.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 08:49

Yamaha – Το γενεαλογικό δέντρο των MT

Μέσα από μια σειρά σύντομων video, η Yamaha μας δείχνει τους προγόνους και το πως εξελίχθηκαν τα εμβληματικότερα μοντέλα με τα τρία διαπασών.

MT1.jpg

Στην περίπτωση της σειράς ΜΤ, όλα ξεκίνησαν το 1999, με τους Ιάπωνες να αποζητούν μια σπορ πρόταση με πολλή, με πάρα πολλή ροπή. Με Mega Torque για να ακριβολογούμε, ή εν συντομία ΜΤ. Το πρώτο ΜΤ-01 ήταν ένα «τέρας» που παρουσιάστηκε στο Tokyo Motor Show και ήρθε στην εμπορική ζωή το 2005. Με κινητήρα 1.670 κ.εκ. που απέδιδε 90 ίππους και ροπή στα 150Nm, σίγουρα δεν ήταν μια μοτοσυκλέτα που θα περνούσε απαρατήρητη.

MT2.jpg

Η συνέχεια της σειράς ήρθε το 2006, με το πρώτο ΜΤ-03 που τότε όμως δεν ήταν στα 300 κ.εκ. αλλά στα 660, έχοντας κοινό κινητήρα με τα XT και Tenere της εποχής. Ευέλικτο, ροπάτο, σβέλτο και παιχνιδιάρικο, το MT-03 διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη σχεδιαστική ταυτότητα του ΜΤ-01, με τη Yamaha όμως να μη διευρύνει τη γκάμα της σειράς μέχρι το 2014.

MT3.jpg

Τότε με τον CP3 κινητήρα πια, θα βλέπαμε για πρώτη φορά τα αρχικά ΜΤ να συνδυάζονται με το «09». Η λογική πλέον θα ξέφευγε από το πρώτο MT-01, με το τρικύλινδρο και 900άρι πια ΜΤ να έχει πιο επιθετική θέση οδήγησης και σαφώς πιο σπορ χαρακτήρα, με το γυμνό μοντέλο της Yamaha να μας βάζει για πρώτη φορά στη «Σκοτεινή Πλευρά της Ιαπωνίας». Στην 3η πια γενιά του, είναι πιο ροπάτο και «σκοτεινό» από ποτέ.Το 2014 είδαμε για πρώτη φορά και τη δικύλινδρη εν σειρά πρόταση της Yamaha στο φάσμα των MT, με το ΜΤ-07. Ο CP2 κινητήρας των 689 κ.εκ. έφερνε την crossplane λογική του MotoGP, μαζί 76 ίππους και 68Nm ροπής σε ένα ακόμα ευέλικτο παιχνίδι πόλης και όχι μόνο.

MT4.jpg

 

Το 2017 θα σοβάρευαν αρκετά τα πράγματα με το MT-10. Η όλη φιλοσοφία των ΜΤ θα ενωνόταν με τον κινητήρα και τη λογική του R1, με τους Ιάπωνες να δημιουργούν έτσι τη streetfighter ναυαρχίδα τους.

Από το 2020 και μετά η γκάμα των ΜΤ θα γινόταν «κατάλληλη για όλους», με την προσθήκη του «300αριου» πλέον ΜΤ-03 και του ΜΤ-125. Η φιλοσοφία Jin-Ki Kanno έχει γίνει πια ταυτότητα του μοντέλου, με ζητούμενη την αίσθηση του «να γίνεσαι ένα με τη μηχανή» και το έμβλημα εμπνευσμένο από τους μεσαιωνικούς σκανδιναβικούς ρούνους να έχει να μπει σε πολλά μελλοντικά μοντέλα

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 08:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon