.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 16:39

Soriano Giaguaro - Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από Έλληνα σχεδιαστή!

Η αμερικάνικη Soriano Motori είναι μια νέα εταιρεία από μια οικογένεια που έχει ιστορία στην κατασκευή μοτοσυκλετών, και τώρα εισέρχεται ξανά στον χώρο με μια ακριβοθώρητη και ιδιαίτερη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που έχει σχεδιαστεί από τον Λυκούργο Ορνεράκη!

Η οικογένεια πίσω από τη Soriano Motori Corporation έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει τη δική της κληρονομιά όσον αφορά στη σύγχρονη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, όπως έκανε κάποτε ο Ricardo Soriano-Scholtz, όταν το 1919 είχε ιδρύσει την Soriano-Pedroso SpA στο Παρίσι και κατόπιν την R. Soriano SrL στη Μαδρίτη το 1939.

Η αρχική Soriano SrL είχε βγάλει στην παραγωγή μερικές ιδιαίτερα δημοφιλείς μικρές μοτοσυκλέτες, πουλώντας περίπου 6.000 από αυτές μεταξύ 1942 και 1952 όπου και η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή. Τα μοντέλα της είχαν ονόματα αιλουροειδών, όπως Tigre, Puma, κ.α.

Η σύγχρονη Soriano Motori Corporation ιδρύθηκε το 2020 στις Η.Π.Α. από τον επενδυτή Marco Soriano και είναι η μητρική εταιρεία της ευρωπαϊκής Soriano Motori Factory SpA..

Πριν λίγες ημέρες η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, την Soriano Giaguaro V1 που σχεδίασε ο Έλληνας σχεδιαστής Λυκούργος Ορνεράκης.

Η μοτοσυκλέτα είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα εξεζητημένου γυμνού sport θερμικού μοντέλου, με girder (!) ανάρτηση μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Ιδιαίτερη λύση έχουμε και στα φρένα, με περιμετρικό δισκόφρενο μπροστά στα πρότυπα των Buell, με εξαπίστονη δαγκάνα.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συνεχίζονται και στον κινητήρα, ή μάλλον στους κινητήρες, καθώς η Giaguaro θα χρησιμοποιεί δύο ηλεκτρικά μοτέρ που θα μπορούν να δουλεύουν είτε ανεξάρτητα είτε μαζί! Για αστικές μετακινήσεις θα λειτουργεί το ένα μόνο μοτέρ, για λόγους οικονομίας, ενώ όταν ο αναβάτης απαιτεί δυνατές επιδόσεις, τα δυο μοτέρ θα λειτουργούν συνδυαστικά. Οι μοτοσυκλέτες θα διαθέτουν κιβώτιο 3 σχέσεων θυμίζοντας ακόμα περισσότερο βενζινοκίνητα μοντέλα.

Η Giaguaro (Ιαγουάρος) θα διατεθεί σε 3 εκδόσεις, τη βασική Giaguaro V1R, την Giaguaro V1S και την κορυφαία έκδοση Giaguaro V1 Gara.

Η διαφορά τους βρίσκεται στη δύναμη του ηλεκτροκινητήρα που τις κινεί, με την V1R να αποδίδει 80 hp, να έχει αυτονομία 120-160 χλμ. και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα στα 4,4 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας. Η τιμή της V1R ξεκινά από τα 25.500 ευρώ.

Η V1S θα αποδίδει 90 hp, έχοντας ίδια αυτονομία με την V1R και ίδια επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα. Η τιμή της ξεκινά από τα 30.500 ευρώ.

Η V1 Gara θα αποδίδει 100 hp, με την ίδια αυτονομία που θα έχουν οι πιο οικονομικές «αδελφές» της, όμως η εταιρεία δίνει βελτιωμένα νούμερα επιτάχυνσης, με 0-100 χλμ/ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα. Η τιμή της ξεκινά από τα 32.500 ευρώ.

Από ότι διαβάζουμε, η τελική ταχύτητα των Giaguaro θα βρίσκεται κοντά στα 180 χλμ/ώρα..

Πρόσφατα η Soriano Motori έδωσε στη δημοσιότητα και λίγα πρόσθετα χαρακτηριστικά για την V1 Gara, με το μεταξόνιο να ανακοινώνεται στα 1.550 mm, τη διαδρομή των αναρτήσεων να είναι 110 χιλιοστά μπροστά και 125 χιλιοστά πίσω, και το ύψος σέλας στα 820 χιλιοστά.

Σημειώστε πως για την ώρα οι μοτοσυκλέτες έχουν παρουσιαστεί μόνο σε ψηφιακή μορφή, με την Soriano Motori να έχει στόχο να τις παρουσιάσει σε απτή μορφή στην EICMA 2020.

Παρόλα αυτά οι προ-παραγγελίες έχουν ανοίξει, και μπορείτε να κάνετε τη δική σας ΕΔΩ, ενώ ο αναβάτης μπορεί να «καστομάρει» τη μοτοσυκλέτα που επιθυμεί με χρώματα και αξεσουάρ, την ώρα της προ-παραγγελίας μέσα

Τα σχέδια της εταιρείας κάνουν λόγο για περιορισμένη παραγωγή 100 μοτοσυκλετών, τουλάχιστον αρχικά, με τα εργοστάσια να βρίσκονται στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στις πόλεις Oggiono και Lecco, κοντά στη λίμνη Κόμο.

Τέλος, στα σκαριά βρίσκεται και ένα Owners and Lifestyle Club για τους αναβάτες των Soriano Giaguaro, club που θα παρέχει VIP προνόμια στα μέλη του, είσοδο σε lifestyle events, κ.α...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 16:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon