.
×

Σημείωση

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/tests/onoff/honda/crosstourer1200_maniatis/dyno/
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 21 Μαϊος 2012 17:23

Test – Honda Crosstourer 1200

 

Διασκέδαση και τουρισμός μαζί!

 




Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Σχεδιάστηκε για να σε “μεταφέρει” από το ένα σημείο στο άλλο, γρήγορα, άνετα, ξεκούραστα. Να φύγεις μαζί του, να ταξιδέψεις, να διασχίσεις ηπείρους, να φτάσεις στον προορισμό σου. Αυτό είναι το Crosstourer, αυτό φωνάζει και το όνομά του τού οποίου το πρώτο συνθετικό, ουδεμία σχέση έχει με το… motocross. Αλλά, αφού το νέο Crosstourer 1200 ταξιδεύει εξαιρετικά, δικαιούται να περιέχει την λέξη Cross (βγαίνει από το Across – Από το ένα μέρος στο άλλο) στην σύνθεση του ονόματός του!

Ασφάλτινη καταγωγή


Το ακούς και σου θυμίζει “κάτι” άλλο. Ανοίγεις το γκάζι και ο V4 κινητήρας του σου ψιθυρίζει στ’ αυτιά “είμαι το VFR που έχεις οδηγήσει ξανά, με άλλο κοστούμι, άλλα περιφερειακά, άλλη μορφή.” Επιταχύνεις και μπροστά σου ανοίγεται ο δρόμος για νέες εξερευνήσεις, με μορφή ασφάλτινη. Και εκεί που το κοιτάς και μοιάζει πολύ πιο μαζεμένο και πιο όμορφο σε διαστάσεις από την πρώτη προπαραγωγής έκδοση, το Crosstourer είναι πραγματικά ωραίο. Είναι όμορφο, με το ράμφος του και το μπροστινό τμήμα του fering να έχει σχηματίσει ένα αεροδυναμικό fering, έτοιμο να σκίσει τον αέρα. Σου θυμίζει μικρότερη μοτοσυκλέτα από μπροστά, το ίδιο και αν την κοιτάξεις από το πίσω μέρος. Μπορεί ο άξονας μετάδοσης να φαίνεται θηριώδης, αλλά η εξάτμιση είναι λεπτοκαμωμένη και όμορφα σχεδιασμένη.

Τo Crosstourer δείχνει μικρό, με τον όγκο του συγκεντρωμένο στο κέντρο μάζας, όπου βρίσκεται ο κινητήρας και έχει και τον βασικό λόγο οπτικά. Κινητήρας, πλαίσιο και ρεζερβουάρ, δείχνουν ογκώδη, και είναι αυτά τα μοναδικά τμήματα που προδίδουν τον κυβισμό του – που δεν αναγράφεται πουθενά.  Ο όγκος της μοτοσυκλέτας κάνει το μπροστινό σύστημα να δείχνει ασθενικό μπροστά του, αν και είναι ανεστραμμένο με διάμετρο καλαμιών 43mm, ενώ το πλάτος της μοτοσυκλέτας σε αυτή την περιοχή, είναι συγκριτικά μειωμένο σε σχέση με το VFR 1200F, από το οποίο και προήλθε η μοτοσυκλέτα. Τα ψυγεία του VFR που βρίσκονταν τοποθετημένα στο πλάι έγιναν ένα μονό, το οποίο “μπήκε στη θέση του”, μπροστά από τον κινητήρα. Το πλάτος μίκρυνε, οι διαστάσεις του πλαισίου άλλαξαν, το μεταξόνιο αυξήθηκε, η απόδοση  του κινητήρα μειώθηκε, και το νέο Crosstourer κύλισε τους τροχούς του από τη γραμμή παραγωγής.

Αλλαγή πλεύσης

Η Honda ακολούθησε τον ίδιο δρόμο που είδαμε στο Crossrunner 800, που παρουσιάστηκε δύο χρόνια πριν. Πήρε μία ασφάλτινη “βάση”, πάνω στην οποία έχτισε μία νέα μοτοσυκλέτα. Μόνο που στην περίπτωση του Crossrunner, το VFR 800 δέχτηκε ελάχιστες αλλαγές που αφορούσαν περισσότερο στα πλαστικά περιφερειακά και λίγο στην θέση οδήγησης. Στην περίπτωση του Crosstourer 1200, η Honda επέλεξε πάλι το VFR, το μεγάλο αυτή τη φορά, στα 1200 κυβικά. Πήρε από αυτό το πλαίσιο και τον κινητήρα, και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές προκειμένου να το εντάξει σε μία νέα κατηγορία, στην On/off . Οπτικά, τοποθέτησε νέους τροχούς, ακτινωτούς, με τις ακτίνες να βγαίνουν εκτός στεφανιών, έτσι ώστε να δέχονται tubeless ελαστικά – με νέες μικρότερες διαστάσεις , έτσι ώστε να μπορεί η μοτοσυκλέτα να κινηθεί και στο χώμα. Άλλαξε τις αναρτήσεις στις οποίες πρόσθεσε διαδρομή – που δεν αναφέρεται πουθενά βέβαια!, και τις ρύθμισε έτσι ώστε να είναι πιο μαλακές σε αποσβέσεις.

Στο πλαίσιο, έδωσε διαφορετικά νούμερα στο ίχνος, στο μεταξόνιο, στην γωνία κάστερ, στην γωνία στροφής του τιμονιού, στο συνολικό ύψος και μήκος, ενώ άλλαξε το ρεζερβουάρ με μεγαλύτερο, αλλά και την θέση οδήγησης (βλ. σχετικό πίνακα). Η μοτοσυκλέτα που δημιουργήθηκε είναι η πρώτη που φέρει τετρακύλινδρο διάταξης V κινητήρα στην μεγάλη κατηγορία on/off, και όπως ήταν φυσικό, άρχισαν οι ερωτήσεις σχετικά με το ποσοστό off που θα μπορούσε να καλύψει αυτή ή την χρηστικότητα που είχε με τέτοια κινητήρια μονάδα. Με την κατηγορία να αλλάζει και να διαθέτει εκπρόσωπους με κάθε διάταξης κινητήρα (πρόσφατα προστέθηκε και το τετρακύλινδρο εν σειρά Kawasaki Versys 1000), οι επιλογές είναι περισσότερες ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες της κατηγορίας on/off που καλύπτουν στο 90% ασφάλτινη χρήση, αυξήθηκαν. Και η πραγματικότητα είναι, ότι οι περισσότεροι αγοραστές που επιλέγουν μία τέτοια μοτοσυκλέτα, τέτοια χρήση κάνουν.

Άνεση για τους επιβαίνοντες

Η θέση οδήγησης του Crosstourer είναι πολύ άνετη. Αν και το Crosstourer δεν το λες χαμηλό, ένας αναβάτης με ύψος 1.80 θα νιώσει το ύψος ανεβαίνοντας, ενώ θα πατήσει κάτω εύκολα μόνο το ένα του πόδι. Η θέση του λοιπόν, είναι “on/off”, είναι ψηλή, και σε τοποθετεί πάνω από τη μοτοσυκλέτα. Έχεις πλήρη έλεγχο από εκεί, το τιμόνι βρίσκεται κοντά σου, δίνει πολύ καλές λαβές για να οδηγάς άνετα, ενώ δημιουργεί φυσική στάση σώματος. Η σέλα του είναι άνετη, με μεγάλο μερίδιο τόσο για τον αναβάτη, τόσο και για τον συνεπιβάτη. Αν και δεν είναι διαιρούμενη, όπως ας πούμε στο BMW R 1200GS, Triumph Tiger Explorer 1200 ή Yamaha Super Tenere 1200, έτσι ώστε να αφαιρείται το πίσω τμήμα για φόρτωση όταν είσαι μόνος, ακολουθεί ωστόσο το στυλ των προαναφερθέντων στην σχεδίαση του πίσω μέρους, δίχως πλαστικά. Το αλουμίνιο του πανέμορφου υποπλαισίου είναι εμφανές, και διαθέτει ήδη τις βάσεις στις οποίες θα κρεμαστούν οι πλαϊνές βαλίτσες. Μία μεγάλη σχάρα περιμένει για δέσιμο πραγμάτων ή τοποθέτηση βαλίτσας top case.

Είναι πολύ θετικό ότι με δύο ευτραφείς αναβάτες στη σέλα, η μετακίνηση είναι άνετη, και δεν ενοχλεί κανείς κανέναν. Υπάρχει χώρος στη σέλα για να χωρέσουν δύο επιβαίνοντες, ενώ και με δύο άτομα και πλαϊνές βαλίτσες που το έχουμε δει, δείχνει όμορφο και μαζεμένο σε διαστάσεις. Το ρεζερβουάρ οπτικά είναι μεγάλο, μιας και ο περισσότερος όγκος του βρίσκεται πάνω από το πλαίσιο, λόγω και του κινητήρα V4 που ανεβαίνει ψηλά. Όμως, κατά την οδήγηση δεν το αισθάνεσαι καθόλου, νιώθεις ότι δεν υπάρχει κάτι μπροστά σου και το ρεζερβουάρ ενοχλούσε μόνο το οπτικά. Η χωρητικότητά του φτάνει τα 21 λίτρα και για πολλούς  αναβάτες που το περιμένουν πως και πως, αυτό ήταν ένα θέμα συζήτησης. Είχε ακουστεί από τις πρώτες παρουσιάσεις ότι η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα καίει πολύ. Το είχε γράψει και ο συνεργάτης μας, Kevin Ash, στην πρώτη παρουσίαση του Crosstourer, όπου είχε δει κατανάλωση 8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, οδηγώντας το γρήγορα, όπως έγραψε στο άρθρο του. Έμενε να το διαπιστώσουμε επί ελληνικού εδάφους, για να δούμε και σε τι συνθήκες καίει αυτά που καίει.

Κατανάλωση και πραγματικότητα

Οδηγώντας με ταχύτητες 120 έως 140, σε εθνική και επαρχιακούς δρόμους, η κατανάλωση έπεφτε στα 15 χιλιόμετρα στο λίτρο, ήτοι 6,5 λίτρα  στα 100 χιλιόμετρα. Λογική για τον κυβισμό, αλλά και την δύναμη που έχει ο κινητήρας σε όλη την καμπύλη απόδοσης. Με ταχύτητες 140 έως 160, βλέπαμε να φτάνει στα 13,5 με 14 χιλιόμετρα με ένα λίτρο, δηλαδή, 7 με 7,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, που ήταν πάλι λογική κατανάλωση. Από κει και πάνω, “καταφέραμε” με γρήγορη βόλτα σε εθνική, με 180χ.α.ω. και άνω, 200 και πολλές φορές 220, να φτάσουμε να διανύσουμε 12,4 χιλιόμετρα με ένα λίτρο – 8 λίτρα / 100 χιλιόμετρα. Σε καμία περίπτωση δεν είδαμε το όργανο μέτρησης κατανάλωσης να πέφτει κάτω από τα 12 χιλιόμετρα το λίτρο, αλλά δεν κρεμαστήκαμε και από το γκάζι για να “καταφέρουμε” κάτι τέτοιο. Το οδηγήσαμε γρήγορα, όπως θα το οδηγούσε κάθε “γκαζιάρης” ιδιοκτήτης, ίσως και λίγο πιο σβέλτα λόγω και του αποτελέσματος που θέλαμε να δούμε.

Παραπάνω δεν έκαψε όσο και αν το πιέσαμε, μέχρι εκεί έφτασαν τα νούμερα, στα 12,4 χιλιόμετρα με ένα λίτρο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κατανάλωση που είδαμε, ενώ ένας τυπικός αναβάτης με μία μέση ταχύτητα και χρήση, που να περιλαμβάνει τόσο διαδρομές σε εθνική οδό, επαρχιακούς δρόμους, σε πόλη με και αργές ή γρήγορες ταχύτητες, θα κυμανθεί ανάμεσα στα 6,5 και 7,5 λίτρα ανά 100 (13,5-14,5 χιλίομετρα με ένα λίτρο). Αψηφόντας το ηλεκτρονικό πολυόργανο,  η επιβεβαίωση ήρθε και από την κάνουλα του βενζινάδικου, στο οποίο γεμίσαμε το τελείως άδειο ρεζερβουάρ, στα 280 χιλιόμετρα διαδρομής, και πήρε 20,7 λίτρα (το εικοσιενός λίτρων ρεζερβουάρ για να μην ξεχνιόμαστε…). Με τις ευχές και τις κλεψιές της κάνουλας, αυτό το νούμερο μας έβγαλε 13,5 χιλιόμετρα στο λίτρο, με μέση κατανάλωση στα 7,5 ανά 100, ότι ακριβώς είχαμε δει και στο όργανο της μοτοσυκλέτας. Τελικά, είναι μία πολύ λογική κατανάλωση για τον κυβισμό του Crosstourer που μην ξεχνάμε ότι είναι 1200 κυβικά και με πολύ ζωντανή λειτουργία και την συναντάμε και σε άλλες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, δίχως αυτές τις επιδόσεις. Και όσο για την αυτονομία; Μια χαρά είναι τα 280 χλμ., σε τέτοιους ρυθμούς, μιας και βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου υπάρχουν πολλοί σταθμοί ανεφοδιασμού.

Ελαφριά αίσθηση

Εκεί που το κοιτάς και λες ότι δείχνει περιποιημένο και με συγκεντρωμένο βάρος στη μέση του, το κουνάς και δυσκολεύεσαι να το μετακινήσεις σαν σταματημένο. Μόλις όμως οι τροχοί κυλίσουν, το βάρος εξαφανίζεται ως δια μαγείας, και το Crosstourer γίνεται ελαφρύ και πανεύκολο στην οδήγηση. Η σωστή θέση οδήγησης, οι μοχλοί που δημιουργούνται από το τιμόνι, αλλά και η γωνία στροφής του που είναι αυξημένη σε σχέση με το VFR (το VFR χρειάζεται 3,1 μέτρα ακτίνα στροφής– το Crosstourer 2,7 μέτρα), βοηθούν ώστε να την χειρίζεσαι εύκολα. Ακόμη και με ελάχιστα χιλιόμετρα να πηγαίνεις, το σωστό ζύγισμα και το βάρος του κινητήρα λειτουργούν θετικά. Σε καμία περίπτωση δεν καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα που ζυγίζει 275 κιλά, ένα νούμερο που φυσικά από μόνο του τρομάζει. Ο αναβάτης θα έχει να το αντιμετωπίσει όμως μόνο σε περίπτωση πτώσης, ή σε μετακίνηση με τον κινητήρα σβηστό.

Με το ζύγισμά του η οδήγηση στην πόλη είναι αστεία υπόθεση. Ξεχνάς ότι οδηγάς 1200, μιας και το μικρό fering του αλλά και η αίσθηση που έχεις όταν βρίσκεσαι στη σέλα συμβάλλουν σε αυτό. Είναι εύκολο, μαλακό, άνετο, στρίβει με ευλυγισία μοτοσυκλέτας μικρότερου κυβισμού ανάμεσα σε αυτοκίνητα, μπορείς να το χρησιμοποιείς καθημερινά για μεγάλο “παπί”. Κοντράρεται άνετα με το επίσης πανεύκολο, ελαφρύτερο και χαμηλότερο R 1200 GS (206 κιλά!) στην πόλη, μιας και το ζύγισμα και η ροπή του βοηθούν. Με την ροπή του και την γλυκιά λειτουργία του κινητήρα, μπορείς να βάζεις ότι ταχύτητα θες και να ασχολείσαι μόνο με το γκάζι σε μικρές διαδρομές. Οι μαλακές του αναρτήσεις προσφέρουν άνεση και βοηθούν και αυτές με την συμπίεσή τους στην ευχρηστία του συνόλου.

Θετική συμπεριφορά στην εθνική

Τα κιλά δεν είναι αρνητικά ούτε στην ταξιδιωτική χρήση. Μία μοτοσυκλέτα τουρισμού, χρειάζεται το βάρος για να ”κάθεται” άνετα κάτω, να στέκεται αξιοπρεπώς στις “σφαλιάρες” που θα φάει από τον αέρα στην εθνική. Ο συνδυασμός λοιπόν των κιλών, με την ελαφριά αίσθηση, λειτουργεί θετικά στην οδήγηση. Το Crosstourer στην εθνική οδό είναι ευχάριστο, σταθερό, καταπίνει τα χιλιόμετρα με άνεση και ευκολία. Είναι ακλόνητο από τον αέρα, στρίβει άνετα σε ανοιχτές παρατεταμένες στροφές λόγω και της street καταγωγής του, ενώ αν ο αναβάτης θελήσει να το παρακάνει στο στρίψιμο, μπορεί άνετα. Ο κινητήρας του γουργουρίζει στα 120, γουργουρίζει στα 150, γουργουρίζει στα 180… γουργουρίζει στα 220! Γενικά γουργουρίζει σαν γατί, δεν ζορίζεται ποτέ, δεν κουράζεται ποτέ. Το τετρακύλινδρο V σύνολο που προέρχεται από το VFR έχει σχεδιαστεί για να αποδίδει πολύ περισσότερους ίππους – 170 στα χαρτιά για το προαναφερθέν, οπότε για τις επιδόσεις που καλείται να αποδώσει το Crosstourer, λειτουργεί ξεκούραστα. Ο κινητήρας αποδίδει 108 ίππους στην πραγματικότητα, από τους 127 που ανακοινώνει η εταιρία, νούμερο που πραγματικά μας φάνηκε μικρό, μιας και η αίσθηση στην επιτάχυνση προδίδει πιο δυνατό κινητήρα. Η Honda έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στον κινητήρα έτσι ώστε να μειώσει την απόδοση και να βελτιώσει τη ροπή στις χαμηλές στροφές (νέος χάρτης ηλεκτρονικής ανάφλεξης, μικρότερο βύθισμα βαλβίδων, αλλαγές στους αυλούς εισαγωγής, κ.α.). Άλλαξε σημαντικά την καμπύλη απόδοσης του V4 αφού όπως είδαμε και στο δυναμόμετρο, συγκριτικά με το VFR, μέχρι τις μεσαίες το Crosstourer προηγείται με διαφορά, ενώ από κει και πάνω, τα σαράντα άλογα διαφοράς τους, στέλνουν το VFR στα ύψη.
Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι πως οδηγάς μία μοτοσυκλέτα με τον κινητήρα της να δέχεται τόσο άνετα τις σχέσεις, αποδεικνύοντας ότι ο μεγάλος κυβισμός δεν έχει αντίπαλο. Ο τετρακύλινδρος V δέχεται άνετα την 4η, την 5η και 6η ακόμη και σε ανηφόρα, μετά τα 150 χ.α.ω., και ανεξαρτήτως κλίσης του οδοστρώματος.
Το άνοιγμα του γκαζιού από τις χαμηλές στροφές οδηγεί σε επιτάχυνση, ακούς τον κινητήρα να ρουφάει καύσιμο και αν ανεβάζει στροφές αδιάκοπα, στις χαμηλές, στις μεσαίες, στις ψηλές στροφές. Ακούραστα, η μετάβαση από τον ρυθμό βόλτας σε γρήγορη οδήγηση γίνεται γρήγορα χωρίς κομπιάσματα.

Αδιάκοπη ροπή

Ανεβάζεις ταχύτητες ξεκούραστα, ανοίγεις το γκάζι και ο κινητήρα του Crosstourer δεν διστάζει πουθενά. Οι σχέσεις του κιβωτίου έχουν αλλάξει σε σχέση με το VFR, μιας και, εκτός της 1ης που παρέμεινε ίδια, οι υπόλοιπες πέντε είναι πιο κοντές. Η πρωτεύουσα και τελική μετάδοση παραμένουν ίδιες, αλλά στο σύνολο, δημιουργήθηκε ένα πιο “κοντό” κιβώτιο για την νέα χρήση.
Παρά τις αλλαγές όμως, το Crosstourer πάει 101 χιλιόμετρα με 1η, 155 με 2α, 195 με 3η 229, με 4η. Εκεί επεμβαίνει ο ηλεκτρονικός κόφτης και βάζοντας 5η και 6η, έχεις ακριβώς τα ίδια χιλιόμετρα τελικής. Ανεξάρτητα αν κινείσαι σε ανηφόρα, ευθεία ή κατηφόρα, ο κόφτης δεν σε αφήνει να πας παραπάνω. Αν δεν είχε κόφτη, εύκολα θα πέρναγε τα 250 στο κοντέρ, μιας και η δύναμη και η ροπή του, αρκούν. Το ερώτημα είναι το εξής; Γιατί άφησαν τις τελευταίες σχέσεις τόσο μακριές, μιας και δεν βγάζει παραπάνω τελική; Γιατί πολύ απλά, με τέτοια ροπή που διαθέτει, αν είχε πιο κοντό κιβώτιο, θα έπαιζες συνέχεια με το λεβιέ των ταχυτήτων, και θα τερμάτιζαν οι σχέσεις αμέσως.

Ούτως ή άλλως, το  Crosstourer δεν πολυκαταλαβαίνει από σχέσεις ταχυτήτων. Ότι και να έχεις στο κιβώτιο, ανοίγεις το γκάζι και φεύγει σαν να έχεις δύο σχέσεις κάτω. Επιταχύνεις με 3η, φεύγει σφεντόνα, με 4η το ίδιο, με 5η επίσης, ακόμη και με 6η, φεύγει γρήγορα χωρίς να ζορίζεται. Είσαι σε ανηφορική διαδρομή στην εθνική με 180; Ανοίγεις το γκάζι, φεύγει μπροστά, βάζεις 5η και 6η και συνεχίζει να ανεβάζει στροφές αδιάκοπα. Είναι από τους λίγους κινητήρες που παρουσιάζουν τέτοια ζωντάνια και μπορούν να διαχειριστούν τόσο καλά το κιβώτιο ταχυτήτων, χωρίς ζόρι, χωρίς μείωση της επιτάχυνσης και του ανεβάσματος στροφών. Πως βγαίνει…. ο κόφτης αλήθεια;;

Ο κινητήρας και το concept

Το θέμα της απόδοσης του κινητήρα είναι πολύ σημαντικό, μιας και πάνω του έχει βασιστεί όλο το concept του Crosstourer. Το Crosstourer “σηκώνει” άνετα δύο επιβαίνοντες και φορτία, μιας και η ροπή του από τις πολύ χαμηλές στροφές είναι διαθέσιμη για να μετατρέψει την βόλτα σε απόλαυση. Το κιβώτιο του είναι λίγο σκληρό, αλλά αν το οδηγάς γρήγορα, δεν το καταλαβαίνεις. Αν το οδηγάς σιγά, και αφήνεις τον συμπλέκτη, νιώθεις το κούμπωμα της σχέσης και σε λειτουργία θυμίζει τον διπλό συμπλέκτη του αυτόματου κιβωτίου DCT. Τον άξονα όμως τον αντιλαμβάνεσαι μόνο στις αργές ταχύτητες, όταν αφήνεις συμπλέκτη, ή ανοίγεις το γκάζι απότομα.

Σε γενικές γραμμές, αν ο άξονας έχει κατασκευαστεί για πολύ περισσότερα άλογα, για το VFR, περνάει απαρατήρητη η λειτουργία του. Το Crosstourer διαθέτει και σύστημα για μείωση του σπιναρίσματος, ευρέως γνωστό ως Traction Control. Αυτό είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να επεμβαίνει στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά το νιώθεις κατευθείαν μόλις γλιστρήσει ο τροχός, και σκέφτεσαι ότι: α) η άσφαλτος είναι παντού και πάντα γλιστερή, β) το λάστιχο δεν είναι καλό και γλιστράει, γ) το Crosstourer έχει πολύ γκάζι στις χαμηλές στροφές.

Ισχύει προφανώς το τελευταίο, σε συνδυασμό βέβαια με το α), αφού και η άσφαλτος στην Ελλάδα  δεν παίρνει δάφνες για την ποιότητά της. Τα ελαστικά της Pirelli Scorpion, είναι κορυφαία και έχουν ταιριάξει άριστα με την χρήση και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, αλλά και με την ελληνική πραγματικότητα. Το θέμα με την λειτουργία του Traction όμως  είναι πως τίθεται απότομα σε λειτουργία, σε σημείο που σε παραξενεύει.

Ηλεκτρονική παρέμβαση

Όταν πάει να γλιστρήσει ο τροχός του Crosstourer, το traction control κόβει πολύ την απόδοση, σε σημείο που πιστεύεις πως κάποιος έβγαλε τα τρία μπουζοκαλώδια από τον κινητήρα και έμεινε το Crosstourer με είκοσι άλογα. Αυτό είναι σωτήριο βεβαίως τόσο σε γλιστερό οδόστρωμα, όσο και σε βρεγμένο, μιας και δίχως το σύστημα, θα δυσκολευτείς να το οδηγήσεις - από τις χαμηλές στροφές ο κινητήρας δείχνει τα δόντια του.

Με το traction ενεργοποιημένο, μπορείς να ανοίγεις το γκάζι άφοβα σε κάθε είδους διαδρομή, αλλά θα έχεις να αντιμετωπίσεις το κόψιμο της απόδοσης, που αργεί να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Κλείνοντας ελαφρώς το γκάζι, το σύστημα επανέρχεται ξανά στο 100% της απόδοσης και μπορείς να επιταχύνεις άνετα. Αν πάντως θέλεις να παίξεις και να οδηγήσεις γρήγορα χωρίς περικοπές, το αμφίβολης αισθητικής κουμπί που βρίσκεται στο αριστερό πλευρό του fering, είναι χρηστικότατο και θα απενεργοποιήσει το σύστημα ακόμη και εν κινήσει. Όταν σβήσεις τον κινητήρα και τον διακόπτη, το σύστημα θα επανέλθει στην αρχική κατάσταση λειτουργίας.

Τα φρένα του Crostourer είναι εκπληκτικά. Χρησιμοποιούν δίσκους 310mm και 276mm πίσω με συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS, κι έτσι, όποιο φρένο και αν πατήσει ο αναβάτης, η μοτοσυκλέτα θα σταματήσει αμέσως, και θα βιδωθεί στο έδαφος. Το C-ABS όπως ονομάζεσαι το σύστημα της Honda το νιώθεις ακόμη και με το πάτημα του πίσω φρένου, μιας και αναγκάζει και το μπροστινό σύστημα να συμπιεστεί – αφού φρενάρει και μπροστά. Αντίστροφα, πατώντας την μανέτα του μπροστινού φρένου, εφαρμόζεται δύναμη και πίσω, κι έτσι, οι τροχοί πάντα θα φρενάρουν. Έχει δύναμη, προσφέρει αίσθηση, και είναι ένα σύστημα με το οποίο ποτέ δεν θα σκεφτείς να φρενάρεις, σε όποιες συνθήκες και αν οδηγάς.

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα

Ταξιδεύεις πολύ γρήγορα, είναι αλήθεια ότι σε βάζει στη διαδικασία να πας σε σβέλτο ρυθμό, μιας και ο κινητήρας δεν έχει κανένα πρόβλημα και η μοτοσυκλέτα είναι ιδανική για να καταπίνει χιλιόμετρα. Οδηγώντας γρήγορα διαπιστώνεις ότι το μπροστινό του σύστημα είναι μαλακό σε συμπίεση και γρήγορο σε επαναφορά, κι έτσι, ενώ προσφέρει άνεση, δημιουργεί μία μικρή ασάφεια, και ταλαντώσεις στις λακκούβες. Το άκαμπτο πλαίσιο έρχεται να προσφέρει σταθερότητα, αλλά οι ταλαντώσεις ενοχλούν. Μέσα σε δύο λεπτά, ρυθμίσαμε την απόσβεση επαναφοράς στο πιο αργό σημείο, ενώ προφορτίσαμε και τα ελατήρια του μπροστινού συστήματος κατά δύο γραμμές. Η αίσθηση άλλαξε, το μπροστινό δούλεψε πολύ καλύτερα και απορροφούσε πλέον τις ανωμαλίες εξαιρετικά.

Για τουριστική χρήση με λίγο ψάξιμο θα έρθει εύκολα στις απαιτήσεις του χρήστη, αλλά για τις ταχύτητες με τις οποίες μπορεί να κινείται η μοτοσυκλέτα, ίσως χρειαστεί βελτίωση για να προσφέρει το 100% της απόδοσης της. Λίγο σκληρό είναι και το αμορτισέρ του, το οποίο μαλακώσαμε για να δουλεύει πιο άνετα, και ρυθμίσαμε πιο αργό στην επαναφορά. Βελτιώθηκε σημαντικά και “έδεσε” με το μπροστινό σύστημα στην γρήγορη αλλά και την καθημερινή χρήση. Θα θέλαμε ωστόσο να λειτουργεί πιο προοδευτικά στις λακκούβες, αν και με δύο επιβαίνοντες και φορτίο, ήταν πολύ καλό.

Ταξιδεύοντας, διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει καλή κάλυψη από τον αέρα. Τα πόδια βρίσκονται καλά κρυμμένα πίσω από το ρεζερβουάρ, αλλά το στενό fering με την αντίστοιχα μικρή ζελατίνα, αφήνουν τον αέρα να σε χτυπάει. Νιώθεις στους ώμους και στο κράνος τον αέρα, αλλά εκτός από το θόρυβο, στην πράξη δεν σε μετακινεί ούτε σε κουράζει στο ταξίδι. Θα προτιμούσαμε όμως να ρυθμίζει και άλλο ψηλότερα η ζελατίνα (έχει δύο θέσεις) ή να ήταν τουλάχιστον ψηλότερη. Όσοι σκοπεύουν να γεμίσουν το κοντέρ με χιλιόμετρα στην εθνική, θα σπεύσουν για ψηλότερη ζελατίνα άμεσα.

Ο πίνακας οργάνων είναι μικρός, μαζεμένος, αλλά διαθέτει ότι θα χρειαστεί ο αναβάτης. Ηλεκτρονικό στροφόμετρο, ενδείξεις για τις σχέσεις, εξωτερική θερμοκρασία, μερικούς και ολικό χιλιομετρητή, μέτρηση κατανάλωσης. Τα απολύτως απαραίτητα, αν και θα περίμενες περισσότερα σε μία μοτοσυκλέτα που έχει σχεδιαστεί για τουριστική χρήση. Είναι ενοχλητικό βέβαια που δεν υπάρχει κουμπί για ενεργοποίηση των λειτουργιών του πίνακα οργάνων και αναγκάζεσαι να απλώνεις το χέρι κατά την οδήγηση και να πατήσεις όποιο κουμπί σε ενδιαφέρει. Βέβαια, στο ρυθμό που οδηγούσαμε, το ξεχάσαμε τελείως και μας έμεινε μόνο η θέση του μπουτόν της κόρνας που δεν συνηθίζεται με τίποτα!

Διασκέδαση στην χρήση

Το νέο Crostourer είναι ένα όχημα διάσχισης, γρήγορης βόλτας, τουρισμού αλλά και καθημερινής χρήσης, με πάρα πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και κύλισης. Σίγουρα δεν κάνει γι’ αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι εξερεύνησης στο άγνωστο όπου δεν θα υπάρχει βενζινάδικο για 500 χιλιόμετρα, αλλά ούτε για εκεί όπου οι off road διαδρομές θα καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό της διαδρομής. Εκτός ότι είναι βαρύ, έχει βαριά αίσθηση στο χώμα και τα μεταλλικά του μέρη που είναι εκτεθειμένα, θα πληγωθούν εύκολα σε περίπτωση πτώσης.

Διαθέτει τροχούς για χρήση off road, αλλά και άξονα για αξιοπιστία, όμως δεν θα τα βάλει με καθαρά adventure αντιπάλους όπως είναι το BMW R 1200 GS ή το KTM 990 Adventure. Θα κοιτάξει πιο εύκολα στα μάτια ένα Triumph Tiger Explorer 1200 ή ένα Kawasaki Versys 1000, αλλά και το σαφώς πιο ασφάλτινο –και πιο δυνατό βέβαια - Ducati Multistrada.

Ο ιδιοκτήτης του Varadero που έψαχνε κάτι πιο ασφάλτινο και με επιδόσεις, θα γλυκοκοιτάξει σίγουρα το Crosstourer, το οποίο όμως στα 15.850euro πέφτει πάνω σε τιμές καταξιωμένων αντιπάλων και σίγουρα δεν έχει την ίδια σχέση τιμής / απόδοσης που έκανε το Varadero μοναδικό.

Πίνακας διαφορών Crosstourer 1200 - VFR1200F

Crosstourer 1200 VFR 1200 F
Πλαίσιο
Ρεζερβουάρ 21,5 19
Βάρος (kg) 275 267
Μεταξόνιο (mm) 1595 1545
Γωνία κάστερ 28 25,5
Ίχνος (mm) 107 101
Μήκος  (mm) 2285 2244
Πλάτος (mm) 915 752
Ύψος σέλας (mm) 850 815
Ύψος  (mm) 1335 1222
Απόσταση εδάφους (mm) 180 128
Μπροστινό σύστημα Δ.Α. 43mm / 120mm
Διαδρομή ανάρτησης πίσω Δ.Α. 130mm
Ελαστικά μπροστά 110/80-R19       120/70-17
Ελαστικά πίσω 150/70-R17 190/55-17
Φρένα μπροστά Δίσκοι 310mm Δίσκοι 320mm
Ακτίνα στροφής 2,7 μέτρα 3,1 μέτρα
Κιβώτιο ταχυτήτων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.738 (73/42)
Σχέσεις ταχυτήτων
1 2.600 (39T / 15T) 2.600 (39/15)
2 1.600 (32T / 20T)  1.736 (33/19)
3 1.260 (29T / 28T) 1.363 (30/22)
4 1.076 (28T / 26T) 1.160 (29/25)
5 0.961 (25T / 26T)  1.032 (32/31)
6 0.897 (35T / 39T) 0.939 (31/33)
Τελική μετάδοση 2.699 (37/39 x 19/17 x 28/11) 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο Crosstourer 1200
Αντιπρόσωπος ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ
Τιμή 15.830euro (απλή έκδοση)
Εγγύση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, τετρακύλινδρος σε διάταξη V 76°, 16βάλβιδος
Χωρητικότητα 1,237cm3
Διάμετρος x διαδρομή 81 x 60mm
Συμπίεση 12:01
Τροφοδοσία PGM-FI electronic fuel injection με σώματα ψεκασμού 44mm
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος (ή υδραυλικός, DCT)
Μετάδοση 6 σχέσεων (DCT- αυτόματο)
Πρωτεύουσα 1.74
Σχέσεις ταχυτήτων
1 2.6
2 1.6
3 1.26
4 1.08
5 0.96
6 0.9
Δευτερεύουσα σχέση 1.06
Τελική μετάδοση Άξονας
Πλαίσιο
Type Τύπου διαμάντι, αλουμινένιο, δύο δοκών
Μήκος 2.285
Πλάτος 915
Ύψος 1.335
Μεταξόνιο 1,595mm
Γωνία κάστερ 28°
Ίχνος 107mm
Πλήρης στροφή 2,7m
Ύψος σέλας 850mm
Απόσταση εδάφους 180mm
Βάρος 275kg (F: 132kg; R: 143kg), *285kg (F: 138kg; R: 147kg)
Ρεζερβουάρ 21.5litres
Κατανάλωση 16.1km/l (WMTC mode** - D-mode: 16.7 km/l)
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, διάμετρος 43mm,προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και επαναφοράς
Τροχοί
Μπροστά Ακτινωτοί 19x2,5
Πίσω Ακτινωτοί 17x4
Ελαστικα
Μπροστά Tubeless 110/80-17
Πίσω Tubeless 150/70-17
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 310mm με δαγκάνες τριών εμβόλων και C-ABS
Πίσω Δίσκος 276mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και C-ABS
Ιπποδύναμη εργοστασίου 127/7,750σ.α.λ.
Ροπή εργοστασίου 12,8/6,500σ.α.λ.
 Ιπποδύναμη πραγματική 107,38hp
 Ροπή πραγματική  -

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Διαγράμματα δυναμομετρήσεων

Η ιπποδύναμη του Crosstourer έφτασε σχεδόν στους 108 ίππους, δείχνοντας μία αδιάκοπη άνοδο από τις χαμηλές μέχρι τις ψηλές στροφές. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτό να βρούμε ρεύματα για να βγάλουμε στροφές ανά λεπτό, μιας και έπρεπε να λυθεί η μοτοσυκλέτα. Έτσι, τα νούμερα που έχουμε είναι με βάση τα χιλιόμετρα. Η διαφορά με τον ίδιο κινητήρα που χρησιμοποιεί το VFR είναι εμφανής στις ψηλές στροφές, όσο εμφανής είναι και η διαφορά υπέρ του Crosstourer στις χαμηλές, όπου δεν παρουσιάζει καμία τρύπα η απόδοση.

{gallery}tests/onoff/honda/crosstourer1200_maniatis/dyno/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda NC 700 X 2012 Παρουσίαση Honda CRF250L 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon