.
Κατηγορία Διάφορα
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 12:44

Praga ZS 800: Περιορισμένης παραγωγής ρετρό σε τιμή που βγάζει μάτια

Ταμπούρα μπρος και πίσω. 50 ίπποι. 28 κομμάτια μόνο, 86.000 ευρώ. Καλά θα πάει αυτό.

Είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών, η δημιουργία και η διάθεση «περιορισμένης παραγωγής» εκδόσεων διαφόρων μοτοσυκλετών, σε απίστευτες τιμές. Όπως έχει γραφτεί πολλάκις, οι κατασκευαστές απευθύνονται σε «λίγους και καλούς» που μπορούν και θέλουν να πληρώσουν, απολαμβάνοντας ένα μοναδικό κομμάτι το οποίο πολλές φορές, έχει ελάχιστο ή και καθόλου κόστος για τα εργοστάσια. Όλοι κερδισμένοι δηλαδή…

Πάμε τώρα στην μοτοσυκλέτα του άρθρου: Πρόκειται για την νέα Praga ZS800, μια νέα ρετρό μοτοσυκλέτα από μία καθόλου νέα βιομηχανία. Η Praga κατασκευάζει οχήματα διαφόρων ειδών από το 1907, ενώ έφτιαξε την πρώτη της μοτοσυκλέτα το 1927, ονόματι BD 500. Η νέα ZS 800 αποτελεί φόρο τιμής σε εκείνη την μοτοσυκλέτα, φέρνοντας πάρα πολλά μοντέρνα στοιχεία όσον αφορά την κατασκευή της.

Η εκτεταμένη χρήση τιτανίου και ανθρακονημάτων είναι εμφανής, ενώ οι τροχοί των 18 ιντσών είναι κατασκευασμένοι με την διαδικασία σφυρηλάτησης του carbon fiber υλικού, πετυχαίνοντας μια εμφάνιση ακτινωτών τροχών, αλλά λειτουργικότητα σύγχρονων σφυρήλατων ζαντών. Η εξάτμιση και όλες οι βίδες και οι κοχλίες είναι φτιαγμένα από τιτάνιο, ενώ το πλαίσιο και το πιρούνι τύπου Girder είναι φτιαγμένα από chromoly ατσάλι για την απαραίτητη αντοχή. Το βάρος της ZS 800 ανέρχεται, έτσι, μόλις στα 158 κιλά με πλήρη υγρά!

Ο κινητήρας της, προέρχεται από την Kawasaki W800: Δικύλινδρος εν σειρά, αερόψυκτος, με εκκεντροφόρο που παίρνει κίνηση από άξονα, ο κινητήρας είναι μια ισχυρότατη αναφορά ρετρό και δήλωση χαρακτήρα. Η απόδοση του ανέρχεται στους 50 ίππους και τα 6,6 kgm ροπής. Τα φρένα της μοτοσυκλέτας είναι δύο υδραυλικά ταμπούρα, εμπρός και πίσω.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Praga ZS 800 θα φτιαχτεί σε 28 μόνο κομμάτια, ενώ η πρώτη από αυτές έχει ήδη προπωληθεί σε έναν αγοραστή από το Dubai. Η τιμή της θα φτάνει –κρατηθείτε- τις 86.000 ευρώ προ φόρων, ενώ κάθε μία από τις ZS 800 είναι πλήρως χειροποίητη και χρειάζεται πάνω από 300 εργατοώρες για να συναρμολογηθεί. Φυσικά, η παροιμία για τα… μεταξωτά εσώρουχα, υπάρχει για κάποιο λόγο και είναι βέβαιο ότι και τα 28 κομμάτια θα κάνουν φτερά μέσα σε λίγα λεπτά. Ευχόμαστε καλή απόλαυση σε όλους όσους τις αποκτήσουν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 12:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon