.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 12:33

Test - KTM 390 Adventure 2020 - Ready to everything!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Μπορεί το motto της KTM να είναι Ready to Race, όμως η νέα 390 Adventure έρχεται να το διαφοροποιήσει: Ready to everything, αποτελώντας την μία μοτοσυκλέτα που τα κάνει όλα!

 

Επιστροφή στις ρίζες

Οι εποχές πέρασαν, οι ανάγκες άλλαξαν, ο κόσμος προσαρμόστηκε σε νέα δεδομένα. Κάποτε θεωρούσαμε μεγάλη μοτοσυκλέτα αυτή των 250 και 500 κυβικών εκατοστών, πλέον για να πάμε για κατούρημα θέλουμε 1200+ κυβικά εκατοστά, 120+ ίππους, και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του κόσμου να μας κρατούν το... χέρι.
Αυτή η εξωπραγματική για τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου αλλαγή, ώθησε την πάλαι ποτέ χρηστικότατη κατηγορία, γνωστή και ως "on/off", να γίνει "Adventure" και τα μικρά της μοντέλα, να φτάνουν στα 650 - 900 κυβικά εκατοστά. "Τι έχεις;" "Ένα HoYaTriKTsuBM 850 GRTDX". "Αν, δεν είναι καλό, πρέπει να πάρεις το ΒΜKtSuHoYa 1300 Turbo για να πας στη δουλειά σου, στην καφετέρια, εκδρομή... 50 χιλιομέτρων".
Ευτυχώς που εμείς μεγαλώσαμε πάνω σε μονοκύλινδρα on/off, είδαμε, οδηγήσαμε, ζήσαμε, και διαπιστώσαμε, ότι με τα αδύναμα 250 κυβικά εκατοστά του '90, μπορούσες να κάνεις τα πάντα. Γιατί όχι και σήμερα;
Η στροφή των εταιριών στα ''μικρά'' Adventure, έδωσε ένα νέο ενδιαφέρον στην αγορά, με τις εταιρίες να προσεγγίζουν η κάθε μία με τον δικό της τρόπο το θέμα ''Adventure πόλης'', με επιλογές από τα 250 έως τα 310 κυβικά εκατοστά. Και πριν λίγα χρόνια, είδαμε και προτάσεις των 500 κυβικών εκατοστών, να τραβάνε τα μάτια του κοινού, και μαζί τις πωλήσεις, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες - και επιλογές - συγκριτικά με τα προαναφερθέντα μικρότερα μοντέλα.
Και κάπου εδώ, είναι η σειρά της KTM που έρχεται να μπει δυναμικά στην κατηγορία με τον δικό της μοναδικό τρόπο, προσφέροντας μία μοτοσυκλέτα ικανή να συνδέσει αυτούς τους δύο κόσμους των ''μικρών'' Adventure, 250 έως 500 κυβικών εκατοστών.
Για την ακρίβεια, η παρουσία του 390 Adventure δείχνει με την πρώτη επαφή πως κανείς από τους παραπάνω κατασκευαστές, δεν πήρε τόσο σοβαρά το project, όσο η KTM. Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς πως μπορείς να προσφέρεις σε μία Minimal μοτοσυκλέτα καθημερινής χρήσης, τόση τεχνολογία, που συναντάς μόνο σε μοτοσυκλέτες τριπλάσιου κυβισμού και κόστους.

Ζηλευτός εξοπλισμός
Για παράδειγμα, έχουμε δει και αλλού οθόνες TFT, αλλά εδώ υπάρχει συνδεσιμότητα με κινητό για το πρόγραμμα Navigation My Ride της KTM (εφαρμογή στο κινητό με χρέωση), εμφάνιση χιλιομετρητών, ρεζέρβας, εξωτερικής θερμοκρασίας αλλά και κινητήρα, εναπομείναντα χιλιόμετρα αναλόγως καυσίμου, ένδειξη επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο, στροφόμετρο και ταχύμετρο, όλα εύκολα προσβάσιμα μέσω του αριστερού διακόπτη του τιμονιού - αμφότεροι οι διακόπτες, είναι φωτιζόμενοι!
Στην οθόνη, εμφανίζονται επίσης και τα ηλεκτρονικά συστήματα που μπορείς να ρυθμίσεις, όπως το αφαιρούμενο Traction Control (MTC) και ABS, με ρύθμιση Off Road! Το τελευταίο, που προέρχεται από την Bosch και είναι το δικάναλο 9.1 MP2, διαθέτει σύστημα Cornering με αισθητήρα 3D, για βελτίωση του φρεναρίσματος καθώς η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση σε στροφή!
Φρένα της ByBre (By Brembo), με δίσκο 320 χιλιοστών και ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων για μπροστά, και 230 χιλιοστών με μονού εμβόλου δαγκάνα, αναλαμβάνουν το φρενάρισμα. Το συνολάκι, έρχεται από το 390 Duke.
Τεχνολογία Ride-by-wire στο γκάζι για κορυφαία αίσθηση στο άνοιγμα του γκαζιού, αντί για ντίζα, συμπλέκτης ολίσθησης Slipper για άφοβα κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς μπλοκάρισμα του πίσω τροχού, προαιρετικό Quickshifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα σχέσεων χωρίς χρήση συμπλέκτη, συμπληρώνουν μία εξαιρετική εικόνα, πριν καν μπούμε στα ''βασικά''. Έχετε ακούσει ξανά για τέτοιο εξοπλισμό σε μοτοσυκλέτα μικρού ή μεσαίου κυβισμού;
Αν ψάχνετε την απάντηση, θα σας πούμε, μόνο στο αντίστοιχο 390 Duke της KTM!
Και αναλύοντας τα δεδομένα, παρατηρούμε ότι η KTM ΔΕΝ μπήκε στην διαδικασία να φτιάξει μία μοτοσυκλέτα σαν το 790 Adventure, ή δύο εκδόσεις του, όπως στην περίπτωση του 790, με το απλό και το R - και οι δύο με ακτινωτούς τροχούς 21/18 ιντσών.
Αντίθετα, η 390 Adventure έρχεται πολύ σωστά με τροχούς αλουμινένιους τροχούς 19/17 ιντσών, με ελαστικά διπλής χρήσης της Continental, TKC70, σε διαστάσεις 100/90-19 - 130/80-17.

Ανάμεσα σε 790 Adventure και 390 Duke
Το ρεζερβουάρ είναι πλαστικό, χωρητικότητας 14,5 λίτρων, ικανή για τεράστιες αποστάσεις με την μικρή κατανάλωση του 390 Adventure αναλόγως διάθεσης αναβάτη (3,5 έως 5 λίτρα max), κάτι που του δίνει αυτονομία πάνω από 250 χιλιόμετρα.
Και - ευτυχώς - παραμένει μόνο στο άνω τμήμα (τα 790 έχουν και στα πλαϊνά, χαμηλά), και η μοτοσυκλέτα δείχνει πολύ όμορφη με αυτό!
Το fering, προέρχεται αυτούσιο από το 790, περιλαμβάνοντας LED φωτισμό, ρυθμιζόμενη ζελατίνα (με βίδα) για 4 εκατοστά, κάτι που σημαίνει πως οι ζελατίνες τουρισμού της KTM, ταιριάζουν αυτούσιες από τα μεγαλύτερα μοντέλα.
Το συνολάκι; Πανέμορφο, στο πορτοκαλί-μαύρο χρωματισμό, θυμίζει έντονα συρρικνωμένη μεγάλη μοτοσυκλέτα Adventure. Και η λευκή - πορτοκαλί έκδοση, δείχνει ακόμη πιο όμορφη και rally!
Όμως, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αντλεί τις ρίζες του από τους αγώνες rally, αλλά από το 390 Duke. Η KTM χρησιμοποίησε ως βάση το πετυχημένο naked μοντέλο, στο οποίο έκανε τις απαραίτητες αλλαγές για να το προσαρμόσει στην νέα χρήση. Εκτός των προαναφερθέντων, το υποπλαίσιο άλλαξε με ένα ισχυρότερο για μεταφορά δύο επιβαινόντων και εξοπλισμού, το οποίο είναι αφαιρούμενο - όπως είναι και τα βιδωτά μαρσπιέ συνεπιβάτη πάνω του.
Οι μεγάλες ξεχωριστές σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη, μπορούν να αντικατασταθούν με μαλακότερες Gel ή ακόμη και με ίσια ενιαία, από τα power parts.
Το πλαίσιο χωροδικτύωμα, παραμένει ίδιας φιλοσοφίας και σχεδίασης με του 390 Duke, με διαφορετικές διαστάσεις ωστόσο, αναφορικά με την γωνία κάστερ που αύξησε την γωνία της στις 26,5 μοίρες από 25, το ίχνος που πήγε στα 98 χιλιοστά από 95, το μεταξόνιο που αύξησε το μήκος του στα 1430mm από 1357 λόγω του μακρύτερου ευμεγέθους ψαλιδιού. Όπως ήταν λογικό, το ύψος σέλας αυξήθηκε στα 855mm από 830, και η απόσταση εδάφους στα 200mm από 185. Δεν είναι ένα 390 Duke με διαφορετικά κοστούμια δηλαδή, και αυτό, το συναντάς σε κάθε σημείο που θα πέσει το μάτι.
Η μεγάλη αλλαγή βέβαια, αφορά στις αναρτήσεις, οι οποίες προέρχονται από την WP, είναι τα μοντέλα APEX, και είναι ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43 χιλιοστών, με διαδρομή στα 170 χιλιοστά, και ένα ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, αμορτισέρ, με διαδρομή 177 χιλιοστών. Η κίνηση αυτή, ρυθμιζόμενων αναρτήσεων, δείχνει και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η αυστριακή εταιρία την νέα της μικρή Adventure, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η απλή 790 Adventure, έχει απλές αναρτήσεις χωρίς ρυθμίσεις!
DBS_6989-web.jpg

KTM Adventure Spirit
Αυτά φυσικά και είναι τα δεδομένα της KTM και πάνω σε αυτά βασίζεται για να προσφέρει στον κόσμο μία μοτοσυκλέτα με την οποία να κάνει True Adventure. Και γι' αυτό και η παρουσίαση της νέας 390 Adventure έγινε στην Τενερίφη, προκειμένου να δείξει οδηγικά και φωτογραφικά, ότι είναι ικανή για τα πάντα.
Καλό, και κακό αυτό. Γιατί μπορεί η KTM ως εταιρία να φημίζεται για τις Rally επιτυχίες της, τους παγκόσμιους τίτλους σε κάθε είδος μηχανοκίνητου αθλητισμού, και φυσικά τις 18 συνεχόμενες νίκες στο Dakar, αλλά ο καθημερινός αναβάτης, δεν πολυενδιαφέρεται για τέτοια στατιστικά. Τα ακούει, αλλά μέχρι εκεί.
Ο καθημερινός αναβάτης θέλει μία μοτοσυκλέτα βολική, φιλική, όμορφη, ποιοτική, με καλό όνομα - σε αυτό, χρειάζονται τα παραπάνω, αξιόπιστη, με καλό δίκτυο συνεργείων, χρηστική για τα πάντα, και φυσικά, προσιτή οικονομικά.
Υπάρχουν απαντήσεις εδώ.
Ως adventure πόλης, η KTM 390 Adventure είναι η μοτοσυκλέτα που μπορεί να αποτελέσει τον κορυφαίο ''συνεργάτη'' στις καθημερινές μετακινήσεις. Ύψος σέλας που μπορεί να βολέψει μέτριου ύψους αναβάτες, αλλά και κιτ χαμηλώματος κατά 25 χιλιοστά στην πίσω ανάρτηση, για τους πιο κοντούς, ή ακόμη και το αδύναμο φύλο. Άρα το θέμα ύψος, το λύνουμε εύκολα αν μας αρέσει να μετακινούμαστε με χαρακτήρα και ασφάλεια.
Η θέση οδήγησης είναι άνετη, ψηλή, το σώμα βρίσκει άνετα την στάση του, τα χέρια αμέσως τα χειριστήρια, τα πόδια δεν λυγίζουν υπερβολικά για να βρουν τα μαρσπιέ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο 390 Adventure, εμείς, με ύψος 1.80m, χωράμε πιο άνετα από το απλό 790 Adventure, στο οποίο σχεδόν ''δίπλωναν" τα γόνατα! Το μέγεθος της μοτοσυκλέτας που είναι μαζεμένο, χωράει άνετα έναν, αλλά και δύο επιβαίνοντες, χωρίς να χρειάζεται να είναι μινιατούρες. Από κει και πέρα, το ζύγισμα της ελαφριάς μοτοσυκλέτας (158 κιλά άδεια), είναι τόσο εύκολο που δεν καταλαβαίνεις τα κιλά. Ακόμη και από τα πρώτα μέτρα, νομίζεις ότι πρόκειται για μοτοσυκλέτα 120 κιλών, με πανάλαφρη αίσθηση. Τόσο στην αλλαγή κατεύθυνσης, όπου "ακούει" με απίστευτη ευκολία, αλλά και αυτή του τιμονιού, το 390 Adventure δείχνει παιχνιδάκι. Το άκαμπτο πλαίσιο σε συνδυασμό με τις προοδευτικές αναρτήσεις, κρατούν το 390 στο ύψος του χωρίς περιττές ελαστικότητες, κι έτσι κάθε εντολή του αναβάτη, μεταδίδεται ακαριαία.

Παιχνιδάκι στην πόλη
Έτσι, μέσα στην πόλη, το 390 Adventure αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για καθημερινή μετακίνηση. Στρίβει για πλάκα, κόβει αρκετά το τιμόνι του, είναι στενό και χώνεται ανάμεσα στα αμάξια, φτάνει πρώτο στο φανάρι, περνάει με άνεση τις λακκούβες χωρίς να ασχολείται ο αναβάτης για αποφυγή τους. Και τίποτα δεν ταράζει την ηρεμία αναβάτη και συνεπιβάτη, αφού οι αναρτήσεις και το πλαίσιο φροντίζουν για την άνεση και ασφάλεια τους. Τα φρένα άριστα σε αίσθηση, αλλά και δύναμη, αφού δεν χρειάζεται να τα ζορίσεις για να σταματήσεις το 390 Adventure όποτε επιθυμείς. Ο κινητήρας, λειτουργικότατος, δυνατός από τις χαμηλές στροφές, γραμμικός σε λειτουργία, με ομαλότητα στο αρχικό άνοιγμα του γκαζιού, και ξέσπασμα μετά τις 6.000σ.α.λ. Ό 'τι ακριβώς χρειάζεσαι για να κυκλοφορείς με άνεση καθημερινά. Το σύστημα Ride-by-Wire προσφέρει όση αμεσότητα θέλεις στο άνοιγμα του γκαζιού, και κορυφαία αίσθηση, και η ροπή, σε βοηθάει να κινείσαι απερίσκεπτα σε χαλαρούς, ή σβέλτους ρυθμούς, στα ''εμπόδια'' της πόλης. Ούτως ή άλλως, το Cornering ABS θα φροντίσει για την ασφάλεια σου στο φρενάρισμα σε κάθε τύπου οδόστρωμα, ακόμη και αν είσαι υπό κλίση, ενώ για την δύναμη, δεν έχεις να φοβάσαι κάτι, μιας και το MTC - Traction Control, θα ενεργοποιηθεί όταν πάει να γλιστρήσει ο πίσω τροχός, σώζοντας ότι δεν θα μπορούσες να ελέγξεις. Κατεβάζεις άνετα ταχύτητες δίχως φόβο για μπλοκάρισμα, λόγω της ύπαρξης του συμπλέκτη ολίσθησης, αλλά γνωρίζεις ότι υπάρχει και προαιρετικό Quickshifter αν το επιθυμείς, για αλλαγή σχέσεων χωρίς συμπλέκτη.
Τα ελαστικά διπλής χρήσης, ταιριάζουν άριστα στις καθημερινές συνθήκες, μιας και δεν καταλαβαίνουν από σκόνη, γλιστερό οδόστρωμα ή ακόμη και λίγο χωματάκι, ξέρετε, αυτό που κάποιες φορές κρύβεται εκεί μετά την στροφή και σας περιμένει.
Συνδεσιμότητα με το κινητό με το προαιρετικό KTM My Ride, για πλοήγηση στην πόλη ή και αλλού, πανεύκολη ρύθμιση των επιλογών της TFT οθόνης, κάπως σκληρή σέλα που όμως δεν μας προβλημάτισε, και η κίνηση καθημερινά στην πόλη, γίνεται παιχνίδι.
DBS_7185-web.jpg

Adventure υπόσταση
Το καθημερινό παιχνιδάκι έχει και άλλη υπόσταση, αυτή που η KTM θέλησε να προωθήσει σημαντικά στην επίσημη παρουσίαση του, και δεν είναι από την χωμάτινη adventure χρήση.
Ωστόσο, θα θέλαμε να σταθούμε στο ποσοστό adventure που θα κάνει κάποιος με μία μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης, αλλά και στα όρια που η μοτοσυκλέτα θέτει για κάτι τέτοιο.
Μία μοτοσυκλέτα σαν την 390 Adventure, κατασκευάστηκε, αλλά και θα επιλεγεί, για την άνεση να μπορεί να ταξιδέψει σε μικρά ή μεγάλα ταξίδια, αναλόγως αντοχής του αναβάτη. Γιατί με 44 ίππους - 42 στον τροχό έβγαλε!, περιορισμοί προφανώς δεν υπάρχουν, εκτός αν είσαστε από αυτούς που θέλουν 160 άλογα και 200χ.α.ω. σταθερή ταχύτητα για ταξίδι. Αυτό όμως, είναι μία άλλη ιστορία.
Εμείς επιλέξαμε να διανύσουμε 250 χιλιόμετρα σε μία μονοήμερη εξόρμηση, που στο 50% της, περιελάμβανε χωματόδρομους. Πέριξ της Αττικής γης, σε κοντινά χωριά και δασικούς όγκους, κινηθήκαμε με άνεση με ταχύτητες κοντά στα 120-130 χ.α.ω., με τον κινητήρα να ''γουργουρίζει'' κάπου στις 6.000σ.α.λ. και το όριο του στις 10.000 σ.α.λ. Στην εθνική οδό, η προστασία από τον αέρα είναι καλή ακόμη και στην χαμηλή θέση ρύθμισης της ζελατίνας, μιας και ο αέρας διαχέεται στο σώμα χωρίς να χτυπάει συγκεκριμένο σημείο και να ενοχλεί. Ρυθμίζει προς τα πάνω κατά 4 εκατοστά, αλλά ούτως ή άλλως διατίθεται ψηλότερη ζελατίνα από το 790, απ' όπου και προέρχεται όλο το μπροστινό συνολάκι. Θα σημειώσουμε όμως ότι ένα τρίξιμο της ζελατίνας, μας συντρόφευε καθ' όλη την διάρκεια της δοκιμής.
Από σταθερότητα στις ευθείες πάντως, ακόμη και στην τελική των 165 χ.α.ω. στο κοντέρ (βαρύς αναβάτης - μη ανακοινώσιμα κιλά), το 390 Adventure ήταν "βράχος". Ροπή ικανή να βοηθήσει στις προσπεράσεις χωρίς κατεβάσματα, χωρίς να μας νοιάξει η ''μονοκύλινδρη ύπαρξη'', σε σχέση με ίδιας ιπποδύναμης δικύλινδρες μεγαλύτερου κυβισμού.

Μία ωραία μέρα
Κινηθήκαμε σβέλτα στην εθνική, περάσαμε σε επαρχιακό, όπου διαπιστώσαμε μία ''Duke'' διάθεση -από το αδερφάκι του, με το στρίψιμο σε κλειστές παρατεταμένες να γίνεται με τους τροχούς καρφωμένους στο δρόμο. Η ελαφριά αίσθηση του μπροστινού συστήματος όταν συνδυαστεί με επιθετική οδήγηση και άνοιγμα του γκαζιού, μετατρέπει το 390 Adventure σε διαβάτη που χαράζει πορεία με απίστευτη ακρίβεια και εμπιστοσύνη. Και άντε πιάστο! Κυνηγώντας τον... εαυτό σου, πας απίστευτα γρήγορα, και όσο καταλαβαίνεις ότι δεν θα σε προδώσει, το πιέζεις και αυτό στέκεται καλύτερα στο δρόμο. Απίστευτη μεταμόρφωση, ενός φιλικότατου συνόλου! Και στις ανηφορικές και κατηφορικές στροφές, κινείσαι άνετα εκμεταλλευόμενος την ροπή του, βολτάροντας και χαζεύοντας το τοπίο.
Αλλά όταν λέμε για μεταμόρφωση, αυτή πραγματικά γίνεται στο χώμα. Σε δασικούς χωματόδρομους, η σταθερότητα του 390 Adventure είναι υποδειγματική. Μπορείς να σηκωθείς άνετα στα μαρσπιέ, οδηγώντας όρθιος και επιθετικά, με το τιμόνι να προσφέρει σωστούς μοχλούς, είτε για επιτάχυνση, είτε για επιβράδυνση ή μετακίνηση του σώματος, χωρίς να χρειάζεται να διπλωθείς πάνω στην μοτοσυκλέτα.
Το πλαίσιο παραμένει άκαμπτο όπως και στο δρόμο, αλλά οι αναρτήσεις του, που θεωρητικά θα περιόριζαν την κίνηση με τα 170 χιλιοστά διαδρομής μπροστά και 177 πίσω, δεν το κάνουν. Αντίθετα, είναι τόσο προοδευτικές στην λειτουργία τους, και σφιχτές στο τέλος της διαδρομής τους, που δύσκολα θα τερματίσουν. Και αν αυτό γίνει, δεν θα το καταλάβεις ποτέ. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι το μπροστινό εξάντλησε την διαδρομή του, κοιτώντας τα κόκκινα λαστιχάκια που διαθέτει ως standard στο καλάμι, για πληροφόρηση του αναβάτη. Η μοτοσυκλέτα όμως ποτέ δεν ''χτύπησε'', δεν ''τερμάτισε'', δεν κούνησε, ούτε φόβισε, ούτε η ποδιά βρήκε κάτω. Ούτε καν χρειάστηκε να επέμβουμε στις ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς!
Η σταθερότητα ήταν υποδειγματική, και ο χειρισμός σε κάθε είδος εδάφους, άνετος. Περιμέναμε ότι ο περιορισμός θα τεθεί από τα διπλής χρήσης ελαστικά της Continental, TKC70, ή από τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς. Τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Τα ελαστικά κράταγαν πολύ καλά, ακόμη και σε σαθρό έδαφος, οι τροχοί ποτέ δεν χτύπησαν ώστε να στραβώσουν το χείλος τους, όπως λογικά θα περίμενε κάποιος, σε γρήγορο ρυθμό, σε δύσβατο χωματόδρομο με πέτρες. Αν κάποιος φοβάται με τους χυτούς τροχούς, μπορεί να επιλέξει τους ακτινωτούς που διαθέτει η KTM.
20200503_154510-web.jpg

Επιστροφή στην πραγματικότητα
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ταχύτητες ανέβαιναν συνεχώς, υπήρχε κάποιο λογικό γλίστρημα λόγω χάραξης ελαστικών, αλλά φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε πάνω από 100χ.α.ω. στο ηλεκτρονικό οδόμετρο, συχνά! Η αλήθεια, με αρκετή προσοχή μην χάσει την πρόσφυση απότομα. Αν θέλαμε απόλυτο κράτημα, θα επιλέγαμε σαφώς πιο χωμάτινη χάραξη ελαστικών.
Επιλέγοντας το χωμάτινο ABS ''Off Road'', αφού έτσι λειτουργεί όταν το βάλεις στο off, είχαμε "λίγο" ABS στο μπροστινό φρένο, καθόλου στο πίσω, για έλεγχο και ντριφτ, με το Traction στο off επίσης. Όταν κλείσεις τον κεντρικό διακόπτη, το ABS επανέρχεται στην αρχική λειτουργία, ενώ το Traction διατηρείται εκεί που το είχες.
Και τα παιχνίδια, και η χωμάτινη περιήγηση, μας πήραν το μυαλό, με τις περιηγητικές δυνατότητες του μικρού 390 Adventure!
Γεμίσαμε μία ημέρα με εικόνες, παίξαμε σε κάθε είδους χωματόδρομο, ήπιαμε τον καφέ μας σε κορυφές, ψήσαμε στις παραλίες, κάναμε adventure όπως θα κάναμε με κάθε μεγαλύτερη σε κυβισμό, επιδόσεις και όγκο μοτοσυκλέτα, οδηγήσαμε στην άσφαλτο με άνεση, επιστρέψαμε στην βάση μας γρήγορα και ασφαλείς. Όλα αυτά, χωρίς να καταπονηθούμε σωματικά, να κουραστούμε σε χέρια και πόδια, απολαμβάνοντας με τον LED φωτισμό την οδήγηση στην άσφαλτο. Και είχαμε ακόμη βενζίνη στο ρεζερβουάρ!
Οι δυνατότητες της 390 Adventure της KTM είναι τεράστιες, και προσφέρει πάρα πολλά στην τιμή που κοστίζει. Στα 6.490euro, έρχεται να δώσει στην αγορά την μία και μοναδική μοτοσυκλέτα που πρέπει να έχει κάποιος καθημερινός ανήσυχος αναβάτης στο γκαράζ του. Αυτή που θα τον πάει άνετα στην δουλειά του, στην βόλτα του, στην εκδρομή του, μόνος ή δικάβαλλο, ανεξάρτητα ύψους ή φύλου, με μοναδικό στυλ. Αυτής που θα καλύψει κάθε απαίτηση οδηγικά, σε άσφαλτο ή χώμα, σε στροφή ή ευθεία, με μοναδική ασφάλεια.
Απευθύνεται σε όσους είχαν παλιά μία Honda AX-1 250 και έκαναν τα πάντα καθημερινά, και τώρα δεν βρίσκουν ''ταίρι'' με τέτοιο χαρακτήρα στην κατηγορία, αλλά και σε όσους γλυκοκοιτάζουν τις μεγαλύτερες σε κυβισμό και βάρος, Benelli TRK 502 και Honda CB500X. Αλλά και σε αυτούς, που απλά θα πάνε στην δουλειά τους με άνεση και ασφάλεια. Πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα με τεράστιο εύρος χρήσεων, προσιτή οικονομικά, πολύ πλούσια σε εξοπλισμό, με μοναδικό στυλ και ποιότητα κατασκευής, αλλά και μεγάλη γκάμα αξεσουάρ, από τα Power Parts της εταιρίας.
Ένα πραγματικό καθημερινό "Escape to reality" με Ready to Race κατασκευή!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 390 Adventure
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 6.490 €
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2ΕΕΚ
Χωρητικότητα (cc) 373,2
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 89 x 60
Συμπίεση 12,6:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός - Ride-by-Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Μηχανικός
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Aτσάλινο χωροδυκτίωμα Trelis με αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1430
Γωνία κάστερ 26,5
Ίχνος  (mm) 98
Ύψος σέλας (mm) 855
Απόσταση εδάφους  (mm) 200
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 14,5
Βάρος (kg) 158
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, APEX, διαδρομή τροχού, 170mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Mονό αμορτισέρ της WP, APEX, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 177mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 100/90 - 19 Continental TKC70
Πίσω 130/80 - 17 Continental TKC70
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της ByBre και δικάναλο ABS της Bosch με δυνατότητα απενεργοποίησης
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλους της ByBre και δικάναλο ABS της Bosch με δυνατότητα απενεργοποίησης
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 44/7.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 3,7/7.000
Ιπποδύναμη πραγματική (ίπποι/σ.αλ.) 42 / -
Ροπή πραγματική (kgm/σ.α.λ.) Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon