.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 19:10

Yamaha YZF-R1 25th Anniversary – Όνειρα φθινοπωρινής νυκτός;

Μιας και δεν υπάρχει κάτι επίσημο από τη Yamaha σχετικά με κάποια επετειακή έκδοση του ιαπωνικού superbike του λίτρου, το περιοδικό Young Machine έρχεται να βγάλει τα φανταστικά κάστανα από τη σχεδιαστική φωτιά.

Η ιστορία του πρώτου YZF-R1 μας πάει πίσω στο 1998 (γενικά για τη σειρά R ρίξτε μια ματιά εδώ), ενώ χάρη στον Valentino Rossi και την πορεία του στο MotoGP, το ιαπωνικό superbike απέκτησε πιστούς θαυμαστές τα τελευταία 25 χρόνια. Η Yamaha δεν έχει αποκαλύψει κανένα σχέδιο για να τιμήσει αυτό το ορόσημο του ενός τετάρτου του αιώνα, οπότε οι γραφίστες του Young Machine «έπρεπε» να πιάσουν δουλειά.

Δεν θα ήταν πρώτη φορά άλλωστε που το ιαπωνικό περιοδικό πέφτει μέσα στις προβλέψεις του, έτσι στο τεύχος Οκτωβρίου 2022, συναντάμε την πρόταση για την 25η επέτειο του R1 με τη μορφή ψηφιακής απεικόνισης. Η φαντασία επιβάλλει.. φτερά εμπνευσμένα από το MotoGP και ένα χρώμα που θυμίζει το YZF-R1 του 1998. Με τα λευκά και κόκκινα αγωνιστικά χρώματα της Yamaha, το επανασχεδιασμένο R1 υιοθετεί ακόμη και το λογότυπο YZF σε στιλ της δεκαετίας του '90 κατά μήκος του πλαϊνού φέρινγκ. Ναι, όπως έκανε και η Honda για τα 30 χρόνια του Fireblade.

r1_25b.jpg

Πέρα από τα γραφιστικά όνειρα ωστόσο, δημοσιεύματα του εξωτερικού αναφέρουν πως πραγματικά έγγραφα ενισχύουν την ιδέα ότι η Yamaha θα κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του R1 μες το 2023. Τον Ιούνιο του 2022, το όνομα «YZF1000W» εμφανίστηκε στη λίστα της FIM ονόματι «Recognized Competition Vehicles». Το έγγραφο κατηγοριοποιεί το YZF1000W ως μοντέλο «αγώνων δρόμου» που χρησιμοποιεί έναν τετράχρονο, τετρακύλινδρο κινητήρα 998cc.

r1_25c.jpg

Σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, το όνομα «YZF-600W» ήταν εκείνο του YZF-R6 Race μόνο για πίστα, οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα είναι ένα R1 προετοιμασμένο για αγώνες. Εντωμεταξύ, πολλοί περίμεναν και το περιβόητο seamless κιβώτιο ταχυτήτων της Yamaha στο νέο R1, αν και παρά τις αλλαγές του 2020 δεν άλλαξε κάτι, παρά τα σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Έχουμε χρόνο μπροστά μας για να δούμε αν η Yamaha τολμήσει αλλαγές είτε απλά στην εικόνα, είτε πιο τολμηρές όπως στην περίπτωση του κιβωτίου. Ίσως η φετινή EICMA να δώσει απαντήσεις, ίσως και όχι, πάντως καλό θα ήταν να δούμε και κάτι «υπερβολικό» από τους Ιάπωνες, όπως πράττει άλλωστε και ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 19:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon