του R.

Διαφορών συνέχεια

Με το R να διαχωρίζει την θέση του ως το πιο χωμάτινο και πολεμικό από τα δύο 790 Adventure, το στάνταρ μοντέλο έχει προικιστεί από την αυστριακή εταιρία με στοιχεία που το κάνουν πιο άνετο στην καθημερινότητα αλλά και το ταξίδι. Η ζελατίνα του είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις και διάφανη, έναντι χαμηλότερης και φιμέ (πιο κατάλληλη για οδήγηση στο χώμα). Το φτερό του μπροστινού τροχού βρίσκεται κοντά στην ρόδα και όχι ψηλά κάτω από το φέρινγκ  με την KTM να μας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει αρκετή απόσταση ανάμεσα σε τροχό και ρόδα για να μην κολλήσει πηλός. Επίσης οι χειρολαβές και η σχάρα, που παρέχονται μαζί με το R, βρίσκονται ήδη τοποθετημένες στην στάνταρ έκδοση.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 12

Διαφορετική είναι και η σέλα στις δύο μοτοσυκλέτες με την καθεμιά να εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό ύπαρξης κάθε έκδοσης. Στο R είναι μονοκόμματη, με πολύ μικρή υψομετρική διαφορά για το μερίδιο του συνεπιβάτη, κάτι που διευκολύνει την κίνηση του εμπρός-πίσω του αναβάτη. Στο 790 Adventure, που βλέπουμε από κάτω της και ειδικά σχεδιασμένη θήκη για το κινητό σας, είναι διαιρούμενη με του αναβάτη να ρυθμίζεται σε ύψος μεταξύ δύο θέσεων στα 830 και 850 χλστ. αντίστοιχα., ενώ διαφορά έχουμε και στο συνολικό ύψος από το έδαφος αφού του R βρίσκεται +30 χλστ. ψηλότερα στα 880 χλστ. Φυσικά η ΚΤΜ δίνει πολλές επιλογές για ψηλότερες και χαμηλότερες σέλες –θερμαινόμενες μάλιστα- για τις δύο μοτοσυκλέτες ενώ οι στάνταρ σέλες και των δύο ταιριάζουν και στα δύο μοντέλα χωρίς μετατροπές.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 47

Στον τομέα του πλαισίου και του ψαλιδιού οι αισθητικές διαφορές εντοπίζονται στα χρώματα με το πορτοκαλί να κυριαρχεί στο πλαίσιο και το υποπλαίσιο του R και να αντικαθίσταται από το μαύρο στο 790 Adventure.

Ίδια είναι και τα φρένα για τις δύο μοτοσυκλέτες, με τους δίσκους 320 χλστ. της Galfer να συνεργάζονται με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης. Για τον πίσω τροχό βλέπουμε δίσκο διαμέτρου 267 χλστ. και διπίστονη δαγκάνα.

Διαφορές δεν έχουμε ούτε στο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο των δύο μοτοσυκλετών εκτός από το πρόγραμμα οδήγησης “Rally” που είναι στάνταρ στο R και μέρος του προαιρετικού εξοπλισμό στο 790 Adventure όπως και τα Quickshifter+ και cruise control – τα τελευταία και για τα δύο.

Τελευταία διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις είναι τα ελαστικά. Tο R φέρει τα τακουνάτα Metzeler Karoo 3, ενώ το στάνταρ τα πιο ασφάλτινα Avon Trailrider. Το μοντέλο της δοκιμής ωστόσο μας ήρθε εφοδιασμένο με τα Pirelli Scorpion Trail II.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 5

Ηλεκτρονικό οπλοστάσιο

Με την KTM να είναι από τις εταιρίες που ενίοτε πρωτοπορεί κιόλας στον συγκεκριμένο τομέα (μην ξεχνάτε ότι ήταν η πρώτη που τοποθέτησε Cornering ABS στα μεγάλα Adventure), το 790 Adventure παρουσιάζεται πλήρες στο κομμάτι των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του αναβάτη. Το προηγμένο Cornering ABS δίνει το “παρών” στα φρένα και το στάνταρ Traction Control αλλάζει επίσης τον τρόπο που λειτουργεί με την μοτοσυκλέτα υπό κλίση για να ταιριάξει ιδανικά με το άνοιγμα του γκαζιού από τον αναβάτη. Η KTM δίνει παράλληλα τη δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος πρόσφυσης αλλά και του ABS (το 9.1 MP  της Bosch), με το τελευταίο να φέρει και off Road πρόγραμμα που απενεργοποιεί το σύστημα στον πίσω τροχό.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 8

Μοτέρ δυνατό για κάθε συνθήκη

Ο προηγμένος υγρόψυκτος κινητήρας με τις τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και τους δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής είναι ο ιδανικός “σύντροφος” για τη νέα μοτοσυκλέτα της KTM αλλά και για τον αναβάτη που ψάχνει ένα μοντέλο για να τα κάνει όλα. Με δύο αντικραδασμικούς άξονες (ένα στον στρόφαλο και έναν στην κεφαλή ανάμεσα στους εκκεντροφόρους), έδειξε την αξία  και τον χαρακτήρα του στο 790 Duke και τώρα, με τις απαραίτητες αλλαγές δίνει κίνηση και στο Adventure προσφέροντας άριστα τις υπηρεσίες του. Οι 85 ίπποι που έδειξε στο δυναμόμετρο της Power House λένε μόνο την μισή αλήθεια για τις δυνατότητες του, αφού εκεί δεν αποτυπώνονται άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ίσως πιο σημαντικά από την ισχύ. Μιλάμε για την ευστροφία του, για την προθυμία να ανεβάσει στροφές μέχρι το κόφτη, για την πολύ καλή ελαστικότητα αλλά και για το μαλακό κιβώτιο των ταχυτήτων που προσφέρει και ακρίβεια στις αλλαγές του. Παράλληλα ο κινητήρας και παρά την υψηλή απόδοση για τον κυβισμό του –ακόμη υψηλότερη στο Duke στους 91,5 ίππους- παρουσιάζεται και εξαιρετικά οικονομικός ανάλογα φυσικά και με τις ορέξεις τους. Στην καθημερινότητα η μέση κατανάλωση …κατεβαίνει στα 5,6 λίτρα ανά 100 χλμ. μια τιμή εξαιρετική που αναδεικνύει το 790 και ως καθημερινό εργαλείο. Το μοτέρ συνοδεύεται και από τρία προγράμματα οδήγησης, τα Street, Rain και Off Road που αλλάζουν την απόδοση αλλά και την απόκριση στο γκάζι, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που πραγματοποιούν και στον τρόπο λειτουργίας του ABS και του Traction Control.

Στο Street το ride by wire γκάζι έχει την στάνταρ άμεση απόκριση, ο κινητήρας αποδίδει την μέγιστη ισχύ, το ABS λειτουργεί με ασφάλτινες ρυθμίσεις και το ίδιο ισχύει και για το traction control.

Στο πρόγραμμα Rain η ισχύς του κινητήρα πέφτει στους 70 ίππους, η απόκριση του γκαζιού γίνεται πιο προοδευτική, το traction control πιο παρεμβατικό και το ABS παραμένει ως είχε.

Στο Off Road πρόγραμμα η ισχύς από το κινητήρα βρίσκεται λίγο κάτω από τους 80 με την απόκριση στο γκάζι να γίνεται πιο άμεση, το σύστημα πρόσφυσης αφήνει τον πίσω τροχό να γλιστρά περισσότερο, ενώ το ABS για τον πίσω τροχό απενεργοποιείται.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 14

Ένα Adventure για κάθε μέρα

Είναι ολοκληρωμένο, είναι φιλικότατο, έχει δυνατό μοτέρ και σε περιμένει. Το 790 Adventure είναι ο ιδανικός σύμμαχος σου για κάθε είδους περιπέτεια αλλά και για την εκείνη της καθημερινής μετακίνησης. Ως γνήσιο adventure προσφέρει την όρθια θέση οδήγησης που θέλει κανείς για να κινηθεί με άνεση στην πόλη που συνεπάγεται παράλληλα και πολύ καλή εποπτεία του δρόμου. Η μοτοσυκλέτα της αυστριακής εταιρίας δεν σε απασχολεί με τερτίπια ούτε όταν κινείσαι με πολύ χαμηλές ταχύτητες ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Ο μαλακός και προοδευτικός συμπλέκτης δεν κουράζει τα δάκτυλα και το ρεζερβουάρ που εμφανίζει τον κύριο όγκο του ασυνήθιστα χαμηλά κάνει θαύματα με την κατανομή των μαζών και είναι κάτι που συνιστούμε και σε άλλους κατασκευαστές. Παρά τα 800 κυβικά του κινητήρα και τα 189 “στεγνά” κιλά, η μοτοσυκλέτα της KTM θυμίζει όντως μικρότερη σε κυβισμό μοτοσικλέτα, τη στιγμή που το τιμόνι δεν ενοχλείται ιδιαίτερα από τους καθρέπτες των αυτοκινήτων και η δύναμη του κινητήρα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Το KTM στρίβει χαρακτηριστικά εύκολα και γρήγορα ακόμη και στους γυαλισμένους δρόμους της πόλης και ένας από τους λόγους που το κάνει αυτό είναι και το πιρούνι. Δεν ρυθμίζεται αλλά δεν σε νοιάζει κιόλας στην προκειμένη περίπτωση αφού έχει σεταριστεί εξαιρετικά τουλάχιστον για τους ελληνικούς δρόμους. Αν θέλεις περισσότερα υπάρχει και το R. Το πιρούνι, σε συνδυασμό με την γεωμετρία του πλαισίου προσφέρει τρομερή αυτοπεποίθηση και σε αφήνει να κινηθείς με σπορ street ρυθμούς όπου και αν βρίσκεσαι, πόσο μάλλον σε επαρχιακό δρόμο. Αν και η αίσθηση που δίνει στις πολύ χαμηλές ταχύτητες είναι λίγο βαρύτερη από το συνηθισμένο δεν χαρακτηρίζεται βαριά σε καμία περίπτωση και τον λόγο για αυτή την επιλογή της KTM τον καταλαβαίνεις όταν οι ταχύτητες και ο ρυθμός ανέβουν. Στο επαρχιακό δρόμο θα πας τάπα χωρίς να το καταλαβαίνεις ή να νιώθεις ότι προσπαθείς και θα έχεις ως σημείο αναφοράς τους… υπόλοιπους δίτροχους και τετράτροχους που θα περνάς σα σταματημένους.

Στην τρομερή αυτοπεποίθηση που σου δίνει το 790 συνεισφέρουν τα μέγιστα και τα φρένα. Τα ακροδάκτυλά σου λαμβάνουν και μεταφέρουν στον εγκέφαλο εξαιρετική ακρίβεια, χωρίς αρχικό δάγκωμα, σα να πιάνεις τις δισκόπλακες με το χέρι. Το σύστημα δεν πάει πίσω ούτε σε δύναμη και το εντυπωσιακό είναι ότι την κατεβάζει και στην άσφαλτο, ακόμη και όταν η τελευταία δεν είναι στα καλύτερά της. Το ίδιο εντυπωσιακά παρουσιάζονται τα φρένα και στο χώμα αναφορικά με την αίσθηση. Τα ασφάλτινα ελαστικά δεν μου επιτρέπουν να επεκταθώ πάνω σε αυτό αλλά ακόμη και έτσι δεν φοβήθηκα ποτέ κάποιο μπλοκάρισμα και όταν αυτό έγινε ήταν γιατί ήθελα εγώ. Παρεμπιπτόντως, τα Pirelli δείχνουν να ταιριάζουν καλά με το 790 Adventure.

Ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας συμβάλλει επίσης στην διασκέδαση του αναβάτη εντός και εκτός δρόμου. Η δύναμη που βγάζει μπορεί να μην σε κάνει να αλληθωρίζεις όπως τα μεγαλύτερα δικύλινδρα της KTM είναι όμως  αρκετή ακόμη και για σπορ οδήγηση και αυτό οφείλεται και στην ευστροφία αλλά και την πολύ απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.

Τώρα για την απόδοση στο χώμα του 790 Adventure το ότι είναι KTM θα μπορούσε να μιλά και από μόνο του. Το εντυπωσιακό είναι ότι η φιλικότητα σε ακολουθεί και σε αυτό το τερέν και εδώ είναι που φαίνονται τα αγωνιστικά Ready to Race γονίδια της μοτοσυκλέτας. Δεν μπορείς να πας γρήγορα και με ασφάλεια αν δεν νιώθεις άνετα και η μοτοσυκλέτα των Αυστριακών φροντίζει να σου φτιάξει θετικά την διάθεση από τα πρώτα κιόλας μέτρα. Ο αρχάριος θα νιώσει σα στο σπίτι του και σύντομα θα αρχίσει να δοκιμάζει διάφορα “κόλπα” χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος. Το ίδιο και ο μέσου επιπέδου αναβάτης βάζοντας στο παιχνίδι και τις υψηλότερες ταχύτητες κίνησης. Οι αναρτήσεις δουλεύουν πολύ καλά, στο πνεύμα της travel enduro φιλοσοφίας της μοτοσυκλέτας ο ζωντανός κινητήρας έχει ήδη ρυθμίσει την απόδοση του για το χώμα και η αίσθηση μικρότερης μοτοσυκλέτας είναι παρούσα και εδώ. Δεν φοβάσαι ότι πρέπει να παλέψεις με κάποιο θεριό και αυτό είναι ένα από τα πολλά ατού της 790 Adventure που ξεδιπλώνει την απόδοσή της ανάλογα με την εμπειρία σου. Αυτό το λέμε για τους αναβάτες μεγαλύτερης εμπειρίας που δεν θα νιώσουν ότι περιορίζονται στη σέλα του 790 Adventure. Στην περίπτωση δε που νιώσουν κάτι τέτοιο η έκδοση R (διαβάστε την δοκιμή της εδώ) τους κλείνει πονηρά το μάτι και τους ανοίγει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες.

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 49

Μέτρον άριστον και αυστριακόν

Δύο πρωτιές σε μία. Με τον πρώτο εν σειρά δικύλινδρο στην ιστορία της η KTM πέτυχε με την πρώτη στην δημιουργία μιας μοτοσυκλέτας που για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον αποτελεί χρυσή τομή. Χωρίς τον όγκο και το βάρος των μεγαλύτερων Adventure αλλά το ίδιο σοφιστικέ σε συμπεριφορά και φιλοσοφία τα-κάνω-όλα, το 790 είναι ιδανικό για τους δρόμους μας και μπορεί να αποτελέσει και καθημερινή μοτοσυκλέτα χάρη στο χαμηλό βάρος και την φιλικότητα που το διακρίνει. Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται ποιοτικό και ικανότατο στο ταξίδι, αν και φυσικά δεν φτάνει στα ίδια επίπεδα με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας. Ο κινητήρας του είναι γνήσιος KTM σε χαρακτήρα και απόδοση και η κατανάλωση του μας έρχεται από το μαγικό κόσμο των mega scooters! Ταχύτατο στη άσφαλτο, εξαιρετικό στο χώμα για όλους (το τονίζω αυτό το τελευταίο) το 790 δεν παρουσιάζει καμία έλλειψη άξια λόγου. Αν θέλετε και άλλα, είπαμε υπάρχει και το R! Προς (όποιου) Θεού, δεν το συγκρίνω άμεσα με τα μεγάλα Adventure, το κάνω για να υπογραμμίσω τις τεράστιες δυνατότητές του 790 εντός και εκτός δρόμου που είναι άμεσα αξιοποιήσιμες από πλευράς αναβάτη χωρίς κάποιο κόστος. Το μόνο κόστος έχει να κάνει με το αντίτιμο που καλείται να πληρώσει κάποιος για να το κάνει δικό του, ένα αντίτιμο που το 790 Adventure το αξίζει. Η χρυσή τομή της KTM είναι εδώ και …Ready for you.

 

Προστασία αναβάτη: Κράνος Airoh Commander, Jacket Fovos Adventure, Παντελόνι Fovos Adventure, μπότες Forma Adventure, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Κατασκευαστής ΚΤΜ
Μοντέλο 790 Adventure
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 13.790
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 799
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x65,7
Συμπίεση (:1)  12,7
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Dell'Orto (σώμα 46 χλστ.)
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα με τον κινητήρα ενεργό μέρος του
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) 107,8
Μεταξόνιο (mm) 1.509
Ύψος σέλας (mm) 830-850
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) 233
Βάρος (χωρίς καύσιμο, kg)   189
Ρεζερβουάρ (lt)  20
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX διάμετρος καλαμιών 43mm, διαδομή 200 χλστ.
Πίσω  Αμορτισέρ WP APEX, διαδρομή 200mm, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-18''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm, δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης, Cornering ABS Bosch 9.1 MP
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 260mm,  δαγκάνα δύο εμβόλων, Cornering ABS Bosch 9.1 MP
   
Εξοπλισμός  
  TFT οθόνη 5 ιντσών, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης, καυσίμου, ένδειξη θεθμοκρασίας περιβάλλοντος, επιλεγμένης ταχύτητας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για, χαρτογράφηση, ABS, σύνδεση με smartphone
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  95/8.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  9/6.600
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 12:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « VIDEO ΤEST - KTM 790 Adventure R Test - KTM 450 Rally Replica - Με άρωμα Dakar! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon