.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 09:33

Yamaha – Το γενεαλογικό δέντρο της σειράς R

Όπως και με την οικογένεια των MT, έτσι και εκείνη των R έχει μια μακρά ιστορία που κρύβει από πίσω τη δική της φιλοσοφία.

Ήταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και στις αρχές του ’90, όταν μεσουρανούσαν για πρώτη φορά οι πρώτες μεγάλες σπορ «χιλιάρες» μοτοσυκλέτες των υπερβολών και των τελικών ταχυτήτων, όπως το FZR 1000R Thunder Race, που ήταν όμως ογκώδεις, βαριές και σίγουρα όχι αυτές που θα λέγαμε ευέλικτες.

 r11b.jpg

Έτσι, η αλλαγή ήρθε με τη μορφή των πιο λεπτοκαμωμένων δίχρονων κινητήρων της σειράς TZR, που πλέον όχι μόνο «συμμάζευαν» την εικόνα της μοτοσυκλέτας, αλλά συγκέντρωναν και τις μάζες της χαμηλά, με στρόφαλο, πρωτεύουσα και δευτερεύουσα μετάδοση να σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Στην πιο compact λογική μπήκαν και οι σχεδιαστές.

 r11c.jpg

Το 2004 θα ερχόταν ο πρώτος πραγματικός εκφραστής των παραπάνω με το YZF-R1 εκείνης της χρονιάς που στόχο είχε το Isle of Man. Αστεία λεπτομέρεια; Η απάντηση των Ιαπώνων στο γιατί να έχεις undertail εξατμίσεις εφόσον συγκεντρώνεις τις μάζες χαμηλά και στο κέντρο της μοτοσυκλέτας είναι αποστομωτική: «They simply look cool!»

 r11d.jpg

Το 2009 θα ερχόταν η μεγάλη αλλαγή και στον εν σειρά τετρακύλινδρο κινητήρα του R1, που πλέον θα υιοθετούσε την crossplane λογική του YZF-M1 του MotoGP και φυσικά του Valentino Rossi. Τολμώντας ακόμα περισσότερο, οι σχεδιαστές θα «έκρυβαν» το κινητήρα πίσω από τα πλαϊνά πάνελς του fairing. Το 2015 θα ερχόταν και η νίκη στον αγώνα αντοχής της Suzuka με μια μοτοσυκλέτα που πια θα είχε υιοθετήσει και το εξωτερικό παρουσιαστικό της μοτοσυκλέτας του Vale.

 r11e.jpg

Παράλληλα με τα R1, υπήρχαν από το 1999 και τα R6, οι μικρότερες μα πιο αιχμηρές supersport των 600κ.εκ. που τις βλέπαμε να αλλάζουν ως σήμερα σχεδόν ανα τετραετία με μικρές και στοχεύμενες αλλαγές – αν όχι αναβαθμίσεις. Έκτοτε, το downsizing και πληθώρα στις επιλογές καλά κραττεί, με τη σχεδιαστική φιλοσοφία των R να βασίζεται στην α λα MotoGP ναυαρχίδα ονόματι R1, αλλά να κατεβαίνει σε κυβισμούς, δίνοντας μας πια τα R7, R3 και R15.

Τα παραπάνω εξηγούνται στο ακόλουθο video με το σχόλιο για τη συνέχιση της R φιλοσοφίας ακόμα και σε ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες να μας βάζει σε σκέψεις για το τι μπορεί να έχουν ήδη στα σκαριά εκεί στην Iwata..

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 07:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon