.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 10:27

Benda VTR300 με υπερσυμπιεστή!

Επανέρχεται η κινεζική Benda με τη μικρή V2 σπορ μοτοσυκλέτα που το 2020 ονομαζόταν Turbo, μα τώρα έχει αποκτήσει έναν κομπρέσορα.

Η Benda, μια σχετικά νέα κατασκευάστρια από την Κίνα που ήδη έχει δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκές αγορές όπως αυτές της Ιβηρικής Χερσονήσου, κατέθεσε αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων εκ νέου για μια σπορ μοτοσυκλέτα 300 κυβικών με δικύλινδρο V κινητήρα και υπερσυμπιεστή.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο σε ένα μικρό σίριαλ που ξεκίνησε στα τέλη του 2020, όταν και είχαν διαρρεύσει ανάλογα έγγραφα από αίτηση πατέντας για μια μοτοσυκλέτα που η Benda αποκαλούσε VTR 300 Turbo. Το πρόβλημα είναι πως, ενώ στα σχέδια υπήρχε η ίδια ακριβώς σπορ κατασκευή, πουθενά δεν υπήρχε εικόνα ή πληροφορία για την ύπαρξη τούρμπο (δείτε σχετικά: 1 και 2)

Benda VTR 300 Kompressor Patent 4

Στα νέα σχέδια που κυκλοφόρησαν ωστόσο, η ίδια ακριβώς μοτοσυκλέτα επιστρέφει και πλέον συνοδεύεται και από σχέδια του συστήματος εξαναγκασμένης τροφοδοσίας του κινητήρα, το οποίο πλέον αποκαλύπτεται ως ένας υπερσυμπιεστής, στην ίδια περίπου λογική με αυτόν που χρησιμοποιεί η Kawasaki στα Η2.

Στην περίπτωση των Κινέζων, ο κομπρέσορας είναι τοποθετημένος στην κεφαλή ενός από τους δύο κυλίνδρους και παίρνει κίνηση με ιμάντα από τον εκκεντροφόρο άξονα μέσω ενός κοντού ιμάντα. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε ένα σύστημα συγγενές με τη φυγοκεντρική μετάδοση των σκούτερ (διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης, ή CVT) στον μηχανισμό μετάδοσης της κίνησης στον υπερσυμπιεστή, δηλαδή τον ιμάντα, ώστε να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του ανάλογα με την ταχύτητα.

Benda VTR 300 Kompressor Patent 5

Η βάση της μοτοσυκλέτας παραμένει ένα μυστήριο, αν και όλα δείχνουν πως πρόκειται για έναν V2 300cc που η Benda έχει ήδη σε παραγωγή στη μικρομεσαία cruiser BD300, γνωστή στις ευρωπαϊκές αγορές ως Fox 300 (δείτε τη στην ισπανική ιστοσελίδα της Benda).

Εφόσον πρόκειται γι’ αυτόν τον κινητήρα και όχι για κάποιον νέο που δεν έχουμε δει ακόμη, η αρχική του απόδοση των 30 ίππων μπορεί ενδεχομένως να εκτοξευτεί κοντά στο βολικότατο όριο των 47 για την ευρωπαϊκή Α2.

Φυσικά όλα αυτά αποτελούν ένα μίγμα πληροφορίας και σπέκουλας με σάλτσα ευσεβών πόθων, καθώς πάνε ήδη τρία χρόνια που κυκλοφορούν φήμες, ιστορίες και σχέδια πατεντών γύρω από αυτό το πλάνο της Benda.

Η πρόθεση πάντως σε πρώτη φάση μας αρκεί, ειδικά αν είναι να εμπλουτιστεί κάποια στιγμή η αγορά της Α2 κατηγορίας με μια μοτοσυκλέτα που όμοιά της δε θα υπάρχει.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 10:39

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon