.
Κατηγορία Suzuki
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 16:32

Suzuki GSX-8R Turbo – Οι φήμες όπως μας αρέσουν

Αμερικανικό περιοδικό συνδέει τα επερχόμενα μοντέλα με τον νέο δικύλινδρο 776 cc της Suzuki και τον πρωτότυπο δικύλινδρο με turbo που είχε δείξει πριν 10 χρόνια στο Τόκυο.

Πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο πως η Suzuki θα επεκτείνει τη χρήση του νέου της δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα πέρα από τα V-Strom 800DE και GSX-8S, δημιουργώντας σταδιακά μια νέα οικογένεια μοντέλων.

Καιρό τώρα ακούμε φήμες από ιαπωνικά μέσα για ενδεχόμενα GSX-8F με μισό φέρινγκ και GSX-8R με πλήρες φέρινγκ και ακόμη πιο σπορ προσανατολισμό, με το πρώτο να θεωρείται αρκετά πιθανό να ντεμπουτάρει στο τέλος της χρονιάς για τη γκάμα του 2024.

Ωστόσο το αμερικανικό Cycle World δημοσιεύει τώρα μια υπόθεση εργασίας λίγο διαφορετική από την πεπατημένη και η οποία ακούγεται γευστικότατη: GSX-8R Turbo κανείς;

GSX 8R CG blue

Στην ουσία δεν πρόκειται για είδηση βασισμένη σε πληροφορίες, αλλά για μια εικασία από τη φαντασία του συναδέλφου, η οποία ωστόσο πατά σε μια πολύ λογική βάση. Η Suzuki έχει βρεθεί πια σε μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση κατά την οποία δεν έχει κανένα GSX-R στη γκάμα της! Το 600 πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εδώ και χρόνια, το 1000 έμεινε ουσιαστικά χωρίς εξέλιξη στο μοντέλο του 2016 με τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, έφυγε από το WorldSBK και πλέον σταμάτησε η παραγωγή του στην Ιαπωνία.

Η λογική – ή η ελπίδα μας τουλάχιστον – λέει πως αργά ή γρήγορα κάτι νέο θα έρθει στη θέση του, ωστόσο στο μεταξύ δημιουργείται μια νέα supersport σχολή που επιχειρεί να ξαναφέρει τις μεσαίες σπορ μοτοσυκλέτες σε γήινα επίπεδα τιμών. Σε αυτό το μοτίβο η Yamaha έχει το YZF-R7 και η Honda φημολογείται έντονα πως ετοιμάζει CBR750R με τον δικύλινδρο του νέου Hornet.

Κάπου εδώ κολλά ιδανικά μια ανάλογη κίνηση από τη Suzuki με τον δικό της δικύλινδρο σε σειρά των 776 cc, με το νέο αμερικανικό δημοσίευμα να πασπαλίζει με χρυσόσκονη την ιστορία.

010615bottom

Το 2013 η Suzuki είχε αποκαλύψει στο Tokyo Motor Show το πρωτότυπο Recursion με έναν δικύλινδρο σε σειρά 588 cc και 100 ίππων με τούρμπο τοποθετημένο μπροστά και χαμηλά από τον κινητήρα, ενώ το intercooler και το φιλτροκούτι βρίσκονταν στην πίσω πλευρά του μοτέρ, σχεδόν κάτω από τη σέλα.

Αυτό το σχέδιο δεν ήρθε ποτέ στην παραγωγή, αλλά η δουλειά στον τουρμπάτο κινητήρα φαίνεται πως συνεχίστηκε, καθώς ακολούθησαν νέες πατέντες της Suzuki και στο Tokyo Motor Show 2015 η υλοποίησή τους σε έναν νέο πρωτότυπο κινητήρα με κωδικό ΧΕ7 όπου ο τούρμπο ήταν τοποθετημένο σε παρόμοια θέση αλλά λίγο ψηλότερα, ωστόσο το intercooler βρισκόταν σε εντελώς νέα θέση ψηλά πάνω από την κεφαλή του κινητήρα. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση η Suzuki δεν έκανε καμιά αναφορά στον κυβισμό του κινητήρα, σε αντίθεση με την πρώτη που είχε δώσει την ακριβή χωρητικότητα.

Τα επόμενα χρόνια ως σήμερα περιγράφονται καλύτερα ως “σιγή ασυρμάτου” στο θέμα, καθώς δεν έχουμε ξαναδεί σχετικές πατέντες, ούτε πρωτότυπα, ούτε καν φήμες που να έχουν τις λέξεις Suzuki και turbo στην ίδια πρόταση.

suzuki gsx 8f render

Δεν είναι πάντως τυχαίο που το ψηφιακά κατασκευασμένο GSX-8F (πάνω) που είδαμε πριν λίγες μέρες από τον ιαπωνικό Τύπο μοιάζει ολόιδιο με το πρωτότυπο Recursion (κάτω). Προφανέστατα η συντακτική ομάδα του Cycle World δεν ήταν η μόνη που έκανε αυτή τη σκέψη.

suzuki recursion concept 01 1

Φαντάζομαι πως ως εδώ έχετε ήδη κάνει κι εσείς όλη τη νοητική διασύνδεση που έκανε και ο Αμερικανός συνάδελφος. Ένα GSX-8R με turbo ακούγεται καταπληκτικό: ο δικύλινδρος έχει ήδη όλη τη ροπάκλα στις χαμηλομεσαίες (όπως τον γνωρίσαμε στα V-Strom 800DE και GSX-8S), οπότε τουρμπίζοντας τις ψηλές του θα έχει το τσαγανό στην ευθεία της πίστας που το 8R οπωσδήποτε θα χρειαστεί.

Ιδωμένο από μια πιο προσγειωμένη οπτική, το όλο θέμα μοιάζει περισσότερο με όνειρο θερινής νυκτός παρά με ρεαλιστικό σενάριο, καθώς η καθομολογουμένη λογική πάνω στην οποία η Suzuki είχε παρουσιάσει το turbo της πριν 10 χρόνια δεν ήταν τα γκάζια, αλλά η πρακτικότητα. Το οραματίστηκε να δουλεύει σε σχετικά χαμηλή πίεση για να φουσκώσει τις καμπύλες απόδοσης σε κινητήρες μεσαίου κυβισμού ώστε να τους κάνει πιο αποδοτικούς στις χαμηλομεσαίες, με επιπλέον κέρδος σε κατανάλωση καυσίμου.

xe7 engine

Εδώ μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο σίγουρα δε θα συνεισφέρει σε οικονομική λειτουργία, ενώ θα έχει και επιπλέον καταπονήσεις στον κινητήρα γεμίζοντας με υστερία τις ψηλές κλίμακες περιστροφής του δικύλινδρου.

Από την άλλη, αν υποθέσουμε πως όντως θα φτιαχτεί το GSX-8R, ποιος δε θα ‘θελε να καβαλήσει έστω και για μια βόλτα την τουρμπάτη, εκλεκτότερη και ακριβότερη έκδοσή του;

Πηγή: Cycle World

>>> Οι φωτογραφίες των GSX-8R και GSX-8F στο άρθρο αυτό είναι προϊόντα ψηφιακής επεξεργασίας από το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 17:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon