.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 11:57

Yamaha MT-10 2016

Γυμνό YZF-R1, σκέτος πόλεμος!

 

 

Ελπίζαμε πως η υπόσχεση της Yamaha για “το επόμενο επίπεδο” δεν θα έμενε στα λόγια, και η ιαπωνική φίρμα δεν μας απογοήτευσε. Η νέα ναυαρχίδα της σειράς ΜΤ είναι το ΜΤ-10, που βασίζεται στο Superbike τέρας YZF-R1!
 
Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να βγει στις αγορές τον Μάιο του 2016.

Με πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση

Φουτουριστικό, επιθετικό, με πολλά επίπεδα, πολλές αιχμές, πολλά... τρίγωνα, και σχισμές, το MT-10 είναι μοναδικό σε εμφάνιση. Είναι ιδιαίτερο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, είναι απειλητικό, και... βιομηχανικό. Έχει κάποια στοιχεία από οχήματα των ταινιών του Mad Max, με τους 2 LED προβολείς και την μασκούλα να αγριεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Τα 2 ψυγεία μπροστά θυμίζουν special βελτιωμένη μοτοσυκλέτα.

2016 YAM MT10 EU MDNM6 STU 001 03

Σχετικά περίεργο μπλε χρώμα, Όμορφο το μαύρο, και εκπληκτικό το γκρι με τις φλούο κίτρινες λεπτομέρειες. Η θέση οδήγησης δείχνει όρθια και φυσική, με την κλίση του αναβάτη προς τα εμπρός να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από ότι στο ΜΤ-09, όπως μας πληροφορεί η Yamaha.

Στα όργανα βρίσκουμε μια μεγάλη ψηφιακή οθόνη με ενδείξεις ταχύμετρου, μπάρας στροφόμετρου, δείκτη καυσίμου, ολικό και μερικούς χιλιομετρητές, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, κ.α. Στις λυχνίες υπάρχει και shift light, ενώ το ΜΤ-10 έχει και έξοδο ρεύματος για φόρτιση αξεσουάρ αλλά και LED φλας.

2016 YAM MT10 EU BNS4DSJ DET 009

Μίλα μας για τον κινητήρα!

Οι πρώτες ερωτήσεις που κάναμε ήταν αν το R1 ήταν το πρόσφατο ή το προηγούμενο μοντέλο, και φυσικά θέλαμε να μάθουμε την ιπποδύναμη, τη ροπή -αλλά και το βάρος της μοτοσυκλέτας. Στην πρώτη ερώτηση πήραμε την απάντηση πως πρόκειται για το νέο R1, όμως για τα 3 σημαντικά νούμερα όσον αφορά στις επιδόσεις και το βάρος, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, καθώς η Yamaha δεν τα έδωσε άμεσα στη δημοσιότητα.

2016 YAM MT10 EU BNS4DSJ DET 001

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 998 κ.εκ. με τον crossplane στρόφαλο παράγει τεράστια ποσά ροπής σε χαμηλές και μεσαίες στροφές, ενώ έχει δεχτεί αρκετές αλλαγές για να τα καταφέρνει καλύτερα στο νέο του ρόλο. Νέα σχεδίαση έχουν οι αυλοί εισαγωγής, νέο το σύστημα 4-2-1 της εξάτμισης με τελικό τιτανίου, νέα τα πιστόνια, διαφορές υπάρχουν στον ψεκασμό, άλλο είναι και το ζύγισμα του στροφάλου, νέα η τελική μετάδοση (αυτό έλειπε, να μην άλλαζαν την τελική μετάδοση), κ.α. Ο συμπλέκτης του MT-10 είναι περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση (Assist and Slipper), και είναι παρόμοιος με τον συμπλέκτη του R1.

Και ηλεκτρονικά συστήματα έχουμε

Το Ride by Wire (YCC-T) της Yamaha διαθέτει τρεις διαφορετικούς χάρτες οδήγησης, τον Standard, τον A με πιο άμεση απόκριση γκαζιού και τον Β με πιο γλυκό γκάζι.

Το Traction Control (TCS) διαθέτει 3 επίπεδα, επεμβαίνει στο άνοιγμα του γκαζιού, στην προπορεία και στον ψεκασμό, ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί αν έτσι θέλετε. Το επίπεδο 1 είναι το λιγότερο παρεμβατικό, ενώ το επίπεδο 3 παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια.

2016 YAM MT10 EU BNS4DSJ DET 003

Το περίεργο -για εμάς τουλάχιστον- είναι πως η Yamaha επέλεξε να εφοδιάσει το MT-10 και με... Cruise Control, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί με 4η, 5η και 6η, και ανάμεσα στα 50-180 χλμ/ώρα. Δεν συνηθίζεται να βλέπουμε Cruise Control σε γυμνές μοτοσυκλέτες, αν και πιστεύουμε πως τόσο η Yamaha, όσο και οι κατασκευαστές αξεσουάρ θα σπεύσουν να εξοπλίσουν το ΜΤ-10 με ζελατίνες, βαλιτσάκια, σαμάρια, κλπ.

Πλαίσιο και αναρτήσεις με βάση το R1

Το αλουμινένιο Deltabox πλαίσιο βασίζεται και αυτό στο πλαίσιο του νέου R1, αν και έχει ρυθμιστεί διαφορετικά για χρήση δρόμου ώστε να μην είναι το ίδιο απόλυτο και άκαμπτο, παρέχοντας καλύτερη πληροφόρηση σε συνθήκες δρόμου. Νέο είναι το ατσάλινο υποπλαίσιο, σαφώς πιο στιβαρό, ώστε να μπορεί να δεχθεί αξεσουάρ. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει ένα ιδιαιτέρως κοντό μεταξόνιο στα 1400 χιλιοστά (35 χιλιοστά λιγότερα από ότι ο πιο “κοντός” αντίπαλος, αναφέρει η Yamaha), με στόχο τη μέγιστη ευελιξία. Ευτυχώς αυτό το μεταξόνιο έρχεται παρέα με το μακρύ αλουμινένιο ψαλίδι του R1, ώστε ο αναβάτης να έχει καλό έλεγχο παντού.

2016 YAM MT10 EU BNS4DSJ DET 008

Όσον αφορά στις αναρτήσεις, η Yamaha αναφέρει πως βασίζονται σε εκείνες του YZF-R1, με το MT-10 να είναι το πιο εξελιγμένο και απόλυτο γυμνό μοντέλο που έχει φτιάξει ποτέ η εταιρεία! Μπροστά η μοτοσυκλέτα φοράει ένα ανάποδο πιρούνι 43 χλστ. της KYB, με 120 χιλιοστά διαδρομής, και ρυθμισμένο για τη νέα αποστολή της μοτοσυκλέτας. Της Kayaba είναι και το πίσω αμορτισέρ με μοχλικό. Σημειώστε πως τα Bridgestone Battlax Hypersport που φοράει το ΜΤ-10 είναι ειδικά σχεδιασμένα για εκείνο!

Στα φρένα το ΜΤ-10 φοράει δυο δίσκους 320 χιλιοστών μπροστά, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, και ABS στο στάνταρ εξοπλισμό. Πίσω, η μονή δαγκάνα πιάνει σε δίσκο 220 χιλιοστών.

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 08:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha MT-03 2016 - Video Yamaha XSR900 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon