.
Κατηγορία MV Agusta
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 10:28

MV Agusta – Αποκαλύψεις για τα 5.5 και 9.5 Lucky Explorer με σπόντες για τη Ducati

Ο διευθύνων σύμβουλος της MV περιέγραψε σε συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα MCN τα σχέδιά του για τις πρώτες adventure της εταιρείας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον “Ελέφαντα στο δωμάτιο”.

Η εμφάνιση των δύο πρωτοτύπων Lucky Explorer στην περσινή EICMA 2021 αποκάλυψε τις προθέσεις της MV Agusta να εξαπλωθεί σε μια νέα γωνιά της αγοράς, αυτής των μεγάλων μοτοσυκλετών διπλής χρήσης.

Οι δύο εκδόσεις, 5.5 και 9.5, ακόμη αναμένονται σε τελική μορφή παραγωγής και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Timur Sardarov, έδωσε για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα πλάνα της ιταλικής εταιρείας, μαζί με λίγο πιο καθαρές τεχνικές πληροφορίες.

mvagusta lxp550 2022 00009

Όσον αφορά στο 5.5 Lucky Explorer, ήδη είναι γνωστό πως θα φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα κινέζικης προέλευσης και συγκεκριμένα της QJ Motor, ιδιοκτήτριας της Benelli. Γνωρίζοντας πως οι Κινέζοι έχουν ήδη λανσάρει στην πατρίδα τους τον νέο δικύλινδρο 550 που εικάζεται πως σύντομα θα αντικαταστήσει αυτόν των Benelli TRK502 και Leoncino 500, ο Ρώσος ισχυρός άνδρας της MV Agusta αποκαλύπτει πως θα χρησιμοποιήσουν μια λίγο διαφορετική εκδοχή του μοτέρ σε σχέση με όλους τους άλλους.

Η μονάδα λογικά θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κατηγορίας διπλωμάτων Α2, συνεπώς ήδη γνωρίζουμε τη μέγιστη ισχύ του, που δε θα ξεπερνά τους 47 ίππους. Ωστόσο ο κινητήρας του 5.5 δε θα είναι ίδιος με αυτόν των QJ και Benelli, καθώς στην εφαρμογή της MV Agusta θα έχει διαφορετικό στρόφαλο με λίγο μακρύτερη διαδρομή εμβόλων για να προκύπτει η αύξηση κυβισμού. Επίσης τα κομβία των μπιελών θα είναι διαφορετικά τοποθετημένα στον στροφαλοφόρο άξονα, με χρονισμό ανάφλεξης 270 μοιρών καθώς ο στόχος είναι η μείωση των κραδασμών και ο ήχος του που θα θυμίζει V2.

Όπως δήλωσε ο Sardarov, η νέα μοτοσυκλέτα θα παρουσιαστεί σε μορφή παραγωγής τον Νοέμβριο 2022 στην EICMA και η παραγωγή προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2023. Η τιμή του 5.5 στην Ιταλία προλογίζεται στην περιοχή μεταξύ 7,000 και 8,000 ευρώ.

mvagusta lxp950 2022 00014

Για το έτερο Lucky Explorer 9.5 αποκάλυψε πως θα φορά μια εκδοχή του τρικύλινδρου κινητήρα της MV Agusta με 931 cc, απόδοση 121.4 ίππων και προηγμένα ηλεκτρονικά με cornering ικανότητες.

Η αρχή του μεγάλου μοντέλου θα γίνει με την έκδοση βάσης, ενώ ήδη τα σχέδια περιλαμβάνουν διάφορες ακριβότερες, πιο εξειδικευμένες και καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις που θα παρουσιάζονται ανά εξάμηνο.

Έτσι, μετά το βασικό μοντέλο 9.5 θα ακολουθήσουν μια έκδοση πιο στοχευμένη σε απαιτητική χρήση εκτός δρόμου που αναμένεται τον Απρίλιο 2023, ενώ στη συνέχεια θα έρθει μια κορυφαία έκδοση εξοπλισμένη με το αυτόματο κιβώτιο Tiptronic – που επιτρέπει κατ’ επιλογή και πλήρως χειροκίνητη λειτουργία.

Αυτή θα είναι περισσότερο στοχευμένη σε ασφάλτινη σπορ τουριστική χρήση, επενδεδυμένη με περισσότερη πολυτέλεια, ενώ σε δεύτερη φάση η MV Agusta θα της φορέσει και σύστημα ραντάρ με adaptive cruise control – αν και αυτό μάλλον δε θα συμβεί στην πρώτη εμφάνιση της ακριβότερη έκδοσης 9.5 Lucky Explorer μα λίγο αργότερα, στην πρώτη της αναβάθμιση λογικά.

Timur Sardarov 02

Εύλογα το αφεντικό της MV Agusta ρωτήθηκε για τη νέα DesertX της Ducati και τη σχεδίαση που – όπως και στα δύο νέα MV Agusta – εμπνέεται ξεκάθαρα από τον θρύλο Cagiva Elefant. Η απάντησή του μάλλον δεν ήταν η αναμενόμενη:

“Στο παρελθόν η Ducati ήταν μέρος του Cagiva Group και τότε το Lucky Explorer χρησιμοποιούσε κινητήρες της Ducati.

“Θα έλεγα πως η Ducati πρέπει να βελτιωθεί στον σχεδιασμό της και να βρει λίγο περισσότερο από το δικό της DNA, αντί να επιλέγει από άλλους.

“Το Lucky Explorer είναι προϊόν της MV Agusta και η Ducati επέλεξε να το εκμεταλλευτεί. Καλό γι’ αυτούς, αλλά σίγουρα μια τόσο σημαντική εταιρεία θα έπρεπε να είχε λίγο πιο συνεπή σχεδίαση και να επιλέξει τον δικό της δρόμο. Όχι να προσπαθεί να ενσωματώσει κάτι που δεν της ανήκει.

“Τη μέρα που παρουσιάστηκε ήταν ένα βήμα προς τα πίσω. Νομίζω επίσης πως ήταν μια ατυχής επιλογή γιατί το δικό μας προϊόν δείχνει το μέλλον, είναι μια εξέλιξη του σχεδίου.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon