.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 11:01

TEST – BMW F 850 GS Adventure 2019

Του Θοδωρή Ξυδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το ολοκαίνουριο F 850 GS Adventure αντικαθιστά το προηγούμενο ομώνυμο F 800 GS και φέρνει μερικές πολύ συγκεκριμένες αλλαγές με στόχο να κυριαρχήσει στην μεσαία adventure κατηγορία: Τα πάντα όλα, από την αρχή!

Το F 850 GS Adventure ήρθε για να πάρει τη θέση του στην κορυφή της γκάμας των Βαυαρών στα εν σειρά δικύλινδρα GS. Με τρία μοντέλα, με ελαφρώς διαφορετικό ρόλο, η BMW έχει πλέον (ξανά) μια ολοκληρωμένη σειρά που παρουσιάζεται έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες όλων των αναβατών της κατηγορίας: Θέλεις on-off με προσανατολισμό στην άσφαλτο και αυξημένη φιλικότητα στην καθημερινή χρήση; Το F 750 GS σου κλείνει πονηρά το μάτι. Ψάχνεις για κάτι με ικανότητες κίνησης εξίσου καλές εντός και εκτός δρόμου αλλά και με περισσότερη ισχύ; Δεν χρειάζεται να κοιτάξεις πολύ μακριά γιατί το F 850 GS συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία και... λίγα παραπάνω. Ετοιμάζεσαι να γυρίσεις τον κόσμο όλο για να βιώσεις την περιπέτεια σε όλο της το μεγαλείο; Κυρίες και κύριοι υποδεχθείτε τότε το F 850 GS Adventure που, όπως και οι άλλες δύο μοτοσυκλέτες της σειράς, είναι ολοκαίνουριο και έρχεται να αντικαταστήσει το προηγούμενο 800άρι Adventure χωρίς να έχει παράλληλα καμία σχέση με αυτό. Ας το γνωρίσουμε.

Ριζική ανανέωση

Με την παρουσίαση των νέων F/GS η BMW δεν προχώρησε σε μία εκτεταμένη ανανέωση των μοντέλων της. Θα μπορούσε να το κάνει καθώς η βάση και για τα τρία ήταν αρκετά “δυνατή”. Προτίμησε ωστόσο την πιο δύσκολη οδό και παρουσίασε ένα ολοκαίνουριο πλαίσιο και κινητήρα, πάνω στα οποία “χτίζονται” οι τρεις μοτοσυκλέτες της και φυσικά ριζικά ανανεωμένη σχεδίαση και για τα τρία πιο κοντά στα σύγχρονα boxer GS.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 11

Παράλληλα έφερε το ρεζερβουάρ από το πίσω μέρος (κάτω από τη σέλα) στην συμβατική και καθολικά αποδεκτή θέση ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη με σημαντικές αλλαγές και στην προσφερόμενη αίσθηση. Ειδικά στο Adventure με το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ η διαφορά είναι αισθητή με τον εμπρός τροχό να “πατά” με μεγαλύτερη σιγουριά στο έδαφος ενώ το κέντρο βάρους, σας αίσθηση, έχει μεταφερθεί πιο μπροστά. Αυτή βέβαια δεν είναι η μοναδική σημαντική διαφορά μεταξύ του νέου και του προηγούμενου μεσαίου Adventure, όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στον πίνακα που ακολουθεί.

Διαφορές F 850 GS Adventure vs (F 800 GS Adventure)

Κινητήρας

Χωρητικότητα κινητήρα (κ.εκ.): 853 - (798)

Διάμετρος x Διαδρομή: 84x77 – (82x75,6)

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm): 95/8.250 – (85/7.500)

Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm): 9,4/6.250 – (8,46/5.750)

Συμπίεση (:1): 12,7 – (12)

Γεωμετρία-Διαστάσεις

Κάστερ (μοίρες): 28 – (26)

Ίχνος (χλστ.): 126 – (117)

Μεταξόνιο: 1.593 – (1.573)

Ύψος στάνταρ σέλας (χλστ.): 875 – (890)

Μήκος (χλστ.): 2.300 – (2.305)

Βάρος (πλήρες, kg): 244 – (232)

Ρεζερβουάρ (λίτρα): 23 – (24)

Μέγιστο ωφέλιμο βάρος (κιλά): 455 - (454)

Δίσκοι εμπρός (χλστ.): 305 – (300)

Σε σίγουρη βάση

Το F 850 GS Adventure έχει χτιστεί πάνω στην σίγουρη βάση του αδελφού F 850 GS. Η BMW το δημιούργησε για τους... αχόρταγους, για εκείνους που τα θέλουν όλα από μία adventure που τοποθετείται στο πάνω άκρο στην μεσαία κατηγορία κυβισμού. Σε σχέση με το 850 GS το Adventure προσφέρει, υψηλότερα επίπεδα άνεσης στο ταξίδι, περισσότερη προστασία για την ίδια την μοτοσυκλέτα αλλά και σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία που προκύπτει από το ρεζερβουάρ των 23 λίτρων, ένα λιγότερο σε σχέση με το 800άρι Adventure. Ας δούμε όμως συνοπτικά και τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο 850 GS αναφορικά με τις διαστάσεις και τα βάρη τους.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 42

F 850 GS Adventure vs (F 850 GS)

Ίχνος (χλστ.): 124,6 – (126)

Βάρος (πλήρες, kg): 244 – (229)

Μέγιστο ωφέλιμο βάρος (κιλά): 455 - (454)

Πλάτος (χλστ., καθρέπτες): 939 – 922

Σέλα (χλστ.): 875 (δοκιμής 890)– (860)

Μήκος (χλστ.): 2.300 – 2.305

Ρεζερβουάρ (λίτρα): 23 – (15)

Σχεδιαστικά οι διαφορές μεταξύ τους εντοπίζονται μάλλον εύκολα με το μεγαλύτερο σε όγκο ρεζερβουάρ να κάνει αισθητή την παρουσία του όπως και τα ανασχεδιασμένα και φαρδύτερα πλαϊνά του φέρινγκ που κατεβαίνουν πλέον πολύ χαμηλά. Διαφορετικό είναι και το τελείωμα του “ράμφους”. Στην διαφορετική εμφάνιση συμβάλλει και ο πιο πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός του Adventure με την ρυθμιζόμενη ζελατίνα να είναι ψηλότερη, τα χέρια να προστατεύονται από χούφτες, ενώ προστασία βλέπουμε και για το φέρινγκ χάρη στα ευμεγέθη κάγκελα. Οι διαφορές στον στάνταρ εξοπλισμό δεν σταματούν εδώ αφού βλέπουμε παράλληλα και φαρδύτερα “enduro” μαρσπιέ που κάνουν σημαντικά πιο άνετη την οδήγηση όταν είστε όρθιοι, ρυθμιζόμενα λεβιέ για το φρένο και τον επιλογέα ταχυτήτων (για τον ίδιο λόγο) αλλά και ατσάλινη πίσω σχάρα, έναντι της πλαστική του 850. 

Φτύσ' το μην το ματιάσεις

Το προηγούμενο μεσαίο Adventure της BMW ήταν μια μοτοσυκλέτα που ασκούσε τη δική της γοητεία στο κοινό που αποζητά την περιπέτεια. Έδειχνε σκληροτράχηλο και πιο ογκώδες από το F 800 GS και ήταν άμεσα αναγνωρίσιμο ως μοντέλο της BMW. Ο διάδοχος ωστόσο είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Χωρίς δεύτερη σκέψη το F 850 GS Adventure, είναι σαφώς πιο εντυπωσιακό από τον προκάτοχό του, πιο ώριμο σχεδιαστικά, πιο μοντέρνο και πιο σοφιστικέ. Στην έκδοση δε “Rallye Style” της μοτοσυκλέτας της δοκιμής, με την άψογη τριχρωμία σε μπλε-κόκκινο-λευκό, τις χρυσαφί ζάντες και την κοντή ζελατίνα δημιουργεί και πολλές… απορίες. Πολύς κόσμος το μπερδεύει με το... 1250 GS στον δρόμο! Μέχρι να κοιτάξει βέβαια λίγο πιο κάτω και να δει ότι δεν εξέχουν κύλινδροι δεξιά και αριστερά του μοτέρ. Το "Ωχ, το 850 είναι ρε συ!" είναι η καλύτερη από τις ατάκες που ακούσαμε από τον κόσμο που το παρατηρούσε. Βλέπετε όλο αυτό το καλοδεχούμενο "μπούγιο" στο εμπρός μέρος, που φουσκώνει τεχνητά μια εκ κατασκευής στενή μοτοσυκλέτα, εκτελεί άριστα τον ρόλο του στην δημιουργία εντυπώσεων και το F 850 GS νιώθει πολύ άνετα στο να τις δημιουργεί και μετά να τις κλέβει.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 7

Είναι και αυτή η τριχρωμία της BMW που όπου και να την βάλεις όχι μόνο ομορφαίνει αυτό που βλέπεις αλλά αποτελεί και εγγύηση για την "το θέλω τώρα" επιθυμία που δημιουργείται ξαφνικά μέσα σου. Το χρώμα σιγοντάρει την υπόλοιπη εντυπωσιακή εμφάνιση του μοντέλου της BMW που ξεχωρίζει όπου και να κινηθεί και βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στην δημιουργία εντυπώσεων που προκαλούν τα boxer GS. Αν το βάλεις μάλιστα δίπλα σε προηγούμενης γενιάς αερόψυκτο 1200 GS τότε αντιλαμβάνεσαι ότι μοιάζει μεγαλύτερο από εκείνο! Η ποιότητα κατασκευής, τέλος,  που βρίσκεται στα γνωστά και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των Βαυαρών, συμβάλλει αναμφίβολα στην γοητεία του Adventure με την προσοχή στην λεπτομέρεια να κάνει τη διαφορά.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 18

Με διάθεση για περιπέτεια

Ψηλό και επιβλητικό το F 850 GS Adventure σου δείχνει τις προθέσεις του για περιπέτεια με το που ανέβεις στη σέλα του. Η έκδοση της δοκιμής έφερε την επίπεδη “Rallye” σέλα που ανεβάζει την απόσταση από το έδαφος, σε σχέση με την στάνταρ, και δημιουργεί μία ακόμη πιο ετοιμοπόλεμη εικόνα στον αναβάτη. Με αυτή τη σέλα το φαρδύ τιμόνι έρχεται πιο χαμηλά στα χέρια του αναβάτη  με τον γράφοντα (1,85 μ.) να πατά με σιγουριά στο έδαφος αλλά όχι με ολόκληρα τα πέλματα. Η συγκεκριμένη σέλα δίνει εξαιρετική δυνατότητα κίνησης εμπρός-πίσω στο χώμα, ενώ δεν φαίνεται να θυσιάζει την άνεση σε σχέση με την στάνταρ. Κάθεσαι ψηλά και άνετα, με τον κορμό όρθιο, έχοντας άριστη εποπτεία του δρόμου, αυτό ακριβώς που ζητάς από μια μοτοσυκλέτα της κατηγορίας, ενώ άνετα κάθεται και στηρίζεται και ο συνεπιβάτης στο μερίδιο που του αναλογεί.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 28

Το F 850 Adventure ήρθε στα χέρια μας εξοπλισμένο σαν αστακός από την ελληνική αντιπροσωπεία και μια προσεκτική ματιά-μελέτη στον κατάλογο των αξεσουάρ μας αποκάλυψε ότι είχε πάνω του σχεδόν τα πάντα, τα οποία και σας παραθέτουμε στον πίνακα που ακολουθεί.

Βασικός Εξοπλισμός

-BMW Motorrad ABS

-ASC (Automatic Stability Control)

-Προγράμματα λειτουργίας Rain / Road

-Υπολογιστής ταξιδίου Pro

-Φώτα LED

-Dynamic Brake Light

-Συμπλέκτης Anti-hopping

-Zελατίνα με σύστημα ρύθμισης

-Παροχή ρεύματος 12 Volt

-Ρυθμιζόμενες μανέτες φρένου και συμπλέκτη

-Ρυθμιζόμενα λεβιέ ποδόφρενου και επιλογέα ταχυτήτων

-Πλαστική ποδιά κινητήρα

-Χούφτες

-Σέλα Comfort

-Μαρσπιέ enduro

-Σχάρα αποσκευών ατσάλινη

Επιπλέον εξοπλισμός μοντέλου δοκιμής

-Style Rallye:

-Ειδική τριχρωμία, χαμηλή σπορ ζελατίνα, σέλα rallye, πιρούνι και ζάντες σε χρυσό χρώμα

-TFT Οθόνη 6,5 ιντσών με δυνατότητα σύνδεσης με smartphone

-Πακέτο Comfort:

-Κεντρικό σταντ, έλεγχος πίεσης ελαστικών (RDC), Keyless-Ride-System χωρίς κλειδί, θερμαινόμενα grips

-Πακέτο Touring:

Cruise control, ανάρτηση Dynamic ESA, βάσεις για αλουμινένιες βαλίτσες

-Πακέτο Dynamic:

-Προγράμματα λειτουργίας Pro, δυναμικός έλεγχος πρόσφυσης DTC, ABS Pro, σύστημα υποβοήθησης αλλαγής ταχυτήτων Pro

-Πακέτο φωτισμού

Φώτα ημέρας LED, βοηθητικοί προβολείς LED, φλας LED

-Τελικό εξάτμισης HP Akrapovic (2,35 κιλά ελαφρύτερο από το στάνταρ)

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 31

Από τα παραπάνω στοιχεία του σούπερ πλούσιου εξοπλισμού ξεχωρίζει φυσικά η έξτρα TFT οθόνη των 6,5 ιντσών. Μια τρομερής ποιότητας οθόνη με πολύ προσεγμένα γραφικά και ματ επίστρωση που μειώνει σημαντικά τις αντανακλάσεις από τον ήλιο, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει στον αναβάτη δυνατότητα σύνδεσης με το κινητό του και έλεγχο των πάντων (μουσική, κλήσεις, πλοήγηση) από τα χειριστήρια στο τιμόνι αλλά και από την κλασική πλέον “ροδέλα” στο αριστερό γκριπ. Ξεχωρίζει παράλληλα για την πολύ γρήγορη περιήγηση που προσφέρει στα υπομενού χωρίς ίχνος καθυστέρησης στις εντολές του αναβάτη με τις πληροφορίες που παρουσιάζει να είναι αρκετές για να να γράψεις ένα μικρό βιβλίο, στα διαλείμματα του ταξιδιού σου.

Δυνατός και οικονομικός

Ο ολοκαίνουριος δικύλινδρος κινητήρας με τους δύο αντικραδασμικούς άξονες φέρει κομβία στροφάλου στις 90 μοίρες και χρονισμό ανάφλεξης στις 270/450 μοίρες. Ο βόμβος του προηγούμενου εν σειρά δικύλινδρου μοτέρ που θύμιζε τους μεγάλους boxer, λάμπει εδώ δια της απουσίας του και την θέση του έχει πάρει ένας βαθύς (βοηθούμενος ίσως και από το έξτρα αλλά καθόλα νόμιμο τελικό της εξάτμισης) και καθαρός ήχος που θυμίζει άμεσα V2 μοτέρ. Σε σχέση με τον προηγούμενο κινητήρα, στα χαρτιά τους χωρίζουν 10 ίπποι και σχεδόν ένα κιλό ροπής, παρά τα μόλις 55 κυβικά που διαφέρουν σε χωρητικότητα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και στον δρόμο, σαν αίσθηση, αλλά και στο δυναμόμετρο της Power House με την ισχύ που φτάνει στον πίσω τροχό να ανέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ στους 90 σχεδόν ίππους (89,17), μόλις έξι λιγότερους από την ανακοίνωση του εργοστασίου. Στο δρόμο η παραπάνω ισχύς και ροπή κάνουν αισθητή την παρουσία τους, παρά τα 12 έξτρα κιλά που ζυγίζει το νέο μεσαίο Adventure έναντι του προηγούμενου -χωρίς να υπολογίζουμε τον έξτρα εξοπλισμό. Από τις χαμηλές κιόλας στροφές το πολιτισμένο σε λειτουργία μοτέρ διαθέτει πλούσια αποθέματα ροπής και πολύ καλή ελαστικότητα, ενώ πολιτισμένη είναι και η λειτουργία του κιβωτίου με το έξτρα quickshifter.

Ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του δύο προγράμματα λειτουργίας στον στάνταρ εξοπλισμό Road και Rain, όπου και στις δύο περιπτώσεις η απόκριση είναι αυτή που επιθυμεί για τις συνθήκες που θα κινηθεί. Το μοντέλο της δοκιμής είχε και τα έξτρα προγράμματα “Dynamic”, “Enduro”, and “Enduro Pro”, τα οποία αλλάζουν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του μοτέρ, ενώ αλλάζουν παράλληλα και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των έξτρα ABS Pro και Dynamic Traction Control.

power house bmw f 850 gs adv 2019

Η απόκριση του γκαζιού είναι γενικά καλή, αν και στις εκκινήσεις, στο πρώτο άνοιγμα, το BMW δείχνει να το σκέφτεται ένα μιλισεκόντ παραπάνω από ό,τι έχεις συνηθίσει με τα σύγχρονα ride-by wire συστήματα. Είναι και η γκαζιέρα πολύ μαλακή και ίσως θα χρειαζόταν ένα πιο δυνατό ελατήριο επαναφοράς, ειδικά σε μια μοτοσυκλέτα που ανήκει στο πιο adventure κομμάτι της adventure κατηγορίας. Συνήθεια απαιτείται στην συγκεκριμένη περίπτωση και τίποτα άλλο, ενώ θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα τον προοδευτικό σε λειτουργία μονόδρομο συμπλέκτη, με την πολύ μαλακή στο τράβηγμα μανέτα, ό,τι πρέπει για καθημερινή μετακίνηση.

Τέλος, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα, η μέγιστη ισχύς δεν μειώνεται ουσιαστικά με την αλλαγή στην επιλογή της χαρτογράφησης. Οι καμπύλες, κατά την ανάπτυξή τους, παρουσιάζουν διαφορές μερικών ίππων μεταξύ τους ενώ ο αναβάτης έχει και ανάλογη διαφορά στην απόκριση. Τέλος, πολύ ικανοποιητική είναι και η μέση κατανάλωση που φτάνει τα 5,8 λίτρα ανά 100 χλμ. με την αυτονομία που προσφέρει το 23λιτρο ρεζερβουάρ να ξεπερνά με άνεση τα 350 χλμ. και να την αυξάνει ακόμη περισσότερο με πιο οικονομική οδήγηση.

Adventure με γραβάτα

Μπορεί να είναι η F/GS με την μεγαλύτερη κλίση προς την περιπέτεια, ωστόσο η Adventure είναι την ίδια στιγμή και εξαιρετικά πολιτισμένη. Η άνεση του αναβάτη βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και αυτό το καταλαβαίνεις από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα, είτε κινείσαι στον επαρχιακό είτε στον αυτοκινητόδρομο, είτε στο χώμα.

Εκείνο που ξεχωρίζει στο F 850 GS Adventure και κάνει και την μεγάλη διαφορά έναντι του στάνταρ F 850 GS είναι η προστασία από τον αέρα. Τα πλαϊνά πάνελ, που φουσκώνουν το 850, και το κάνουν να μοιάζει με μια διαφορετική έκδοση του… 1250, δημιουργούν έναν ικανότατο τείχος προστασίας για τα πόδια και μόνο οι μπότες μένουν εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης. Τα πλαϊνά πάνελ σπρώχνουν μακριά τον αέρα και οι διάφανοι εκτροπείς δεξιά και αριστερά της ζελατίνας συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξαιρετική κάλυψη του αναβάτη μέχρι και το επίπεδο των ώμων.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 25

Λογικά η προστασία είναι το ίδιο εξαιρετική και από εκεί και πάνω, με την ζελατίνα πρώτης τοποθέτησης. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής όμως έφερε την έξτρα κοντύτερη ζελατίνα του πακέτου “Rallye Style”, ειδικά για τους φανατικούς της χωμάτινης περιήγησης. Ακόμη και αυτή ωστόσο βάζει το λιθαράκι της στην προστασία με τον αέρα που φτάνει στο κράνος να έρχεται ως εκεί πολύ στρωτά. Σε ταχύτητες ταξιδιού στα 140 χλμ./ώρα δεν θα ζητήσετε κάτι ψηλότερο και με ελαφρύ σκύψιμο άνετα θα ταξιδέψετε και με 20 χλμ./ώρα παραπάνω αξιοποιώντας στο μέγιστο και το cruise control του έξτρα εξοπλισμού.

Η μελετημένη αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας της BMW, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα κύλισης και το πολιτισμένο και ισχυρό για τον κυβισμό του μοτέρ, κρύβουν πολύ εύκολα τα χιλιόμετρα με τα οποία κινείσαι. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δεν πιστεύεις τις ενδείξεις του κοντέρ νομίζοντας ότι πηγαίνεις με 20-30 χλμ./ώρα λιγότερα. Αυτό είναι το δώρο της BMW στην μεσαία adventure της, ένα από τα στοιχεία που την κάνει να ξεχωρίζει αλλά και εκείνο που την φέρνει κοντά στα μεγαλύτερα boxer ξαδέρφια της.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 9

Πολύ καλή είναι η λειτουργία των αναρτήσεων που σιδερώνουν τις ανωμαλίες σε κάθε είδος δρόμου. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής έφερε το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πίσω αμορτισέρ της ανάρτησης Dynamic ESA που αλλάζει την απόδοσή του σύμφωνα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλέξει ο αναβάτης. Η λειτουργία του είναι ιδιαίτερα ποιοτική συνδυάζοντας την άνεση με τον έλεγχο, όμως θα το περιμέναμε λίγο πιο σφιχτό στην λειτουργία Dynamic. Οι αναρτήσεις είναι γενικά μαλακές, η μοτοσυκλέτα όμως είναι βράχος σε οποιαδήποτε ταχύτητα ακόμη και πάνω από τα 220 χλμ./ώρα, κάπου εκεί που βρίσκεται και η τελική της.

Η απόδοση των φρένων παράλληλα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Το εμπρός έχει μια ελάχιστη νεκρή διαδρομή και σε συνδυασμό με την μαλακή μανέτα δεν προσφέρει φρενάρισμα ακρίβειας -δεν εμπνέει για δυναμική οδήγηση στην άσφαλτο. Μετά από αυτό το πολύ μικρό κενό όμως η ισχύς των φρένων έρχεται σε μεγάλες δόσεις και με απόλυτη γραμμικότητα και ο αναβάτης, έπειτα και από τον απαιτούμενο εξοικείωσης, ξέρει ακριβώς τι να περιμένει σε κάθε τράβηγμα της μανέτας.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 47

Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο η διαφορά σε αίσθηση που λαμβάνει ο αναβάτης είναι σημαντική και παρατηρείται άμεσα. Με την μετατόπιση του ρεζερβουάρ μπροστά, το πάτημα του τροχού των 21 ιντσών έχει βαρύνει ανάλογα, τη στιγμή που στο προηγούμενο Adventure το τιμόνι παρουσιαζόταν πιο ελαφρύ και πρόσφερε μεγαλύτερη άνεση στους επιτόπιους ελιγμούς, με τον εμπρός τροχό να αποχαιρετά το έδαφος πιο εύκολα, αν το ζητούσε ο αναβάτης. Για την αρχιτεκτονική του F 850 GS η BMW έχει κάνει θαυμάσια δουλειά με την ισορροπία των βαρών, αλλά η αίσθηση ευελιξίας και σπιρτάδας στην αλλαγή κατεύθυνσης που είχαν τα προηγούμενα μοιάζει παρουσιάζεται εδώ μειωμένη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα κινηθείτε ταχύτατα στον επαρχιακό. Η μεσαία Adventure της BMW όχι μόνο εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά ακολουθεί πιστά τις εντολές του αναβάτη, αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση και παρουσιάζει πολύ προοδευτικές αντιδράσεις, αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι δηλαδή για να κινηθείς γρήγορα και παράλληλα να το απολαύσεις.

Στο χώμα δεν χωρά αμφιβολία για τις δυνατότητες του Adventure το οποίο θα ακολουθήσει τον ρυθμό που πηγάζει από την εμπειρία του αναβάτη του. Το απόλυτα θετικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι και οι αναβάτες που δεν έχουν φάει τα βουνά με το κουτάλι θα νιώσουν άνεση και ασφάλεια στη σέλα του F 850 GS Adventure από την πρώτη στιγμή. Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις ανωμαλίες, η μοτοσυκλέτα είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σε χωμάτινο τερέν χάρη στα προγράμματα λειτουργίας και ο αναβάτης μπορεί είτε να χαζέψει το τοπίο είτε να κυνηγήσει την ουρά του. Το ABS Pro λειτουργεί πολύ καλά στο χώμα, όπως και το DTC που επιτρέπει και μικρά drifts στον αναβάτη. Παράλληλα το Adventure αποθηκεύει τις επιλογές του αναβάτη και τις κρατά και την επόμενη φορά που θα εκκινήσετε, ενώ δίνει άμεση πρόσβαση στην απενεργοποίηση του ABS και του Traction Control που επίσης αποθηκεύεται ως ρύθμιση.

Η εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η BMW με την ισορροπία των μαζών που λέγαμε νωρίτερα φαίνεται και στο περιβάλλον της πόλης. Στους επιτόπιος ελιγμούς με ελάχιστα χιλιόμετρα το BMW τα καταφέρνει περίφημα με τα κιλά να μην απασχολούν επί της ουσίας τον αναβάτη. Αυτό που σίγουρα τον απασχολεί είναι το αυξημένο πλάτος και η ανάπτυξη της… “καγκελαρίας” που απαιτεί τη δέουσα προσοχή καθώς περνάτε ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Το αυξημένο πλάτος σε σχέση με το απλό F 850 GS είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που πρέπει να συνηθίσετε και ένα από τα πράγματα που φέρνουν το μεσαίο Adventure πιο κοντά στο 1250 GS.

bmw f 850 gs adventure 2019 bikeit 1

Στο δρόμο της περιπέτειας ολοκληρωμένα

To BMW F 850 GS Adventure είναι μια καλύτερη μοτοσυκλέτα από εκείνη που έρχεται να αντικαταστήσει σε όλους τους τομείς. Η εντυπωσιακή της εμφάνιση είναι άμεσα συγκρίσιμη με εκείνη των boxer GS. Η άνεση βρίσκεται συνολικά ένα σκαλί πιο πάνω τόσο από την ανάρτηση όσο και από την προστασία από τον αέρα, ενώ το ίδιο ισχύει για την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Στόχος επετεύχθη λοιπόν για τους Βαυαρούς που έχουν στις τάξεις τους μία καθόλα άξια adventure μοτοσυκλέτα που ακολουθεί την δική της πορεία στον επιτυχημένο δρόμο που χάραξε το προηγούμενο μοντέλο. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς αναρωτιέστε αν με αυτή τη μοτοσυκλέτα η BMW ασκεί άθελα της πίεση στα μεγαλύτερα R 1250 GS. Η απάντηση είναι “όχι”. Η F 850 GS Adventure με τα πολλά χαρίσματά της δεν προσπαθεί να κλέψει δόξα και πωλήσεις από αυτά. Δεν μπορεί να το κάνει γιατί τα μεγάλα ξαδέρφια της προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις (ειδικά με πλήρες φορτίο) και ακόμη υψηλότερα επίπεδα άνεσης, ενώ έχουν στην φαρέτρα τους και τον σήμα κατατεθέν boxer κινητήρα. Στόχος της F 850 GS Adventure είναι οι adventure μοτοσυκλέτες μέχρι και τα 1.000 κ.εκ. με το μικρότερο σε κυβισμό αλλά δυνατό μοτέρ να μην προβληματίζεται ιδιαίτερα σε αυτή την άνιση σύγκριση. Απέναντι σε αυτές προτάσσει έναν ολοκληρωμένο περιπετειώδη χαρακτήρα, πολιτισμένη λειτουργία και αυξημένες ικανότητες κίνησης εντός και εκτός δρόμου που δεν μπορεί να αμελήσει κανείς. Η Adventure ολοκληρώνει τα μεσαίου κυβισμού F/GS ως η κορυφαία πρόταση της σειράς και σας περιμένει να γυρίσετε μαζί τον κόσμο, τουλάχιστον μία φορά. Βγείτε κερδισμένοι με το να δεχτείτε.

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο F 850 GS Adventure
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή 13.900 (βασική έκδοση)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 853
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 84x77
Συμπίεση (:1)  12,7
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  ξηρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο,περιμετρικό, κινητήρας φέρον τμήμα
Κάστερ (°)  28
Ίχνος (mm) 126
Μεταξόνιο (mm) 1.593
Ύψος σέλας (mm) 875
Μήκος (mm) 2.300
Πλάτος (mm) 939
Ύψος (mm) 1.250
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (πλήρες, kg)   244
Ρεζερβουάρ (lt)  23
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι διάμετρος καλαμιών 43mm, διαδομή 230 χλστ., πλήρως ρυθμιζόμενο 
Πίσω  Αμορτισέρ, διαδρομή 215mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305mm, δαγκάνες Brembo 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm,  δαγκάνα ενός εμβόλου Brembo, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη TFT, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη, επιλεγμένης ταχύτητας,  θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτονομίας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για, χαρτογράφηση, TCS και ABS, cruise control, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  95/8.250
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  9,4/6.250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 11:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon