.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 09:58

Test - Husqvarna TE 630 2010

 

Πασπαρτού!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Μία μoνοκύλινδρη μοτοσυκλέτα πραγματικής διπλής χρήσης έλειπε από την αγορά. Μία μοτοσυκλέτα η οποία να διαθέτει όλα τα θετικά στοιχεία για να μετακινείται καθημερινά με άνεση, αλλά και να καλύπτει τις ανάγκες του σαββατοκύριακου για έναν ή δύο επιβαίνοντες. Και απ’ ότι φαίνεται, η Husqvarna αφουγκράστηκε τις ανάγκες του αγοραστικού και έδωσε στο ΤΕ 630 την ταυτότητα που χρειαζόταν.

Ιστορία

Η έννοια on/off ή αλλιώς, διπλής χρήσης, μεταφράζεται διαφορετικά από κάθε εταιρία, αλλά και από κάθε αναβάτη. Για την Husqvarna και το νέο ΤΕ 630 προτιμάται ο χαρακτηρισμός on/off, ή καλύτερα dual purpose για να περιγράψει τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί αυτή η μοτοσυκλέτα.

Όντας ένας τρόπος ζωής, η διπλή χρήση και η διπλή ζωή, ανθρώπου ή μοτοσυκλέτας, απαιτεί συγκεκριμένα εφόδια για να φανείς αντάξιός της. Ωστόσο, για την Husqvarna που πάντα ήταν πολύ off, τα εφόδια έρχονται απευθείας από τα μοντέλα enduro που διαθέτει. Όχι όμως από τα καινούρια, μιας και αυτά άλλαξαν τελείως πρόσωπο και καρδιά, αλλά από τα πρόσφατα προηγούμενα, τα πασίγνωστα ΤΕ. Με αυτά, η γερμανικής ιδιοκτησίας πλέον Husqvarna συνέθεσε μία μοτοσυκλέτα ικανή για τα πάντα.

Η μονοκύλινδρη κατηγορία των μοτοσυκλετών on/off ή καλύτερα dual purpose, μιας και το πρώτο χαρακτηριστικό το έχουν κλέψει τα δικύλινδρα πλέον, έχει περάσει μία περίοδο αδράνειας. Η στροφή του αγοραστικού κοινού στα δικύλινδρα που ταξιδεύουν καλύτερα στις μεγάλες ασφάλτινες διαδρομές, άφησε τις μονοκύλινδρες στο ράφι. Η ελαφριά αίσθηση που δίνει μία μονοκύλινδρη, η οικονομία στην κτήση και χρήση, οι απεριόριστες δυνατότητες σε κάθε έδαφος, δεν μπόρεσαν να μείνουν ανεκμετάλλευτες.

Το προηγούμενο ΤΕ 610 ήταν ομολογουμένως πάρα πολύ καλό. Οι αγωνιστικές καταβολές του ωστόσο ήταν δύσκολο να κρυφτούν και, εφόσον δεν διέθετε σκάλα στον standard εξοπλισμό για να ανεβαίνεις στην πανύψηλη σέλα του, δεν έπιασε πολύ στην αγορά. Σαν μοτοσυκλέτα με απεριόριστες δυνατότητες, μοναδικό κινητήρα, δυνατό, άθραυστο, χωρίς κραδασμούς, σαν σύνολο που προσέδιδε ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ήταν θέμα χρόνου να ανανεωθεί.

Ωστόσο, ο στόχος του ΤΕ τόσο στην έκδοση 610, που ήταν πιο πολεμική, όσο και στο 630 που δείχνει να ηρέμησε, ήταν να δίνει την δυνατότητα σε καθημερινούς αναβάτες να οδηγούν μία μοτοσυκλέτα με αγωνιστικές καταβολές. Το αλουμινένιο υποπλαίσιο, η θέση οδήγησης, οι μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, τα διπλής χρήσης ελαστικά, η επιθετική όψη, πέτυχαν το σκοπό τους. Έμελλε τώρα να γίνει προσιτό σε όλους τους αναβάτες, σε όσους δεν θέλουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους με ρούχα enduro.

Τεχνική ανάλυση


Επιλέγοντας τον κινητήρα του προηγούμενου ΤΕ 610, που βρισκόταν στα 570 κυβικά, αύξησε την διάμετρο του εμβόλου στα 100mm από τα 98, επιτυγχάνοντας έτσι κυβισμό στα 600cc. Σε συνεργασία με την Mikuni σχεδιάστηκε ένας ψεκασμός με σώμα διαμέτρου 45mm ο οποίος διαθέτει μπεκ της Mitsubishi. Η μονάδα συνεργάζεται με αισθητήρες θερμοκρασίας, θέσης του γκαζιού (TPS), της ηλεκτρονικής ανάφλεξης. Ιαπωνικής προέλευσης είναι και η τελευταία, που προέρχεται από την Kokusan, η οποία παίρνει πληροφορίες από το νέο βολάν.

Βελτιωμένο είναι και το κύκλωμα ψύξης με νέο εξωτερικό καπάκι και αναβαθμισμένο impeller.
Ωστόσο, η μοτοσυκλέτα περνάει προδιαγραφές Euro 3 μιας και διαθέτει αισθητήρα λάμδα, αλλά και καταλύτες στα δύο τελικά. Αυτά είναι τοποθετημένα εκατέρωθεν του πίσω φτερού, και διαθέτουν ατσάλινη προστασία για τα πόδια του συνεπιβάτη.

Όσον αφορά το πλαίσιο του ΤΕ 630, έχουν γίνει αλλαγές ώστε να έρθει πιο κοντά στους αναβάτες μέσου ύψους. Η σέλα στα 930mm και δημιουργεί λακκούβα στο μέσον της, για ευκολότερη εύρεση της σωστής θέσης οδήγησης.

Οι αναρτήσεις του έχουν παραμείνει ίδιες με το μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 45mm να διαφέρει στην μαύρη επικάλυψη των εξωτερικών σημείων των καλαμιών. Το αμορτισέρ είναι της Sachs και διαθέτει μοχλισμό

Νέα όμως είναι και τα πλαστικά περιφερειακά σε μεγάλο βαθμό, με το μπροστινό τμήμα να κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι επιθετικό, με νέα μάσκα και φτερό με γωνίες, ενώ στο σύνολό του το TE 630 σε κερδίζει.

Οδήγηση


Η εποχή που οι μοτοσυκλέτες μπορούσαν να κάνουν πολλές χρήσεις έχει αλλάξει. Αυτό έρχεται να επαναπροσδιορίσει το νέο ΤΕ 630 το οποίο σου ανεβάζει τη διάθεση από την πρώτη στιγμή. Διαθέτει επιθετική θέση οδήγησης στα πρότυπα των αγωνιστικών μοντέλων, αλλά ταυτόχρονα το υλικό της σέλας είναι τέτοιο που θα σε κρατήσει κοντά της για ώρες. Η σέλα δεν είναι επιθετική και ίσια, αντίθετα φροντίζει να είναι άνετη και φαρδιά με στόχο την πολύωρη οδήγηση.

Τα μαρσπιέ βρίσκονται ψηλά, αλλά η απόσταση από την σέλα είναι τέτοια που επιτρέπει άνετο σήκωμα του αναβάτη. Το ίδιο και τα χειρηστήρια, βρίσκονται εκεί που τα περιμένεις σε μία enduro μοτοσυκλέτα που έχει σχεδιαστεί για επιθετική οδήγηση. Γενικά, η επιθετική θέση οδήγησης και η σωστή στάση του σώματος για off road χρήση είναι αυτό που δεν θα σου λείψει στο νέο ΤΕ. Η Husqvarna θέλησε να εμπλουτίσει τον όρο dual purpose με θετικά στοιχεία για κάθε χρήση, και το κατάφερε.

Αυτή η μοτοσυκλέτα κινείται αξιοπρεπέστατα μέσα στην πόλη. Χωρίς τραχιά λειτουργία, ξεσπάσματα, γκρίνιες και μπουκώματα. Και το αναφέρουμε αυτό, γιατί η άλλη της πλευρά σε βάζει είναι τόσο καλή που σε βάζει σε σκέψεις για την νορμάλ πολιτική χρήση.

Ο κινητήρας του διαθέτει πλούσια ροπή για καθημερινή μετακίνηση, γρήγορες αλλαγές σχέσεων σε χαμηλές στροφές χωρίς σκορτσαρίσματα και άνετη οδήγηση από τον αναβάτη. Ταυτόχρονα, με την μεγάλη γωνία στροφής του τιμονιού, μπορεί να αποτελέσει όπλο για τον επιθετικό αναβάτη, που επιλέγει 630 για να πάει στη δουλειά του.

Το μήκος του είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να ελιχθεί ανάμεσα σε αυτοκίνητα, να δημιουργήσει ικανοποιητικούς χώρους για έναν ή δύο επιβαίνοντες αλλά και να περάσει στην επόμενη φάση.

Που πολύ απλά σημαίνει, έξοδος από το κλεινών άστυ, όποιες και αν είναι οι διαδρομές που θα επιλέξει ο αναβάτης.

Στους ανοιχτούς αυτοκινητόδρομους μπορεί να διατηρεί ταχύτητες των 140χ.α.ω. με άνεση, χωρίς να σου σπάνε τα νεύρα κραδασμοί, που εδώ υπάρχουν για να θυμίζουν ότι οδηγάς μοτοσυκλέτα.

Η σταθερότητα είναι κάτι που δεν αξίζει να αναφέρουμε μιας και μιλάμε για Husqvarna, το οποίο παραμένει ακλόνητο μέχρι την τελική των 170+ χιλιομέτρων, σε ευθείες, καμπές, ανηφόρες, κατηφόρες, ανεξάρτητα με το έδαφος.

Και αυτό το ”ανεξάρτητα”, είναι που ξεχωρίζει το ΤΕ 630 από τις μοτοσυκλέτες της ανύπαρκτης πλέον κατηγορίας. Η πρόταση για διπλή χρήση της Husqvarna αποτελεί ένα μαγικό τρόπο συνδυασμού των δύο κόσμων. Κινείσαι μέσα στην πόλη, πας διακοπές με δύο επιβαίνοντες, ταξιδεύεις στην εθνική με αξιώσεις, όσο μπορεί μία μονοκύλινδρη να ταξιδέψει άνετα. Μετά, στρίβεις στον πρώτο χωματόδρομο, σηκώνεσαι όρθιος, βάζεις τη στολή του μαχητή και ορμάς όπως θες. Μία σωστή θέση οδήγηση σε περιμένει, ένα πλαίσιο υποδειγματικό και αναρτήσεις που απλά επιβεβαιώνουν το όνομα της Husqvarna όσον αφορά την σταθερότητα. Και όσο το τερέν δυσκολεύει, το ΤΕ 630 δείχνει απλά τα δόντια του και δείχνει διαθέσιμο να σε οδηγήσει στα άκρα. Στους ανοιχτούς χωματόδρομους μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 χ.α.ω. με ασφάλεια και με χαρακτηριστική άνεση, να στρίψει στο πρώτο μονοπάτι παίζοντας με τα κλαριά και τα βράχια.

Απολογισμός

Οι δυνατότητες οδήγησης είναι αυτές που καθορίζουν την χρήση μίας μοτοσυκλέτας. Όταν η Husqvarna αναφέρεται σε dual purpose χρήση δεν το κάνει για εντυπωσιασμό. Το νέο ΤΕ 630 είναι μία μοτοσυκλέτα που αφουγκράστηκε τις πραγματικές ανάγκες του ανήσυχου μοτοσυκλετιστή για καθημερινή μετακίνηση και εξερεύνηση. Συνδυάζει με επιτυχία κάθε χρήση με τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις. Αποτελεί ένα καθημερινό όπλο που θα μετατρέψει την οδήγηση σε απόλαυση και θα μεταμορφωθεί κυριολεκτικά όταν πατήσει τους τροχούς του στο χώμα. Και όλο αυτό το κάνει με άνεση, αξιοπρέπεια, μοναδική τιμή και δύο χρόνια εγγύηση.

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (euro) 7.470
Εγγύηση 2 Χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής
Κυβισμός (κ.εκ.) 600
Συμπίεση (:1) 12,4
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 100x 76,42
Τροφοδοσία Ψεκασμός Mikuni με σώμα 45mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός της
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 32 / 75
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης 2.343
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 15-42
Σχέση μετάδοσης 2,8
Σχέσεις ταχυτήτων
17,163
2n 11,894
3η 8,859
7,159
6,016
6η 5,048
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Μονής δοκού ατσάλινο, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) 115
Πλάτος (χιλ) 820
Μεταξόνιο (χιλ) 1485
Ύψος (χιλ) 1240
Ύψος σέλας (χιλ) 945
Βάρος (κ) 150
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 12
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi διαμέτρου 45mm, διαδρομή 270mm, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (διπλή) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 320mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21 PIRELLI MT 21/METZELER MCE Karoo
Πίσω 140/80-18 PIRELLI MT 21/METZELER MCE Karoo
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Husqvarna 701 SM - Enduro 2016 - Αποστολή στην Πορτογαλία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon