.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 09:09

Test - KTM 450 Rally Replica - Με άρωμα Dakar!

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Με το γκάζι στο τέρμα, ότι υπάρχει στο πέρασμα της διαλύεται, εξαφανίζεται, γίνεται χαλί για να περάσει! Η KTM 450 Rally Replica είναι η μοναδική μοτοσυκλέτα στον κόσμο που μπορεί να σου φέρει στην μύτη το άρωμα από το Rally Dakar, σε ανάλογη τιμή!

Αγωνιστική με ιστορία

Ready to Race - Το motto της KTM στην καλύτερη του εκδοχή, με προορισμό τις αχανείς εκτάσεις που διοργανώνεται κάθε χρόνο ο αγώνας Rally Dakar. Και όχι απαραίτητα μόνο για αυτόν τον τόσο απαιτητικό πολυήμερο αγώνα, αλλά και για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Rally, αλλά και για τους κατά τόπους εθνικούς αγώνες μικρότερου βεληνεκούς.

Η KTM φροντίζει να κατασκευάζει αγωνιστικές μοτοσυκλέτες έτοιμες για τους προαναφερθέντες αγώνες, σε περιορισμένα τεμάχια, βασιζόμενες σε αυτές που χρησιμοποιούν οι εργοστασιακοί αναβάτες της.Ουσιαστικά, μπορείς να αποκτήσεις την ίδια ή παραπλήσια τεχνολογία, σε μία τιμή που για την εταιρία, μάλλον είναι μικρή, αφού όπως καλά γνωρίζουν οι ψαγμένοι, όταν μιλάμε για πρωτότυπα, τιμή δεν υπάρχει.

Έχοντας κατακτήσει 18 συνεχόμενες φορές το Rally Dakar, αν μη τι άλλο η KTM μπορεί να καυχιέται ότι είναι η σημαντικότερη εταιρία στο ειδικό αυτό άθλημα.

Και οι περισσότερες μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν οι ιδιώτες που γεμίζουν τις συμμετοχές, έρχονται έτοιμες από το εργοστάσιο να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Μία εξ αυτών, 450 Rally Replica, βρέθηκε στα χέρια της Enduro Greece, της ελληνικής εταιρίας που εξειδικεύεται στις εκδρομές με enduro μοτοσυκλέτες, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά μεταξύ άλλων, προσφέρει support σε αναβάτες στους αγώνες Rally. Και αυτό, εντός και εκτός συνόρων. Μιλάμε δηλαδή για εμπειρία και εξειδίκευση μοναδική για την χώρα μας.IMG_3990-web_-_Αντιγραφή.JPGΗ συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είναι μοντέλο 2017, και ήρθε στην Ελλάδα από την Enduro Greece, για να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες στα βαλκάνια. Ουσιαστικά, έρχεται να ενισχύσει τον ήδη διαθέσιμο στόλο εξοπλισμένων μοτοσυκλετών Rally προς ενοικίαση.

Αυτή η μοτοσυκλέτα κατασκευάζεται επίσημα από το εργοστάσιο της KTM για τους ιδιώτες που αγωνίζονται σε αγώνες Rally, ή απλώς θέλουν μία τέτοια μοτοσυκλέτα για ερασιτεχνική χρήση. Απαραίτητο προσόν, να διαθέτουν τα χρήματα που κοστίζει, τα οποία δεν είναι λίγα. Η τιμή που προσφέρεται από την KTM φτάνει στα 34.500euro, στο εξωτερικό, με την τιμή να αυξάνεται με τους ελληνικούς φόρους (τιμή αγοράς της συγκεκριμένης).

Να ξαναπούμε ότι μιλάμε για μία race replica, στα πλαίσια των μοτοσυκλετών που συμμετάσχουν στο Rally Dakar ή σε αντίστοιχους αγώνες, οπότε τα χρήματα για μία τέτοια κατασκευή, της οποίας πολλά ανταλλακτικά δεν είναι ευρείας παραγωγής, είναι ανάλογα.

Τεχνολογία που αντέχει

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την μοτοσυκλέτα από την οποία προέρχεται το πλαίσιο, το οποίο θυμίζει έντονα αυτό του 690 Enduro. Όμως, το ψαλίδι, μαζί με το πίσω φρένο και την τρόμπα του, προέρχονται ξεκάθαρα από το 950 Adventure. Μάλιστα, σε επίσκεψη μας πριν λίγα χρόνια στο R&D της KTM στην Ισπανία, ο πρώην αγωνιζόμενος και υπεύθυνος της ομάδας Rally, Jordi Viladoms, μας ενημέρωσε ότι το πλαίσιο έρχεται από την 950 Adventure του 2002, την μοτοσυκλέτα με την οποία κέρδισε το Dakar ο αείμνηστος Fabrizio Meoni!!

Όπως και να έχει, μιλάμε για μυστικά της KTM, για τεχνολογία που αντέχει στο χρόνο για να υπάρχει ακόμη, που δείχνει κιόλας την εμμονή στην σταθερότητα και εμπιστοσύνη που προσφέρει ένα τέτοιο πλαίσιο. Κάτι απαραίτητο, αν σκεφτούμε ότι οι αναβάτες καλούνται συχνά να οδηγούν με ταχύτητες άνω των 150-160χ.α.ω. σε ειδικές συνθήκες με άμμο, σε άγνωστα εδάφη, με μοναδικό όπλο το road book!

Στο γραφείο εργασίας του αναβάτη, βλέπε, όργανα και χειριστήρια, μπορούν να ελεγχθούν το οδόμετρο, το roadbook, το σύστημα μέτρησης χιλιομέτρων MIO, όλα με κουμπιά στο αριστερό άκρο του τιμονιού, αλλά και στο δεξί, ακόμη και η τρόμπα καυσίμου του πίσω ρεζερβουάρ. Υπάρχει επίσης ηλεκτρονικό οδόμετρο όπως στις enduro μοτοσυκλέτες σε σχεδίαση, με διαφορετικές λειτουργίες και εμφάνιση ωστόσο. Όλα τους, τοποθετημένα στον carbon ''πύργο'' στήριξης. Υπάρχουν επίσης ενδεικτικές λυχνίες για τα μπροστά και το πίσω ρεζερβουάρ που ενημερώνουν ξεχωριστά για την ρεζέρβα, ενώ άλλες, για τα λάδια, τον ψεκασμό, τα φλας, τα φώτα.

IMG_4073-web.JPGΤο τιμόνι είναι μεταβλητής διατομής και προέρχεται από την Neken, ενώ στις πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος κατασκευασμένες από ergal με ρυθμιζόμενο ίχνος, συναντάμε και stabilizater της Scott, για σταθερότητα στις γρήγορες συνθήκες.

Τα ρεζερβουάρ ουσιαστικά είναι τρία, δύο μπροστά, εκατέρωθεν του πλαισίου, με ξεχωριστή τάπα, και ένα πίσω, με δική του τάπα, πίσω από την σέλα. Όλα συνδέονται μεταξύ τους με τρόμπες καυσίμου.

Η συνολική χωρητικότητα φτάνει στα 33 λίτρα, με τα 15 να μοιράζονται στα μπροστινά (7,5 σε κάθε μεριά) και 18 στο πίσω.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει serial numbers σε αρκετά σημεία, εκτός από το πλαίσιο και τον κινητήρα. Τέτοιους αριθμούς συναντάμε και στις δύο πλευρές του λαιμού του πλαισίου, στο μοτέρ κάτω από το γρανάζι, στα κλειδιά της κλειδαριάς τιμονιού, στην μπουκάλα της μπροστινής ανάρτησης, αλλά και στο κάτω τμήμα του αμορτισέρ.

Το fering με ζελατίνα διάφανη στα πρότυπα των αγωνιστικών Rally της KTM, προστατευτική ποδιά από carbon και φυσικά οι κορυφαίες πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της WP, με διαδρομή 305 χιλιοστά για το 48άρι μπροστινό σύστημα, και 300 για το αμορτισέρ με σύστημα PDS πίσω, έρχονται να συμπληρώσουν ένα μοναδικό "πακέτο".

Μοναδική σταθερότητα

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είναι ιδιαίτερη περίπτωση γιατί φοράει εργοστασιακά cone valve settings στο μπροστινό σύστημα, και εργοστασιακό Traxx αμορτισέρ πίσω, απευθείας από τις αγωνιστικές ομάδες της KTM. Κάτι που δεν προσφέρεται στο ευρύ κοινό και δεν περιλαμβάνεται στην αρχική τιμή.

Η όψη, είναι φυσικά ογκώδης, μίας μοτοσυκλέτας adventure, και εντυπωσιάζει με αυτό το ''look''. Ωστόσο, η ζυγαριά σταματάει όλο αυτό τον όγκο, στα μόλις 139 κιλά με άδεια τα ρεζερβουάρ!Και αυτός ο όγκος, εξαφανίζεται όταν βρεθείς στην σέλα, με την θέση οδήγησης να είναι στενή, όπως αρμόζει σε μία αγωνιστική enduro μοτοσυκλέτα.

Στην αρχή μόνο μπορεί να σου φανεί φαίνεται βαριά, ειδικά αν την συγκρίνεις με enduro, με όλα τα ρεζερβουάρ, τον πύργο κλπ, αλλά όλο αυτό το βάρος χάνεται μόλις κυλήσει τους τροχούς της. Η θέση οδήγησης είναι πολύ στενή και μπορείς να μετακινείσαι άνετα μπροστά και πίσω. Είναι φυσικά, επιθετική, ψηλή, στα 960 χιλιοστά, με το τιμόνι αρκετά ψηλά τοποθετημένο, για συνεχόμενη όρθια οδήγηση.

Ο κινητήρας των 450 κυβικών εκατοστών είναι βασισμένος σε αυτόν που χρησιμοποιούν και οι αγωνιστικές motocross και enduro της εταιρίας, φυσικά με διαφορετικό σύστημα λίπανσης, μιας και η χρήση του είναι να λειτουργεί συνεχώς σε ταχύτητες πάνω από τα 120-140χ.α.ω., και σε ανάλογες στροφές. Η σχέση μετάδοσης του κιβωτίου είναι ανάλογα προσαρμοσμένη γι' αυτές τις συνθήκες. Γι' αυτό μάλιστα η μοτοσυκλέτα δεν σε εντυπωσιάζει στις χαμηλές στροφές λειτουργίας, αλλά όσο πιο γρήγορα πας, τόσο βλέπεις την δύναμη να βγαίνει ομοιόμορφα, και μετά τις μεσαίες, να γίνεται χαμός!

IMG_4067-web.JPG
Ότι χάνει στις χαμηλές στροφές, το κερδίζει στις ψηλές, αφού ο κινητήρας έχει ρυθμιστεί ώστε να λειτουργεί σε αυτή την καμπύλη στροφών. Και όλο το σύνολο, ''ξυπνάει'' μετά τα 100χ.α.ω., αφού σε ταχύτητες με τριψήφια νούμερα, όλα λειτουργούν σωστά. Το πλαίσιο, οι αναρτήσεις, το stabilizater, ο κινητήρας, νιώθεις την μοτοσυκλέτα με την αδράνεια που έχει, και με το βάρος της, να σταθεροποιείται. Βλέπεις τις λακκούβες και πιστεύεις ότι θα σκοτωθείς, αλλά η μοτοσυκλέτα σου δίνει την δυνατότητα να ανοίξεις το γκάζι τέρμα και να περάσεις με ασφάλεια. Το μεταξόνιο των 1520 χιλιοστών είναι αυτό που χρειάζεται και το μακρύ ψαλίδι και η γωνία κάστερ των 27,5 μοιρών, φροντίζουν για την σταθερότητα.

Γαντζώνεσαι και... ανοίγεις!

Ουσιαστικά βασίζεσαι στο πλαίσιο και στις αναρτήσεις, γαντζώνεσαι στο τιμόνι, ανοίγεις το γκάζι, και η μοτοσυκλέτα σε ανταμείβει με την σταθερότητα. Ακούς τον κινητήρα να λυσσάει μέσω της εξάτμισης της Akrapovic και το πέρασμα από λακκούβες γίνεται αβίαστα, οι πέτρες κάνουν στην άκρη στο πέρασμα της, κάθε τι που βρίσκεται στο δρόμο απλά εξαϋλώνεται. Οι πλαγιολισθήσεις διαρκείας έρχονται για πλάκα, με το δεξί γκριπ να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή ''ακτίνας'', και τον πίσω τροχό με το Golden Tyre Adventure ελαστικό, να σπινάρει ατελείωτα.

Η 450 Rally Replica, είναι ''ντουβάρι'', και παραμένει σταθερή ότι και αν της κάνεις.

IMG_3990-web.JPGΑν μπορείς να της κάνεις, γιατί είναι και αυτό ένα θέμα, μιας και πρόκειται για μία άκρως αγωνιστική κατασκευή. Ως τέτοια, είναι απαιτητική, αλλά για ένα παράξενο λόγο, την συνηθίζεις αμέσως.

Σαν γνήσια αγωνιστική κατασκευή, απαιτεί συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης, ανάλογα την χρήση. Για παράδειγμα, κάθε 50 ώρες λειτουργίας χρειάζεται αλλαγή εμβόλου, μέτρημα του κυλίνδρου και της κεφαλής, έλεγχο του εκκεντροφόρου και των ρουλεμάν του, αλλαγή των τσιμουχών της τρόμπας νερού, έλεγχο κιβωτίου και του μηχανισμού του, έλεγχο στις τρόμπες βενζίνης και στο σύστημα λαδιού, αλλαγή της αλυσίδας χρονισμού, αλλαγή όλων των ρουλεμάν, κ.α.! Άρα, δεν είναι μόνο η αγορά της ακριβή, αλλά και η συντήρηση!

Μόνο το έμβολο της, για παράδειγμα, κοστίζει 1900euro!

Οπότε, είναι γενικά για ''έχοντες'', και όχι απαραίτητα έχοντες τις οδηγικές απαιτήσεις για να την απολαύσουν....

Ωστόσο, η Enduro Greece θα παρέχει μία τέτοια μοτοσυκλέτα για ενοικίαση στην Ελλάδα, με τιμή αντίστοιχη της τιμής της βέβαια, για όσους επιθυμούν να γευτούν αυτό το ακριβό μέλι. Μείνετε συντονισμένοι!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 450 Rally Replica
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (€) 34.000 (τιμή αγοράς της συγκεκριμένης στο εξωτερικό)
Εγγύηση Ένας μήνας
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K , Υ/Ψ, 1EEK, 4β/Κ OHC
Κυβισμός (cc) 449,3
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 63,4 x 95
Σχέση συμπίεσης 12,6:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε  1 Akrapovic
Λίπανση  Yγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, slipper 
Πρωτεύουσα σχέση μετάδοσης 32:76
Σχέσεις ταχυτήτων 6
1η σχέση 16:32
2η σχέση 18:30
3η σχέση 20:28:00
4η σχέση 22:26
5η σχέση 24:24:00
6η σχέση 21:18
Μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:48
   
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο τύπου χωροδικτύωμα
Κάστερ (°)  27.5
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1520
Ύψος σέλας (mm) 960
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 280
Βάρος (kg)   139
Ρεζερβουάρ (lt) 33
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP 48 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 305mm 
Πίσω  Αμορτισέρ WP με PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 300mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21 Golden Tyre Adventure
Πίσω  150/70-18 Golden Tyre Adventure
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Φρένα Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλους της Brembo
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 12:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - KTM 790 Adventure 2019 Test - KTM 390 Adventure 2020 - Ready to everything! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon