.
Κατηγορία Suzuki
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 09:26

Suzuki Hayabusa - Πατέντες για σύστημα VVT στην επόμενη γενιά

Η Busa ποτέ δεν πεθαίνει, ακόμα και αν αυτό χρειάζεται ένα σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων.

Σύμφωνα με τελευταία νέα από τον διεθνή ειδησεογραφικό κόσμο της μοτοσυκλέτας, η Suzuki έχει καταθέσει πατέντες για την επόμενη Hayabusa ήδη, στις οποίες αναφέρεται η χρήση μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων. Γνωστό και ως VVT ή... VTEC, αν είστε θιασώτες της Honda, το σύστημα έχει έναν σκοπό: Να κρατήσει την Hayabusa στην ζωή, ακόμα και εν μέσω ολοένα και αυστηρότερων προδιαγραφών ρύπων.

Δεν είναι άγνωστο ότι η Suzuki αποφάσισε να «θυσιάσει» μέγιστη ισχύ όταν παρουσίασε την 3η γενιά της Hayabusa το 2021, ενώ μάλιστα είχε «εξαφανίσει» το μοντέλο για αρκετά χρόνια από τις αγορές -συγκεκριμένα από το 2018-, μέχρι να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του. Προφανώς, η μείωση μέγιστης ισχύς για μια εμπορική μοτοσυκλέτα είναι απολύτως απαράδεκτη για τις περισσότερες μάρκες, άρα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες λύσεις. Για τους ρύπους, συγκεκριμένα, ήδη είναι πολλές οι μάρκες που ανεβάζουν κυβικά σε γνωστά μοντέλα τους ώστε να... βγαίνουν τα μαθηματικά.

Πίσω στην πατέντα για την νέα Hayabusa τώρα. Η Suzuki φαίνεται ότι κατοχυρώνει την χρήση ενός συστήματος υδραυλικής αλλαγής γωνίας του εκκεντροφόρου εισαγωγής, μια λύση γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την μεταβολή χρονισμού βαλβίδων. Μάλιστα, την χρησιμοποίησε και η Ducati, από το 2014, στις Multistrada 1200 με το σύστημα DVT. To σύστημα χρησιμοποιεί την πίεση του λαδιού του ίδιου του κινητήρα και μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, για να αλλάζει την γωνιακή θέση του εκκεντροφόρου εισαγωγής ως προς τον στροφαλοφόρο άξονα, μεταβάλλοντας το πότε ανοίγουν οι αντίστοιχες βαλβίδες. Έτσι, μπορούμε να πετύχουμε υψηλή ισχύ στις υψηλές στροφές, αλλά και αποδοτικότερη, καθαρότερη καύση στις χαμηλές.

Απεικόνισης των "επίμαχων σημείων" της πατέντας: Η θέση του εκκεντροφόρου ως προς το γρανάζι κίνησης του αλλάζει ηλεκτροϋδραυλικά, με την ανάλογη βαλβίδα, την πίεση του λαδιού του κινητήρα και, προφανώς, μια ηλεκτρονική εντολή.

Για όσους θυμούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που η Suzuki χρησιμοποιεί σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, αφού το GSX-R 1000 του 2017 είχε έναν αμιγώς μηχανικό τρόπο μεταβολής του χρονισμού: Μέσω μιας διάταξης με μπίλιες που χρησιμοποιούσε την φυγόκεντρο δύναμη, εμπνευσμένο από τους αγώνες. Προφανώς, για το Hayabusa, οι ανάγκες και οι περιορισμοί είναι διαφορετικοί και ο ηλεκτρονικός έλεγχος, επιθυμητός.

Για οριστική επιβεβαίωση ή μη, όσων λένε οι πατέντες, αρκεί απλά να περιμένουμε την παρουσίαση της επόμενης Busa...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 09:38

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon