.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 12:11

Test - BMW F 850GS 2018

 

Total recall

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η ολική επαναφορά του της σειράς F είναι γεγονός, με το 850GS να αντικαθιστά επάξια το F800GS, μπαίνοντας με χάρη σε νέα μονοπάτια, διατηρώντας όμως τις αξίες του παρελθόντος αναλλοίωτες.

Τελείως νέο

bmw f850gs 2018 bikeitgr 40

Έχοντας ''γράψει'' πέραν των 20.000 χιλιομέτρων σε μεικτή χρήση, με έμφαση στο χώμα, στην σέλα ενός F800GS, είχα ένα λόγο παραπάνω να περιμένω πως και πως την οδήγηση της νέας F850GS. Μίας μοτοσυκλέτας που ακόμη και από τις φωτογραφίες φαινόταν τελείως διαφορετική. Και γνωρίζοντας καλά τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της προηγούμενης γενιάς, ήμουν σίγουρος ότι από τα πρώτα κιόλας μέτρα θα καταλάβαινα τις αλλαγές που έκαναν οι Γερμανοί στο νέο μοντέλο. Και όντως, η F850GS είναι μία πραγματικά νέα μοτοσυκλέτα και δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το προηγούμενο F800GS που αντικαθιστά, εκτός ίσως από τα αρτικόλεξα.

Οι διαφορές των δύο μοντέλων δεν σταματούν στην χωρητικότητα του κινητήρα και στο όνομα του μοντέλου, όπως είθισται τις περισσότερες φορές στις βελτιώσεις των μοτοσυκλετών, αλλά προχωρούν βαθύτερα, προσφέροντας τελικά μία διαφορετική μοτοσυκλέτα από αυτήν που γνωρίζαμε. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του μοντέλου, η F850GS είναι μία πραγματικά νέα μοτοσυκλέτα. Είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος, πιο μακριά συνολικά, με το ρεζερβουάρ να έχει μετακομίσει από το υποπλαίσιο που βρισκόταν, μπροστά από την σέλα - εκεί όπου βρίσκονται δηλαδή όλα τα ρεζερβουάρ στις μοτοσυκλέτες. Το ρεζερβουάρ είναι λίγο ψηλό και φαρδύ αλλά δεν ενοχλεί καθόλου στα πόδια. Λόγω του τελείως νέου κινητήρα, η μετάδοση - αλυσίδα, μεταφέρθηκε από την δεξιά πλευρά, στην αριστερή, κι έτσι χάνεται άλλη μία μοναδικότητα του παλιού F800GS, - όπως και το δισκόφρενο, που μεταφέρθηκε αντίστοιχα στην δεξιά πλευρά του τροχού.

Νέος κινητήρας, νέο πλαίσιο, όλα καινούρια και τίποτα ίδιο με το παλιό F800GS. Το πλαίσιο, ο λαιμός του, η ραχοκοκαλιά και τα πλαϊνά που αγκαλιάζουν τον κινητήρα, είναι βασισμένα αρχιτεκτονικά στο superbike S1000RR. Όπως και η τεχνολογία του κιβωτίου ταχυτήτων, τα γρανάζια και ο επιλογέας, έχουν δανειστεί στοιχεία από το προαναφερθέν μοντέλο. Ο στρόφαλος είναι 270 μοιρών και ο ήχος του κινητήρα είναι συναρπαστικός - είναι μεν δικύλινδρος εν σειρά, αλλά όταν ανοίγεις το γκάζι και επιταχύνεις, νιώθεις πως είναι superbike - ο κινητήρας δείχνει το άρπαγμα και το γκάζι του από την πρώτη στιγμή.

Μοτοσυκλέτα με καρδιά

bmw f850gs 2018 bikeitgr 2

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα για το F 850GS, είναι πως καταλαβαίνεις άμεσα πως δεν πρόκειται απλά για ένα μεταφορικό μέσο με κινητήρα ισχνό σε αίσθηση και απόδοση. Έχει γκάζι, ροπή, ξέσπασμα, διάρκεια, δυνατή καμπύλη και ευστροφία, έχει να προσφέρει ως κινητήρας, παρά το ότι δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο. Ένας σύγχρονος κινητήρας που πολλές μοτοσυκλέτες θα ήθελαν να έχουν κάτω από το ρεζερβουάρ τους. Στο δυναμόμετρο, απέδωσε 78 άλογα, και να πω την αλήθεια, το περίμενα για περισσότερα, μιας και η αίσθηση που δίνει κατά την οδήγηση σε προετοιμάζει για δυνατότερο.

Αλλά με αυτά τα άλογα πάει 180χ.α.ω. με 4η, 200 με 5η και με 6η φτάνει εύκολα στα 225χ.α.ω., χωρίς να το προσπαθήσεις, χωρίς να ψάξεις τα όρια του. Και μάλιστα, ακόμη και με χωμάτινα ελαστικά, που έχουν τριβές. Δεν είναι όμως αυτό το βασικό. Πηγαίνεις με 160χ.α.ω. και τις στροφές κοντά στις 5.500 - 6.000σ.α.λ. και ίσα που νιώθεις υψίσυχνους κραδασμούς στα μεταλλικά μαρσπιέ - στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα απουσίαζαν τα ελαστικά παρεμβάσματα. Δεν θα ονομάζαμε ακριβώς υψίσυχνους τους κραδασμούς εδώ, μιας και είναι κάποιοι κραδασμοί που απλά σου δείχνουν ότι οδηγάς "κάτι με μοτέρ", και όχι κάτι απρόσωπο.

Αυτό που δεν εντυπωσιάζει στην F850GS είναι το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, αφού στις πολύ χαμηλές σ.α.λ., νομίζεις ότι έχει κοπεί η ντίζα (δεν έχει, έχει Ride by Wire), και για 500 στροφές περίπου, μέχρι να ξυπνήσει λίγο ο κινητήρας, η μοτοσυκλέτα κομπιάζει. Δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλά το συνηθίζεις μετά από λίγο. Φυσικά και δεν μου αρέσει να περιμένω κλάσματα δευτερολέπτου στο άνοιγμα του γκαζιού, αφού ως επιθετικός αναβάτης, μία τέτοια λειτουργία, δεν μου ταιριάζει. Όμως, με αυτή την λειτουργία γλυτώνεις γλιστρήματα σε απότομο άνοιγμα του γκαζιού -κάτι που διαπιστώσαμε και με τα χωμάτινα ελαστικά, σε γλιστερό δρόμο, αφού η μοτοσυκλέτα δεν γλιστράει. Αυτή η αρχική υστέρηση του κόβει λίγο από τον επιθετικό του χαρακτήρα, κάτι που δεν διαθέτει το F750GS - ίδιος κινητήρας, ίδιος κυβισμός, μετατοπισμένη καμπύλη λειτουργίας στις χαμηλές στροφές περιστροφής. Το 750 είναι πιο γεμάτο χαμηλά, και εκεί είναι η βασική διαφορά.

Η πόλη

bmw f850gs 2018 bikeitgr 41

Τι κάνει αυτή η μοτοσυκλέτα σε πόλη και σε καθημερινή μετακίνηση; Μπορείς να κινείσαι πολύ άνετα αλλάζοντας ταχύτητες με σταθερό το γκάζι με το σύστημα αυτόματης αλλαγής ταχυτήτων Quick Shifter, στις 3.000σ.α.λ. - έχει τόση ροπή που απλά επιταχύνει, σαν να διαθέτεις ένα δυνατό scooter με μεταβαλλόμενη μετάδοση. Το Shifter δεν λειτουργεί προς τα "κάτω", κατεβάζοντας σχέσεις, αλλά αν πιέσεις το λεβιέ, το κάνει άνετα. Αυτό που χαρακτηρίζει την F850GS είναι πως δεν χρειάζεται να ζορίσεις τον κινητήρα για να κινηθείς σβέλτα. Παρουσιάζει πολύ γεμάτη καμπύλη απόδοσης και αλλάζοντας σχέσεις στις μεσαίες στροφές, πας ήδη γρήγορα. Η καθημερινή μετακίνηση γίνεται παιχνίδι μιας και είναι πολύ ομαλό στην απόδοση, με τον κινητήρα γλυκό και ήρεμο σε λειτουργία. Αν θελήσεις να επιταχύνεις, σε εκπλήσσει, παρά τα 78 πραγματικά άλογα. Και αν γίνεται λόγος για κόντρα με μεγαλύτερες σε κυβισμό μοτοσυκλέτες με χωμάτινους τροχούς 21'', να τονίσουμε ότι η διαφορά κυβικών, είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά η ιπποδύναμη, όχι ουσιαστικός. Σίγουρα, κύριος αντίπαλος είναι το Triumph Tiger 800 XCA, αλλά στην πράξη, απευθύνεται στον ίδιο αναβάτη που θα γλυκοκοιτούσε μία Honda Africa Twin, ή μία KTM 1090 Adventure R. 

Η λειτουργία της F 850GS είναι γραμμική, φιλική, ομαλή, και εφόσον ρυθμίζουν τα modes της χαρτογράφησης σε Dynamic, Enduro, Rain, Road, μπορείς εύκολα να βρεις την ρύθμιση που σε καλύπτει. Στις Rain και Enduro ξεχνάς "παντιλίκια" και σπιναρίσματα μιας και η χαρτογράφηση κόβει αρκετά την απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού (η ιπποδύναμη παραμένει ίδια) για την αποφυγή τους και οδήγηση με ασφάλεια. Με αυτές τις δύο τελευταίες ρυθμίσεις, μπορείς να "χουφτώσεις" άφοβα το γκάζι χωρίς να φοβηθείς. 

Από στήσιμο, η μοτοσυκλέτα είναι πολύ σταθερή και μπορείς να κινείσαι με όσα χιλιόμετρα θες, να στρίβεις "όπως έρχεσαι", όπως θες. Κρατάει την γραμμή της, είναι σταθερή σαν βράχος, αλλάζει γραμμή όμως όταν θες και δεν την κουνάει τίποτα - ούτε ο αέρας. Είναι πάρα πολύ καλά στημένη για την άσφαλτο. Το μοίρασμα του βάρους έχει γίνει αξιόλογα για ασφάλεια και σταθερότητα, με το ρεζερβουάρ να έχει μεταφέρει μπροστά το βάρος και το ψαλίδι να είναι τόσο μακρύ, που νομίζεις ότι προέρχεται από άλλη μοτοσυκλέτα. Άριστος συνδυασμός σταθερότητας, και μάλιστα, με μικρή διαφορά από το 800 σε αλλαγή κατεύθυνσης και αίσθηση βάρους.

Μειωμένο παιχνίδι, αυξημένη ασφάλεια

bmw f850gs 2018 bikeitgr 50

Λόγω μήκους και γεωμετρίας της μοτοσυκλέτας δεν μπορείς να κάνεις ταρζανιές, και μάλιστα, δεν κάνεις εύκολα σούζα. Ακόμη και στην άσφαλτο με καλή πρόσφυση θέλει ζόρισμα ο συμπλέκτης. Αυτός είναι μαλακός και προοδευτικός στην λειτουργία του. Για να σηκωθεί ο μπροστινός τροχός, πρέπει να πάρεις φόρα, να συμπλεκτάρεις καλά, και να τραβήξεις το τιμόνι για να σηκωθεί. Γιατί αναφερόμαστε σε αυτό, το μη απαραίτητο παιχνίδι; Γιατί το 850, είναι λιγότερο παιχνιδιάρικο από το 800 στην άσφαλτο, και ταυτόχρονα, περισσότερο ασφαλές, ακριβές στις γραμμές, και φυσικά στιβαρό.

Λακκούβες και ανωμαλίες περνάνε πολύ εύκολα από τις αναρτήσεις που προέρχονται από την ZF - είναι η ιδιοκτήτρια της Sachs, και έχει αποφασίσει πλέον να βάζει το λογότυπο ZF στις αναρτήσεις. Το μπροστινό σύστημα είναι πολύ άνετο στην καθημερινότητα αλλά δεν μπορείς να το ρυθμίσεις αν χρειαστεί. Είναι προοδευτικό στην λειτουργία του, δεν τερματίζει αλλά εξαντλεί (σωστά) όλη του την διαδρομή.

bmw f850gs 2018 bikeitgr 6

Η πίσω ανάρτηση ρυθμίζει και σου δίνει επιλογές ηλεκτρονικά, Dynamic και Road, απ' όπου μπορείς να επιλέξεις ρύθμιση σε έναν αναβάτη / με βαλίτσες, ή δύο αναβάτες / με βαλίτσες. Αν έχεις πολύ μεγάλο βάρος στο πίσω τμήμα, μπορείς να το ρυθμίσεις, αλλά αν στο φόρτωμα θες να προσαρμόσεις κάπως την μπροστινή ανάρτηση, δεν μπορείς να το κάνεις. Θεωρώ ότι στο κοινό αναβατών και στον ανταγωνισμό μοτοσυκλετών που απευθύνεται, θα έπρεπε να έχει ρυθμίσεις και μπροστά - στην περίπτωση του 750, θα μπορούσαμε να το δικαιολογήσουμε. Ωστόσο, οι αναρτήσεις δουλεύουν σωστά, και οι Γερμανοί προφανώς θέλουν να προσφέρουν στους αναβάτες μία μοτοσυκλέτα που λειτουργεί όπως πρέπει με τις ελάχιστες δυνατές ρυθμίσεις. Και το καταφέρνουν.

Εργονομικά, η αίσθηση που σου δίνει είναι πως πρόκειται για ψηλή μοτοσυκλέτα, με adventure αίσθηση - κάθεσαι πάνω από την μοτοσυκλέτα. Η σέλα είναι καλοσχεδιασμένη και συγκρατεί σωστά το σώμα, είναι καλύτερη ποιοτικά από του 800 και δεν θα χρειαστεί άμεσα αλλαγή για κάλυψη χιλιομέτρων - κάτι απαραίτητο στο προηγούμενο μοντέλο που ήταν πολύ μαλακιά με ελάχιστο υλικό. Είναι ενιαία, με αντιολισθητικό υλικό, τέτοια που δεν θα την άλλαζα, μόνο με μία επίπεδη για περιστασιακή χωμάτινη χρήση.
Τα φρένα του είναι πάρα πολύ δυνατά, και τα μπροστινά, παρά το ότι δεν είναι ακτινικής τοποθέτησης, σταματούν την μοτοσυκλέτα ακόμη και με την χρήση ενός δακτύλου στην μανέτα. Το σύστημα ABS λειτουργεί τόσο ανεπαίσθητα που απλά δεν το καταλαβαίνεις - και δεν έχει σχέση με του 800.

Στο χώμα

bmw f850gs 2018 bikeitgr 29

Αυτή η μοτοσυκλέτα έρχεται να δώσει μία πιο χωμάτινη έμφαση ως αντικαταστάτρια του F800GS με το ζύγισμα της, που είναι πολύ μπροστόβαρο, και δημιουργεί μία πολύ ασφαλή μοτοσυκλέτα. Περνάς από πέτρες και σαθρό έδαφος, και ούτε το καταλαβαίνεις. Το σταμπιλιζατέρ τιμονιού κάνει άριστη δουλειά, το ζύγισμα και η γεωμετρία, συμβάλλουν ώστε το F 850GS να περνάει γρήγορα και με ''μισή'' δουλειά από τα σημεία που με το 800 έπρεπε να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις. Ανοίγεις το γκάζι πάνω σε πέτρες ή σε γλιστερό έδαφος και ο τροχός σπινάρει, αλλά η μοτοσυκλέτα δεν κάνει υπερβολές, υπερστροφές ισχύος, ανεξέλεγκτα.

Ότι κάνει, το κάνει με χιλιόμετρα. Για να ντριφτάρει, θέλει φόρα, περισσότερη από του 800, μπορεί και διπλάσια. Θέλει και αρκετή χρήση συμπλέκτη. Για τις ανάγκες της φωτογράφησης, προσπαθούσα να κάνω σούζα, και ήταν σχεδόν αδύνατο να το σηκώσω εκεί που ήθελα. Σημάδευα μία ''φυτευτή'' πέτρα, ερχόμουν με φόρα, και καθώς συμπλέκταρα, δεν είχα το αποτέλεσμα που ήθελα. Επειδή ακριβώς είναι μπροστόβαρο, με αργές ταχύτητες γλίστραγε ο πίσω τροχός και η μοτοσυκλέτα δεν σηκωνόταν. Με φόρα και τράβηγμα, δούλευε καλύτερα.

bmw f850gs 2018 bikeitgr 24

Το περιστατικό αναφέρεται, όχι επειδή αγοράζει κάποιος F850GS για να κάνει σούζες, αλλά επειδή βρισκόμενος σε δασικούς δρόμους, μπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί να σηκώσεις τον μπροστινό τροχό, για να περάσεις ένα εμπόδιο, μία νερολακκούβα, μία πέτρα. Αυτό, με το F850GS, είναι πολύ πιο δύσκολο από το F800GS που ήταν σαφώς πιο παιχνιδιάρικο. Αλλά στον αρχάριο ή μέτριο αναβάτη, το F850GS θα είναι πολύ πιο ασφαλές, αφού θα περνάει από εμπόδια ''μόνο'' του. Αν έχεις και ικανότητες, θα ανεβάσεις πολύ το ρυθμό σου, και θα οδηγάς πολύ πιο επιθετικά από το 800, με λιγότερη προσπάθεια.

Όσο το μάθαινα, έβλεπα ότι με την φόρα του πέρναγε άνετα από παντού, οι αναρτήσεις του δούλευαν άνετα, απορροφούσαν τις ανωμαλίες, η μοτοσυκλέτα δεν κούναγε, δεν είχε νευρική συμπεριφορά, και όλα γινόντουσαν ξεκούραστα. Η σύγκριση γίνεται αναγκαστικά, και με το νέο F850GS, οι περισσότεροι αναβάτες θα νιώσουν πιο άνετα.

Οι αναρτήσεις του σίγουρα είναι σε άλλο επίπεδο, και μόνο το αμορτισέρ του, λόγω ηλεκτρονικής ρύθμισης, θυμίζει κάπως το 800 Adventure - λόγω διαφορετικού μήκους αμορτισέρ όμως, έχει πολύ καλύτερη λειτουργία.

Έμφαση στην ασφάλεια

bmw f850gs 2018 bikeitgr 30

Τα μαρσπιέ είναι στενά με μικρό πλάτος και για την χωμάτινη χρήση που προορίζεται- θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα, μιας και είναι μοτοσυκλέτα που απευθύνεται και σε off road αναβάτες.

Οι πανέμορφοι χρυσού χρώματος τροχοί του είναι καινούριοι και ταιριάζουν με τα επιθετικά χρώματα της μοτοσυκλέτας, είναι 21/17 ιντσών, με καθαρά χωμάτινο προσανατολισμό, αλλά πλέον είναι tubeless. Οι ακτίνες βγαίνουν στο πλάι του στεφανιού όπως είναι στα 1200 Adventure, κι έτσι δεν χρειάζονται σαμπρέλες. Επιτέλους, μία ακόμη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας που έχει tubeless ελαστικά (μαζί με το KTM 1090 Adventure R). Το μπροστινό φτερό είναι ψηλότερο από του F800GS και πιθανότατα δεν θα μπουκώνει από λάσπες.

Στο χώμα, μπορείς να κινείσαι τόσο γρήγορα, και να νιώθεις σαν να είσαι στην άσφαλτο.

bmw f850gs 2018 bikeitgr 32

Η μειωμένη απόκριση που έχει στο άρπαγμα, στο αρχικό άνοιγμα του γκαζιού, στο χώμα λειτουργεί θετικά, αφού ανοίγεις το γκάζι άνετα, χωρίς φόβο. Γενικά, η μοτοσυκλέτα δεν θα σε κουράσει, θα πας γρήγορα με άνεση και ασφάλεια, θα σηκωθείς όρθιος και θα βρεις εύκολα την θέση σου, στέκεσαι άνετα όρθιος, και μπορείς να κάνεις απόλαυση την βόλτα σου, χωρίς φόβο, τρόμο, για ότι εμπόδιο και αν συναντήσεις. Τα Michelin Anakee Wild που χρησιμοποιούσε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής δούλευαν εξαιρετικά στους δασικούς χωματόδρομους, αλλά και σε στεγνή γλιστερή πέτρα, και ταίριαξαν άριστα στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.

Βέβαια, με την επιλογή Enduro στην χαρτογράφηση εγώ δεν μπορούσα να οδηγήσω στο χώμα, μιας και η μοτοσυκλέτα γινόταν τόσο ήρεμη που δεν διέθετα την δύναμη που χρειαζόμουν για να παίξω με τον πίσω τροχό όταν χρειαζόταν, να ντριφτάρω, να επιταχύνω στιγμιαία.

Το Traction Control με έκοβε συνέχεια, παρά το ότι το απενεργοποιούσα - αυτό έμπαινε διακριτικά και ποτέ δεν έβγαινε τελείως - απαιτείται η φύσα Enduro Pro για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ζηλευτός εξοπλισμός

bmw f850gs 2018 bikeitgr 36

Πάντως η BMW έχει φροντίσει και την περίπτωση πτώσεων, κι έτσι, τα πίσω μαρσπιέ είναι πολύ μεγάλα με ελαστικό παρέμβασμα, σε αφαιρούμενο αλουμινένιο τρίγωνο, ώστε να μπορείς να τα αλλάξεις αν σπάσουν. Πάνω σε αυτά και στις βάσεις του υποπλαισίου, κουμπώνουν οι ειδικά σχεδιασμένες αφαιρούμενες βαλίτσες με μία κίνηση, οπότε δεν έχεις κάποιο έξτρα κάγκελο γι' αυτές.

Διαθέτει τεράστια σχάρα για φόρτωμα χωρίς βαλίτσα, οπότε δεν θα χρειαστείς έξτρα σχαράκι για δέσιμο τσάντας, αφού και οι χειρολαβές είναι μεγάλες και προσφέρονται για συγκράτηση, όσο και για δέσιμο. Δεν θα χρειαστείς έξτρα αλλαγές εδώ για να μεταφέρεις εξοπλισμό camping ας πούμε, ή για να τοποθετήσεις βαλίτσα.

bmw f850gs 2018 bikeitgr 15

Το κλειδί είναι μαγνητικό, δηλαδή πρέπει να το έχεις απλά στην τσέπη σου, και πατώντας τον κεντρικό διακόπτη ανοίγει το κύκλωμα, ώστε να μπορείς μετά να χρησιμοποιήσεις τον διακόπτη run/off για να βάλεις μπροστά. Έχοντας κλειστό το κύκλωμα, ανοίγει και η τάπα του ρεζερβουάρ.

Δεν έχει ρυθμιζόμενη ζελατίνα fering - η standard είναι πολύ μικρή, και αρκετά μπροστά, προσφέροντας αρκετά καλή προστασία για το μέγεθος της, αλλά όχι για τις ταξιδιωτικές απαιτήσεις του 850. Αν ρύθμιζε προς τα πάνω, η ίδια ζελατίνα θα βελτίωνε σημαντικά τις ταξιδιωτικές ανάγκες και θα βελτίωνε την διπλή χρήση. Για τα μακρινά ταξίδια, θα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλότερη ζελατίνα.

Διαθέτει cruise control που ενεργοποιείται πανεύκολα από τον αριστερό διακόπτη και σου δείχνει τα επιλεγμένα χιλιόμετρα μέσα στο καντράν, ενώ έχει Traction και ABS τα οποία ''φλασάρουν'' όταν απενεργοποιούνται στις ενδεικτικές λυχνίες.

bmw f850gs 2018 bikeitgr 12

Έχει ''ροδέλα'' στον αριστερό διακόπτη από την οποία πλοηγείσαι στο menu. Πλοηγούμενος "προς τα πάνω", περιηγείσαι στην ένδειξη του ρεζερβουάρ, στα εναπομείναντα χιλιόμετρα, στις πιέσεις ελαστικών, τα οποία εμφανίζονται σε μία μικρή ένδειξη, στο άνω τμήμα της οθόνης TFT. Θεωρώ ότι είναι πολύ χρηστικό, μιας και σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εμφανίζονται βλέπεις όλα. Θα ήθελα ωστόσο, μιας και υπάρχει χώρος, κάποιες ενδείξεις όπως η θερμοκρασία κινητήρα και η ένδειξη τάσης της μπαταρίας, να παραμένουν μόνιμα στην οθόνη.

Αν όμως θέλεις ευανάγνωστα νούμερα, και να βλέπεις ότι χρειάζεσαι όταν το χρειάζεσαι, σε μία πανέμορφη οθόνη TFT, αυτό το σύστημα που εμφανίζει μία ένδειξη ανά πάτημα, κυκλικά, μάλλον είναι μονόδρομος.

Λειτουργίες και ευκολίες

bmw f850gs 2018 bikeitgr 17

Πατώντας το menu προς τα κάτω, μπαίνεις στο υπομενού που με την ροδέλα πλοηγείσαι στο myvehicle, όπου βλέπεις μία μοτοσυκλέτα με όλες τις προαναφερθείσες ενδείξεις στα ανάλογα σημεία, συν την θερμοκρασία κινητήρα.

Πηγαίνοντας στο myvehicle βλέπεις πόση ώρα έχεις ταξιδέψει και πόσα χιλιόμετρα έχεις διανύσει, πας στο navigation (υπήρχε μόνο η προεγκατάσταση), στο media για μουσική, ή στο telephone όπου μπορείς να συνδέσεις το τηλέφωνο σου, ή στα settings, και να δεις τις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας: Συναγερμός, ανάρτηση, enduro pro, αν διαθέτει, Lights, στο System Settings, όπου εμφανίζονται τα daytime, units, κ.α., ή στο Display, για το πως θέλεις να εμφανίζονται οι ενδείξεις. 

bmw f850gs 2018 bikeitgr 18

Γενικά η πλοήγηση στο menu αυτής της μοτοσυκλέτας είναι πανεύκολη και η οθόνη είναι όμορφη, με ξεκάθαρες ενδείξεις - ακόμη και η ρεζέρβα καυσίμου εμφανίζεται ''φλασάροντας'' ειδοποιώντας τον αναβάτη.

Διαθέτει τέλεια LED φώτα, με πλατιά δέσμη, καθαρό λευκό φως που κάνει την νύχτα μέρα, και δυνατή ακτίνα, που κάνουν την χρήση προβολέων περιττή. Διαθέτει ρυθμιζόμενα θερμαινόμενα γκριπ αλλά και πριζάκι φόρτισης μικρό.

bmw f850gs 2018 bikeitgr 38

Η μοτοσυκλέτα με τους μοναδικούς χρωματισμούς και το συνδυασμό με τα χρυσά στεφάνια τροχών είναι αναμφίβολα πανέμορφη. Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα, μιας και στο πίσω μέρος, άσχημη εικόνα προσφέρει το τελικό εξαγωγής και το κενό που αφήνει από το υποπλαίσιο. Είναι λες και βάλανε ένα τυχαίο τελικό που βρήκανε από άλλη μοτοσυκλέτα, και θα βάλουν κάποια στιγμή το δικό του. Είναι μία πολύ κενή εικόνα, ενώ αν το δεις διαγώνια από πίσω, η εικόνα κάπως βελτιώνεται. Σε αυτό συμβάλλει και το κακάσχημο καζανάκι της εξάτμισης το οποίο αγκαλιάζει περίτεχνα το ψαλίδι τύπου "μπανάνα".

Ολική επαναφορά

bmw f850gs 2018 bikeitgr 45

Έχοντας περάσει μία δεκαετία δόξας, το F800GS έδωσε την θέση του στο F850GS, έναν άξιο διάδοχο. Μία ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα που ανεβάζει τον πήχη με νέες ταξιδιωτικές δυνατότητες, στιβαρότερο στήσιμο, καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα, περισσότερη ασφάλεια σε κάθε συνθήκη οδήγησης. Με ανανεωμένο εξοπλισμό, ηλεκτρονικά τελευταίας γενιάς, οθόνη TFT, νέο πλαίσιο και κινητήρα, είναι μία πραγματικά νέα μοτοσυκλέτα.

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής δεν ήταν μία standard μοτοσυκλέτα (βασική τιμή 12.400€), αλλά χρησιμοποιούσε τα πακέτα Comfort (Κeyless Ride, Θερμαινόμενα Grips, Ένδειξη Πίεσης Ελαστικών, Κεντρικό stand - 820€), Touring (Dynamic ESA, Cruise Control, σχάρα αποσεκυών με βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες - 900€), Dynamic (Dynamic Traction Control, υποβοήθηση αλλαγής ταχυτήτων Pro, Riding Modes Pro, ABS Pro - 770€), Style Rallye (Light White, χούφτες - 280€), Φωτισμού (Εμπρός φανάρι LED, φώτα ημέρας LED, LED φλας), Connectivity Οθόνη TFT στη θέση του πίνακα οργάνων, Δυνατότητα σύνδεσης του κινητού με τη μοτοσικλέτα, Arrow Navigation με τη βοήθεια της εφαρμογής "BMW Motorrad Connected" - 800€), συναγερμός (280€), σέλα comfort (125€), προετοιμασία συστήματος πλοήγησης (250€), με την τελική τιμή να ανέρχεται στα 17.175€.

bmw f850gs 2018 bikeitgr 43

H νέα F850GS έρχεται σε τιμή BMW, και ανεξάρτητα με αυτήν, είναι τόσο νέα, που αξίζει να δώσεις το παλιό σου F800GS, όποιο μοντέλο και αν έχεις, για να την αποκτήσεις, ανάλογα με τον εξοπλισμό που οικονομικά αντέχεις.

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – BMW R1200 GS Adventure 2018 Video Test Ride - BMW F850GS 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon