.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 15:24

Test - Husqvarna 701 SM - Enduro 2016 - Αποστολή στην Πορτογαλία

 

Τόσο ίδια και τόσο διαφορετικά

 

 

Του Thierry Sarasyn
 
"Ένα σημαντικό βήμα", μας δήλωσε η Husqvarna ότι ήταν η πρώτη παρουσίαση των νέων 701 Enduro και Supermotard, στον δρόμο προς την ''ασφάλτινη'' πλευρά των νέων μοντέλων της. Μια βροχερή ημέρα στην Πορτογαλία είναι ακριβώς ό,τι θα ήθελε η Husqvarna προκειμένου να μας παρουσιάσει τις νέες εκδόσεις του 701 Supermoto και Enduro.
 

Ίδια, αλλά διαφορετικά


Για κάποιους, το 701 της Husqvarna είναι απλώς ένα ΚΤΜ με άλλα πλαστικά, αλλά δεν έχουν δίκιο. Είναι αλήθεια πως η βάση του κινητήρα προέρχεται από το ΚΤΜ 690 SM, όπως και το πλαίσιο, αλλά από εκεί και πέρα οι διαφορές είναι μεγάλες. Από την χαρτογράφηση μέχρι τις αναρτήσεις, το Husqvarna 701 είναι εντελώς διαφορετικό από το “ξαδελφάκι” του ΚΤΜ, και το ερώτημα που τίθεται τελικά είναι ποιο να διαλέξεις.
 
Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και τις δύο εκδόσεις, SM και Enduro και ας ξεκινήσουμε από την τελευταία. Αυτή απευθύνεται σε όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από αυτά που μπορεί να τους δώσει μια κοινή Adventure μοτοσυκλέτα. Για παράδειγμα, το να πάρει κανείς το BMW GS του και να πάει στο χώμα απαιτεί έναν (ενδεχομένως μεγάλο) βαθμό εμπειρίας. Με το 701 όμως, η εμπειρία αυτή δεν είναι προαπαιτούμενο. Αρκούν μόνο 6 γραμμάρια κοινής λογικής και λίγη τόλμη, και είσαι έτοιμος να οδηγήσεις εκτός δρόμου.
 
Ο κινητήρας είναι δυνατός αλλά και ευέλικτος στις χαμηλές στροφές, που σημαίνει ότι η ροπή είναι διαθέσιμη για οδήγηση εκτός δρόμου, εκεί όπου δεν είναι προτεραιότητα η επιτάχυνση ή ο συμπλέκτης. Έτσι, ο μονοκύλινδρος κινητήρας είναι υπέρ-αρκετός από πλευράς δύναμης και ευελιξίας, επιτρέποντάς σου να εστιάσεις αποκλειστικά και μόνο στην οδήγηση. Αυτό κάναμε κι εμείς, με τα μονοπάτια να είναι βρεγμένα και ολισθηρά, επικεντρωθήκαμε στην οδήγηση του νέου Husqvarna 701.
 
Οι καθρέφτες από την άλλη μεριά είναι μάλλον άχρηστοι. Παρά το γεγονός ότι το τιμόνι είναι τοποθετημένο πάνω σε ελαστικές βάσεις και οι δονήσεις είναι ελάχιστες, αυτό που βλέπεις μέσα από τον καθρέφτη είναι μια κουνημένη εικόνα. Αντιθέτως, οι ελαστικές βάσεις βοηθούν με επιτυχία στη μείωση των κραδασμών που μεταφέρονται στα χέρια και τους καρπούς. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τους κραδασμούς.
 
Στο Husqvarna 701 Enduro αυτοί φιλτράρονται με επιτυχία και η οδήγηση είναι σφιχτή και ομαλή, ένα σημείο στο οποίο διαφοροποιείται αρκετά από το ΚΤΜ, του οποίου η αίσθηση είναι αρκετά πιο τραχιά. Η έκδοση Enduro με τροχούς 21 μπροστά και 18 πίσω είναι αρκετά σφιχτή, όμως στην οδήγηση σε δύσκολα τερέν, οι WP αναρτήσεις βγαίνουν ασπροπρόσωπες.
 

Νηφάλιο αλλά αποτελεσματικό


Στην έκδοση SM οι τροχοί είναι 17ιντσοι τόσο για μπροστά όσο και για πίσω, και οι αναρτήσεις διαφορετικά σεταρισμένες, όπως και τα φρένα, έτσι η αίσθηση οδήγησης διαφέρει συνολικά. Το SM αναζητά μεγαλύτερες ταχύτητες, χωρίς να το χαρακτηρίζεις ψηλόστροφο. Η τελική του ταχύτητα όμως είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του Enduro.
 
Μάλιστα σε κάποια φάση κατά τη διάρκεια του τεστ (όταν δεν μας έβλεπε κανείς) καταφέραμε να φτάσουμε τα 200 χλμ/ώρα. Παρ’ όλα αυτά μιλάμε για έναν μονοκύλινδρο κινητήρα με αρκετή δύναμη στις ψηλές στροφές, απόδοσης 67 ίππων στις 7.500 σ.α.λ., όπως ακριβώς και το ΚΤΜ 690. Μόνο που τα νούμερα αυτά δεν μπορείς να τα δεις στο Husqvarna μιας και δεν υπάρχει στροφόμετρο. Το ταμπλό είναι εντελώς στοιχειώδες, αφού εκτός από την έλλειψη στροφόμετρου, δεν διαθέτει ούτε μετρητή καυσίμου, παρά μόνο μία προειδοποιητική λυχνία όταν το επίπεδο καυσίμου είναι πολύ χαμηλό.
 
Η έλλειψη σε αυτό τον τομέα είναι εξόφθαλμη για το Husky, όμως σε ό,τι αφορά στην οδήγηση – αυτό που πραγματικά μετράει δηλαδή – αναπληρώνει και με το παραπάνω. Το ride-by-wire γκάζι λειτουργεί άψογα και διαθέτει τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις στη χαρτογράφηση: Soft, Standard και Advanced.
Η αλλαγή γίνεται κάτω από τη σέλα με τη βοήθεια ενός διακόπτη, θα το προτιμούσαμε όμως αν ήταν τοποθετημένος στο τιμόνι - στα Power Parts διατίθεται αυτό το αξεσουάρ. Εντούτοις η χαρτογράφηση λειτουργεί καλά, με εμφανείς τις διαφορές της κάθε ρύθμισης προκειμένου να ταιριάζουν σε διαφορετικές οδηγικές συνθήκες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι με το νέο 701 SM, η Husqvarna επιστρέφει στον κλασικό σχεδιασμό ενός Supermoto, που είναι μία Enduro με μικρότερους τροχούς, προσφέροντας όλες τις ευκολίες και την διασκέδαση που μπορεί να δώσει ένα τέτοιο σύνολο, σε αντίθεση με την KTM, που το 690 Duke, έχει διαφορετικό προορισμό, περισσότερο μοτοσυκλέτας ''δρόμου''.
 

Η επιλογή


Αναμφίβολα, το νέο 701 αποτελεί σημαντική προσθήκη στη γκάμα της Husqvarna. Δεν είναι ούτε καλύτερο, ούτε χειρότερο από το ΚΤΜ, απλώς αρκετά διαφορετικό τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά, ώστε να αποτελεί μια αυτόνομη εναλλακτική πρόταση. Είναι σίγουρα πιο όμορφο στα λευκά με μπλε χρώματα, η ποιότητα είναι άριστη και από άποψη τιμής, κινείται στα ίδια επίπεδα με εκείνα του ΚΤΜ, λίγο πάνω από τις 9.000 ευρώ (στο Βέλγιο), με το SM να είναι κατά 100 ευρώ ακριβότερο. Διαθέσιμο θα είναι από το Νοέμβρη σε όλο το δίκτυο επίσημων αντιπροσώπων της Husqvarna.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο 701 Enduro (SM)
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 690
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 102 x 84,5
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Keihin - Drive By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC - Anti hopping
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36:79
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 15:45
   
Πλαίσιο  
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1504
Γωνία κάστερ 27
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 910 (890)
Απόσταση εδάφους  (mm) 280 (270)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13
Βάρος (kg) 139,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP 48mm, 4860, διαδρομή τροχού, 250mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς (SM: 215mm)
Πίσω Mονό αμορτισέρ WP, 4618, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 250mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός Metzeler Sahara 90/90-21 (Continental ContiAttack Supermoto  120/70-17)
Πίσω Metzeler Sahara 140/80-18"  (Continental ContiAttack Supermoto  160/60-17)
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS (320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS)
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 67/7.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 6,7/6.500
Ιπποδύναμη πραγματική (ίπποι/σ.αλ.) Δ.Α.
Ροπή πραγματική (kgm/σ.α.λ.) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/onoff/husqvarna/2016/701_enduro_sm/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/onoff/husqvarna/2016/701_enduro_sm/statika/{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 20:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husqvarna TE 630 2010 Test - Husqvarna 701 Enduro 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon