.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 18:44

Soriano Motori Giaguaro V1R - Παρουσιάστηκε η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του designer Λυκούργου Ορνεράκη

Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Giaguaro (Ιαγουάρος) της Soriano Motori, σχεδιασμένη από τον Έλληνα designer Λυκούργο Ορνεράκη, παρουσιάστηκε επίσημα στην Ιταλία, την Πέμπτη Νοεμβρίου 2020. Θα ακολουθήσουν οι δοκιμές στον δρόμο, ενώ το Giaguaro αναμένεται στην αγορά το Καλοκαίρι του 2021.

Μετά από πολύ κόπο και δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του Κορωνοιού, και χάρη στη σκληρή δουλειά που έγινε από την ομάδα της Soriano Motori στην Ιταλία, το Giaguaro από την οθόνη του Ορνεράκη μεταπήδησε απευθείας σε 3D εκτυπωτή -δίχως το ενδιάμεσο στάδιο του 3D πρωτότυπου σε πηλό-, με τη βοήθεια του οποίου δημιουργήθηκαν όλα τα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας, για να συναρμολογηθούν κατόπιν στην τελική μορφή για την παρουσίαση!

Η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση

Η παρουσίαση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας έγινε στο εργαστήρι του Cesare Brioshi στο Lecco της Λομβαρδίας στην Ιταλία, που αποτελεί και το κέντρο εξέλιξης της Soriano Motori, ενώ η συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών παραγωγής θα γίνεται σε παρακείμενο εργοστάσιο. Η γύρω περιοχή είναι διάσημη ως έδρα πάμπολλων εταιρειών που συνδέονται με τη βιομηχανία μοτοσυκλέτας, κι έτσι προσφέρεται για την ανάπτυξη project όπως αυτό του Giaguaro.972 breakdoδwns 01

Θυμίζουμε πως η αμερικάνικη Soriano Motori αποτελεί την αναβίωση μιας ιστορικής φίρμας, από τον Marco Soriano, εγγονό του Ricardo Soriano-Scholtz που το 1919 είχε ιδρύσει την Soriano-Pedroso SpA στο Παρίσι και κατόπιν την R. Soriano SrL στη Μαδρίτη το 1939.

Η αρχική Soriano SrL είχε βγάλει στην παραγωγή μερικές ιδιαίτερα δημοφιλείς μικρές μοτοσυκλέτες, πουλώντας περίπου 6.000 από αυτές μεταξύ 1942 και 1952 όπου και η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή. Τα μοντέλα της είχαν ονόματα αιλουροειδών, όπως Tigre, Puma, κ.α.

Παράλληλα, ο Ricardo Soriano είχε εμπλακεί ως μηχανολόγος σε πολλά project για γνωστές εταιρείες μοτοσυκλέτας, όπως τη Montesa, τη Beta, κ.α.

Η σύγχρονη Soriano Motori Corporation ιδρύθηκε το 2020 στις Η.Π.Α. από τον επενδυτή Marco Soriano και είναι η μητρική εταιρεία της ευρωπαϊκής Soriano Motori Factory SpA..

972 breakdowns 07

Ο Marco ανέθεσε την παραγωγή μιας πρωτότυπης ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας στον Cesare Brioschi, με τον Λυκούργο Ορνεράκη να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της.

Να πούμε πως η εταιρεία του Brioschi είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με λίγα άτομα προσωπικό, όμως ο Cesare έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο της εξέλιξης πλαισίων, κιβωτίων και μηχανικών μερών μοτοσυκλετών -κυρίως για εκτός δρόμου μοντέλα-, έχει δουλέψει για αρκετά μοντέλα της Moto Guzzi, αλλά και για τη Vertematti και άλλες εταιρείες, ενώ προμηθεύει και με φρένα εταιρείες. Σημειώστε πως ο Cesare Brioschi είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε και το δισκόφρενο-μαργαρίτα, ενώ κάποτε ήταν συνεταίρος ιδιοκτήτης της πασίγνωστης εταιρείας φρένων Braking! Αργότερα έφυγε από την εταιρεία, για να δημιουργήσει τη δική του φίρμα.

972 breakdowns 05

Για την παρουσίαση του Giaguaro, αφού ο Ορνεράκης σχεδίασε αρκετά πρωτότυπα σε 3D μορφή, και συμφωνήθηκε η τελική μορφή της μοτοσυκλέτας, τα 3D σκίτσα αποτέλεσαν την πηγή για την κατασκευή των εξαρτημάτων του μοντέλου, και τυπώθηκαν από προμηθευτή, για να συναρμολογηθούν κατόπιν στο εργαστήρι του Brioschi.

Εκεί τοποθετήθηκαν τα πλαστικά μέρη πάνω σε πλαίσιο, ηλεκτροκινητήρες, μπαταρίες και υπόλοιπα μηχανολογικά εξαρτήματα, για να γίνει η τελική συναρμολόγηση.

Η παρουσίαση έγινε διαδικτυακά με παρουσία δημοσιογράφων και ενδιαφερομένων, από τον Sergio Moroni, τον Διευθύνων Σύμβουλο της Soriano Motori, με τον Ορνεράκη να βοηθά στην αποκάλυψη του Giaguaro.

Οι πρώτες δοκιμές του Giaguaro στον δρόμο θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει την μοτοσυκλέτα παραγωγής σε μόλις 100 κομμάτια, με αρχή διάθεσης το Καλοκαίρι του 2021, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του Κορωνοιού.

Η μοτοσυκλέτα

Untitled 1

Στόχος του Ορνεράκη όταν σχεδίαζε το Giaguaro ήταν να αναπαράγει ορισμένα στοιχεία από τις Soriano του παρελθόντος, ενώ ήθελε η μοτοσυκλέτα να δείχνει προϊόν της σχολής του ιταλικού design.

Σημειώστε πως στη σχεδίαση των υφών της μοτοσυκλέτας έχουμε έναν ακόμα Έλληνα εμπλεκόμενο, τον Πλάτωνα Μισαηλίδη.

Η μοτοσυκλέτα είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα εξεζητημένου γυμνού sport θερμικού μοντέλου, με girder (!) ανάρτηση μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Ιδιαίτερη λύση έχουμε και στα φρένα, με περιμετρικό δισκόφρενο μπροστά στα πρότυπα των Buell, με εξαπίστονη δαγκάνα.

honda sh350i cityrider 01

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συνεχίζονται και στον κινητήρα, ή μάλλον στους κινητήρες, καθώς η Giaguaro θα γίνει η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα παραγωγής που θα χρησιμοποιεί δύο μοτέρ, που θα μπορούν να δουλεύουν είτε ανεξάρτητα είτε μαζί, μονταρισμένα σε διάταξη Boxer!

Η προτίμηση στη λύση των 2 κινητήρων, σύμφωνα με τους τεχνικούς της Soriano Motori, έγινε καθώς αυτοί προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες διαχείρισης της ενέργειας.

972 breakdowns 04

Για αστικές μετακινήσεις θα λειτουργεί το ένα μόνο μοτέρ, για λόγους οικονομίας, ενώ όταν ο αναβάτης απαιτεί δυνατές επιδόσεις, τα δυο μοτέρ θα λειτουργούν συνδυαστικά.

Οι μοτοσυκλέτες αρχικά σχεδιαζόταν να διαθέτουν κιβώτιο 3 σχέσεων με συμπλέκτη, θυμίζοντας ακόμα περισσότερο βενζινοκίνητα μοντέλα, ενώ τώρα αποφασίστηκε να προστεθούν 2 ακόμα σχέσεις, για ένα κλασικό 5τάχυτο κιβώτιο με αλλαγές όπως σε μια θερμική μοτοσυκλέτα, μέσω λεβιέ στο πόδι του αναβάτη και με τη βοήθεια συμπλέκτη!

972 breakdowns 01

Η οθόνη είναι έγχρωμη TFT 9 ιντσών, ενώ από ότι μας είπε ο Ορνεράκης, σχεδόν τα πάντα πάνω στη μοτοσυκλέτα, εκτός των μπαταριών, είναι ιταλικής κατασκευής. Σημειώστε εδώ πως οι μπαταρίες, λόγω μεγέθους, δεν έχουν σχεδιαστεί να αφαιρούνται από τη μοτοσυκλέτα, ενώ ο ισχυρός φορτιστής θα είναι ενσωματωμένος στο Giaguaro. Και για την καλύτερη αξιοπιστία της μοτοσυκλέτας, οι ηλεκτροκινητήρες, τα inverter αλλά και ο φορτιστής έχουν υγρόψυξη (!), ενώ ο φορτιστής λειτουργεί και ως ψυγείο όταν κινείται η μοτοσυκλέτα!

Παράλληλα, το Giaguaro έχει και ανάκτηση ισχύος από το φρένο του κινητήρα.

Τρεις διαφορετικές εκδόσεις

972 breakdowns 06

Η Giaguaro θα διατεθεί σε 3 εκδόσεις, τη βασική Giaguaro V1R, την Giaguaro V1S και την κορυφαία έκδοση Giaguaro V1 Gara.

Η διαφορά τους βρίσκεται στη δύναμη του ηλεκτροκινητήρα που τις κινεί, με την V1R να αποδίδει 80 hp, να έχει αυτονομία 120-160 χλμ. και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα στα 4,4 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας. Η τιμή της V1R ξεκινά από τα 25.500 ευρώ.

Η V1S θα αποδίδει 90 hp, έχοντας ίδια αυτονομία με την V1R και ίδια επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα. Η τιμή της ξεκινά από τα 30.500 ευρώ.

Η V1 Gara θα αποδίδει 100 hp, με την ίδια αυτονομία που θα έχουν οι πιο οικονομικές «αδελφές» της, όμως η εταιρεία δίνει βελτιωμένα νούμερα επιτάχυνσης, με 0-100 χλμ/ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα. Η τιμή της ξεκινά από τα 32.500 ευρώ.

Η τελική ταχύτητα των Giaguaro θα βρίσκεται κοντά στα 180 χλμ/ώρα..

972 breakdowns 02

Πρόσφατα η Soriano Motori έδωσε στη δημοσιότητα και λίγα πρόσθετα χαρακτηριστικά για την V1 Gara, με το μεταξόνιο να ανακοινώνεται στα 1.550 mm, τη διαδρομή των αναρτήσεων να είναι 110 χιλιοστά μπροστά και 125 χιλιοστά πίσω, και το ύψος σέλας στα 820 χιλιοστά.

Μιλώντας με τον Λυκούργο Ορνεράκη, μάθαμε πως η εταιρεία θα δοκιμάσει και τη λύστη των καμερών αντί για καθρέπτες, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια λύση θα επιλεγεί -ίσως οι κάμερες να μπουν στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Παραγγελίες και επόμενα δίκυκλα

972 breakdowns 03

Οι προ-παραγγελίες έχουν ανοίξει, και μπορείτε να παραγγείλετε τη δική σας στο site της Soriano Motori ΕΔΩ, ενώ ο αναβάτης μπορεί να «καστομάρει» τη μοτοσυκλέτα που επιθυμεί με χρώματα, αξεσουάρ όπως σέλες από alcantara σε διάφορα χρώματα, ενώ μπορεί και να επιλέξει μεταξύ… διαφορετικού ήχου κινητήρα (Slient EV, Urban EV & Sound of the Furure, ενώ η ειαιρεία δουλεύει ακόμα πάνω στην εξέλιξη των διαφορετικών ήχων), κ.α.

Σημειώστε πως η Soriano Motori ετοιμάζει άμεσα κι άλλα ηλεκτρικά μοντέλα, σε πλατφόρμες Scooter (ο σχεδιασμός ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, από τον Ορνεράκη), Off-Road, Scrambler και Adventure, με στόχο τη χαμηλότερη τελική τιμή από το Giaguaro, για τη διεύρυνση της βάσης αγοραστών της εταιρείας.

972 breakdowns 09

Ακολουθούν τα μέλη της σχεδιαστικής ομάδας του Giaguaro της Soriano Motori.

  • Chief Engineer: Cesare Brioschi
  • Project Manager: Giuseppe Cesana
  • Assistant 1: Andrea Brioschi
  • Assistant 1: Mario Pescantini
  • CAD Engineer: Alessio Valnegri
  • Body Designer: Lykourgos Ornerakis
  • Surface Body Modeling: Platon Misailidis
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 21:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon