.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 16:23

Swappable Batteries Motorcycle Consortium – Επεκτείνεται στα 21 μέλη

Η κοινοπραξία των KTM, Honda, Piaggio και Yamaha με αντικείμενο τις ανταλλάξιμες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων επεκτάθηκε με 17 νέες εταιρείες-μέλη, και έπεται και συνέχεια.

Το Swappable Batteries Motorcycle Consortium (SBMC), δηλαδή η Κοινοπραξία Ανταλλάξιμων Μπαταριών Μοτοσυλετών, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2021 από τις KTM, Honda, Piaggio και Yamaha, και αποστολή του είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη ανταλλάξιμων μπαταριών εξελίσσοντας και προωθώντας νέες κοινές προδιαγραφές με ορίζοντα την παγκόσμια κανονικοποίησή τους. Η ιδρυτική ομάδα προχώρησε με ταχύτατο ρυθμό το έργο της τους πρώτους έξι μήνες της κοινοπραξίας, θέτοντας ως σημείο αιχμής τη διαλειτουργικότητα των μπαταριών μεταξύ ηλεκτρικών μοτοσυκλετών διαφορετικών κατασκευαστών.

Στη Διάσκεψη του SBMC που έγινε τον Ιούλιο του 2022 στο KTM Motohall στο Mattighofen της Αυστρίας παρουσία 40 εκπροσώπων των εταιρειών-μελών της κοινοπραξίας αναγνωρίστηκε η σπουδαία εργασία που έχει γίνει στο ξεκίνημά του, καθώς από τις τέσσερεις ιδρυτικές εταιρείες το SBMC έχει πια διευρυνθεί πολύ φτάνοντας τα 21 μέλη.

felixsteinreiberproductions motohall sbmc consortium meeting 12c orig

Αφού ορίστηκαν οι στόχοι και το όραμα της κοινοπραξίας, συμφωνήθηκε η τεχνική βάση που θα αποτελέσει την αφετηρία, το θεμέλιο της κοινής τεχνολογίας που θα εξελιχθεί, ενώ συζητήθηκαν και δύο σημαντικές στρατηγικές ειδήσεις. Πλέον το SBMC είναι επίσημα συνδετικό μέλος (Liaison Member) του CEN-CENELEC και μέλος των CEN-TC301 και CEN-CENELEC JTC-13 – πρόκειται για τρεις ευρωπαϊκούς οργανισμούς κανονικοποίησης (Standardization) που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση Ελεύθερου Εμπορίου ως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και καθορισμό προδιαγραφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, χαιρετήθηκε το γεγονός πως ήδη η κοινοπραξία έχει διευρυνθεί δεχόμενη αρκετά νέα μέλη: AVL, Ciklo, Fivebikes, Forsee Power, Hioki, Honda, Hyba, JAMA, Kawasaki, KTM, Kymco, Niu, Piaggio, Polaris, Roki, Samsung, Sinbon, Sumitomo, Suzuki, Swobbee, Vitesco, VeNetWork, Yamaha.

Αν απορείτε γιατί η παραπάνω λίστα μετρά 23 και όχι 21 εταιρείες ως λέει ο τίτλος του ανακοινωθέντος, η αιτία είναι πως οι AVL και JAMA δεν είναι μόνιμα μέλη, αλλά συνδέονται με την κοινοπραξία και συμμετέχουν σε τουλάχιστον δύο ομάδες εργασίας.

307627eda25dc006fc5bd760e7c552f7 XL

Μάλιστα ο Stefan Pierer, ιδιοκτήτης της Pierer Industries (KTM, Husqvarna και GASGAS μεταξύ άλλων), αποκάλυψε πως πρώτος στόχος είναι η ανάπτυξη ανταλλάξιμων μπαταριών χαμηλής τάσης (48V) για μοτοσυκλέτες με ισχύ έως 11kW. Κοινώς, η αρχή θα γίνει από την κατηγορία Α1, η οποία είναι αφενός πολύ δημοφιλής ως πόρτα εισόδου για νέους αναβάτες αλλά και ως προσβάσιμη πια σε οδηγούς αυτοκινήτων χωρίς επιπλέον δίπλωμα οδήγησης.

Το τέλος της διάσκεψης ήρθε με την κοινή υπογραφή ανακοινωθέντος όπου παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και γίνεται κάλεσμα σε άλλους κατασκευαστές να ενταχθούν σε αυτή.

Πηγή: SBMC

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 16:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon