.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 14:11

Παρουσίαση Honda CRF250L 2012

 

Νέα μοτοσικλέτα διπλής χρήσης

 


Με πολλαπλούς ρόλους: αξιόπιστη στο δρόμο, απολαυστική στο χώμα

Τα συστατικά στοιχεία μιας αληθινής μοτοσικλέτας διπλής χρήσης υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο DNA της Honda. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 λανσαρίστηκε η XL250S, μία μοτοσικλέτα που συνδύαζε γνήσια χρηστικότητα στο δρόμο με άριστες επιδόσεις εκτός δρόμου. Η σειρά XL που ακολούθησε γνώρισε μεγάλη επιτυχία επιβεβαιώνοντας ότι μέσα από το συνδυασμό ενός οικονομικού και εύχρηστου μονοκύλινδρου τετράχρονου κινητήρα και ενός αξιόπιστου πλαισίου γεννήθηκε μία μοτοσικλέτα πρακτική, ευέλικτη και, όπως δηλώνουν οι αναβάτες σε όλο τον κόσμο, απολαυστική.

Μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης


Οι υπεύθυνοι του τμήματος R&D της Honda αφιέρωσαν πολύ χρόνο μελετώντας τη δημιουργία μιας ολοκαίνουργιας μοτοσικλέτας διπλής χρήσης. Η μακρόχρονη ιστορία και παράδοση της εταιρίας – σε αγώνες εκτός δρόμου και εργαλεία διπλής χρήσης – αποτέλεσε σημαντική συμβολή ξεκινώντας η εξέλιξη της μοτοσικλέτας ενέπνευσε την ομάδα που δούλεψε πάνω στο project από την πρώτη στιγμή.

Προτεραιότητα είχε η κάλυψη των αναγκών των πελατών. Αν και μερικοί αναβάτες επιμένουν σε  αγωνιστικές επιδόσεις εκτός δρόμου, πολλοί εκτιμούν την ευκολία χρήσης, την πρακτικότητα και την άνεση. Για χρήση στην πόλη τις εργάσιμες ημέρες, ήθελαν μία ανθεκτική, πρακτική μοτοσικλέτα με προηγμένο off-road στυλ. Αλλά το Σαββατοκύριακο, έπρεπε η ίδια μοτοσικλέτα να τους προσφέρει το εισιτήριο για οποιαδήποτε απόδραση, στο δρόμο ή στο χώμα.

Οι μηχανικοί εξέλιξης είδαν τη νέα πλατφόρμα διπλής χρήσης της Honda με παγκόσμια προοπτική, σαν μία μοτοσικλέτα που προοριζόταν για όλο τον κόσμο. Και πέρα από τον ισχυρό και οικονομικό κινητήρα, χρειαζόταν και ένα πλαίσιο ικανό να ανταπεξέρχεται σε ποικίλες και απαιτητικές συνθήκες. Η μοτοσικλέτα έπρεπε να είναι προσιτή οικονομικά στις διάφορες αγορές, προσφέροντας υψηλή ποιότητα και άριστη σχέση αξίας/τιμής (value for money), με προτεραιότητα στο χαμηλό συνολικό λειτουργικό κόστος.

Ίσως το σημαντικότερο κίνητρο για τους μηχανικούς που εργάζονταν διεξοδικά για μία τόσο πολυδιάστατη μοτοσικλέτα, ήταν να δημιουργήσουν κάτι που θα συνέδεε πολλούς ανθρώπους με τη μάρκα Honda, και θα τους βοηθούσε να υλοποιήσουν τα όνειρά τους με τρόπο που μόνο μία μοτοσικλέτα μπορεί.

Η CRF250L είναι αυτή η μοτοσικλέτα.

Επισκόπηση Μοντέλου

Η CRF250L είναι μία ολοκληρωμένη μοτοσικλέτα διπλής χρήσης. Οι διαστάσεις, η εργονομία, το χαμηλό βάρος, οι αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές (πιρούνι 43mm Showa USD εμπρός, Pro-link πίσω) της επιτρέπουν να κινείται με περισσή άνεση στην πόλη αλλά και σε περιοχές εκτός δρόμου. Ο μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει ωφέλιμη ισχύ και ροπή σε μία μεγάλη γκάμα στροφών με άριστη οικονομία καυσίμου. H μοντέρνα σχεδίαση δανείζεται στοιχεία από τη θρυλική αγωνιστική σειρά των CRF, ενώ τόσο η ποιότητα κατασκευής όσο και το κύρος της μοτοσικλέτας είναι υψηλά όπως θα περίμενε κάποιος από ένα προϊόν Honda.

Βασικό μήνυμα σε όλη τη φάση εξέλιξης της CRF250L ήταν: “…to make ‘On’ (daily life) more convenient and ‘Off’ (weekends) more enjoyable!”  < … να κάνουμε την καθημερινότητα (στο δρόμο) πιο άνετη και τα Σαββατοκύριακα (στην ύπαιθρο) πιο απολαυστικά …>

Κινητήρας

O ελαφρύς και συμπαγής υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας DOHC 249cm3 της CRF250L προσφέρει μια ομαλή και σταθερή καμπύλη ροπής ακόμα και στις χαμηλές στροφές, υποστηρίζοντας την πρόσφυση του πίσω τροχού και αναβαθμίζοντας την αίσθηση του αναβάτη. Λόγω της υπερτετράγωνης σχεδίασης (76χ55mm) η απόδοση του στις υψηλές στροφές είναι επίσης άριστη. Ο κινητήρας προσφέρει σε όλες τις στροφές εξαιρετικά ισορροπημένη και ωφέλιμη ισχύ.

Για ένα κινητήρα με άριστη ισχύ σε μεγάλο εύρος στροφών, η ομάδα R&D μελέτησε διεξοδικά το σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής. Βρέθηκαν οι ιδανικές εσωτερικές διαστάσεις για το σώμα της πεταλούδας και την εξάτμιση σε διάμετρο και μήκος. Η νέα σχεδίαση του φίλτρου αέρα και το μεγάλο φιλτροκούτι 5.7l, μεγιστοποιούν τη ροή αέρα.

Διερευνώντας την ισχύ και τους άλλους υψηλής περιβαλλοντικούς στόχους, η ομάδα μηχανικών του κινητήρα της CRF250L κατέληξε σε μία νέα, πολύ συμπαγή σχεδίαση του συνδυασμού κοκκοράκι/ολισθητήρα επιδιώκοντας χαμηλές τριβές στο σύστημα κίνησης βαλβίδων. Αυτό επέτρεψε τη χρήση μικρότερης κυλινδροκεφαλής. Ένα μπουζί ιριδίου σε συνδυασμό με τον ακριβή ψεκασμό καυσίμου μέσω του συστήματος PGM-FI, βελτιώνει περαιτέρω την απόδοση της καύσης.

Μειώνοντας τις απώλειες εσωτερικών τριβών, ο κινητήρας CRF250L φέρει έκκεντρο κύλινδρο, έμβολο από ειδικό υλικό επιφανείας και επίστρωση μολυβδαινίου. Η αντλία λαδιού με εσωτερική δομή εκτόνωσης εμποδίζει την έκθεση του λαδιού στον αέρα.

Για πρώτη φορά σε μονοκύλινδρο κινητήρα Honda για off-road χρήση, τοποθετήθηκε βασικό ρουλεμάν στροφάλου που αποτελείται από ένα διαιρούμενο, πρεσσαριστό μεταλλικό κουζινέτο, ενώ στο άλλο άκρο υπάρχει κουζινέτο από χυτοσίδηρο. Η νέα σχεδίαση μειώνει το βάρος και συμβάλλει στην πιο ομαλή και αθόρυβη λειτουργία του κινητήρα. Έτσι ενισχύεται η ακαμψία του κελύφους και ελαχιστοποιείται η αλλαγή εσωτερικής διαμέτρου λόγω θερμικής διαστολής. Ένας πρωτεύων αντικραδασμικός άξονας μειώνει επιπλέον τους κραδασμούς. Το νέο εξατάχυτο κιβώριο και ο συμπλέκτης σχεδιάστηκαν μαζί και έχουν ενισχυθεί με κριτήριο την πρόσθετη καταπόνηση που υφίσταται σε off-road οδηγικές συνθήκες.

Το σύστημα ψύξης χρησιμοποιεί ψυγείο 10.7 kW που βρίσκεται αριστερά της μοτοσικλέτας, προστατευμένο από πλέγμα πολυπροπυλαινίου με ειδικά πλαστικά για βελτιωμένη ροή αέρα. Ένας ανεμιστήρας με λεπτό πλαίσιο χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ομοιόμορφων θερμοκρασιών σε χαμηλές ταχύτητες, είτε σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας ή σε δύσκολες συνθήκες εκτός δρόμου.

Για την τήρηση των προδιαγραφών Euro III, ένας αισθητήρας οξυγόνου Lambda συνεργάζεται με το σύστημα ψεκασμού. Ο καταλύτης τοποθετείται στο σιλανσιέ της εξάτμισης.

Πλαίσιο

Με την ευελιξία εξ αρχής επιβεβλημένη για την CRF250L, δημιουργήθηκε νέο πλαίσιο που θα φιλοξενούσε το νέο κινητήρα. Με δομή από ατσάλι, οι διπλές κεντρικές δοκοί οβάλ διατομής και το ημίδιπλο κάτω τμήμα εγγυώνται την απαιτούμενη αντοχή για off-road οδήγηση. Το λεπτό στρογγυλής διατομής ατσάλινο υποπλαίσιο υποστηρίζει δύο ενήλικες και επιπλέον βάρος 5kg. Προστατευτικά τοποθετούνται πάνω από τα μαρσπιέ του αναβάτη προφυλάσσοντας το πλαίσιο από τις μπότες.

To μεταξόνιο των 1.445mm συνδυάζεται με γωνία κάστερ 27.6°’ με ίχνος 113mm, προσφέροντας υψηλή σταθερότητα και ευελιξία. Το βάρος (γεμάτη) της μοτοσικλέτας είναι 144kg.

Το ανάποδο πιρούνι των 43mm της Showa είναι εξαιρετικά άκαμπτο, με άριστη απόδοση σε όλη τη διαδρομή των 250 mm για χρήση σε μεγάλο εύρος εδαφικών συνθηκών και ταχυτήτων. H πίσω ανάρτηση Pro-Link προσφέρει διαδρομή 240mm. Το αμορτισέρ Showa είναι μονό με διάμετρο κυλίνδρου 40mm. Το κεκλιμένο αλουμινένιο ψαλίδι κατασκευάζεται μέσω μονοκόμματης χύτευσης, μιας τεχνικής που επιτρέπει τη διαμόρφωση περίπλοκων σχημάτων. Αυτό προσφέρει τη σωστή ισορροπία ακαμψίας διασφαλίζοντας παράλληλα αντοχή, και μειώνοντας τις μη αναρτώμενες μάζες. Εξελασμένο αλουμίνιο χρησιμοποιείται για τον τεντωτήρα της αλυσίδας.

Ο εμπρός δίσκος των 256mm φέρει διπίστονη δαγκάνα ενώ ο πίσω δίσκος των 220mm χρησιμοποιεί μονοπίστονη δαγκάνα. Το σύστημα φρένων προσφέρει εξαιρετική αίσθηση και υψηλό επίπεδο ελέγχου. Οι ελαφρείς δίσκοι έχουν κυματοειδή σχεδίαση – αντιγράφοντας αυτή των CRF250R και CRF450R – με άριστη ικανότητα αυτοκαθαρισμού σε αντίξοες συνθήκες.

Οι ελαφρές αλουμινένιες ζάντες μειώνουν επιπλέον τις μη αναρτώμενες μάζες. Η πολύ άκαμπτη διάταξη των ακτίνων άμεσης έδρασης προέρχεται από τις CRF250R/CRF450R. Ελαστικά με τακούνια τύπου εντούρο (εμπρός: 3.00-21 51P, πίσω: 120/80-18 62P) λειτουργούν άψογα σε ποικίλες συνθήκες. Ο εμπρός τροχός 21 ιντσών και ο πίσω 18 ιντσών αυξάνουν τη σταθερότητα σε ανώμαλα εδάφη και διευκολύνουν την τοποθέτηση πιο εξειδικευμένων ελαστικών off-road.

Εξοπλισμός/Στυλ

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων της CRF250L περιλαμβάνει δείκτη καυσίμου, ενσωματωμένο ρολόι και δύο λειτουργίες χιλιομετρητή. Η ζελατίνα στον προβολέα αναδεικνύει οπτικά το στυλ που είναι εμπνευσμένο από τη CRF, προστατεύει τα όργανα και φιλοξενεί ένα λαμπτήρα H4 60W/55.

Το συνολικό στυλ της CRF250L είναι αισθητά επηρεασμένο από την αγωνιστική σειρά CRF-R, με τη μάζα συγκεντρωμένη γύρω από κέντρο βάρους και τριγωνικές αναλογίες. Η εργονομία μελετήθηκε επίσης διεξοδικά καθώς η μοτοσικλέτα έπρεπε να συμπεριφέρεται σωστά και να παρέχει άνεση σε μία μεγάλη ποικιλία συνθηκών. Το ενισχυμένο τιμόνι προσφέρει μια κάθετη και ξεκούραστη θέση οδήγησης, με άφθονες δυνατότητες, ενώ με γωνία περιστροφής 45° προς κάθε κατεύθυνση  επιτυγχάνεται μικρός κύκλος στροφής, κάτι που αυξάνει την ευελιξία στην αστική κυκλοφορία και σε στενά περάσματα εκτός δρόμου.

Το λεπτό ρεζερβουάρ καυσίμου έχει χωρητικότητα 7,7 L, και σε συνδυασμό με την άνετη, επίπεδη σέλα προσφέρει μέγιστη δυνατότητα ελέγχου και επιλογές στη θέση οδήγησης. Το ύψος της σέλας είναι  875mm. Μία συμπαγής εργαλειοθήκη που κλειδώνει βρίσκεται στη βάση του πίσω φτερού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο  CRF250L 
Αντιπρόσωπος ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Κινητήρα Υγρόψυκτος, 4-χρονος μονοκύλινδρος DOHC 
Κυβισμός 250 cc
Αναλογία Συμπίεσης 10.7
Μέγιστη Απόδοση Ισχύος 23/8500 PS/rpm (95/1/EC) 
Μέγιστη Ροπή 22.0/7000 Nm/min (95/1/EC) 
    Κατανάλωση Καυσίμου 32.1km/L* (WMTC mode、Class3-1) εσωτερική μέτρηση Honda 
Χωρητικότητα Λαδιού 1.8 L
Ανάφλεξη Πλήρως ηλεκτρονική 
Χρονισμός ανάφλεξης 10°  (ρελαντί)
Όριο στροφών 10500 (rpm) 
Μίζα Αυτόματη 
Τροφοδοσία  καυσίμου Σύστημα προγραμματισμένου ψεκασμού καυσίμου (PGM-FI)
Στροφές ρελαντί 1450±100 (rpm) 
Διάμετρος & Διαδρομή 76.0×55.0 mm
Χωρητικότητα μπαταρίας 12V 6Ah (10HR)
Ισχύς ACG  0.34 kW/5,000 rpm
Τύπος μπουζί SIMR8A9 (NGK)
Διάμετρος πεταλούδας 36mm
Σύστημα Μετάδοσης
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος με σπειροειδή ελατήρια
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 2,807
Σχέσεις μετάδοσης 2,857
Κιβώτιο / τύπος 6-ταχύτητες μόνιμης εμπλοκής, σύστημα επαναφοράς 
Πλαίσιο
Τύπος Πλαισίου Περιμετρικό, ημίδιπλο 
Γωνία κάστερ 27,6°
Ίχνος 113 mm
Ακτίνα στροφής 2,3 m
Διαστάσεις & Βάρος 
Βάρος γεμάτη  144 kg
Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος/φορτίο 159 kg 
Χωρητικότητα καυσίμου 7.7 L
Μήκος x Πλάτος x Ύψος 2.195×0.815×1.195 m
Μεταξόνιο 1.445 m
Ύψος σέλας 0.875 m
Απόσταση από το έδαφος 0.255 m
Τροχοί, Ανάρτηση & Φρένα
Φρένο Εμπρός Υδραυλικός δίσκος (δισκόφρενο 256-mm /2-πίστονη δαγκάνα)
Τροχός Εμπρός Ζάντα με ακτίνες (Διάσταση Ζάντας: 21 X 1.60)
Ελαστικό Εμπρός 3.00-21 51P
Φρένο Πίσω Υδραυλικός δίσκος (δισκόφρενο 220-mm /1-πίστονη δαγκάνα)
Τροχός Πίσω Ζάντα με ακτίνες (Διάσταση Ζάντας: 18 X 2.15)
Ελαστικό Πίσω 120/80-18 62P
Ανάρτηση Εμπρός Τηλεσκοπικό (Ανάποδο) πιρούνι διαμέτρου 43mm 
Διαδρομή εμπρός τροχού 250 mm
Ανάρτηση Πίσω Ψαλίδι και μοχλικό ανάρτησης Pro-link, διάμετρος κυλίνδρου  40mm 
Διαδρομή πίσω τροχού 240 mm

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Honda Crosstourer 1200 Πρώτο Test! – Honda Crosstourer 1200 - 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon