.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 14:24

Test - BMW R 1250 GS Adventure 2019

Πρώτη φορά στα χρονικά!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η BMW εισάγει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων στην R 1250 GS Adventure, μεταμορφώνοντας προς το καλύτερο την ήδη εξαιρετική τουριστική adventure της!

Σούζα, τσάντα και κοπάνα

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 41

Χρόνια είχα να νιώσω αυτό το συναίσθημα: Να ξεκινώ από φανάρι και η μοτοσυκλέτα να κοιτά τον ουρανό, στηριζόμενη στον πίσω τροχό, απλά με το γύρισμα του δεξιού γκριπ. Χρόνια είχα να νιώσω ψυχή και δύναμη στις χαμηλές στροφές, τέτοια που να με κάνει να κοιτάξω ξανά και ξανά, αν καβαλάω μία BMW. Με τίποτα δεν θα περίμενα από τους Γερμανούς τέτοια «αλήτικη» συμπεριφορά, και ειδικά από μία GS Adventure, που στην τελευταία της έκδοση, πραγματικά εκπλήσσει. 

Για την ακρίβεια, θα έλεγα, πάλι καλά που υπάρχουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, αφού χωρίς αυτά ενεργοποιημένα, η σούζα - καπάκι, θα ήταν το επόμενο στάδιο στο άνοιγμα του γκαζιού, με 1η, 2η, ακόμη και με 3η σχέση στο κιβώτιο! Τέτοια ροπή λέμε, που κάνει το θηρίο των 247,7 ανακοινώσιμων κιλών (άδειο υγρών), να λικνίζεται σε ρυθμούς σάλσα, στο πίσω ελαστικό!

Το νέο σύστημα μεταβλητής διαδρομής βαλβίδων που τοποθετείται για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της βαυαρικής εταιρίας, σε συνδυασμό με τον έξτρα κυβισμό που χαρακτηρίζει το νέο μοντέλο, είναι υπεύθυνα γι' αυτό. Και είναι και ουσιαστικά οι μεγαλύτερες διαφορές στο ήδη γνωστό μεγάλο Adventure, που εξακολουθεί την πορεία του στο χρόνο ραφιναρισμένο, δυνατότερο και ευκολότερο από ποτέ.

Ο κυβισμός αυξήθηκε στα 1254cc και η ανακοινώσιμη ιπποδύναμη στα 136 άλογα - 11 περισσότερα από το απερχόμενο R 1200GS Adventure. Νούμερο πολλά υποσχόμενο μιας και ο πόλεμος για τις απόλυτες επιδόσεις έχει ανάψει στην μεγάλη κατηγορία των adventure τα τελευταία χρόνια.

Όλα για την ροπή

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 45

Η BMW όμως, όπως μας έδειξε στο δυναμόμετρο, δεν μπήκε στην διαδικασία να κοιτάξει τον ανταγωνισμό και να ακολουθήσει το ρητό ''η ζωή ξεκινάει στα 200'', μιας και κάτι τέτοιο, δεν ήταν το ζητούμενο για τον μεγάλο ταξιδευτή. Είναι άλλωστε γνωστό πως δεν μπορείς να τα έχεις όλα από μία μοτοσυκλέτα, και η BMW, κοίταξε να βελτιώσει την τουριστική χρήση, δίνοντας δύναμη εκεί που χρειαζόταν: Στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. περιστροφής του κινητήρα.

Ας αφήσουμε λίγο τις σούζες στην άκρη, μιας και δεν είναι το όνειρο του κατόχου R 1250GS Adventure, απλά μας δίνουν μία αίσθηση σχετικά με την απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, και την παροχή δύναμης, της νέας αυτής κινητήριας μονάδας.

Ωστόσο, το παιχνίδι για την BMW παίζεται αλλού: Στην ευκολία με την οποία θα μπορεί ο καθένας να οδηγήσει το νέο της πασπαρτού ταξιδιωτικής χρήσης, ξετρυπώνοντας διαδρομές ανά τον κόσμο, φορτωμένος με τριβάλιτσο, tank bag και έξτρα σάκους όπου χωράνε.

Ναι, το θέμα φόρτωσης και ταξιδιού με βάρος, είναι κάτι που η BMW κατέχει καλύτερα απ' όλους είναι η αλήθεια. Και στο νέο R 1250GS Adventure, ο αναβάτης θα βρει περισσότερη δύναμη από την πρώτη γραμμή του δείκτη του στροφομέτρου. Από την στιγμή που θα ανοίξει το γκάζι, ανεξάρτητα με την ταχύτητα που θα υπάρχει στο κιβώτιο ταχυτήτων, η μοτοσυκλέτα θα επιταχύνει τόσο θετικά, που δύσκολα θα βρεθεί ανηφόρα να το κοντράρει, ή δυσκολία σε προσπέραση.

Γραμμικότητα από το "μηδέν"

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 51

Το γκάζι του R1250GS Adventure είναι γραμμικό με ομαλή απόδοση, η οποία έρχεται όμως δυνατά να δώσει επιτάχυνση καθώς το ανοίγεις. Καμία υστέρηση στην άνοδο των στροφών, καμία καθυστέρηση στην μετάβαση από τις χαμηλές στις ψηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα. Αυτός, ακούγεται δυνατός και καθώς ''ανοίγει'', νιώθεις ότι οδηγάς κάτι πολύ πιο γρήγορο από GS 1200. Αν και οπτικά η μοτοσυκλέτα δεν προκαλεί στον κινητήρα, ούτε γίνεται κάποια αναφορά πέραν του λογότυπου "1250", μόλις βρεθείς στην σέλα, και ανοίξεις το γκάζι, θα πρέπει να κρατηθείς καλά από το φαρδύ τιμόνι, και να απολαύσεις επιτάχυνση.

Τα ηλεκτρονικά μπαίνουν και κρατούν την μοτοσυκλέτα στο έδαφος την στιγμή που έχοντας το γκάζι στο τέρμα, ο μπροστινός τροχός προσπαθεί να κοιτάξει τον ουρανό. Το σύστημα quick shift pro σε αφήνει να αλλάζεις σχέσεις χωρίς συμπλέκτη με άνεση, και το R1250GS Adventure, επιταχύνει δυνατά, σε ρυθμούς καλλίγραμμης sport μοτοσυκλέτας.

Το σύστημα ShiftCam, το οποίο βρίσκεται στους εκκεντροφόρους εισαγωγής μόνο και διαθέτει δύο έκκεντρα, ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο, φροντίζει ώστε με ένα ηλεκτρονικό μηχανισμό, ελεγχόμενο από την κεντρική διαχείριση του κινητήρα, να αλλάζει το βύθισμα των βαλβίδων.

Ανοίγοντας για περισσότερη ώρα και βαθύτερα την κάθε βαλβίδα, με τα μεγαλύτερα έκκεντρα, εισέρχεται περισσότερο μείγμα καυσίμου-αέρα, αυξάνοντας την δύναμη την στιγμή που γίνεται αυτό. Παράλληλα, τα μικρά έκκεντρα φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία στις χαμηλές στροφές, κι έτσι ο συνδυασμός δημιουργεί μία καμπύλη απόδοσης με απίστευτη ομαλότητα στην μετάβαση.

Πανεύκολη παντού

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 37

Έτσι, από την κίνηση στην πόλη, μέχρι το ταξίδι στην εθνική με 6η σχέση, ή απολαμβάνοντας στροφιλίκι σε μία ορεινή διαδρομή, ο νέος κινητήρας, μπορεί να προσαρμοστεί πανεύκολα και να προσφέρει την μέγιστη απόλαυση στον αναβάτη.

Οδηγώντας ακόμη και σε διαδρομές με μικρές ταχύτητες, είναι εύκολα διακριτό πως το νέο R 1250GS Adventure κινείται άνετα χωρίς να απαιτεί κατεβάσματα σχέσεων. Όποια σχέση και αν έχεις, βασίζεσαι στο γκάζι για να επιταχύνεις, και η επιτάχυνση θα έρθει χωρίς κομπιάσματα. Η ελαστικότητα του κινητήρα σε ήρεμες καταστάσεις είναι αυτό που θα λέγαμε ''άπαιχτη'' και στην πραγματικότητα, ασύγκριτη με άλλη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας. 

Η BMW, κατάφερε να προσφέρει 20 επιπλέον άλογα σε όλη την καμπύλη, από τις χαμηλές στροφές, έως την κορύφωση που φτάνει περίπου στα ίδια νούμερα με τον απερχόμενο κινητήρα των 1200 κυβικών εκατοστών. Αυτό είναι και το σημαντικότερο σημείο στο οποίο οφείλει την ελαστικότητα του ο κινητήρας, άξιος αναφοράς για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί από τις χαμηλές έως τις υψηλές στροφές περιστροφής χωρίς κομπιάσματα.

Οδηγώντας σε επαρχιακές διαδρομές, με ταχύτητες ανάμεσα στα 80-120χ.α.ω., διαπιστώνεις κατευθείαν πως η γεμάτη καμπύλη σε κάνει να ασχολείσαι περισσότερο με την διαδρομή και το τοπίο, παρά με τον τρόπο να κάνεις την οδήγηση πιο ενδιαφέρουσα.

Οδηγώντας το νέο R 1250GS Adventure δεν μπορείς να μην διακρίνεις για μία ακόμη φορά τους λόγους για τους οποίους είναι ο άρχων της κατηγορίας τουρισμού: Στιβαρή κατασκευή, ογκώδης, με άριστη προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τα στοιχεία της φύσης, αποτελεί ίσως μία από τις κορυφαίες - αν όχι η κορυφαία, για τουρισμό κάθε εδάφους.

Ιδανική για όλους

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 56

Θέση οδήγησης ''αρχοντική'', με φαρδύ τιμόνι που προσφέρει εξαιρετικούς μοχλούς για κάθε στυλ οδήγησης, και ρυθμιζόμενη σέλα για κάθε σωματότυπο - στην χαμηλή θέση, είναι αποδεκτή για το ευρύ κοινό.

Στην ρύθμιση Low, οι αναρτήσεις χάνουν μέρος του ύψους λόγω λιγότερης προφόρτισης, κι έτσι ο συνδυασμός με την χαμηλή σέλα, θα βολέψει τους περισσότερους αναβάτες. Στην high, μαζί με ψηλή ρύθμιση σέλας, θα βολέψει τους μπασκετμπολίστες, αλλά όπως και να έχει, όλοι θα βολευτούν με τον τρόπο τους στο νέο R 1250 GS Adventure.

Στο τελευταίο μοντέλο της δοκιμής, οι αναρτήσεις διαθέτουν νέες ρυθμίσεις και οι προφορτίσεις των ελατηρίων γίνονται αυτόματα, και όχι κατ' επιλογήν. Αυτό σημαίνει πως μόλις ο αναβάτης / αναβάτες / αποσκευές, βρεθούν πάνω στην μοτοσυκλέτα, αυτή θα ρυθμιστεί όπως πρέπει. Έχεις όμως να επιλέξεις ανάλογα με την επιλογή οδήγηση Sport ή Dynamic, ταιριάζοντας στο δικό σου στυλ τις αποσβέσεις τους, και διαφοροποιώντας το ''στήσιμο'' της μοτοσυκλέτας στα μέτρα σου.

Κάτι που είναι εμφανές όταν αλλάζεις τις επιλογές στο menu, και νιώθεις τη μοτοσυκλέτα να αντιδρά ανάλογα στις πιέσεις του αναβάτη, ανάλογα το sport ή επιθετικό στυλ οδήγησης.

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 1

Όπως και να έχει, η πληροφόρηση που δέχεται από το μπροστινό σύστημα Telelever δεν είναι ανάλογη ενός τηλεσκοπικού συστήματος, αλλά το νέο R 1250GS Adventure δείχνει να πατάει τόσο καλά στους τροχούς του, προσφέροντας ασφαλές στρίψιμο σε κάθε είδους οδόστρωμα.

Με την ίδια άνεση διαχειρίζεται τα κακοτράχαλα εδάφη στο χώμα, αφήνοντας πίσω του πέτρες και σαθρά εδάφη που δικαίως για τον όγκο του, θα φόβιζαν κάθε αναβάτη.

Απεριόριστες δυνατότητες

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 59

Τα θετικά στοιχεία του R 1250GS Adventure ξετυλίγονται καθώς το οδηγάς, δίνοντας σου την δυνατότητα να το ελέγχεις ακόμη και εκτός δρόμου με άνεση. Ακόμη και εδώ, ο κινητήρας δείχνει τα θετικά του σημάδια, μιας και ο έλεγχος από το δεξί γκριπ, σε συνθήκες αργοπορίας - συχνά θεμιτής στο χώμα, είναι πανεύκολος. Η ροπή του είναι αρκετή για να σε βγάλει από τα δύσκολα και να περάσεις μικρά εμπόδια, ή απλώς να κρατήσεις ισορροπία σε δύσβατες περιοχές.

Το σύστημα Enduro Pro που διέθετε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, απενεργοποιεί το σύστημα ABS από τον πίσω τροχό για έλεγχο του πίσω μέρους της μοτοσυκλέτας, ρυθμίζει τις αναρτήσεις ανάλογα, ενώ βγάζει off και το Traction Control επίσης. Τώρα είναι η ώρα να παίξεις στο χώμα, δείχνοντας ότι οι χωματόδρομοι, είναι σημείο δράσης για την θηριώδη R 1250GS Adventure, και όχι απλά χαρακτηρισμός ή δυνατότητα. Η ασφάλεια και η ευκολία με την οποία κινείται σε ανωμαλίες και γλιστερά κομμάτια, από άπειρους αναβάτες, είναι άλλος ένας θετικός παράγοντας που μπαίνει στην εξίσωση μίας πολυχρηστικής adventure όπως αυτή.

Έτοιμη για τα πάντα

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 17

Διατηρώντας την οθόνη TFT με το λειτουργικότατο menu και εμφάνιση, τα νέα μπροστινά φρένα της Hayes (δαγκάνες) που γλυκαίνουν το ήδη δυνατό φρενάρισμα, το σύστημα ShiftCam, τα νέα καπάκια κεφαλών και την ανανεωμένη ψύξη κινητήρα, η R 1250GS Adventure, είναι εδώ.

Είναι εδώ διαθέσιμη για όποιοv σκέφτεται να γυρίσει τούμπα τον κόσμο, ευκολότερα από ποτέ.

Είναι εδώ για όποιον θέλει να απολαύσει οποιαδήποτε διαδρομή πιο άνετα και εύκολα από ποτέ. 

Αλλά και για όποιον δεν θα ταξιδέψει αλλά θα θελήσει να δείξει το κύρος του μέχρι τον πιο κοντινό προορισμό.

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 53

Μία μοτοσυκλέτα που είναι έτοιμη για τους αυστηρότερους περιορισμούς που θα φέρει το Euro 5 την επόμενη χρονιά, δίχως να έχει χάσει ίχνος δύναμης, αίσθησης και απόδοσης. Τουναντίον μάλιστα.

Αν τώρα πούμε ότι είναι πιο έτοιμη από ποτέ να δεχθεί μία ισχυρή - και οπτική- ανανέωση στα 1300 κυβικά εκατοστά θα ζητάμε πολλά;

Τεχνική ανάλυση

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 60

Διαβάστε ΕΔΩ την τεχνική ανάλυση του ΒΙΚΕΙΤ όσον αφορά στην τεχνολογία ShiftCam.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο R 1250 GS Adventure
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή βασικής έκδοσης (€) Από 19,900
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος boxer, 2 ΕΕΚ με σύστημα ShiftCam, 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός (κ.εκ.) 1,254
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 102.5 x 76
Συμπίεση (:1)  12.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Keyless / Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος υδραυλικός με σύστημα anti-hopping
Μετάδοση 6 σχέσεων με άξονα
 
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό με τον κινητήρα ως δομικό στοιχείο του
Κάστερ (°)  25.7
Ίχνος (mm)  109
Μεταξόνιο (mm)  1,504
Ύψος σέλας (mm)  890-910
Μήκος (mm) 2,270
Πλάτος (mm) 952
Ύψος (mm) 1,430
Βάρος (kg)   268 (άδειο)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  30
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  BMW Motorrad Telelever, διαδρομή 210 mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου (προαιρετικά Dynamic ESA Next gen)
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) BMW Motorrad Paralever, διαδρομή 220 mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς (προαιρετικά Dynamic ESA Next Gen)
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-19 (ζάντα 3.00 x 19")
Πίσω  170/60-17 (ζάντα 4.50 x 17")
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305 mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS (Προαιρετικά ABS Pro)
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS (Προαιρετικά ABS Pro)
   
Εξοπλισμός  
  Έγχρωμη οθόνη TFT 6.5" με BMW Motorrad Connectivity, LED προβολέας εμπρός, Automatic Stability Control, Hill Start Control, Riding Modes (Rain, Road)
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  136 / 7,750
Ροπή εργοστασίου (Kg.m/rpm)  14.6 / 6,250

Φωτογραφίες κίνησης

{gallery}tests/onoff/bmw/2019/r-1250-gs-adventure/action{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/onoff/bmw/2019/r-1250-gs-adventure/details{/gallery}

Φωτογραφίες στατικές

{gallery}tests/onoff/bmw/2019/r-1250-gs-adventure/static{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 14:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - BMW R 1250 GS 2019 TEST – BMW F 850 GS Adventure 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon