.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 12:19

NAWA Racer - Πρωτότυπη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με υβριδική μπαταρία στη CES 2020

Δειλά-δειλά γίνεται όλο και πιο σύνηθες εταιρείες να παρουσιάζουν πρωτότυπες μοτοσυκλέτες μόνο και μόνο για να αναδείξουν ένα εξάρτημα που κατασκευάζουν ή μια τεχνολογία που διαθέτουν. Κάπως έτσι ενήργησε και η γαλλική NAWA Technologies, που σχεδιάζει προηγμένες μπαταρίες με υπερπυκνωτές (ultracapacitors ή supercapacitors), με την NAWA Racer που παρουσίασε στο τεχνολογικό σαλόνι CES 2020.

Ας προσπαθήσουμε αρχικά να δώσουμε έναν σύντομο και όσο γίνεται ακριβή ορισμό των υπερπυκνωτών.

Ένας υπερπυκνωτής μπορεί να φορτίζει και να απελευθερώνει ηλεκτρική ενέργεια εκατοντάδες φορές ταχύτερα από μια μπαταρία ιόντων λιθίου (πχ. φόρτιση σε δευτερόλεπτα), όμως για την ώρα τουλάχιστον δεν μπορεί να πλησιάσει τις δυνατότητες των μπαταριών στην αποθήκευση ηλεκτρικού φορτίου.

Κάπως έτσι, για την ώρα οι υπερπυκνωτές χρησιμοποιούνται επικουρικά με τις μπαταρίες, για παράδειγμα συλλέγοντας την ενέργεια του φρεναρίσματος για να την επιστρέψουν στις μπαταρίες, στα πρότυπα της ανάκτησης ενέργειας μέσω της πέδησης.

Σημειώστε ένα ακόμα πλεονέκτημα των υπερυπυκνωτών, την τεράστια αντοχή τους σε σχέση με τις μπαταρίες, καθώς λειτουργούν απροβλημάτιστα για πολλούς (σε περιπτώσεις όπως της NAWA μιλάμε για εκατομμύρια) κύκλους.

Οι ελπίδες τώρα για τη βελτίωση των υπερπυκνωτών εστιάζονται στην παραγωγή φθηνότερου γραφένιου, ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει κατακόρυφα την αποθηκευτική τους ικανότητα σε ηλεκτρικό φορτίο.

nawa racer ces2020 7

Επιστρέφουμε στο ηλεκτρικό NAWA Racer, το οποίο αντλεί σε design έμπνευση από τα cafe-racer μοντέλα της δεκαετίας του 1960, αλλά κινείται από ένα υβριδικό σύστημα, που η NAWA υποστηρίζει πως αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, σύστημα που συνδυάζει τους υπερπυκνωτές νέας γενιάς της εταιρείας με βάση τον άνθρακα (βλ. γραφένιο), με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Κάπως έτσι συνδυάζονται τα πλεονεκτήματα και των 2 κόσμων. Ταχύτερη φόρτιση και εκφόρτιση, μικρότερες διαστάσεις των μπαταριών (στην περίπτωση μας 9kW, η μισή από ότι θα χρειαζόταν σε ένα συμβατικό ηλεκτρικό δίκυκλο) και έτσι μικρότερο βάρος,

Σύμφωνα με την NAWA, οι συγκεκριμένοι υπερπυκνωτές παρέχουν 10 φορές περισσότερη δύναμη και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από τους υπάρχοντες υπερπυκνωτές, δίνοντας τη δυνατότητα για την κατασκευή μιας υβριδικής μπαταρίας με τεράστιες βελτιώσεις όσον αφορά στην αποδοτικότητα.

nawa racer ces2020 8

Ένα επαναστατικό σύστημα επιτρέπει στο NAWA Racer να επαναχρησιμοποιεί το 80% της ενέργειας που θα χανόταν από την πέδηση (με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου η λειτουργία Regenerative Braking “αιχμαλωτίζει” μόνο το 30% της ενέργειας της πέδησης), χαρίζοντας αυτονομία 300 χιλιομέτρων στη μοτοσυκλέτα σε αστική χρήση, με μείωση βάρους κατά 25%.

Η NAWA δηλώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί υπερπυκνωτές, ενώ το σύστημα της συγκεκριμένης μπαταρίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τύπο ηλεκτρικού οχήματος, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινήτων.

nawacap ultracapacitors 1

Οι υπερπυκνωτές της NAWA (NAWACap τους ονομάζει) βρίσκονται στο πάνω μέρος του “ρεζερβουάρ” της μοτοσυκλέτας και παράγουν 0.1 kWh, ενισχύοντας την μπαταρία που βρίσκεται στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας, εκεί που σε ένα βενζινοκίνητο δίκυκλο θα βρίσκαμε τον κινητήρα.

Η συστοιχία των NAWACap υπερπυκνωτών ζυγίζει μόλις 10 κιλά, και σε συνδυασμό με το πλαίσιο από ίνες άνθρακα και το κοστούμι από συνθετικά υλικά ρίχνουν το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 150 κιλά, με τη NAWA να υπολογίζει πως έχει γλιτώσει ένα 25% στον τομέα, σε σύγκριση με μια συμβατική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Σημειώστε πως η αυτονομία της Racer σε μεικτό κύκλο οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτοκινητοδρόμων, βρίσκεται στα επίσημα 150 χιλιόμετρα, όμως στην πόλη η NAWA μιλάει για… διπλασιασμό της αυτονομίας, στα 300 χιλιόμετρα, χάρη στην ανάκτηση ενέργειας μέσω της πέδησης από τους υπερπυκνωτές!

nawacap ultracapacitors 2

Οι υπερπυκνωτές φορτίζονται σε μόλις ΔΥΟ λεπτά, ενώ ολόκληρη η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί στο 80% από οικιακό ρεύμα σε μία ώρα.

Θα παρατηρήσατε πως όλη αυτή την ώρα μιλάμε για τους υπερπυκνωτές και την υβριδική μπαταρία, καθώς αυτά είναι τα στοιχεία που θέλει να αναδείξει η NAWA με τη δημιουργία του NAWA Racer.

nawa racer ces2020 14

Ήρθε η ώρα για να μιλήσουμε και για τον κινητήρα, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στην διαστημικής εμφάνισης πίσω ζάντα, ζάντα που δεν διαθέτει κέντρο -hubless!

Ο ηλεκτροκινητήρας αυτός παράγει 98,6 hp, και επιταχύνει τη μοτοσυκλέτα από τα 0 στα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα σε λιγότερα από 3 δευτερόλεπτα, χαρίζοντας της τελική ταχύτητα μεγαλύτερη από τα 160 χλμ/ώρα.

nawa racer ces2020 1

Η NAWA τονίζει επίσης πως ανεξαρτήτως από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας ιόντων λιθίου, οι επιδόσεις του κινητήρα παραμένουν ίδιες, χάρη στα χαρακτηριστικά άμεσης εκφόρτισης των υπερπυκνωτών που διατηρούν αδιάβλητες τις τιμές απόκρισης και επιδόσεων.

Και αντίθετα από μια συμβατική μπαταρία, οι υπερπυκνωτές της NAWA μπορούν να αφαιρεθούν και να αλλάξουν με άλλους, για διαφορετικά επίπεδα επιδόσεων.

Η NAWA Racer διαθέτει επιπλέον και “Race” mode, που απελευθερώνει όλη την ισχύ των υπερπυκνωτών για μέγιστες επιδόσεις -βλέπε… Turbo Boost στον ΚΙΤ, για τους παλιούς.

Και για όταν θέλουμε μεγιστοποίηση της αυτονομίας, η Racer έχει και “Eco” mode.

nawa racer at ces2020 4

Όσον αφορά στο εμφανισιακό κομμάτι, η NAWA Racer είναι λιτή κι απέρριτη, διαθέτει LED φώτα και ολόμαυρο ανάποδο πιρούνι, Nubuck δερμάτινη “αιωρούμενη” σέλα, ενώ το design προέρχεται από την Envisage Group, που δούλεψε για λογαριασμό της NAWA, σχεδιάζοντας τη μοτοσυκλέτα σε Η/Υ και κατασκευάζοντας και το πρωτότυπο σε μορφή... προσομοιωτή, όπως παρουσιάστηκε στην CES 2020. 

Η μοτοσυκλέτα για την ώρα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο concept, για την ανάδειξη της υβριδικής μπαταρίας της NAWA, με την εταιρεία να θέλει να δείξει το πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί η μπαταρία της σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό όχημα.

nawacap ultracapacitors 6

Με χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ, οι νέοι υπερπυκνωτές της NAWA πρόκειται να ξεκινήσουν να παράγονται μαζικά μέσα στο 2020, με τη γραμμή παραγωγής να βρίσκεται στην Aix-en-Provence, στην έδρα της εταιρείας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 12:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon